Сътворение или еволюция? Дискусия за вярващи и невярващи.

• 21 297
  • 389
  •   1
Отговори
# 315

...Дребнавите заяждания водят до опорочаване на ДИСКУСИЯТА и я превръщат в махленски спор.

Включих се в "дискусията" единствено заради точните понятия и логиката, която уважава авторката на темата. И досега съм в нея заради всички, които споделят това.

Няма нищо по-приятно в един разговор от прецизното отношение към думите.
Другото е поезия. И не винаги е добра.

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 10:45 от Холограма

# 316
макар че е смешно да искаме Бог да има пол ...... но защо му казваме "той" ...по- правилно е "То" ..като за нещо неопределено, непознато, безполово  Thinking

Не съм специалист по бълг. ез., особено в граматичната част.

Президент, професор, декан са думи, които са в м.р., но зад тях може да стои жена и това се опр. допълнително с едно г-жо отпред. Така и Бог е само в м.р.

Езика, на който е записвана Библията и който са говорели тогава имал ли е родове или в последствие така се е приело.

Ако обаче се зачете човек в Библията остава с усещането, че жените са второстепенни "герои" , не в смисъл на пренебрежение, а по-скоро в смисъл, че важните неща са работа на мъжете. За жалост и до ден днешен е така - мъжете са водещи.

И баща се приема като глава на фамилията, може и от тази гл. точка да се ръзсъждава - Бог- Отец начало на началото.

Нямам претенции за вярност, просто разсъждения.

# 317
Lilqna, нямах за цел да водя личен спор с теб. Ако искаш да се води езиков такъв, аз не съм учител, нито филолог. Но говоря и пиша доста правилно и доколкото знам, в българския език никое съществително също така не се изписва с главна буква. Когато това се прави, изразява уважение към предсатвител на някаква институция, примерно, и това не превръща последния в идол. Това, че не съм го формулирала дотатъчно правилно, не ме прави профан и подигравката също е неуместна, но ти не се въздаржа от нея. А със забележката си за главните букви еволюцията ли доказа?

# 318
Lilqna, нямах за цел да водя личен спор с теб. Ако искаш да се води езиков такъв, аз не съм учител, нито филолог. Но говоря и пиша доста правилно и доколкото знам, в българския език никое съществително също така не се изписва с главна буква. Когато това се прави, изразява уважение към предсатвител на някаква институция, примерно, и това не превръща последния в идол. Това, че не съм го формулирала дотатъчно правилно, не ме прави профан и подигравката също е неуместна, но ти не се въздаржа от нея. А със забележката си за главните букви еволюцията ли доказа?

Не се сърди! Praynig Има няколко такива теми, които тръгват в опр. посока, после посоката се сменя и пак се връща. Това не е лошо, напротив човек научава, замисля се отговаря си за/на повече неща. Какъв би бил смисъла от 10 страници тема с отговори от рода "Аз вярвам в сътворението" или "Аз вярвам в еволюцията".  Понякога влизаме в противоречие, като пишем, но не бих допуснала, че е тенденциозно.  bouquet

# 319
Ако обаче се зачете човек в Библията остава с усещането, че жените са второстепенни "герои" , не в смисъл на пренебрежение, а по-скоро в смисъл, че важните неща са работа на мъжете. За жалост и до ден днешен е така - мъжете са водещи.

И баща се приема като глава на фамилията, може и от тази гл. точка да се ръзсъждава - Бог- Отец начало на началото.

Mama Nana, това е дълга тема...Ако, говорим за Библията, там жената не е пренебрегната откъм стойността си.  Аз виждам разделение на ролите, т.е. има си "мъжка" работа и "женска", такава. На мен това ми се вижда най-приемливо и естествено. Аз, например, хич не искам да се  правя на мъж и да се боря с нокти и зъби за равноправие, в области, където явно не ме бива(както мъжете) и не са ми по силите. Както и обратното. Аз съм за това, всеки да си знае мястото и да си тежи там, защото, тогава е най-ценен.

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 11:14 от SilIli

# 320
  • Ямбол
Purmamarca, извинявай, ако съм те обидила, съжалявам! Извиненията са ми искрени.
Но явно слабо ме познаваш, за което не си длъжна. Освен за сътворение и еволюция в тази тема предложих да се дискутира за вярване и невярване.
Извинявай още веднъж, но ме подразниха думите ти  "махленски спор", затова отвърнах по подобаващ начин.

Аз питах за главната буква само...

# 321

Mama Nana, това е дълга тема...Ако говорим за Библията, там жената не е пренебрегната откъм стойността си.  Аз виждам разделение на ролите, т.е. има си "мъжка" работа и "женска" такава. На мен това ми се вижда най-приемливо и естествено. Аз, например, хич не искам да се  правя на мъж и да се боря с нокти и зъби за равноправие, в области, където явно не ме бива(както мъжете) и не са ми по силите. Както и обратното. Аз съм за това, всеки да си знае мястото и да си тежи там, защото, тогава е най-ценен.

Именно и аз това написах, че не излизат на първи план, но не поради пренебрежение, а поради факта, че събитията описани там са повече "мъжка работа". Не го приемам за противоестествено. Още повече устройството на света и начина на живот е бил такъв.

За сегашно време обаче съм готова да споря, защото цялото устройство на живота е против жената /поне в БГ/, казано направо. Друга тема е.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Във връзка с еволюцията и сътворението отнесени към образованието в България /предполагам и в др. държави/:

Законът за народната просвета

Чл. 5.   Образованието е светско.
Чл. 15. (1) Държавните образователни изисквания ...създават условия за:
             1. Изграждане на свободна, морална и инициативна личност, която като български гражданин уважава законите, правата на другите, техния език, религия и култура.

Правилник за прилагане на ЗНП

Чл. 4. (1) Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини.
          (2) В светските училища религиите се изучават в исторически, философски и културен план чрез учебното съдържание на различни учебни предмети.
Закон за висшето образование

Чл. 3. Висшето светско образование е независимо от идеологии, религии и политически доктрини.

Така, че еволюцията правилна или грешна е приета за официална и се изучава от всички - вярващи и невярващи.

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 11:41 от Mama_Nana

# 322

За сегашно време обаче съм готова да споря, защото цялото устройство на живота е против жената /поне в БГ/, казано направо. Друга тема е.
Против жената е, да. Защото, много неща са извратени откъм естественото си състояние. Confused

# 323

Против жената е, да. Защото, много неща са извратени откъм естественото си състояние. Confused

Моля те, не казвай, че сами сме си го направили. Praynig

# 324
Lilqna, OK! Важното е еволюцията ни да не тръгне в обратна посока Wink

# 325
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога

макар че е смешно да искаме Бог да има пол ...... но защо му казваме "той" ...по- правилно е "То" ..като за нещо неопределено, непознато, безполово  Thinking
и защо го пишете с главна буква - име ли е, що ли? newsm78 Дори и местоименията - Той, Него и т.н. пак са с главни, нали не иска да Го имаме за идол, пък го слагаме голям, пред всички останали.
[/quote]

Защото аз лично смятам, че е един Бог, а не просто бог от много други богове

# 326
  • Варна
А какво ще кажете за "Бог като глагол" - като непрестанната динамика в абсолюта? Безкрайността, цикличността на живота, движението, като форма на изживяване на Бог?

http://bleepingherald.com/feb2007/miceal

С главна буква, защото е един и няма никой "отгоре" или подобен. Всъщност един не е точния термин, защото предполага изолация, би трябвало, може би "абсолютната цялост, причинност" - с много думи може да се нарече, но всяка ще показва само една страна от Вселената/Бог.

# 327
Аз съм склонна на компромис: Бог е вдъхнал живот на първичния бульон и от там нещата се развили според еволюционната теория. Laughing Peace

Доколкото ми е възможно да приема божествена намеса, това би било. За мен еволюцията е неоспорима от възникването на първата клетка нататък. Прекалено много неща до доказват (за мен!). Това, че никой не е успял да разгадае какво и как са довели до онова първично прищракване и поява на някакво ДНК няма да ме накара да повярвам, че Бог ни е създал във вида, в който сме, защото просто прекалено много неща меко казано не се връзват  Peace

# 328

... Холограма и аз разсъждавам по подобен начин. И според мен става въпрос за съхраняване на информацията, но все още не знаем какъв е носителя, по-точно от какво се състои. А, иначе, в Библията пише за дух и душа...Къде и как, още не ни е дошло времето да разберем... Thinking

Сигурно си чувала тогава "оная история" за Алфредо Ернети.

Описана е в книги от рода на “Предопределението на съдбата” (Петер Краса) и в сайтове, които ми е малко неудобно да цитирам.

Затова тук само ще копирам едно текстче от някакъв такъв сайт с уговорката, че е просто за илюстрация на идеята за съхраняването на информация извън човека.
Какви ли не имена и какви ли не названия са забъркани във фантазиите за възможността да се съхрани цялата памет на земния живот (Елисавета Логинова - "акаша"; Елена Блаватска и Рудолф Щайнер -  „книга на живота" или „космическа памет"; Елифас Леви - „астрална светлина"... ) .
Разбира се, навсякъде се споменава и "етерът".
Описанията на тази "памет" варират от "особена „двупистова магнетофонна лента", опасваща Земята, на която са „записани" всички остатъчни, трансформирани звукови и визуални сигнали за събития, които са се случили някога някъде" до... вече и аз не си спомням другите определения за това  "високовибрационно поле, в което се съдържа цялата възможна памет на земния живот".

Самата история на Ернети и местата, където тя може да бъде прочетена, няма какво да коментирам повече.
Приеми го като забавна небивалица за запълване на свободното време и като научно-фантастично разказче за това как венецианският монах Пелегрино Ернети с помощта на дванайсет световноизвестни учени се залавя да построи „машина на времето" („хроновизор"), която би трябвало да улавя от етера остатъчни звукови и светлинни сигнали и по този начин да ни направи свидетели на отминали събития.

"ЗАГАДЪЧНА МАШИНА НА ВРЕМЕТО,
създадена от италианския монах Алфредо Ернети, наречена "Хроновизор".

40 години Ернети е проучвал екзорсизма (умение за изгонване на злите духове).
Така той открил уникалния "Хроновизор".
Отец Ернети е имал 12 свои ученици. Сред тях е бил и прочутият проф. Вернер фон Браун.
През 1992г. монахът внезапно спрял да показва откритието си, а Ватиканът строго засекретил архивите му.
4 години по-късно хроновизорът бил обект на остра теологична дискусия, след която отец Ернети внезапно умрял в килията си.

Преди години монахът обяснил, че хроновизорът може да бъде използван за извличане на информация от който и да е етап на световната история, а това е опасно за човечеството. Той подчертал, че създаването на тази епохална машина е свързано с концепциите на любимата му старинна музика. Ернети вярвал, че в тази музика е скрита тайната на машината на времето.

Неговият хроновизор материализирал вибрации, съхранявани в космическите Хроники Акаша. Монахът изучил теорията разработена от Питагор, че звуците, които излизат от музикалния инструмент, се превръщат в атомоподобни частици, които се пазят завинаги в определени енергийни полета. Тези информационни полета са известни като Хрониките Акаша, описани от изследователката на хиндуизма и будизма Елена Блаватска, и се трупат зад пределите на Вселената и времето.
Ако се намери начин да се извлекат тези частици от пространството Акаша, ще може да се възстанови например музиката, звучала преди хиляди години. Точно такава била и странната идея на на отец Ернети да види премиерата на древната опера "Тиест", която се е състояла през 169 г. пр. Хр. в Рим. Той бил решен на всяка цена да чуе цялата тази тайнствена опера, а за това му трябвало машина на времето.

Щом човек влезе в информационното поле на космическите Хроники Акаша, може да извлече оттам не само звуци, но и аудио-визуални картини, посочвал Ернети.

Имало няколко успешни сеанса. На първия сеанс ограниченият и подбран брой зрители успели да гледат мечтаната от монаха опера "Тиест" изпълнена в древния Рим, а вторият сеанс стъписал всички присъстващи. Зрителите успели да видят самия Исус Христос, който четял проповеди на учениците си. Това убедило всички присъстващи, че пътешествия във времето са възможни."

(дано сега пък не се засегнат любителите на такива четива и на споменатите автори)

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 18:59 от Холограма

# 329
Холограма, сигурна съм, че има хора, които правят такива опити, успешни, за пътуване във времето, получаване на информация за минали събития и т.н. Но, това не е добро...За съжаление някои хора се занимават с подобен род "псевдонауки", но, дали осъзнават какво точно правят...
Не знам дали ме разбираш...
Духовния свят си има както Божествената страна, така и тъмна..
Бъди внимателна в каква материя се задълбаваш!  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт