Кога бихте се свързали със социалните?

• 4 438
  • 131
  •   1
Отговори
  • Melmak
Здравейте!

Пускам тази тема, която мисля, че е неудобна за обществото ни, все още поне.

Масово цари вярването, че каквото е вкъщи, това е работа на семейството. Съответно случаи на насилие остават скрити-покрити, докато не стигне до крайности като убийство и подобни.

Вие в какви случаи бихте се обадили на социалните? Не говоря за насилие от бащата към майката и децата. Говоря за майка, която има проблеми в отглеждането на детето си. А вие сте свидетели по някакъв начин на това.

Бихте ли подали сигнал? Смятате ли, че социалните биха обърнали внимание в България?

Имате ли случаи, в които сте подавали сигнали към социалните? Какво се случи?

# 1
Не бих подала сигнал, защото не вярвам, че социалните в България ще се помръднат изобщо. Останала съм с впечатление, че те само мрънкат колко са им мизерни заплатите и условията на труд. А и доста хора тук все още сякаш вярват в боя като метод на възпитание. Жалко.

# 2
Предполагам се касае за милите съседи, чудесно е търпението, но не мисля че в този случай ще помогне. Дори и да подадеш сигнал, не очаквай чудеса, нито тишина.

# 3
  • София
Не със социалните, а с полицията, те се свързват със социалните. На позната съседите им бяха извикали полиция, защото беше пребила детето си. От полицията дошли и те извикали социалните. За цялата случка разбрах поне месец след това от сина ми, който се познава с въпросното дете, а родителката потвърди след това. Ще си запазя мислите за нея, само ще кажа, че е било брутално. При това положение също бих извикала полиция.

При домашно насилие се звъни на 112. Те се оправят след това.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 11:46 от milenaka

# 4
На социалните това им е работата, ще обърнат внимание според мен. Ако децата ходят опърпани, гладни, бих се обадила, но първо бих говорила със съседката. Няма как аз да преценявам капацитета на никоя майка.
Обадих се веднъж, когато посред една студена зима видях тънко облечени деца да просят на Стамболийски. После децата ги нямаше, не знам какво е станало. Повече не ги видях.

# 5
  • Най-красивата страна
Миналата година помогнах на семеен приятел .
Детето беше при майката в лоши условия,оставено без надзор -6 годишно,скиташе в жегите по улиците,споделяше,че по три дни яде само леща..
Подадохме сигнал при социалните.
Веднага реагираха,още същия ден направиха проверка.
Но до там.Нищо не се случи.Храна имало,дрехи имало,изглеждало щастливо...
Детето още е там,продължава да стои само в къщата или да скита по улиците облечено в мръсно яке..и да се жалва,че яде боб и леща..

Това обаче се случи в малко градче,където всички се познават.
В голям град мисля,че няма а е така.

# 6
Здравейте!

Пускам тази тема, която мисля, че е неудобна за обществото ни, все още поне.

Масово цари вярването, че каквото е вкъщи, това е работа на семейството. Съответно случаи на насилие остават скрити-покрити, докато не стигне до крайности като убийство и подобни.

Вие в какви случаи бихте се обадили на социалните? Не говоря за насилие от бащата към майката и децата. Говоря за майка, която има проблеми в отглеждането на детето си. А вие сте свидетели по някакъв начин на това.

Бихте ли подали сигнал? Смятате ли, че социалните биха обърнали внимание в България?

Имате ли случаи, в които сте подавали сигнали към социалните? Какво се случи?

Уточни какви точно проблеми в отглеждането. Иначе не се разбира дали е разлика в манталитета ви като съседи, дали са жизненоважни аспекти по отношение на децата или друго.

# 7
Подавала съм сигнал. Не знам какво се случи - хората изчезнаха от полезрението ми. Съседи в отсрещно мини-блокче. Жената затваряше ревящо 1-2 годишно дете редовно на терасата да се дере по 3-4 часа. От време на време излизаше и му крещеше "млъкни бе малко уродче" и други подобни неща. Подбудите ми обаче бяха малко 50/50 - не само да видят дали детето е добре, но и да ми спре редовният шум, защото някак си не съм много сигурна колко работа вършат българските социални служби...

# 8
  • София
Няколко пъти съм викала полиция. На морето стопанисвахме курортен комплекс и съм става свидетел на насилие над деца. Полицията си идва със Закрила на детето. Поне така беше допреди няколко години. И ми се струва, че социалните имат неоправдано лоша слава. Дори в провинцията само добри впечатления имам от тях, дори бях учудена на какво ниво бяха хората, които срещнах от техните служби.

И за съседи да става въпрос, също мисля, че се постъпва така. Подава се сигнал в полицията и те сигнализират Закрила на детето. Вече за свое дете може и лично в Закрила на детето, но разбирам, че случаят не е такъв.

# 9
  • София
Бих подала сигнал в момента, в който съм сигурна, че детето е малтретирано и неглижирано.
Социалните в България често реагират много бързо.

# 10
  • София
Бих подала сигнал към 112 веднага, щом първото съмнение ми се потвърди с второ.
Децата някой трябва да ги защитава, сами не могат.

# 11
Съжалявам за случващото се .Подкрепям че трябва да потърсите полицията.Мислех си да пусна подобна тема, затова че и жена може да бъде наследник,но не знам, защо в България,като се каже майката трябва да си мълчиш (защото ти е майка). Потърсете полицията.

# 12
  • Варна
Също давам глас, че социалните вършат работа и реагират. Видях го на живо преди няколко месеца. Полиция, а тя после подава сигнал към социалните. Ставаше дума за "възпитателен бой" над тийнейджър.

# 13
  • София
Съжалявам за случващото се .Подкрепям че трябва да потърсите полицията.Мислех си да пусна подобна тема, затова че и жена може да бъде наследник,но не знам, защо в България,като се каже майката трябва да си мълчиш (защото ти е майка). Потърсете полицията.
Най-тежкия случай, за който съм подавала сигнал беше за майка. Един път и за детегледачка.

# 14
Където и да се подаде сигнала, Социалната служба върши цялата работа. Друг вече е въпроса с какъв ресурс разполагат социалните служби в нашата държава - за да се задържат добри специалисти се иска те да получават все пак и някакво достойно заплащане, текучеството е голямо именно, поради това. Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат отстрани. Това е свързано и с услуги, които да посрещат хора с такива проблеми - деца, родители. Това пък е свързано с добър и квалифициран човешки ресурс, който да работи в тези услуги, материална база и какво ли още не.
Искам да ви кажа, че и в законодателно отношение нещата също искат промени, но нали се сещате това от кого зависи.
Но пък в България не се отнемат деца от родителите за глупости, докато в няколко европейски държави това се случва.

Общи условия

Активация на акаунт