Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 709
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
И моята дъщеря е с 4 часа история. Има 3+1 химия и 2+1 биология, ще имат школа по химия поне един ден в седмицата. Имат 2 часа модул по ФВС и в този ден ще започва в 8 и ще свършва в 16:20 🙄

# 76
  • София
А някой с три часа математика седмично има ли? Още от първия час са взели два урока. И миналата година ми се виждаха малко часовете спрямо материала, а сега съвсем.

Споко - догодина часовете стават 2... Евентуално ако включат някой ИУЧ или ФУЧ ще стигнат заветните 3...

# 77
  • Немция
А някой с три часа математика седмично има ли? Още от първия час са взели два урока. И миналата година ми се виждаха малко часовете спрямо материала, а сега съвсем.
Моят ученик е с 3 часа математика, но ние не сме голям ориентир, тъй като не живеем в България.

Основните предмети са му по 3 часа, това са 5 предмета(математика, немски, английски, втори чужд език, профилен предмет). Останалото е с по-малко часове .
Тази година ще е така, по-нататък ще търпи промени.

И да сме доволни, и да не сме - това е положението. Grin

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 13:04 от Бибит

# 78
  • София
При моя син програмата ми изглежда що-годе балансирана, макар че той се оплаква. Всеки ден без изключение е до 19:10, което ще наложи да го взимаме с кола, за да успява да стигне за тренировка.
Джобните още си стоят по 30 лв на седмица, ползва ги само за храна. Ако реши да ходи на кино или нещо подобно, му даваме отделно.

# 79
  • София
Какво разнообразие има в програмите, не знаех че вече е така. При нас историята е два часа, останалите разказвателни по 1 и всички останали часове са мат, бел, езици и информатика. Вторникът е деня с най-голямо разнообразие в предметите, останалите дни има по три неща на ден. Всеки ден имат по 8 часа, в петък 6, не е лоша програмата по мое мнение. Не се местят по кабинети, освен по химия и информатика, ааа и по езиците ще трябва, защото са разделени на две групи по нивото на английски и има и група с немски.
Я пуснете някоя програма, да видим нагледно какви разлики има. Ще кача по- късно нашата като стигна до компа.
И аа давам 30 джобни, за сега са ок, отиват само за храна.

# 80
  • София
Във всички училища предметите ООП се изучават с еднакъв хорариум в задъжителните часове. Разликите идват от това, дали чуждият език се изучава интензивно или разширено. При интензивно изучаване, в осми клас не се учат разказвателните предмети и съответно в 9-ти клас се взима накуп материала за две години - 8-ми и 9-ти. Съответно и часовете по тях са повече.

# 81
  • Видин

Ето я програмата на моето момче - 9 клас с  профил математика в Математическа гимназия (цели 5 часа на седмица)

# 82
Моята девойка в 2 дни от седмицата има по 9 часа.
Това е ненормално, за сведение ППМГ, математически профил.

# 83
Във всички училища предметите ООП се изучават с еднакъв хорариум в задъжителните часове. Разликите идват от това, дали чуждият език се изучава интензивно или разширено. При интензивно изучаване, в осми клас не се учат разказвателните предмети и съответно в 9-ти клас се взима накуп материала за две години - 8-ми и 9-ти. Съответно и часовете по тях са повече.
В добавка - някои предмети са по 2.5 или по 1.5 часа седмично/срок, т.е. първия срок единия ще е с 3 другия с 1 час, а втория срок 2+2 Hands V
Моята девойка е с 1 час седмично физика... първи час понеделник. Опасяваме се, "всичко" ще научат в този единствен "буден" час Thinking

# 84
Да се включа и аз в темата с география , история , биология, химия и физика в един ден . След 8 клас с интензивно изучаване на език тази година наистина ще им бъде доста по трудно на децата , ама какво да се прави . 4 часа история наистина са много , за жалост и в 10-ти клас ще е така първият срок , после ще имат по 3 часа .    По математика материалът ми се стори приемлив като обем , по български не ми е ясно как ще ходят на НВО с 3 часа на седмица . Входни нива по предметите , които не са учили в 8-ми клас няма да имат , освен по физика . Учителите , за жалост или щастие, са им преподавали и/или замествали през 5-7 клас и вече имат изградено мнение , та поне няма да има нужда тепърва да свикват с нови учители .

# 85
# 86
Доста усилено се говореше за това в началото на втория срок , идеята беше да се случи в първите часове на новата учебна година . Задачите трябва да са с практическа насоченост , да се решават с логическа мисъл и малко теория . Специално за биология , се говореше , че ще са свързани с превенция за вирусите (първите уроци от 7ми клас , Протиста ,Монера) , както и постепенното развитие на организмите (материалът в 7ми клас е хронологично подреден , започва се от най-миниатюрните организми - бактериите и се стига до еволюцията на човека). По химия също трябва да са с практическа насоченост , базираща се на знанията от 7 клас . Част от въпросите вероятно ще имат и екологична насоченост , например проблеми като глобалното затопляне , все пак предметът се нарича Химия и опазване на околната среда . Може и да е някакъв комбиниран изпит между физика , химия и биология , като за да бъде решен даден въпрос трябва да се използват знанията и по трите предмета . Не съм сигурна обаче , че изпитите ще се състоят , тъй като вече поне според мен е твърде късно , а и особено 9 клас е твърде натоварващ за да се използва на принципа проба-грешка.

# 87
Четох за тая идиотия във вестника, но не намирам никакъв смисъл, освен ако тези от МОН не си въобразяват, че това е едва ли не своеобразна подготовка за PISA. От това, което прочетох, ми се струва, че въпросите ще са такива, на които може да отговори всеки полуидиот и ще са доста далеч от проверка на експертни знания, съответно далеч и от науката. Не че очаквам МОН да измислят нещо полезно, смислено и практично, но за сметка на това идиотизмите им ме изумяват всеки път, имам чувството, че най-тъпите хора във вселената работят там.

# 88
  • Някъде там...
И аз се чудех дали ще има такива тестове, в края на миналата учебна година бях останала с впечатлението, че е решено.
Ние сме с 10 ч математика седмично, 3 БЕЛ, 2 История, 6 първи ЧЕ, 2 втори ЧЕ. Останалите разказвателни са по 1 час седмично.

# 89
Моето момиче има 4 часа история, по 2 от другите разказвателни предмети, 2 часа литература, 1 БЕЛ, 4 часа първи чужд език, 2 часа втори, по един час философия, ИИ и музика, 2 физическо, 2 допълнителни часа БЕЛ, заради хуманитарния профил и трите часа математика, за които писах преди. С часа на класния са 33 часа седмично, от понеделник до сряда по 7, четвъртък и петък по 6

Общи условия

Активация на акаунт