Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 717
  • 748
  •   2
Отговори
# 90
  • София
И ние сме с часовете които lyatno vreme избори и с нови учители почти по всичко. За езика най-тегаво им беше на децата, защото бяха свикнали със старата учителка, а сега и учебника ще сменят.
Децата са започнали да си коментират помежду си кой какви профили мисли да записва в 10 клас.
В тази вързка имам един въпрос ако може някой да ми разясни Simple Smile  - да речем хипотетично, че изберем "Химия" профил и изведнъж реши да кандидатства в университет в който искат Х часове математика, които нямаме, как тези часове се "наваксват/набавят"? Или го забравяме този университет и търсим такъв с Химия...

# 91
В България не би трябвало да е проблем, защото 90% от университетите не ги интересува какъв профил си завършил към момента. Кандидатства се на 90% с ДЗИ БЕЛ (дори и технически специалности приемат с ДЗИ БЕЛ, което ми е странно, но е факт). Най-търсените инженерни/софтуерни специалности имат различни възможности за прием, като с най-голяма тежест е ДЗИ Профилна математика, т.е. ако нямаш профил по математика и не държиш такова ДЗИ ще може да се явиш на техни изпити, но с по-малък коефициент.  Не ги интересува хорариум. Освен това има възможност да се явиш на изпит, който е платен. Не се сещам точното име, но е за признаване на компетентност или валидиране на компетентност. Този изпит може да бъде по всеки един предмет, който не ти е профил, но смяташ, че имаш достатъчно знания и умения, за да покриеш ДЗИ Профил по съответния предмет и оценката се признава от българските университети като ДЗИ профилна подготовка.  За чужбина обаче зависи от всеки конкретен университет и липсата на хорариум може да е пречка. Знам, че в Нидерландия университетите гледат хоририум и няма начин да го наваксаш, за да запишеш  конкретна специалност.

# 92
  • София
Kylie, за Бг не съм чула да има такъв университет и специалност, но за в чужбина има такива случаи. Когато искат определен хорариум искат точно хорариума и дори положена матура върху профилирания предмет не им важи. Трябва да си проверите съответните университети какви изиксвания имат, аз проверявах за биология преди време и също искаха хорариум по математика, което за мен е странно, защото специалностите не бяха инженерни.

Нашата програма е съвсем различна от на Аманита, разликите идват явно от часовете език в 8 клас, но и вероятно не само, защото при нас мат е 9 часа, при същия вид училище и профил.
Скрит текст:

# 93
  • Видин
EliG, за мен е безумно да имат 5 часа математика, при положение, че им е профила това. В 8 клас си беше типично интензивно обучение по чужд език + математика, бел, философия, ии, музика и физическо. Но защо има такава голяма разлика между вас и нас не знам. А уж трябва да е едно и също - профил математика в математическа гимназия FrowningFrowning
18 часа английски на седмица са имали в осми клас, сега проверих.

# 94
Според мен разликата идва от часовете по ФУЧ, които се усвояват. По рамков план са 4 часа, но не са задължителни и не всички училища ги усвояват. В нашето училище 2 часа ФУЧ са задължителни и нямаш право да ги откажеш, дават се на език, защото са в езикова гимназия. Часовете ИУЧ също се дават на език, но втори. В съседната гимназия се предлагат 4 часа ФУЧ, но са 2 музика и 2 рисуване и никой не ги записва, а ИУЧ им е за първи език. При EliG явно са усвоени и 4. часа като задължителни и са дадени на математиката. В нашето МГ със задължителни от ФУЧ два часа стават 6 часа седмично математиката за профил Математика и информатика и интензивно изучаване на език в 8. клас, ИУЧ 1,5 ч. (1 час математика и 0,5 ч информатика) е разделен между математика и информатика за тази паралелка. Така се появяват разликите. Моето дете и приятелско в МГто имат по 7 часа всеки ден с часа на класа, без допълнителното физическо. При EliG виждам, че имат 3 дни по 8 часа и 1 от допълнителното физическо пак с 8.

# 95
  • София
И дъщеря ми (в ИИЧЕ паралелка) има 9 часа математика.

Разликата, според мен идва от избираемите часове, или както се казват сега.

ПП: Писали сме заедно с AsitaNew

# 96
  • ВАРНА
МГ Варна къде сме тръгнали със смешните пет часа на седмица Cry Говоря за паралелка с интензивен ае и профил мат+инф.

Седмичната програма е с по седем часа на ден - 5 мат, 3 бел, 4 ае, 2 не, 4 история, 2 география, 3 биология, 3 химия, 2 физика, 2 фвс, по 1 часа - информатика, ит, философия, ии, чк.

# 97
  • София
Очаквано, паралелките с ИИЧЕ тази година имат много часове по разказвателните предмети. Взех учебници от приятелки с по-големи деца и сформирах за набора почти пълен втори комплект, който ще стои в училище.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 12:22 от *Elle*

# 98
  • София
Разликата в часовете по т.нар. разказвателни предмети идват от начина на изучаване на езика в 8 клас, т.е. дали тези предмети се учат в осми клас. Другите разлики са от това за какво се ползват часовете ИУЧ и ФУЧ. Нормално в МГ се ползват за математика, в други училища могат да се ползват за език, за някои разказвателни, ако са профил и т.н. Задължителните часове ООП обаче са по рамков учебен план и са еднакви за всички.

# 99
  • Видин
Момичета, регистрирах се в Клет с цел достъп до елетронно четимите учебници, но ми дава грешка и ми казва да изчакам или да се свържа с тях... Влизали ли сте, има ли ги всички учебници, наред ли е? В просвета всичко е окей и тези учебници другата седмица ги носи в училище и ги оставя там. Дано Клет да си оправят системата до тогава. П.с. сега се загледах, че на всеки учебни има код за достъп до някаква дигитална образователна среда izzi Hushed

# 100
На третокласничката влизах в ел.учебниците на Клет без регистрация.

# 101
Ето линка за Клет от Изи, без регистрация, аз това ползвам сега: https://bg.izzi.digital/DOS/110804/1303314.html

# 102
Лелее, хора, докато мигна и то - изминала седмица, имаме нова тема, изписали сте 7 страници... Кога се изтърколи времето Head Band
Успешна учебна година на всички! Дано е спокойна и да има време за повечето важни неща! Flowers Four Leaf Clover
Искам да пожелая "време за всички важни неща", ама хайде да бъдем реалисти DateBatteryBooks

При нас Школото го осъвремениха вчера късно. Важното е, че вече е наред, че почти се бях примирила да изчакаме още седмица. Не, че е толкова важно, де.
И нашето момиче има по 7ч всеки ден, също така История 4 ч - точно, както сте коментирали, това е компенсация за миналата година ИИЧЕ. Ъм, всички учебници са ни на български. Историчката е казала, че ще дава термини на френски, иначе преподаването ще си бъде на български език. За никой друг предмет не съм чула да има нещо френско. География още не е имала, защото 2-та часа са блок в понеделник и ще стане ясно чак на 30.09.
За това предложение задължителна матура по Мат съм хем изненадана, хем не. Преди години беше така - две задължителни имаше - по БЕЛ и Мат, а не знам третата дали беше задължителна за полагане. Т.е. ясно, че предметът се избира по някакъв критерий, но задължително ли е всеки да положи три ДЗИ-та - това не помня, защото не ме е засягало.
Другото умно въведение - изпитът по природни науки за средата на м. октомври - ми привлече вниманието през изминалата седмица, но ми се струва леко неадекватно тези, които в 8-ми кл не са учили тези предмети, да бъдат изпитвани. Ами, то си е чиста имитация на дейност.
По биология, физика и история са им казали, че няма да правят входно, защото е ясно, че не може да помнят кой-знае какво. По география не се знае, а по химия щели да правят просто за информация на госпожата.

Абе, след мелачката с интензивния френски миналата година, тази изглежда направо безоблачна. До момента, в който девойката ще се спъне в онези пет предмета Vertical Traffic Light

# 103
И до нас достигна слух за изпитване по природни науки. Но какво, защо, кога - нищо официално не се е появило.

# 104
По-официално от информацията, която има на сайта на министерството едва ли ще стане. Почти усещам колко безумно ще бъде организиране и колко далече ще бъде и от практическото, и от академичното приложение на природните науки. Да не го превърнат в изпит по четене с разбиране.

Много е странно как училищата не усвояват полагаеми часове. Иначе в меренето на това кое училище имало не знам колко и това поставяло в привилигировано положение учентиците му, идеално се получава насъскването в родителските групи. 
Дотук са имали запознаване с двама от новите и те са одобрени. В двата самотни часа по немски са започнали ... на немски. Доволна е, че докато нямаше други планове през лятото, подложи с едно онлайн ниво в Гьоте. За да си почивала първия срок. Деветте часа по математика са си нейната представа за нормалност.

Общи условия

Активация на акаунт