Сътворение или еволюция? Дискусия за вярващи и невярващи.

• 21 278
  • 389
  •   1
Отговори
# 240
http://www.veren.org/rubrik.php?T=20&SESID=i70vq6t7ql9sgvia36dh5t0dm6

Само малко литература, за сведение на тези, които си мислят, че науката е детронирала Бога...

Кое в този предълъг текст, който си копирал тук, представлява доказателство?
Би ли цитирал поне една единствена историческа личност от времето на Христос (хроникьори, чиито хроники са в основата на историята като наука) е разказал нещо за този човек. Кой точно от безспорните летописци е писал за него, кой от тях го е познавал, виждал или поне чувал разкази на очевидци за описаните в Библията случки?
Би ли посочил име и книга (освен Библията), в която се разказва за тези събития?

# 241
Мислех да не се включвам повече, но пак се изкуших Crazy Прочетох, че животните нямат души и са смъртни за разлика от хората... и се шокирах Shocked Че какво повече от тях имаме?- говорен апарат, нищо друго! Това ли ни дава право на вечен живот за разлика от тях?! Нелепо е!
Животните също като нас имат инстинкт за оцеляване, не е честно да им отнемаме правото на вечен живот Mr. Green

И от мен малко допълнение....

........Думите "образ и подобие" обозначават две различни неща. Образът на Бога в човека са всички духовни качества, личността, свободната воля. Подобието включва в себе си стремежа към съвършенство, към уподобяване на Бога. Всички тези неща съставят духа на човека. Животните също имат тяло и душа, но нямат дух. Те имат своите физически нужди и душевни емоции (пр.кучето се радва, когато го извеждат на разходка), но нямат стремежа към нещо по-възвишено, нямат нужда от наука или изкуство, от доброта, красота, висок морал, справедливост и т.н. Именно духовните ни стремежи са нашата част от Бога, Неговият "образ и подобие" в нас.........

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 20:22 от roza66

# 242
И тъй като някой спомена, че "поетичното" в темата ще замлъкне, ми се иска да споделя с вас част от една встъпителна медитация /вероятно и предполагаемо  Sunglasses не във връзка с настоящата тема/:

"Преди началото всичко беше мрак и всичко беше пустота.
Лицето на космоса беше дълбоко и непроявено.
В действителност изобщо не беше лице, а безкрайно нищо.
Никаква светлина, никакъв звук, никакво движение, никакъв живот, никакво време.
Всичко беше несъществуващо и светът не беше още създаден.

В своята пустота мракът се натъкваше на себе си и осъзнаваше, че е нищо.
Сам и тъмен, нероден, непроявен, безмълвен.
Можете ли да  си представите тази тишина, тишината на нищото?
Можете ли да станете достатъчно безмълвни, за да я чуете?
Можете ли да чуете тишината в себе си?

Дишайте дълбоко, но бавно, така че дъхът да е тих. Слушайте нищото, слушайте тишината. Слушайте дълбоко в себе си за мястото на покоя.

В своята безкрайна тишина мракът се натъкна на себе си.
С неговото познание една вълничка премина през пустотата,
за да се навие отново и отново в себе си,
докато престане да бъде празна и пустотата беше пълна с раждане.

В началото великото, непроявеното се превърна във вибрация в собственото си познаване на битието. И след това вибрацията беше звук, от който се родиха всички останали звуци.
И звукът стана един, и звукът стана много, и звукът стана колелото, което въртеше световете в танца на живота, пеейки навеки, вечно в движение.

Ако се вслушате, можете да го чуете в този момент. Той е във вашия дъх, той е в сърцето ви, той е във вятъра, водите, дърветата и небето. Той е в ума ви, в ритъма на всяка мисъл.
От един звук се ражда всичко - и един звук ще се върне.
И звукът е
АУМ.

Скоро тишината се връща отново, с ехото на първичния звук,
очиствайки всички вибрации, ехо на дълбоката истина."

* извадка от "Чакрите - колелата на живота"

# 243
  • София
Другия път не си лягай рано....иначе пак ще пропуснеш шоуто.Виж че си заслужава...  Grinning

То да си бях легнала.... ами...
митках по кръчмите... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil не много богоугодно, ама па и 2 коняка не са...  Sunglasses Sunglasses Sunglasses Sunglasses
  bouquet

# 244
НЯМА БОГ

"Вървял Учителят на Бялата ложа със своите ученици. По пътя срещнал Учителя на Черното братство с неговите ученици! Учителят на Черната ложа поздравил:

- Няма Бог!

Учителят на Бялата ложа отговорил:

- Няма Бог! - и след това всеки продължил по пътя си.

Учудени учениците на Бялата ложа попитали Учителя си защо така е отговорил, това противоречало на тяхната вяра. А той им отговорил:

- Бог е в хармонията!Бог е любов! В споровете и караниците Любовта я няма."

bouquet

# 245
Понеже в предишната ни тема имаше доста разпалени"тълкувачи на библията" ....дето си мислеха 4е" там горе на небето e Бог и ни гледал отгоре.".....да видят заблудата си.Но някои от тях не ги виждам в този форум и мисля че знам причината за това...Те бяха майстори да "цитират" библията...но едва ли са разбирали какво се крие  като замисъл в тези цитати...
А за невярващите  мисля е обяснено и разтулкувано тук ,тъй като библията не бива да се приема буквално.Но ето еднo истинско тълкуване на част от библията касаеща сътворението. ... тоест конкретно по темата от доцент  и д-р Д.Попмаринов който  изучава точно това.....

Че библията не трябва да се приема буквално и възможните тълкувания са практически неизчерпаеми, е ясно. Но КОЙ и на какво основание решава кое е "истинското тълкуване"?  

# 246
 МЪДРОСТТА 

Един младеж отишъл веднъж при един мъдрец и го
 "Господине, какво трябва да направя, за да стана мъдър?"
 Мъдрецът не благоволил да му отговори.
Младежът, след като повторил неколкократно въпроса си със същия резултат, накрая си отишъл, за да се върне на следващия ден със същия въпрос.
Отново не му бил даден никакъв отговор и младежът се върнал на третия ден, поставяйки настоятелно своя въпрос.
 „Господине, какво трябва да направя, за да стана мъдър?"
Най-после мъдрецът се обърнал и се запътил към една близка рекичка. Той влязъл във водата и подканил младежа да го последва. Когато стигнали на достатъчна дълбочина, мъдрецът хванал младежа за раменете и го потопил във водата, държейки го така въпреки усилията му да се освободи. Накрая обаче той го освободил и когато младежът отново поел дъха си, мъдрецът го запитал:
...„Сине, какво най-много желаеше, когато беше под водата?"
Младежът отговорил без колебание: „Въздух! Въздух! Аз желаех само въздух!"
Мъдрецът попитал:
„Не предпочиташе ли да имаш богатство, удоволствие, сила или любов, сине мой? Не мислеше ли за някое от тия неща?" - настоявал мъдрецът.
 „Не, господине, аз желаех и мислех само за въздух" - бил моменталният отговор.
 „Тогава - казал мъдрецът, - за да станеш мъдър, ти трябва да желаеш мъдростта със същата сила, с която сега желаеше въздуха. Ти трябва да се бориш за нея, като изключиш всяка друга цел в живота си. Тя трябва да е единственият ти стремеж денем и нощем. Ако търсиш мъдростта с такова усърдие, сине мой, ти сигурно ще станеш мъдър."

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 22:46 от roza66

# 247
Че библията не трябва да се приема буквално и възможните тълкувания са практически неизчерпаеми, е ясно. Но КОЙ и на какво основание решава кое е "истинското тълкуване"?  

На тези които  яизучават..има хора с това се занимават живот.Докато ние само си я 4етем...ама колко я разбираме....???

Димитър Попмаринов е специализирал в Русия и Швейцария. От 1991 г. до 1998 г. е представител на Българската православна църква в Световния съвет на църквите в гр. Женева. През 1990 г. е сред учредителите на Православното християнско движение „Св. Евтимий патриарх Търновски". Участва в основаването на Балканския православен младежки съюз през 1992 г. Участвал е в много международни богословски научни конференции, семинари и лектории както в България, така и в чужбина: Санкт Петербург, Женева, о. Халки (Турция), Баламанд (Ливан), Ню Йорк, Волос (Гърция), Солун, Бристол и др. Тясната научна област на Димитър Попмаринов е Библеистиката. Той работи в областта на Исагогиката и Библейското богословие. Пише и по проблеми, засягащи църковния живот в страната и чужбина.

# 248

[/quote]

На тези които  яизучават..има хора с това се занимават живот.Докато ние само си я 4етем...ама колко я разбираме....???

[/quote]

Да, но теолозите също не са единни в тълкуванията. Как един вярващ решава кой е прав и кой крив?

# 249

Да, но теолозите също не са единни в тълкуванията. Как един вярващ решава кой е прав и кой крив?

Rina77
.....За един истински вярваш доказателстства не са нужни за да вярва в Бог.....Неговата мъдрост(на вярващия) му подсказва кое е и какво е ....А когато човек е достигнал тази  мъдрост...той не греши.

Доказателства изискват атеистите и  невярващи.

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 22:43 от roza66

# 250
Прочетох, че животните нямат души и са смъртни за разлика от хората... и се шокирах Shocked Че какво повече от тях имаме?- говорен апарат, нищо друго! Това ли ни дава право на вечен живот за разлика от тях?! Нелепо е!
според някои религии можеш да се преродиш и в животно.
по темата- еволюцията има, няма какво да се пънем  Simple Smile
което изобщо не означава, че няма божествено присъствие, нещата не се изключват взаимно- така мисля аз

# 251
Другия път не си лягай рано....иначе пак ще пропуснеш шоуто.Виж че си заслужава...  Grinning

То да си бях легнала.... ами...
митках по кръчмите... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil не много богоугодно, ама па и 2 коняка не са...  Sunglasses Sunglasses Sunglasses Sunglasses
  bouquet

Забравих да вметна че тук грамажите са по различни от БГ.Малкия коняк е 20 гр,а големия е 40 гр,а аз бях на два малки... Blush така че в сравнение  с БГ стандартите това си е нищо...сещаш ли се?
Та да не ме вземеш за алкохоличка де.... Mr. Green

# 252
# 253

Rina77
.....За един истински вярваш доказателстства не са нужни за да вярва в Бог.....Неговата мъдрост(на вярващия) му подсказва кое е и какво е ....А когато човек е достигнал тази  мъдрост...той не греши.

Доказателства изискват атеистите и  невярващи.

С една дума само вярващите са мъдри  Laughing
А ние, глупаците ще си стоим в Ада, защото на всичкото отгоре търсим доказателства Mr. Green

Хайде наздраве, че няма доказателства дали е богоугодна консумацията на коняк в Рая. Grinning

# 254

Очевидно при татитата такива теми не вървят.
И правилно.
Наличието на един-двама тук си е направо екзотика.

Кой истински тати ще чисти като семки интересните (те са и кратки) мнения по темата и полезните отправки от купища спам?!

Общи условия

Активация на акаунт