Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 75 650
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 900
Корал, много точно описа усещанията. Такива са и моите. Аз също си тръгнах от кабинета на Д-р  Иванов с BI-RADS-1.
Здраве и спокойствие желая на всички.

# 901
И аз навърших точно една година от операцията на 7ми. С двойна ектомия и реконструкция с импланти. Същото и при мен. Допирът на материи отгоре е неприятен, а усещане почти няма. Но само в болната гърда в проекцията на тумора отдолу и отстрани. Другата гърда също е рязана, но е съвсем спокойна и нищо не ме дразни там. В тази постоянно нещо смъди, сърби вътре, а не мога да се почеша, опъва и към лимфните възли леко. Да не говприм и че под гърдата в реброто също ме дразни и боли, както и над гърдата пак реброто, сигурно там са направени джобовете за имплантите и са сепарорани мускулите от кост и периост и затова ама…. Това с леката болка от дисекцията ми е ясно и не ме тревожи, даже като боли и ме облива едно спокойствие, че не е нищо страшно и е опъване от отстраняването, но другата болка само в болната гърда, едни пробождания неприятни, от вр на вр една разливаща се болка, която ми смразява кръвчицата и мозъка ми веднага включва в режим “тая болка не е хубава” , ето това ме побърква. Иначе да и мен плешката ме наболява. Някаква кашлица от много време имам без да съм болна и все си мисля разни неща. И аз се радвах на този bi-rads1 преди една седмица. Пет правих преди два месеца и пак ме тресат нерви, че имам нужда от ново проследяване. Сигурно страховете са всеобщи. Весели да бъдат празниците ни, само здраве да бъде в семействата ни.

# 902
  • ПЛОВДИВ
Привет и от мен момичета. Бъдете спокойни и аз съм така с моята гърда, но е нормално, тъй като всичко е изчистено и няма нервни окончания. Същото го изпитах и през 2005 година когато ми беше белодробната операция в дясно. Една година близо се къпах с горнище на бански, тъй като имах чувство, че ще ми се отвори разреза, но може би това чувство идва от това, че два пъти ме отваряха тогава, тъй като много бързо пълнех буркана а се оказа, че имах не зашит кръвоносен съд. Сега с гърдата е пак така и в Белгия си намерих едни тънки сутиени за през деня вкъщи, защото от това безчувствие не мога да стоя само по блуза. Иначе вечер преди лягане го махам и си спя спокойно.
Чета че коментирате кисти/лезии в черен дроб, та нали и такова нещо имам аз. Моя съвет е да си измерите ТМ за тях, който се казва "Chromogranin A" с референтната стойност е 19-98 за ваше успокоение, тъй като след операцията ми на беля дроб се откриха при мен тези лезии.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 09:27 от Мадам Фрапина

# 903
Момичета, някой правил ли си е тест дали усвоява Тамоксифен. Една жена( може би някоя от вас) във фейсбук групата сподели, че си е направила и го усвоява на 50
%. Други въобще не го усвояват. Чудя се дали аз го усвоявам и дали не трябва да си направя изследвания. Нищо чудно, че някои получават рецидив по време на приема, като може въобще да не го усвояват.

# 904
Над две години след операциите дискомфорт около операциите продължавам да имам - особено при смяна на времето, както и при жега ... Така ще е, но това само да е! 🙂
Incantrix, относно Тамоксифена, доколкото четох във фейса, няма изследване за ароматазен инхибитор дали се усвоява, който е алтернативен вариант. Така че знам ли дали не са пари на вятъра. Ако можеха да кажат кое се усвоява, добре, ама не би. 😁

# 905
  • София
Момичета, някой правил ли си е тест дали усвоява Тамоксифен. Една жена( може би някоя от вас) във фейсбук групата сподели, че си е направила и го усвоява на 50
%. Други въобще не го усвояват. Чудя се дали аз го усвоявам и дали не трябва да си направя изследвания. Нищо чудно, че някои получават рецидив по време на приема, като може въобще да не го усвояват.

Какво имаш предвид под "усвояване"? Това не е калций, магнезий или подобно. Не мисля, че може въобще да се "усвои" Тамоксифен, той действа по друг начин.
Какво е изследването - може ли да пуснеш линк, любопитна съм?

# 906
  • Варна
Когато правихме консулт с проф.Тимчева я попитах за какви мутации да пуснем изследвания с цел бъдещо лечение при прогресия.Одговора беше BRKA1 и 2,Астра зенека плаща маркера и ESR1,за резистентност към ароматазни инхибитори,който в Трансхеликс струва 780лв.в някакъв панел.Не можело самостоятелно,само този маркер да се изследва.Слагам линк.https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9019037/

# 907
Генетичната лаборатория Дантелабс за която разбрах тук има намаление на пълен генетичен профил, абсолютно всичко за 300 евро. Поръчах комплект сега чакаме да го получим и после да го пращаме за анализ.

# 908
  • Варна
Генетичната лаборатория Дантелабс за която разбрах тук има намаление на пълен генетичен профил, абсолютно всичко за 300 евро. Поръчах комплект сега чакаме да го получим и после да го пращаме за анализ.
Марсиан,ние досега направихме PIC3CA и BRKA1 и 2,безплатно.Отрицателни са.Гледам постепенно да ги пускаме безплатно,всеки път разпитвам онколозите за заплащане от фарма фирмите.Доц.Консулова каза засега да не пускаме други,защото лекарствата не се реимбунсират от ЗК и трябва всеки месец да плащаме 5,10000 лв за лечение,ако излезе нещо положително.Засега не са ни и нужни,но ако трябва,ще ги пуснем.Днес ЗК е взела решение,да плаща биомаркерите,но кои,не се казва в статиите.

# 909
Ами на нас ни посочиха един панел който трябва да направим в Геника който не е с кой знае колко гена и струва 1200 лева. Та реших на чужбинска лаборатория да се доверя - хем по евтино хем пълен геномен анализ. Естествено има и негативи - ще вземе да излезе я някой ген за друг вид рак, я за Алцхаймер и не знам колко е добре да ги знаем тези неща...ама квото-такова. А и тук в Бургас никой не ни казва кога можем да минем безплатно.

# 910
# 911
И как изглежда такъв рипорт от генетичен тест - в проценти ли е посочена вероятността?

# 912
И как изглежда такъв рипорт от генетичен тест - в проценти ли е посочена вероятността?

Ще видим....още е рано аз да дам мнение. Видях линка в тази група, не помня кой беше препоръчал

# 913
  • Варна
Марсиан и на нас никой не ни казва,но по някаква случайност все се запознавам с различни жени,на които са правени безплатно.Всеки месец сме при различен онколог,специализант и тактично питам,може ли това да се направи.Казвам,че сме провели консулти с други лекари,които препоръчват,да се пуснат генетичните и не отказват.Общо взето,гледам от Онкологията да вземаме всеки месец лекарствата и ако има някакво съмнение в образните,консултации с водещите онколози.

# 914
  • Sofia
Не съм сигурна изследването на гените колко е добре за пациента. Това да знаеш, че носиш нещо си и че вероятно детето ти и децата ти също са наследници. Все ми се струва, че яко ще се сдухаш. Да, за BRCA 1 и 2 съм ок. Поне да се реши за двустранна мастектомия и махане на яйчници, но другото.....И дали, ако ти излезе отрицателно не си застрашен отново? За мен профилактиката е златната среда.
При мен BRCA 1 и 2 ми излезе отрицателен, но това не ме прави по-спокойна от обикновено, защото и рака ми не е наследствен. Първа съм.

Вчера на лъчето чух две жени да си говорят. Едната разказа, че била чела за някакво френско селце, където селяните един по един се разболявали от ракови заболявания. Медиците се чудели защо. И накрая установили, че в близките насаждения били  пръскали с пестициди.

Общи условия

Активация на акаунт