Отговори
Пиша тези редове, за да опиша дълбоко разстърсващите ме емоционални състояния от последните месеци – ехо от едно важно, отдавна планирано, но неизбежно събитие: нашият развод.
Преди да споделя личната си болка и мислите, които ме съпровождат по този път, искам да хвърля малко светлина върху нашия съвместен живот. Приятели сме от далечната 2000 година, а през 2004-та сключихме брак. Имаме дете, което е почти на 17.
Още в самото начало любовта ни премина през тежко изпитание – родителите ми поставиха ултиматум заради нея. Тогава прекратих всякакви отношения с тях до раждането на детето ни. За млади студенти това бе сериозен удар, особено при положение, че тя разчиташе само на своята майка, която самата имаше нужда от помощ. Преминахме през тези години ръка за ръка. Следваха и други предизвикателства – с работата, с отглеждането на детето. Преодолявахме всичко заедно, без скандали, без трупане на горчивина.
Разбира се, като във всяко семейство сме имали моменти на несъгласие, на сблъсък на позиции, на заядливи реплики, когато някой пресече границите на личното пространство. Но винаги намирахме начин това да не руши нашето приятелство и взаимно уважение. Обективността обаче изисква да призная: макар никога да не съм преставал да се грижа за семейството, имах периоди на обсебване от собствените си хобита и занимания – както във времеви, така и във финансов аспект.
Финансово винаги сме били едно цяло. Разходите, инвестициите, личните и общите нужди се третираха като общи, без тефтери и следене на стотинките; важното бе паричните наличности да са балансирани. Изневери или скрити емоционални връзки никога не са съществували – нито тогава, нито сега. Обичахме да прекарваме време заедно, споделяхме общи интереси, но същевременно пазехме своето лично и социално пространство.
В последните години обаче преминахме през тихо отдалечаване – естествена, дълбока трансформация, която ни превърна в добри приятели, живеещи под един покрив, но всеки в собствения си свят. Това логично ни доведе до разговора за физическа и юридическа раздяла: желанието да дадем на другия пространство да бъде своето пълноценно Аз.
Преди седем години взехме решението. Но реализацията му изискваше време – на пазара в София покупката на второ жилище, за да има всеки от нас собствен дом след края, изискваше солидни средства. Години на спестяване и чакане след покупка на зелено. Към днешна дата новото жилище е факт – на нейно име е, нейното сигурно място (макар детето ни да има свое кътче и в двата домa).
Документите са подадени, договорът е заверен при нотариус, споразумението и всичко останало е подадено и чакаме дата в съда. На хартия всичко е наред – грижите за детето, имуществото, средствата са изчистени с абсолютна грижа и уважение.
И въпреки че аз бях инициаторът, през последните месеци усещам как подсъзнателно саботирам процеса. От забавянето на довършителните работи в новия ѝ апартамент, за който отговарям, до протакането с подаването на документите за развод точно преди лятната съдебна ваканция.
Емоционалният връх дойде след като документите вече бяха внесени. Заля ме чувство на дълбока, автентична тъга – болка, която бях изпитвал само при загубата на близки роднини. Тук няма смърт, но има кражба на бъдещето, което си мислех че познавам.
Аз по принцип съм по-открито емоционалният в семейството – човек, който лесно се вълнува и просълзява при важни моменти, като раждането на племенниците например. Но въпреки самостоятелния ни живот досега (различни стаи, отделни почивки – те на екзотични дестинации с детето, аз в планината с въжетата и раницата), празнотата боли страшно.
Дори сега, усещайки моите терзания, тя ми предложи да стопираме всичко или да отложим преместването. Но дългосрочно това не е решение. Аз знам, че трябва да продължим, но мисълта ме прави безкрайно тъжен и самотен вече месеци наред.
Животът ни се променя завинаги, а аз все още се уча да пускам ръката на онова, което обичах толкова дълго.

# 1
Всички мъже горчиво съжаляват за развода си - не си сам Simple Smile Смело напред и това е.

# 2
Извинявам се, че не съм по темата, но искам да попитам - авторе, какъв си по професия?

# 3
Всички мъже горчиво съжаляват за развода си - не си сам Simple Smile Смело напред и това е.
Оо, далеч не всички. Но тук причина за развод няма, тоест има отдалечаване, което не са преодолели. Но за последните 7 години щом не са решили да си дадат шанс няма да стане. Май и твърде млади са се оженили, и са доста различни като интереси.

# 4
  • Пловдив
И сега какво очакваш от форума?

# 5
  • София

Хаха, да Simple Smile Бившият ми изпадна в депресия, когато подадохме документите за развода, въпреки че бяхме разделени повече от година и той живееше с девойката, с която ми изневери и заради която му казах край. Аз просто исках да оправим и документално нещата.

# 6
И с какво разводът ще ви подобри положението, аз поне нещо не мога да схвана. Ясно, раздалечили сте се, имате си всеки свой собствен живот, но защо това положение не ви устройва и ви трябва раздяла, след като все още имате емоционална връзка?
Някой от вас иска да има нова връзка, или въобще не можете да се понасяте, не става ясно от истината ти. Много двойки си карат така с години и не виждам необходимост от развод, нито че и за двамата би била по - добре раздялата, освен ако не премълчаваш нещо съществено в историята си.

# 7
Доверчива съм по характер, ама тази история някак ми е неправдоподобна. Много бавни темпове, малко казано и много неказано. Какъв ти е проблемът не ми става ясно. Всеки си е поел пътя емоционално, но няма изневери?

# 8
Наистина голямо протакане.
Чувала съм истории с проточени разводи, но в тях двойката вече живееше отделно.
А вие сте си били до последно заедно под един покрив, ясно финансови причини, но все пак. Огънят вече е угаснал, по-добре е да се разделите окончателно. Защото иначе вероятността да започнете да не се понасяте е голяма.
Дайте си време, защото затваряте страница от живота си. Съмнявам се при някой за секунди да му мине нещо, трупало се години. А и освен това, не знам що за човек трябва да е някой да не погледне назад с носталгия, да си каже "ами ако..." и още много други въпроси. И разбира се, сега ще имаш друго ежедневие, друг ход на деня, неизвестното е пред теб. Нормално е да си уплашен. Въпрос на време е хобитата ти и въобще твоята дейност да те погълне отново, пък кой знае.

# 9
А защо родителите Ви не са я искали в началото?
То е ясно, че нещата между вас двамата отдавна са приключили...!
Ако бяхте се разделили веднага, когато е трябвало, преди няколко години, сега вече щяхте и да сте забравил.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 18:32 от Borqna Sto 771419

# 10
И сега какво очакваш от форума?

Поста е с цел емоционално освобождаване, вероятно има и желание за съпричастност, надежда, а защо не и земен поглед отстрани без драматизациите на егото Wink

И с какво разводът ще ви подобри положението, аз поне нещо не мога да схвана. Ясно, раздалечили сте се, имате си всеки свой собствен живот, но защо това положение не ви устройва и ви трябва раздяла, след като все още имате емоционална връзка?
Някой от вас иска да има нова връзка, или въобще не можете да се понасяте, не става ясно от истината ти. Много двойки си карат така с години и не виждам необходимост от развод, нито че и за двамата би била по - добре раздялата, освен ако не премълчаваш нещо съществено в историята си.
Няма скрита драма, изневери или „съществени тайни“, които да премълчавам. Въпросът е в разликата между това да съществуваш с някого по инерция и това да му дадеш шанс да живее истински. Раздялата не е бягство от омраза, а крачка към автентичността. След като животът ни се е трансформирал и вече не сме съпрузи в същинския смисъл, юридическото и физическото отделяне е начин да почистим пространството си от илюзиите. Тук имаме малко различия в тълкуването на символите, за съпругата промяната на формата не е промяна на същината на връзката ни като приятели, за мен обаче това има по-голямо значение и затова аз го възприемам по-драматично от нея.

Доверчива съм по характер, ама тази история някак ми е неправдоподобна. Много бавни темпове, малко казано и много неказано. Какъв ти е проблемът не ми става ясно. Всеки си е поел пътя емоционално, но няма изневери?
Очевидно е, че не всеки е поел по пътя си емоционално по един и същ начин. Докато при съпругата ми фактът дали сме официално разведени или не няма голямо значение за приятелските чувства, които изпитваме, при мен този край предизвиква неочаквани и силни емоции. Различни сме.
Наистина голямо протакане.
Чувала съм истории с проточени разводи, но в тях двойката вече живееше отделно.
А вие сте си били до последно заедно под един покрив, ясно финансови причини, но все пак. Огънят вече е угаснал, по-добре е да се разделите окончателно. Защото иначе вероятността да започнете да не се понасяте е голяма.
Дайте си време, защото затваряте страница от живота си. Съмнявам се при някой за секунди да му мине нещо, трупало се години. А и освен това, не знам що за човек трябва да е някой да не погледне назад с носталгия, да си каже "ами ако..." и още много други въпроси. И разбира се, сега ще имаш друго ежедневие, друг ход на деня, неизвестното е пред теб. Нормално е да си уплашен. Въпрос на време е хобитата ти и въобще твоята дейност да те погълне отново, пък кой знае.
Причините не са само и чисто финансови, нито пък обичта е угаснал, по-скоро се трансформира в грижа и емпатия към другия Simple Smile
А защо родителите Ви не са я искали е началото?
То е ясно, че нещата между вас двамата отдавна са приключили...!
Ако бяхте се разделили веднага, когато е трябвало, преди няколко години, сега вече щяхте и да сте забравил.
Някои връзки трябва да бъдат изживени докрай, а в случая сърцето ми не просто чувства, а се надява, че това не е краят, а едно ново начало.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 17:17 от ЩастливиятСизиф

# 11
Добре, подкрепяме те - развеждайте се и всеки да си гради щастието.
26 години връзка, не сте се били, не сте се драли, ще се разведете без драми и без обвинения, което никак не е малко.

# 12
Човек сам каквото си направи, никой друг не може да му го направи.
Стара поговорка. Важи във вашия случай.
Какво въобще сте си мислили не ви знам. Но ето, че сами сте врагове на себе си.

# 13
С какво ново ще си запълните живота като се разведете. Вие и така в момента не се ограничавате взаимно и си уважавате пространството. Как ще изглежда твоя живот след раздялата и как нейния?

Общи условия

Активация на акаунт