Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 75 640
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 885
  • Добрич
SVS,  можеш и без направление да направиш ЯМР на млечни жлези и аксили. Д-р Виктор Йорданов е изключително удачен избор, а за платен ЯМР в Сити Клиник не се чака, както с направление. Може да се запази час по телефона ( има значение в кой ден от цикъла си).

☆☆☆

Здравейте, включвам се за първи път с въпрос. Имунохистохимия се прави когато вече е ясно, че е злокачествено образувание или и за да се разграничи доброкачествено от злокачествено?

Когато образуванието е доброкачествено се прави само хистология.

В случай, че туморът се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

Т.е. след хистологията се знае доброкачествено или злокачествено е образуванието и при злокачествено се продължава с имунохистохимия.

# 886
Бях обещала снимки от протонния център за лъчетерапия,дъщеря ми е на финала и е помолила да снима,та може да сравните...

# 887
Момичета, получих си новото Експертно решение от ТЕЛК след като октомври подадох електронно документи. Успях пак електронно да подам в Агенцията за социално подпомагане - Бюро по адрес за месечната помощ от тях, т.нар. интеграционни. Не мога да се свържа с НОИ и да питам, моля! В НОИ автоматично служебно ли постъпва информацията за новото решение или трябва да подаваме нещо?

# 888
Здравейте дами. Чета ви, да знаете Simple Smile
Аз бях със скенера в който бяха намерили киста на панкреаса и костен остров. Съответно умрях от ужас, мислех че нещо са объркали, звънях на рентгеноложката която беше направила разчитането и се оказа, че жената си е свършила работата доста съвестно, чак ми стана гузно че така реагирах и я наплюх и се усъмних в нея. Много беше любезна и спокойна.
Да, имам киста на панкреаса, срещат се често, малка е, и трябва само да се следи. Нищо друго. Костен остров имал почти всеки втори човек, само дето половината население няма как да знае, защото не му правят скенер през три месеца. Каза ми жената да не се тревожа, чист е скенера. Да, ама не, знаете как е. Човърка го човек. Ходих на гастроентеролог, който видя кистата и каза същото, да не я мисля тая киста въобще. След което се паникьосах за костния остров, изчетох де що има информация на английски и съвсем се уплаших. Дадох диска на второ мнение при доцент Пенков в Иван Рилски, който потвърди че е костен остров и ми каза същото - всеки втори има костни острови, е, умирих се най накрая. Та след тия истерии и притеснения разбрах, че имало и доброкачествени образувания на костите. Както и разбрах, че малко вяра трябва да им се има на тия лекари.

# 889
Haidi, добре правиш, че се отчиташ. Аз лично за пресещам за вас и текущите ви притеснения, сестри по съдба, ама не смея да питам за да не изнервям обстановката. Голям стрес си преживяла, но пък сега отдъхни! 🙂

# 890
  • Sofia
Haidi, пожелавам ти да не изпадаш отново в подобни притеснения. Истината е, че е напълно нормално човек да изпитва съмнения. От тук нататък само хубави резултати.

При мен днес беше втората процедура лъчетерапия и разбрах нещо, което е много интересно. Бяха ми казали, че по време на терапията се хоспитализира пациента и няма право да бъде приет в друга болница в същият период. Но, няма право и да посещава специалист с направление. Кой къде, ще ходи трябва да си плаща прегледите. Имам записан час за консултация при онколог ( платен) и заради графика стана на въпрос. И тук забравих да попитам, ако на пациента му се наложи да посети зъболекар например, също трябва да се въздържа да минава по здравна каса?

# 891
Calm, след първото решение, не се ходи в НОИ- информацията отива служебно. Понякога отнема време да излезе новото пенсионно решение, но до макс. 4 месеца трябва да е готово( но напоследък са сравнително чевръсти, да ги похваля...особено ако си писал жалби преди това).
Кисти на черния дроб имам и аз. Явно съм ги имала още преди да почнат да ме сканират и тледат редовно на ехотраф, ама от тогава ги следим...Последния път, доктора ги беше описал като пораснали..., та ми изкара акъла, но впоследствие двама други доктори установиха, че не са- просто под различен ъгъл са ги видели и  затова...Та, не се плашете от такива находки( а и като цяло от нищо не се плашете- все пак сме гърмяни зайци )!
За лъчето и по принцип за вливки и други манипулации по ЗК и аз знам, че не трябва него ден да се ходи на друг доктор, както и на работа( или поне не трябва се оставят писмени следи), защото се получавало дублиране..., а вече   се виждало по системите( което много ме съмнява, като знам как работят, ама пък знам ли, може и да са почнали да ги стиковат).

# 892
Да, лъчетерапията като правиш, се водиш хоспитализиран. И аз имах ужасно сърцебиене точно по време на лъчетерапията, 155 пулс в покой и отидох в Спешното на Токуда, оттам ме върнаха към Сити, щото съм се водела хоспитализирана, от Сити се чудиха какво да ме правят, защото нямат кардиолог и общо взето, ако недай боже ти се случи нещо спешно, не знаеш какво да правиш.

# 893
  • Sofia
Аз съм в Софиямед и те имат всичко, но се зачудих за прегледите извън терапията. Така или иначе все си плащам, направление много рядко ползвам. На платен преглед мога да отида, нали? Или не?

Haidi не те ли насочиха към кардиологията на околовръстното? Тя нали също е Сити? На мен ми казаха при нужда да отида в Софиямед на Г.М. Димитров, а лъчето е в базата в Люлин.

# 894
Какви странни правила...

Днес бях на пълнене
315мл съм сега
Имам време 1месец да реша дали искам още.

Най-после намерих същия модел постоперативен сутиен, който ми сложиха след операцията и поръчах 2 да имам за смяна

Дадох и кръв преди да почне терапията срещу остеопороза другата седмица

Прегръдки от мен и пожелания за здраве и късмет

# 895
  • Добрич
Момичета, обръщам се към абонатите на Йетел, които не ползват отстъпка за ТЕЛК.

С ЕР на ТЕЛК отстъпката е 20% и важи за целия период на договора,  но се прилага само при сключването. Т.е. ако не ползвате отстъпката сега е момента да се откажете от подписания договор без да плащате неустойка (трябва да сте получили съобщение, заради увеличението) и да преподпишете нов договор с 20% отстъпка.

# 896
Кисти на черния дроб, описани като лезии и съответно съмнения за метастази, и аз съм го играла два пъти. Веднъж на обикновен скенер по време на химията и ехограф година след химията. ЯМР и ПЕТ скенер ги определиха като кисти, но от тогава на 6 месеца ехограф на корем правя, а ПЕТ скенерът - когато се падне с това чакане.
Чертички, мерси за отговора за ТЕЛК! 🙂

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 22:04 от Calm

# 897
  • Добрич
Кисти на черния дроб, описани като лезии и съответно съмнения за метастази, и аз съм го играла два пъти. Веднъж на обикновен скенер по време на химията и ехограф година след химията. ЯМР и ПЕТ скенер ги определиха като кисти, но от тогава на 6 месеца ехограф на корем правя, а ПЕТ скенерът - когато се падне с това чакане.

В болница Дева Мария в Бургас миналия месец едната седмица във вторник ми се обадиха, че за четвъртък съм записана за ПЕТ КТ (не бяха ме предупредили). В четвъртък ме викаха в 10.30 ч. В 13,00 вече бях минала изследването и се качих в колата. В петък ми се обадиха, че резултатът ми е готов и ми го пращат и в събота го взех от куриера.  

Всичко ми е чисто и съм безкрайно щастлива!!! Шофирам си и си повтарям в усмивка "Здрава съм! Здрава съм! Здрава съм!"... И така не знам колко пъти.... Викам си "ако някой ме види, ще си помисли, че не съм добре"....  

Коментарът го направих, за да разкажа колко време ми отне (че като ви чета...).

Относно кистите, и аз имам две кисти на черния дроб. От преди диагнозата са , но ги откриха покрай нея и една вродена перикардна киста на дясното предсърдие, която "цъфна", като правих ЯМР на гърдите. Хора сме и телата ни не са идеални...

На скенера след операцията ми излезе лезия в белия дроб, но ПЕТ КТ я отхвърли и сега само я следят, на всеки скенер излиза и си е същата, няма общо с основното заболяване.

Трябва да приемем, че освен основната ни диагноза има и други (по-безобидни) причини за отклонения от нормата.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 23:00 от Вела

# 898
По време на лъчетерапията отидох на зъболекар за почистване на зъбите.
Споделих със стоматоложката за диагнозата ми и химиотерапиите, операцията и че в момента правя лъчетерапия. Категорично отказа да прави всякакви манипулации - само ме прегледа. Обясни ми, че трябва да мине месец след последната лъчетерапия и тогава може да правим каквото трябва. Само по спешност и с болки може да предприемат действия.
Аз не знаех, че и стоматологични манипулации не се препоръчват по време на терапии.
При мен вече минаха 5 месеца от операцията. Нямам никакви проблеми с движението на ръката и я натоварвам много. Продължава обаче да ме боли цялата гърда. Не е силна болка, а някаква супер чувствителност и при лек допир. Това естествено ме притеснява и мислите ми са в посока, че нещо не е наред. Минах скенер. Всичко е чисто според него.
Отидох и на преглед при д-р Валентин Иванов - той ме оперира. Прегледа ме много обстойно и ме успокои, че всичко е наред. Случвало се при някои тази болезненост да продължи и година и повече.
Продължавам да съм неспокойна.

# 899
Кайра,аз също имам странно усещане в гърдата,плешката и ръката отзад.Минах преглед при Валентин Иванов 4м след операцията.Все едно върху оточно място лягам и понякога гърдата ме боли.Започва остро и все едно някой ме стиска.Твърди,че е от “изтръпналото” усещане,а за болката каза,че е нормално още да изпитвам нещо.Мястото е травмирано.Мога да го сравня с изтръпналия шкембак след секцио.Няколко години след операцията,все още имам този различен дискомфорт при допир на корема ми.
Иначе най-накрая видях на листа “BI RADS-1”. Тръгнах си щастлива,обмислям този лист да го закача в рамка!

Общи условия

Активация на акаунт