Деветокласници 2024/2025 - 2

• 42 029
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
  • Някъде там...
Благодаря! По мое време нямахме такова чудо. Simple Smile
При нас общо 11 входни споменаха децата, за две седмици.

# 136
В ЕГ втори чужд език също е профил... И аз се учидих при РИЧЕ как така "класно", амааа... Така са си го категоризирали Simple Smile По химия, профил с повече от двойно часове на този втори език, имат "контилна" работа Thinking

Днес щяха да има 3 входни, плюс за моята девойка представяне на книгата по английски, четена през лятото ("входно" по АЕ според децата). Математичката е отложила входното в 8ми час, че очевидно са били "сдъвкани", а и миналата седмица нито един час математика нямаха, учителката отсъстваше и имаха гражданско образование...

# 137
  • София
И при щерката по някои разказвателни предмети ще има входни, по други не. За това “препитване” от МОН не са споменавали.

Оказа се, че според временно изпълняващото ръководство на училището, децата в ИИЧЕ паралелките нямат право на учебниците за 8 клас (част първа за ИИЧЕ) по някои разказвателните предмети. Трябва да си ги купим сами. Интересно ми е дали е такава  ситуацията и в другите училища (специално математическите гимназии), където има паралелки с интензивно изучаване на език.
Купуането на въпросните учебници се оказа не лесна задача, защото книжарниците, дори и големите, не поддържат наличности, а онлайн сайтовете ми дават над 2 седмици време за доставка. Накрая се принудих да поръчвам от издателствата, които ми начислиха транспортни разходи колкото цената на учебника.
С нетърпение чакам родителската среща, дано някой ми обясни горната ситуация.

# 138
  • ВАРНА
МГ Варна има паралелки с ИИЧЕ и една с РИЧЕ. Не сме купували учебници. Всички учебници са предоставени от училището.

# 139
  • Видин
Моят син е в математическа гимназия с интензивно изучаване на чужд език в 8 клас, учебници не сме купували, даже интересното е, че ще пишат в учебните тетрадки по английски, а пари не са ни искали...

# 140
Езикова, също ИИЧЕ - нищо не е плащано, дойдоха си с тетрадки по езиците.

# 141
И при нас с интензивно изучаване на чужд език в 8ми клас (МГ) бяха безплатни учебниците и за 8 и 9ти клас по всички предмети с по два учебника . Включително и учебните тетрадки по езиците . Не са искали пари за нищо , нито пък други учебни тетрадки .

# 142
  • ВАРНА
Blueberry, късметлии 😆
По разказвателните учителите на дъщеря ми искат атласи, учебни тетрадки. След два пъти проба-грешка, мисля, че нацелих правилните и чакам поръчката да пристигне тези дни.

# 143
При нас засега всички учебници (и учебните тетрадки по двата езика) са безплатни. Единствено се очаква някаква граматика по АЕ, 2-ри ЧЕ, също безплатно. От другите предмети не са искали допълнителни помагала, ама прасунчо напълно адекватно споменава Атлас. Не е имало още час по география, та може би там ще се каже нещо. Иначе за историята не е ставало дума.
И не са им споменавали за тези тестове (подобни на Пиза).
Днес девойчето се върна със сълзи на очите, щото ги метнали в биологията на френски... Е, учебникът е на български, ама имат и допълнителни обяснения и думи/термини, както и самите планове на уроците, които ги пишат в час на френски език. Трудно било, учителката била груба... Нищо ново под нашето семейно слънце Joy

# 144
  • ВАРНА
phoenix, биология на френски беше моят ад като ученик. Ако и учителката е същата (С.Панайотова), горкото дете Cry Опитвах се да уча наизуст, но ставаше трудно, защото абсолютно нищо не разбирах. От цялата работа са ми останали в речника отделни термини. Други разказвателни на френски (история, география и химия) по-лесно се преглъщаха.

# 145
По биология изрових един медицински атлас на немски и това много улеснява ученето, защото схемите са много подробни и добре обяснени с точните термини. При нас за сега на език им искат само термини, не ги изпитват изцяло.

# 146
phoenix, биология на френски беше моят ад като ученик. Ако и учителката е същата (С.Панайотова), горкото дете Cry Опитвах се да уча наизуст, но ставаше трудно, защото абсолютно нищо не разбирах. От цялата работа са ми останали в речника отделни термини. Други разказвателни на френски (история, география и химия) по-лесно се преглъщаха.
Друга е учителката. Обяснила, че е завършила същата гимназия, отдавна преподава там и т.н. Един вид, няма 'лабаво Bowtie От изброените от теб, химията ще си е на български.
Е, в крайна сметка, нали това е да си в ЕГ, за разлика от ГИЧЕ или ГПЧЕ. Лесно няма никъде. Ще се адаптира девойчето.
Вчера я питах дали помни колко беше трудно миналата година с тези големи домашни, дето ги пишеше до късни доби, или ставаше в 5ч да ги довършва. Помисли, помисли и каза, че "А, не, бе, мамо. Миналата година си беше супер, нямаше проблеми." Stuck Out Tongue Winking Eye
Значи, помни само хубавото. Подсещам я отвреме навреме за това, за да отпуска леко напрежението.
Какво да се прави - пубертет. На никого не му е било леко. Cold Sweat

# 147
И при нас с интензивно изучаване на чужд език в 8ми клас (МГ) бяха безплатни учебниците и за 8 и 9ти клас по всички предмети с по два учебника . Включително и учебните тетрадки по езиците . Не са искали пари за нищо , нито пък други учебни тетрадки .
Да почерпите Simple Smile
Учебниците безплатни, ама атласите по География и История ме опулиха - около 30 лв по едното и 25 лв по другото или нещо подобно беше, че като чух, че искат и тетрадка по Химия за 4,80 лв и чак ми стана смешно. До тук с безплатните учебници вече е -134 лв, а още не са приключили с всичко.Даже не знам какво точно се поръчва, че самите ученици се организират и правят обща поръчка. За атласите разбрах, че ми искаше накуп 60лв за 3 помагала и реших все пак да попитам що за помагала са тези.

# 148
  • Някъде там...
Какви са тези атласи?! Купих по география, бяха около 8-9 лв. И тетрадка по химия. По втория ЧЕ ще трябва да си закупим учебниците. И едни сборници по математика, които не са преиздавани от 10 г., са ни вписани в списъка и чакам да дадат повече информация по въпроса.

# 149
И Атласа, който аз поръчах беше 8-9 лева.
Ние поръчахме и някои учебници на немски - химия, география и т.н.
Както и граматика на руски.
Не съм смятала колко са парите, но не е нещо голямо като сума.

Общи условия

Активация на акаунт