Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 403
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
Местенето не е непостижимо, не се притеснявайте толкова. Както са написали и преди мен, изберете училище и говорете на място с директора. Може да пробвате и през местното РУО. Пишете, че е осми клас. Миналата година от класа се местеха и в началото, и в края на учебната година. Въобще не е нещо нечувано, само трябва да видите със съответните профили как да процедирате (едва ли ще ви допуснат от испанска паралелка в немска без приравнителен изпит).
В крайна сметка, детето прекарва на това място огромна част от времето си и ако не се издържа, преместете го. Ние, възрастните, когато попаднем в работна среда, която е непоносима, сменяме работата (поне аз). Единственият риск е, че не се знае, на какво ще попаднете в новия клас.

# 616
Благодаря ви момичета. Благодаря за куража
 Надявам се всичко да се оправи.

# 617
аз също съм в потрес от нивото на класа на сина ми, дотолкова, че му предложих в един момент да търся вариант за преместване в другия клас в същия профил , той отказа, това е най-елитното училище във Варна, а масата преписва на всички контролни и тестове, възмущава се, че трябва да решава задачи (профил Математика), доста учители са ги нарочили (и с право) и изобщо много се надявам наистина да узреят...засега успява със странични занимания и приятелства от стария клас да поддържа приятно тинейджърско съществуване, но ме притеснява, че в най-яките си гимназиални години не е заобграден от много хора с подобна мотивация, а с младежи, които масово се вълнуват как да прецакат даскала и системата, какъв вейп да си купят, какъв цвят на косата да си направят и т.н.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 22:56 от BoeL

# 618
  • Немция
Не е необичайно тийнове да се интересуват от прически, вейпове, да се преписва, ако има възможност...не знам за какви мащаби става дума, но не ми звучи чуждо в сравнение с моето ученическо време.
Не знам какво ниво се очаква.

Моят син също е в клас, който не блести с първенци и масово не се отличават с особени амбиции.

Голямата разлика е, че след 10 клас ще има отсяване, някои съученици доброволно или заради лош успех ще се местят в други училища или по желание почват професионално обучение, и трябва да се понапънеш да се докажеш(гимназия в Германия, да напомня).

Green, комфортът и здравето на детето е приоритет. Ако трябва, го преместете, но добре го обмислете и обсъдете с евентуални плюсове и минуси.

# 619
  • Някъде там...
На тази възраст явно са си келеши... И при нас има няколко такива елементи. Преписват, вейпове, недисциплинирани в час, пречат на останалите. Имахме и еднократна ситуация с агресия със същите. И по наше време ги имаше... Обикновено част от тях се осъзнават към 10-11 клас. В прогимназията класът ни беше "еднорог" и такива изцепки не сме имали, или просто са били малки децата.
За местенето, близко дете се премести след края на 8 клас от ЕГ в МГ, държа изпит. Не се чувстваше добре в стария клас, подигравки, тормоз. В новия тръгнаха нещата, въпреки, че му беше много трудно да навакса. В София е по-сложно, трябва да се следи за свободни места.

# 620
Аз съм споделяла, че моето дете миналата година също имаше проблем с адаптацията в класа и аз няколко пъти предложих да се премести, но категорично отказа. Реши, че няма да се поддава на провокациите, нито ще се прави на нещо, което не е, за да се впише. Но през цялото време много говорихме, търсихме причината, шегувахме се ежедневно с това дали днес някой е говорил с нея. Намери други ученици с интереси като нейните, създаде приятелска среда сред ученици от другите класове, участва в школите в училище, които са ѝ интересни и там откри и други приятели и това страшно много ѝ помогна да се чувства уверена и приета. В 9. клас след лятната ваканция вече бяха някак си пораснали и момчета, и момичета се държаха различно, няма ги вече гадните простотии, обиди, унижения, които се опитваха да прилагат в първия срок на 8. клас, за да смачкат психически по-лабилните. Имат и нова класна, която ги изведе няколко пъти извън училищна среда, поопознаха се и извън училището и нещата потръгнаха. Не би сменила училището и класа си, въпреки че винаги сигурно може и по-добре (пак си имат групички, но то е нормално, не са всички с едни и същи интереси), а и все пак са тийнове, няма как да се мине без изцепки.
Моят съвет е търсенете причината за състоянието на детето си и ако ситуацията няма как да бъде разрешена, то дори и "най-хубавото" училище вече няма да е хубаво, ако трябва да платите с цената на здравето. Никое училище не струва разрушеното самочувствие, подкопаната увереност и съсипаното психическо здраве.
И нещо от училищния живот на 9. клас - вчера са им съобщили кои са избраните за участието в ПИЗА. От техния клас има 9 деца.

# 621
  • Немция
За ПИЗА отделни деца ли се подбират?
Струва ми се необичайно.

Иначе да- ако има организирано общо извънкласно мероприятие за класа(особено за няколко дни), това може да спомогне да се разчупят ледовете и съучениците да се опознаят повече, и да се създадат нови приятелства.

# 622
И в нашето училище няма да се явява целият клас на ПИЗА, определени деца. По какъв критерий ги избират идея си нямам, но моята дъщеря е щастлива, че не е от избраните 🤣

# 623
И на мен ми е интересно какъв е критерия за подбор за PISA. Явно няма да се явяват всички деца, а само по няколко от клас. Доколкото  разбрах една част от децата ще се явява на математика и природни науки, а другата четене с разбиране на анг.ез…

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 13:40 от Дaмaсценa

# 624
На РС при нас бяха казали, че всички ученици са под номера и от МОН теглят на случаен принцип номерата, трябва само ученикът да е роден през 2009 г., ако е в 2008 или 2010 е изключен от изследването, независимо, че е в 9. клас. Част от учениците ще са явяват на природни науки, част ще има на език, като от тези на език ще има част, които ще са устно.  Накрая няма да се знаят резултатите по отделно. През цялото време ще се водят номера, изключение момента, в който им съобщават, кои са избраните. Изследването беше по средата на деня, ама трябва да видя колко часа ни бяха казали. Неизбраните при нас са нещастни, защото тези, които участват в изследването, са освободени от изпитването за следващия ден.

# 625
AsitaNew много благодаря за информацията Simple Smile

# 626
Някой чака ли олимпиадата по математика
https://www.mon.bg/nfs/2025/03/dopusnati_nk-math_14032025.pdf

# 627
Моят син е един от избраните да се явява на PISA. Според мен няма нищо случайно в избора на тези деца, ама както и да е. Така и не разбрахме резултатите от предната глупост.

# 628
Мен това неведение, в което държат учениците за собствените им резултати, просто ме вбесява! Значи като говеда ги отделят от стадото за някаква процедура, а после айде пак в строя и никаква обратна връзка! И въобще напоследък на МОН с купищата идиотии, които смятат да ни стоварят, като вероучение и оценка по поведение, страшно съм им набрала.
В класа на сина ми миналата година по средата дойде едно момче от друго училище, не знам по какъв механизъм и с какви връзки от министерството или РУО го спуснаха, при положение че и без него класът вече беше с 28 ученици, но е факт, че по средата на осми клас можеш да се преместиш, друг въпрос е как ще те приемат и как ще се справяш в новата среда.

# 629
https://btvnovinite.bg/bulgaria/bezplatni-vaksini-za-choveshki-p … -za-momcheta.html
Мисля, че на някой може да му е полезна тази новина.
Ние не се възползвахме от безплатната ваксина, тъй като беше само за 4 щама и закупих Гардазил 9 от Гърция. Няколко месеца след като сложихме и двете дози на дъщеря ми - вече беше безплатна и за България…

Общи условия

Активация на акаунт