Отговори
# 30
  • София
Ааа, те са разделени, ама са заедно. Така се мъчат и двамата. Аз на това му казвам - "да живееш наполовина".  Познавам доста двойки в подобни конфигурации - уж са разделени, ама са заедно "заради децата". То е една мъка, едно криене и мишкуване - трагедия.

# 31
Ааа, те са разделени, ама са заедно. Така се мъчат и двамата. Аз на това му казвам - "да живееш наполовина".  Познавам доста двойки в подобни конфигурации - уж са разделени, ама са заедно "заради децата". То е една мъка, едно криене и мишкуване - трагедия.
Не съм съгласна че се мъчат. Даже напротив, когато и двамата са изстинали, това е от вида колаборация, изгодна и за двамата, докато спре да е изгодна за единия
Ни най-малко не се мъчат, нито живеят наполовина, нито мишкуват, нито се крият - просто си летаргуват докато си оформят следващия етап от живота (без тоя човек)
Доста задачи се разпределят по-честно отколкото в "семейство с много страст и обич"
По-лесно се решават битови въпроси, не се снимат по Коледа с червени жилетки и не ги е срам пред колеги и близки (които знаят че това семейство се разпада)
Човек спокойно си взима багажа и ходи на море с приятели

Но май не е такъв случая със Сизифа, щом той си е съчинил такава идилия, която да разкраси живота, в който жена му е охладняла и сигурно води бурен дигитално-епистоларен живот - което той не иска и да проверява Grinning

# 32
Ааа, ясно, тя спокойна, а той неудволетворен и празен. Чака внимание от нейна страна... Ееех, мой човек, ти, докато чакаш цветя и поема на лунна светлина, жена ти е чакала нещо друго... Седем години на сухо, хора на около 40+ и що сте си станали другарчета...
Ако е вярно де. Проблеми с ерекцията? Други хора? Други интереси?

# 33
Има издънки, за които не знаем. Иначе слушали сме за перфектните мъже, ама хем перфектен мъж, хем супер и като бивш, е това е фантастика вече Simple Smile

# 34
Ами.........май само аз не стоплям къде е драмата.

# 35
Пише му се на автора просто, влече го литературното творчество. Аз затова го попитах какъв е по професия, но така и не ми отговори. Интересно ми беше, че стилът му е повече женски.

# 36
Ами.........май само аз не стоплям къде е драмата.
Е, всяка добра драма има нужда от поне един трезв зрител на първия ред, който да каже: Чакайте бе, тук няма нищо освен думи Simple Smile

Пише му се на автора просто, влече го литературното творчество. Аз затова го попитах какъв е по професия, но така и не ми отговори. Интересно ми беше, че стилът му е повече женски.
Понякога човек толкова се увлича в опитите си да вкара ред в собствения си хаос, че вместо драма, сътворява цял роман. Професията може и да е друга, а пола мъжки, но въображението винаги си намира поле на изява Simple Smile

Ааа, те са разделени, ама са заедно. Така се мъчат и двамата. Аз на това му казвам - "да живееш наполовина".  Познавам доста двойки в подобни конфигурации - уж са разделени, ама са заедно "заради децата". То е една мъка, едно криене и мишкуване - трагедия.
Не съм съгласна че се мъчат. Даже напротив, когато и двамата са изстинали, това е от вида колаборация, изгодна и за двамата, докато спре да е изгодна за единия
Ни най-малко не се мъчат, нито живеят наполовина, нито мишкуват, нито се крият - просто си летаргуват докато си оформят следващия етап от живота (без тоя човек)
Доста задачи се разпределят по-честно отколкото в "семейство с много страст и обич"
По-лесно се решават битови въпроси, не се снимат по Коледа с червени жилетки и не ги е срам пред колеги и близки (които знаят че това семейство се разпада)
Човек спокойно си взима багажа и ходи на море с приятели

Но май не е такъв случая със Сизифа, щом той си е съчинил такава идилия, която да разкраси живота, в който жена му е охладняла и сигурно води бурен дигитално-епистоларен живот - което той не иска и да проверява Grinning

Понякога се случва човек да е заключен в лабиринта на собственото си съзнание, превърнал се в архитект на кули от илюзии, който е издигнал собствената си болка в култ. Вместо да погледне истината право в очите, той избира убежището на изкуствения драматизъм, превръщайки рухването на една реална връзка в сцена за софистична самоизмама. Този театър не е просто мелодрама, а дълбоко екзистенциално бягство от простотата на фактите в сложната, но безопасна вселена на собствената уязвимост и отказ да приеме, че любовта е велика илюзия, която рано или късно се разпада, оставяйки две човешки същества да осъзнаят празнотата на общия си път.

И все пак, ако махнем захаросаността и приемем правотата и прагматизма в коментара ти, то това е напомняне, че животът не е сцена за поезия, а чиста проба реалност — крехката красота на илюзиите приключва рязко, премазана от павето на реалността. Тогава театърът свършва, маските падат и макар да остава усещането да се окажеш „чужденец в собствения си свят“, когато рухне познатият ти свят и остане само тишината, ти накрая осъзнаваш, че някои мостове се строят единствено за да отнесат със себе си всичко, което сме мислели, че сме.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 15:58 от ЩастливиятСизиф

# 37
Правиш си литературни опити за наша сметка, авторе. Та се сещам за една народна мъдрост: докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват. Ако не си не разбрал: Пушкин и Гьоте умряха, няма да ги стигнеш. А жена ти сигурно не е бездействала тези 7 години. И вероятно друго преди тях.

# 38
Щастлив Сизифе, почна да ми се изяснява натюрела ти - изстиналият си ти, но не за друго, ами сантименталната ти поетична душа не понася рутина и проза. И си признаваш, че ти си инициаторът на раздялата.
Със сигурност и ти не знаеш какво искаш и търсиш, или поне не всичко е избистрено в представите ти.
Знаеш само, че без тръпки и пеперуди не можеш. И сигурно подозираш, че никога няма да намериш нещото от въображението си.
И знаеш, че това ще е временно. Пак ще изпаднеш в подобно състояние някога. И никога няма да си щастлив така, както ти го разбираш.
За мен това е насилствен, измъчен, излишен развод.
Имаш право да опиташ де Simple Smile

# 39
Много странна причина за развод, ако разбира се, това е истината. Сещам се само за 2 причини за всички разводи на близки и далечни познати - насилие (физическо или психическо) и изневяра или интерес към друг човек. Та според мен, това не е цялата история.

# 40
Тук май положението е това

"Стихосбирка бих написал, посветил ти бих куплет, но въобще не съм поет. Баш съм прост тенекeджия, чукам аз коли наред, ти ще бъдеш най-отпред"
На Обратен ефект е песента. Само дето автора е поетът, а Марчето си иска тенекеджията.

# 41
Сега се зачетох отново в първия пост на автора .
Доколкото разбирам, от самото начало всеки си е имал лично пространство,  но това не нарушавало тяхното " приятелство" и "взаимно уважение". Демек, от самото начало не са били влюбени, гаджета, любовници, мъж и жена, че дори и при сключен брак и дете, ами само  " приятели", които се 'уважават и подкрепят".
Човекът обаче, си имал своите "периоди", а не моменти, на "обсебване от личните си хобита и занимания" - и във времеви, и във финансов аспект... И после - седем години суша, добри съквартиранти, поделят си грижата за сметките и детето, всеки в различна стая, всеки поотделно  със своята среда, компания, близки, семейство, дори за 1-2 седмици годишно отделно на почивка,  въпреки общото им дете.
 И мама, че и тати, още от самото начало, го били предупредили,  да не се захваща с жена ..
Ами сори, ама на мен това ми звучи не като на не неосъзнат, ами като на напълно осъзнат гей, който постфактум се сетил да съжалява, че ще му се провали прикритието.
Много дълго време тази жена е издържала да ти бъде параван. Е, сигурно и тя си е имала свои лични интереси, хобита и занимания, и най вече мотиви, предполагам, финансови, за да те търпи толкоз дълго време, Сизифе. Хем ще тичаш на двата бряга, хем ако може, някоя Пенелопе вечно да ти тъче платно и да се прави, че не вижда Ахил и Патрокъл, и че за нея е огромна чест да живее някъде там, в чертога на Аполон, Дионис, Посейдон...
И ся, изведнъж се сети, че кой, детето ли ще ти липсва?
Пиша тези редове, за да опиша дълбоко разстърсващите ме емоционални състояния от последните месеци – ехо от едно важно, отдавна планирано, но неизбежно събитие: нашият развод.
Преди да споделя личната си болка и мислите, които ме съпровождат по този път, искам да хвърля малко светлина върху нашия съвместен живот. Приятели сме от далечната 2000 година, а през 2004-та сключихме брак. Имаме дете, което е почти на 17.
Още в самото начало любовта ни премина през тежко изпитание – родителите ми поставиха ултиматум заради нея. Тогава прекратих всякакви отношения с тях до раждането на детето ни. За млади студенти това бе сериозен удар, особено при положение, че тя разчиташе само на своята майка, която самата имаше нужда от помощ. Преминахме през тези години ръка за ръка. Следваха и други предизвикателства – с работата, с отглеждането на детето. Преодолявахме всичко заедно, без скандали, без трупане на горчивина.
Разбира се, като във всяко семейство сме имали моменти на несъгласие, на сблъсък на позиции, на заядливи реплики, когато някой пресече границите на личното пространство. Но винаги намирахме начин това да не руши нашето приятелство и взаимно уважение. Обективността обаче изисква да призная: макар никога да не съм преставал да се грижа за семейството, имах периоди на обсебване от собствените си хобита и занимания – както във времеви, така и във финансов аспект.
Финансово винаги сме били едно цяло. Разходите, инвестициите, личните и общите нужди се третираха като общи, без тефтери и следене на стотинките; важното бе паричните наличности да са балансирани. Изневери или скрити емоционални връзки никога не са съществували – нито тогава, нито сега. Обичахме да прекарваме време заедно, споделяхме общи интереси, но същевременно пазехме своето лично и социално пространство.
В последните години обаче преминахме през тихо отдалечаване – естествена, дълбока трансформация, която ни превърна в добри приятели, живеещи под един покрив, но всеки в собствения си свят. Това логично ни доведе до разговора за физическа и юридическа раздяла: желанието да дадем на другия пространство да бъде своето пълноценно Аз.
Преди седем години взехме решението. Но реализацията му изискваше време – на пазара в София покупката на второ жилище, за да има всеки от нас собствен дом след края, изискваше солидни средства. Години на спестяване и чакане след покупка на зелено. Към днешна дата новото жилище е факт – на нейно име е, нейното сигурно място (макар детето ни да има свое кътче и в двата дома).
Документите са подадени, договорът е заверен при нотариус, споразумението и всичко останало е подадено и чакаме дата в съда. На хартия всичко е наред – грижите за детето, имуществото, средствата са изчистени с абсолютна грижа и уважение.
И въпреки че аз бях инициаторът, през последните месеци усещам как подсъзнателно саботирам процеса. От забавянето на довършителните работи в новия ѝ апартамент, за който отговарям, до протакането с подаването на документите за развод точно преди лятната съдебна ваканция.
Емоционалният връх дойде след като документите вече бяха внесени. Заля ме чувство на дълбока, автентична тъга – болка, която бях изпитвал само при загубата на близки роднини. Тук няма смърт, но има кражба на бъдещето, което си мислех че познавам.
Аз по принцип съм по-открито емоционалният в семейството – човек, който лесно се вълнува и просълзява при важни моменти, като раждането на племенниците например. Но въпреки самостоятелния ни живот досега (различни стаи, отделни почивки – те на екзотични дестинации с детето, аз в планината с въжетата и раницата), празнотата боли страшно.
Дори сега, усещайки моите терзания, тя ми предложи да стопираме всичко или да отложим преместването. Но дългосрочно това не е решение. Когато се питаш дали това не е грешна стъпка, отговорът е болезнен: вероятно е лошо решение. Но истината е, че в моя свят отдавна няма перфектни избори – има само избор между по-малкото зло.
Началото тежи от тъга, но знам, че тя не идва от загубата на удобство или бит. Тя е естествената реакция на това насилствено прекъсване на една дългогодишна връзка – акт, който погледнато отстрани изглежда чисто мазохистичен. И все пак, оставането в тази форма на брак също бе невъзможна. Не защото се появи някой друг, а защото балансът се счупи, а отношенията ни спряха да бъдат равнопоставени.
С времето станах по-открито сантиментален – или просто спрях да се крия зад бронята. Съпругата ми също се промени. Ако трябва да го кажа с онова популярно меме в социалните мрежи: „Искам да ми подариш цветя, но не искам да ми ги подариш, защото съм ти казал, а да ми ги подариш, защото сам си почувствал необходимост от това.“ Може би за мнозина това звучи като дребнава, дори смешна причина за край на брак. Но за хората като мен усещането да се чувстваш истински желан и обичан не се изчерпва с безупречните битови грижи. За егото връзка, в която единият няма проблем, но другият изпитва някаква форма на неудовлетвореност и страдание, е неравноправна и създава предпоставки за трупане на горчивина.
Дали мога просто да спра? Мога, разбира се. Но зад спирането стои не само загубата на авторитет пред роднини, които и сега определят решението като поредната криза на средната възраст. Най-тежката загуба щеше да бъде тази на собственото ми самоуважение след толкова години отлагане (върно е, че и сега със съпругата се шегуваме за многократното отлагане, но тогава едва ли би ми било толкова забавно).
Разбираемо и напълно логично е да има хора, които не виждат проблем в такъв брак, както и такива, за които това е напълно легитимна причина за прекратяването му. Ако трябва да хвърля мост към никнейма си тук: Сизиф е свободен тогава и само тогава, когато не се отказва да тика камъка нагоре, въпреки ясното съзнание, че върхът няма да бъде достигнат никога. Така е в живота – нищо не ти е гарантирано, но откацът също не е опция.
Животът ни се променя завинаги, а аз все още се уча да пускам ръката на онова, което обичах толкова дълго.
Въпросът е защо е цялото това литературно упражнение, при положение че „знам“ какво трябва да направя? Вероятно защото понякога камъкът ти натежава малко повече и имаш нужда просто да го оставиш за миг на земята и да споделиш тежестта му.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 20:30 от Прекрасная Василиса

# 42
Много странна причина за развод, ако разбира се, това е истината. Сещам се само за 2 причини за всички разводи на близки и далечни познати - насилие (физическо или психическо) и изневяра или интерес към друг човек. Та според мен, това не е цялата история.
Наистина ли нямаш познати, развели се по други причини? Оженили се млади и неопитни и после установили, че не са един за друг. Не е задължително някой от двамата да е лош, просто не е подходящ за този конкретен партньор. Двойки, разделили се, защото не могат да се споразумеят къде да живеят? Имам едни познати - жената желаеше да се преместят на друг континент, мъжа не желае да мръдне от България. Семейства, не можещи да се споразумеят колко деца да имат?                                           В случая на автора, аз обаче не разбрах причината - освен, че тръпката не е като преди 26 години, което за мен е нормално. Той би трябвало да е моя възраст, някъде над 50, аз неземни тръпки не очаквам вече. Също между приятелство и приятелство има разлика. Аз бях с моя мъж от 2001 до 2022, когато почина и тръпката последните години не беше като е началото. Обаче той беше най-добрия ми приятел, който се интересуваше от всичко, което ме вълнува, човекът, който най-добре ме разбираше. Нямам приятелка, на която съм споделяла, колкото на него. И сега, след четири години още ми липсва и никой не може да го замени. Затова автора да помисли наистина какво желае.

# 43
Авторе, за твое успокоение ще кажа, че Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън са сключвали брак два пъти.
Пробвайте малко разведени, пък ако не става, айде обратно.

# 44
Сякаш сте си разменили ролите.
Ти си инициатор на раздялата, но сега се питаш дали не бягаш твърде бързо, очакваш тя да вземе решение и да се опита да те спре. Не мога да кажа, че не те разбирам, но от собствен опит знам, че с пълна сила важи "внимавай какво си пожелаваш".

Общи условия

Активация на акаунт