След балове, изпити, точки, хазайки, кафето си пием пораслите майки

• 46 476
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
  • Deutschland/HE
А, ок, уточнявам: за математически специалности се интересувам, където има формули и графики: фми, инженерни, икономически.

Дъщеря ми учи икономическа математика и предпочита таблет с писалка. Още от 11ти клас ползва и е много доволна

# 706
Никъде не съм коментирала всички университети, затова съм посочила конкретно за какво пиша.

# 707
МС е в ТУ, пише всичко на макбука, има една тетрадка малък формат за всичко, което по някаква причина случайно трябва да пише на лист.

# 708
Различни гледни точки:
- При писане на ръка се включва и двигателната памет. При прочит написаното е по-познато на подсъзнателно ниво.
- При записване с техническо средство се пести време - може да се редактира, допълва, почерня, подчертава....
Ако детето има времето да пише на ръка и после да прехвърля на компютър е идеалният вариант (според мен).

Дъщеря ми, при наличие на 11-инчов к-тър и графичен таблет, записва ръккописно.

# 709
За техническа / математическа специалност нищо не мога да се изкажа, но един таблет с писалка никога не е излишен. Относно хуманитарните специалности, за мен вариантите са два: ако лекциите не са качени на платформа и достъпни за четене - се водят записки.  Колко и какво ще може да се запише е друг въпрос. Ако всичко е качено и достъпно за преглед по всяко време, е напълно безсмислено да се пише, по добре да се слуша с разбиране (най-много някакви по-генерални точки да се записват). И пак опираме до таблет с писалка. Като добавим, че всеки има и лаптоп, и тетрадки, и черни химикалки 🤣 доволно количество, може да се каже, че са тройно подсигурени и могат да си избират.

# 710
Въпрос на навик по-скоро.
Едно време от 10ти клас нагоре преписвах всичко на компютър, вкл. и в университета, за да ми е по-лесно да уча после от печатно.. нямаше вариант да си нося лаптоп, щяха да ме гледат умно...
Вече директно пиша всичко на компютър, почти не ползвам тефтер и на работата.
За децата със сигурност е нещо обичайно писането на компютър, особено ако са към ИТ жанра...
За хуманитарните, нямам идея, ама ако пишат по-бързо на клавиатура и им позволяват, защо не...

# 711
  • София
А разните апове/ софтуер за конвертиране на реч в текст не се ли ползват?
Не съм ги пробвала, но се замислям, че поне на теория ми звучи много по-добре от всичко останало.
Ясно, че е субективно, но аз съм започнала да пиша толкова грозно на ръка, че понякога срещам сериозни затруднения да си разчета петте реда записки от някоя служебна среща.

# 712
Е, нали опираме до нерегламентиран запис …, което по-рано се обсъждаше.

# 713
  • София
Не съм проследила тази дискусия, и аз съм от 12-класната.
Но ще прочета по темата, мерси.

# 714
Синът ме учи инженерна специалност и записва само на Macbooк. Тетрадки няма.

# 715
Не ми е ясно при публична изява - лекция пред аудитория, защо  записът да е нерегламентиран. Цел на говорещия е да бъде материално възпроизведен говорът по какъвто начин на студентите е удобно - ръкописно, с техническо средство...Не е частен разговор, не се навлиза в лична сфера. Напротив изявленията се правят, за да бъдат фиксирани. Особено актуални стават (по въпроса на Ред) програмите конвертиращи аудиозапис в писмено слово.

Всичко съдебни заседания се записват. Да тръгнат страните/адвокатите им/свидетелите/та по логиката на Сафрон и съдиите да се жалват, че са записвани?

# 716
Не е едно и също, ако преподавателите са съгласни, няма проблем да се записва. А за съдебните заседания, че се осъществява запис, е регламентирано нормативно.

# 717
Моят опит със записите.
По принцип на всички онлайн семинари и обучения, в които има запис преди да го пуснат предупреждават за това без значение дали в MTeams или Zoom. Даже в една специализация първия път преподавател пусна записа и помоли оттам нататък някой от групата да го прави.

# 718
  • София
prinzesa, ако само сте внесли парите за осигуровки без да сте подали декларация 7, сумите не постъпват по сметката на здравния фонд.
В този ред на мисли, влизам с Пик, но не виждам здравни осигуровки от СУ. Знам, че в понеделник е крайния срок, но някой проверявал ли е?

# 719
по БНТ 1Хари Хараламбиев, емблематичен  адвокат, възрастен, но с блестящ ум, атрактивен. Ако бъдещите юристи са край вас, гледайте непременно!

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 18:21 от Светкавица

Общи условия

Активация на акаунт