Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 75 655
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 915
  • Варна
Katty D,BRKA1 и 2,не се прави вече само дали е наследствен рака.Астра Зенека го покрива,защото има ново лекарство при положителни гени,мисля се казваше Olaparib.При сестра ми,Най отдолу пише,не е подходяща за лечение с PARPI.PIC3CA също е мутация за която има лекарство.Запознахме се с една жена,която се лекува от 2019 и постоянно има прогресия.Малък тумор,без заразени лимфни възли и Ки67 15%..Беше стигнала критично състояние,тромбоцити под 30.PIC3CA излезе положителен.Лекарите не искаха да й сменят лечението,защото още не знаели страничните ефекти.Благодарение съветите на Хоуп от другата тема в момента взема нужното лекарство и е много добре.Надявам се и в бъдеще да е така.Има интервюта на световни онколози,които казват,че бъдещето в лечението на рака е в имуно и таргет Терапията като се изследват биомаркерите.Тогава може на всеки пациент да се назначи индивидуално лечение.Много дълго стана.Днес бяхме на Пет.Стискайте палци,утре или в понеделник да имаме положителни резултати.

# 916
  • Sofia
Alatea, пожелавам добър резултат от ПЕТ скенера.

И благодаря за разяснението! Иначе да, бъдещето е точно в таргетните ( прицелни) терапии. А иначе за BRCA 1 и 2, докато ми беше химиотерапията се запознах с една жена, млада жена. Която беше с положителен за BRCA + тройно негативен. Терапията ѝ беше за тройно негативен с препоръка от онколога за премахване на яйчниците. Т.е. лекуваха си тройно негативният по протокол. Но, това което казваш е напълно резонно и вероятно има отношение за изследване на заболяването, което вече имаш и как да се лекува то. За останалите заболявания, които са безумно много, не знам....

Бог да ни пази и да води лекуващите ни лекари в правилните решения!

# 917
Момичета, безценни сте, толкова полезна информация давате. И някак се успокоявам от мрачните си мисли като ви чета. При мен мина месец от операцията, болката в ръката мина, но в гърдата имам някакви бодежи, чувствителност, парене. И като чета вашите думи, че и при вас е същото, и се успокоявам, че тезу усещания не са защото не са изрязали всичко или за каквото там се филмирам в момента, а явно нещо нормално.

# 918
Момичета,някоя от вас,която приема Верзенио,колко време след лъчетерапията го започнахте?

# 919
Жена ми го започна мисля около месец след лъчето. Оставиха 3-4 седмици да се повъзстанови организма, пуснаха кръвни да се видят показателите (особено белите кр.телца че верзениото ги намаля) и изписаха.

# 920
Благодаря,за бързия отговор.Дъщеря ми приключи с лъчетерапията на 11.12,но от два месеца и обясняваха,как терапията е изписана,ще я започне веднага...и вчера,ще изчакаме.Да,и нейните показатели са леко надолу(предвид ,че е имала по-тежки сривове)Днес ще я тестват отново .Но предвид споделеното инфо,съм по-спокойна.На американци,вяра да нямаш:)Хубав и спорен ден,пожелавам!

# 921
  • ПЛОВДИВ
Неда2, сподели после когато го започне на колко седмици, ще са контролните изследвания, за да го сравня с Белгия, където се лекувам. Един съвет от мен, ако приемаш: да и изпишат Имодиум за разстройството и да приема храни бедни на фибри. Това го казвам от опит. При мен също трябваше да започна Декември миналата година, но в началото трябваше да ходя на две седмици на кръвни изследвания и помолих да го започна Януари тази година.

# 922
Alatea, успех на сестричката ти. Благодаря за ценната информация, която споделяш. В крайна сметка има обяснение защо хора в първи стадий, без заразени лимфни възли правят прогресия, не е просто така или късмет. Май гените са в основата на всичко. Прочетох за този PIC3CA ген, много е опасен. Лекарството обаче е само за хормонален рак, ако си с ХЕР и тройнонегативен - няма. И за тоя ген ще се тествам, дано съм отрицателна, че както няма лечение, наистина ще се осланям на божията милост.
Момичета, прочетох много вдъхновяваща история, на Сам Трейлър Джонсън, женена е за 20+ по млад мъж 😉, обаче по важното е, че на 30 години я диагностицират с рак на дебелото черво, на 33 с рак на гърдата...на 42 и 44 ражда две деца, в момента е на 57. Жива и здрава. Казва, че медитацията я е спасила в мрачните времена и е помогнала да оцелее.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 09:41 от haidi

# 923
Мадам Фрапина,ще споделям,всичко което пожелаете,и ако мога да съм полезна.Благодаря за съветите.Аз прочетох,но вече не помня къде,и вече и изпратих стоперан,да и е под ръка.При тях има подобни препарати,но си дадох сметка,че като и потрябва,ще отнеме време да го набави.Та има,на първо време,после да се запасява:)Бях изпратила и дефламол,защото се притеснявах за поражения от терапията.Два дни преди края го ползва....и получи обрив.Добре, че и алергозан бях изпратила.До тук мисля добре понесе всичко,предвид че тя като дете два пъти ми е правила тежки алергични реакции,към UV лъчи.Много я мажехме и криехме от слънцето.До тук следят кръвна картина веднъж месечно.Като почне терапията с Верзенио и Аримидекс,ще пиша.Образни-не правят.Ще се връща в бг,поне два пъти годишно,това планираме.

# 924
  • ПЛОВДИВ
Мадам Фрапина,ще споделям,всичко което пожелаете,и ако мога да съм полезна.Благодаря за съветите.Аз прочетох,но вече не помня къде,и вече и изпратих стоперан,да и е под ръка.При тях има подобни препарати,но си дадох сметка,че като и потрябва,ще отнеме време да го набави.Та има,на първо време,после да се запасява:)Бях изпратила и дефламол,защото се притеснявах за поражения от терапията.Два дни преди края го ползва....и получи обрив.Добре, че и алергозан бях изпратила.До тук мисля добре понесе всичко,предвид че тя като дете два пъти ми е правила тежки алергични реакции,към UV лъчи.Много я мажехме и криехме от слънцето.До тук следят кръвна картина веднъж месечно.Като почне терапията с Верзенио и Аримидекс,ще пиша.Образни-не правят.Ще се връща в бг,поне два пъти годишно,това планираме.
Стискам палци да го понесе що годе добре. Забравих да добавя да не се стресне ако и капе косата. Това е един от страничните ефекти на Верзенио плюс изпотяванията. Образни в Белгия при моя случай само един път годишно минавам на мамография и ехография, тъй като за черния дроб на всеки 6 месеца съм на ЯМР и скенер.

# 925
В САЩ....никакво образно...пожелават ти,да си живееш живота...като те полазят метастазите,ще имат грижа...станах пословична,но вече се улавям ,че с усмивка го пиша и разказвам,този американски "хумор"..
Няма да и споменавам за косата,благодаря че го сподели,нека подиша спокойно и щастливо,няколко седмици...днес пуснала във фейса,трогателно излияние...удиви ме,мислех да го споделя,но е дълго и не искам да ви товаря...

# 926
  • София
Излезе резултатът от биопсията на сестра ми.
Скрит текст:
За съжаление нещата не са розови. Касаело се за агресивен и бързо развиващ се карцином доколкото разбрах на хер рецепторите.
Хубавото било, че уж добре се повлиявал от химиотерапия с херцептин. Лекуващият е обещал още в понеделник да предаде резултатите на онкокомисият с която работи с надежда във вторник да одобрят химиотерапия и от сряда да я започне. Та първо дано това се случи! Стиснете едни палци!

Второто обаче са съмненията (простете че може би влизам в теория на конспирациите, ама след разните журналистически разследвания...) как да сме сигурни, какво ще ѝ вливат. Аз твърдо съм решила да ходя с нея, ама съм смотана и не си представям да се бия с персонала и да настоявам пред мен да поставят химията в банката. Нявкакви идеи и опит къде и как е най-добре да се проведе химиотерапията?

Третото. Мама си отиде от тумор в матката. Не сме го изследвали, защото го откриха в късен стадий, а тя беше на 85 с множество придружаващи заболявания. Но всички жени в родата по майчина линия сме с прогестеронов дефицит. Баба ми по бащина линия е починала от рак на гърдата (нямам идея какъв, защото е било преди 50 години). Патолога е споменал, че е добре и сестра ми и аз, и дъщерите ни да направим генетични изследвания. Това в майчин дом ли се случваше? Някой има ли представа дали има смисъл да се прави на синовете ни?

# 927
Скрит текст:
За съжаление нещата не са розови. Касаело се за агресивен и бързо развиващ се карцином доколкото разбрах на хер рецепторите.
Хубавото било, че уж добре се повлиявал от химиотерапия с херцептин. Лекуващият е обещал още в понеделник да предаде резултатите на онкокомисият с която работи с надежда във вторник да одобрят химиотерапия и от сряда да я започне. Та първо дано това се случи! Стиснете едни палци!

Второто обаче са съмненията (простете че може би влизам в теория на конспирациите, ама след разните журналистически разследвания...) как да сме сигурни, какво ще ѝ вливат. Аз твърдо съм решила да ходя с нея, ама съм смотана и не си представям да се бия с персонала и да настоявам пред мен да поставят химията в банката. Нявкакви идеи и опит къде и как е най-добре да се проведе химиотерапията?

Третото. Мама си отиде от тумор в матката. Не сме го изследвали, защото го откриха в късен стадий, а тя беше на 85 с множество придружаващи заболявания. Но всички жени в родата по майчина линия сме с прогестеронов дефицит. Баба ми по бащина линия е починала от рак на гърдата (нямам идея какъв, защото е било преди 50 години). Патолога е споменал, че е добре и сестра ми и аз, и дъщерите ни да направим генетични изследвания. Това в майчин дом ли се случваше? Някой има ли представа дали има смисъл да се прави на синовете ни?

Горе глевата и аз бях с тройнопозитивен, що годе същото нещо, силна експресия на естроген в 60% от туморните клетки, умерена на прогестерон и хер 2 позитивен. Влияе се чудесно от ХТ, всичко ще бъде наред. Няма да се карате с лекарите за банките, лекаствата се приготвят с индивидуални изчисления на кг тегло в стерилна среда и от специално облечен персонал. Не бъдете толкова предубедени към лекарите, доверете се. Мой съвет е просто да бъдете адекватно проследени преди лечението, по време на и след това ест.

# 928
Аз съм с ХЕР позитивен рак. Химиотерапията е със специални лекарства, Херцептина е допълнение към химиотерапията. Това е лекарство предназначено специално за лечение на ХЕР позитивен рак и прави революция в онкологията.  Хер е агресивен рак, но се подава на лечение. Запомнете това.
Имайте вяра на лекарите. Лекарствата се приготвят в  болнична аптека, по специален начин според килограмите на пациента. Никой и никъде  няма да ви пусне в болничната аптека да наблюдавате. Просто се доверете на лекарите.
Сестра ви ще има предоперативна химиотерапия плюс Херцептин. След което операция и таргетна терапия - Херцептин за една година. Колко е голям тумора, има ли заразени лимфни възли?
Друго, щом баба ви е била с рак на гърдата, сте обременени всички жени, трябва да ходите на прегледи редовно, всяка година, че аз бих ходила и по два пъти в годината, ако съм над 35 години. Изследвания за БРКА 1 и БРКА 2 ген се правят в генетичните лаборатории, аз правих в Трансхеликс, струваше 1400 лв.
В допълнение, тук пишем жени с рак на гърдата,щом пишем, има живот и след рака. Имайте вяра в добрия изход, не забравяйте имате достъп до най новите лекарства и модерни лечения в България. Всичко, което е одобрено в САЩ и Брюксел, го има тук. Има държави, където жените нямат достъп до такива лекарства, замислете се.
Пожелавам ви вяра, кураж и спокойствие. Всичко ще се нареди. Аз също бях диагностицира по празниците миналата година с ХЕР позитивен рак. Знам колко е неприятно всичко и какъв шок е по Нова година да си с рак. Ще мине всичко. Питайте, ако има нещо.
ПП. Тройнопозитивния рак е с много добра прогноза, въпреки ХЕР, защото имате три показателя, които лекувате с три лекарства. Атаката е по всички фронтове.
Още едно уточнение, цялостното лечение ще се води от онколог, не хирург. Лечението е комплексно и хирурзите са много важна част от него, но диспансера, химиотерапията, оплакванията, проследяването и прочее, при онколог.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 14:49 от haidi

# 929
  • Sofia
Скрит текст:

Много съжалявам за сестра ти! Ще се справи, само трябва да вярвате и да се доверите на лекуващите лекари. Тези две са от съществено значение за успешна терапия. И се отнася, както за пациента, така и за неговите близки. Подкрепата е много важна.

Каквото преценят лекарите, това е правилното. Вярвайте, че се прави най-доброто. Никакви конспирации да не ви минават през ума.
Вяра, сила и кураж! Всичко, ще бъде наред!

Относно генетичните изследвания. Може да има шанс да ѝ се направят безплатно, за теб, ще трябва да си платиш. В Геника има панел за 26 гени, обхваща гърда и яйчници. Безплатно, ако успее да се вреди, ще е само за BRCA 1 и 2.

Днес срещнах в лъчето ( всеки ден е насърчителен, нови хора и нова надежда и вяра) една жена, която е на 75 години с рак на гърдата. Това ѝ е втората среща с него, първата е била преди цели 35 години. Била е на 40  тогава. Цели 35 години в ремисия. За мен това е подарък от Бог и мисля, че всеки би бил щастлив, ако след диагнозата живее толкова дълги години. И още нещо, ако преди 35 години лечението е било успешно, сега след толкова много време в което познаването на болестта, използваните лекарства и прилаганите терапии, трябва да имаме вяра, че ще оздравеем.

Та мили момичета, пожелавам си всяка една от нас да има възможност да си отгледа децата, внуците и защо не и правнуците.

Общи условия

Активация на акаунт