Деветокласници 2024/2025 - 2

• 42 056
  • 748
  •   1
Отговори
# 195
И наборката вчера е разбрала, че и в тяхното училище ще има въпросните изпити. Госпожата по физика им дала един,  за да видят какво точно представлява. Имаше въпроси, които и аз не можах да разбера какво точно ме питат. Не знам дали тя помнеше правилно въпросите или преводът им  е бил малко нескопосан. За оценки нищо не са им казали.
Екскурзия още не са обявили тази година, но пък пуснаха  конкурс за участие по ЕРАЗЪМ и моята ще се пробва. Не знам колко ще я огрее, че местата са май 20 за цялото училище, а желаещите доста повече, но пък не пречи да опита.

# 196
  • ВАРНА
Как стои въпроса с екскурзиите във вашите училища? Още не сме почнали и вече имаме оферта за поредната такава, при това пак доста скъпа. Само преди няколко месеца се върнаха от такава. Само на мен ли това ми идва в повече? Не знам какви пари печелят тези родители, за да успяват да си покриват разходите и да угаждат на децата си...оставам с впечатление, че само ние отказваме на нашето да го пуснем, ама то не можем да смогнем на всичко.

Има предложения за две екскурзии вече - една до Италия (априлската ваканция) и една до Испания (юли 2025). Дъщеря ми не успя да се включи в екскурзията през април тази година. Оставила съм я да реши дали ще се включи в някоя от двете предложени. Цената е висока, да. Чудя се защо обявяват 1600лв като е повече от ясно, че финалната сума е двойно (слагам и джобните в крайната сума).

phoenix , Тотка несменяемата Cry Много съжалявам, че така започва и при вас учебната година.

# 197
  • Немция
Какъв е този конкурс по Еразъм за ученици, каква му е целта?

Не сме подходяща база за сравнение, но моят син ще има с групата му по латински училищна тридневна екскурзия през пролетта до най-стария немски град, където има и добре запазена голяма римска крепост, там ще проучват надписите, ще правят реферати, тоест ще е екскурзия с учебна цел.
Френската група ще имат взаимен обмен с "побратимено" френско училище.
Такива цени като описаните от Прасунчо няма, по-скромни суми са.
Екскурзиите им често са свързани с учебния материал и не са всяка година, в учебно време са. Или са традиционни от години, знае се мястото и базата, имат тип лагерна програма с цел сплотяване на колектива Grinning.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 12:17 от Бибит

# 198
Какъв е този конкурс по Еразъм за ученици, каква му е целта?
Конкурсът е вътрешен за гимназията, защото има много желаещи. От критериите знам, че трябва да говорят английски и немски, да имат отличен или много добър успех в предишната година. Сигурно има и други, но не сме ги виждали като критерии.
Програмата е Еразмус + за образователна мобилност, която е за целия ЕС и се финансира със средства на ЕС. Ние имаме познати деца, които са били по тази програма и подобни в училища в Испания, Гърция, Полша и Германия, но са от професионални гимназии. Там възможностите за обмен ми се струват доста повече. Посещението е между 7 и 10 дни от това, което знам, като през това време посещават определени дисциплини в училищата-домакини и имат културна програма, организирана на място от домакините. По същите програми пристигат ученици от други страни в България. Участието е безплатно за ученика, финансира се от въпросната програма на ЕС, но дъщеря ми каза, че във въпросника е имало и въпрос дали би доплатила, ако се наложи, та може и да не се поема абсолютно всичко. Още повече, че по това, което открих публично, средствата за различните училища са различни като суми. При едното ни познато дете настаняването е било в хостели на място, като организацията за тях си е била изцяло от страна на тукашното училище, при другото е било в семейства на местни ученици и след това местен ученик им е гостувал в България за седмица. При нас още няма детайли как ще бъде организирано всичко. За момента е обявен само конкурса по документи за участие, за да изберат определен брой титуляри и резерви за участие, защото гимназията е голяма и за въпросните 20 места ще се борят около 1000 деца от 9-11 клас.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 09:54 от AsitaNew

# 199
  • Немция
AsitaNew, благодаря за разяснението. Значи става дума за гостуващи ученици за кратко време. Чувала съм за такива от моите ученици, в тяхното училище са били французойчета, за кратък период от време, но не съм се интересувала по каква програма са.

# 200
  • Видин
За екскурзиите - класният организира по всеки възможен повод пътувания с деца, дори са 1-2 дни, постоянно. Не на всички се включва моят син, но когато пожелае отива.
За тестването на 14-15 - и неговото училище е включено и досега не съм срещнала инфо, че някое училище няма да участва?
По бел на входното всички се изложили, моят син изкарал 3, ама госпожата няма да пише тези оценки и им дава втори шанс днес. Да видим дали ще подобри нивото Simple Smile Миналата година имаше четворка за първия срок и петица за втория. Това българският език винаги му е бил тъмна Индия.

# 201
И на нас няма да ни се разминат тестовете по природни науки. Не разбирам как могат да мъчат по този начин ученици, които предната година не са изучавали такива предмети. Първоначално помислих, че ще е за училища, в които миналата година са се изучавали тези предмети, но сега излиза, че ще е за всички деветокласници, независимо от това условие. Ясно е, че резултатите ще бъдат плачевни. Някой знае ли кога ще се проведат тези изпити - в редовните часове или след часовете? И изобщо каква е целта на тази откачена идея, освен че причинява стрес и неудобство на децата?

# 202
Въпросното изпитване трябвало да се проведе на електронни устройства. Сега да видим, колко училища разполагат с достатъчно устройства, за да проведат изпита дори за половината си деветокласници (защото са две дати).

# 203
Е, хайде сега. Нали имат часове по ИТ, все някъде провеждат тези си часове. Ще ги редуват класовете. Не е казано, е в един и същи час ще се провежда. В НПМГ в два поредни дни ще са 4+3 класа ще са в 6 кабинета, като 4 от тях за по 15 човека, 2 с по 28 компютъра.. В други училища чувам за организация в два дни в различни часове 4 групи от по 2 класа... с начало в 8 и в 10 (или 10:30 беше...).

ПП: Имаме съобщение в Школо кой клас в кой ден в колко часа в коя стая да се яви Hands V

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 14:32 от peneva_a

# 204
Ами аз лично не знам точно какво е казано и какво не е, защото май нищо не е казано категорично. При нас е "казан" само един начален час. И като го пиша това за електронните устройства, сигурно на база на нещо вече обсъдено с някого някъде го казвам.

# 205
Няма такава глупост, как ще сравняват ученици в 9ти клас като са учили различни неща... хепнем са го подкарали през просото МОН.
Може и на висша математика да им направят тест, да видят общото ниво как е.

# 206
  • Видин
Няма такава глупост, как ще сравняват ученици в 9ти клас като са учили различни неща... хепнем са го подкарали през просото МОН.
Може и на висша математика да им направят тест, да видят общото ниво как е.
Не давай такива идеи, че още следващата година ще го направят, а ще имам деветокласник тогава LaughingLaughingLaughing

# 207
  • Немция
Много тестове, много нещо в българските училища...
Тестът по природонаучните предмети наистина ще вземат масово да го проведат.

# 208
Нали трябва да се отчита някаква дейност. Интересно ще е с устройставата и в тяхната гимназия, имат 4 кабинета по ИТ, още нищо няма официално нито за час, нито дори, че ще се провежда въпросният тест.
Наборката има резултат от входното по физика, която е изучавала в 7. клас и са направили 3 часа преговор - 4, доволна, защото си мислела, че още повече неща е объркала. Школо казва среден успех на випуска (около 270 ученици и не знам дали всички са при един и същи учител, май не) 4,30. В нейната паралелка има 2 шестици, среден успех на техния клас 4,10.
Какво ли се очаква да покажат на националния тест Simple Smile

# 209
За оценките - в инструкциите, които институциите в пУО са получили пише, че може да се нанесе по преценка на учителя и желание на ученика. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт