Семеен бюджет 2024

• 2 872
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • София
С какво информацията за моите жилищни разходи ще помогне на теб? Разходи за 10-годишна ипотека за имот, купен преди 10 години са различни от тази за 35 години, сключена сега.
Същото се отнася и за децата - твоето е примерно на 2, моето ще започва подготовка за НВО в 7-ми клас. Дали са еднакви разходите?
Задай конкретно за какво спорите, за да получиш адекватен отговор.

# 16
Не, спорим с жената и реших да получа външни отговори, но не намерих актуални.
Кажи ти за какво спорите с жената и дай да коментираме кой е прав.
Семействата са толкова различни, едно е възрастни без деца, друго е младо семейство с деца. Едни едва си покриват основните разходи, други се чудят какво да си правят спестяванията.

Така че няма как да намериш някакъв общовалиден бюджет по пера, такъв не съществува.

# 17
Харчиш, колкото имаш. Аз може да искам да похарча 10 000лв, но изкарваме 5 000 (примерно). Съответно трябва да се поберат в тази сума. И разбира се, приоритетите за всяко семейство са различни. Така че, няма база за сравнение.

# 18
  • Out of the Mix
Здравейте, какъв в семейния ви бюджет? За какво и по колко харчите по пера.
Верно ли си мислиш, че някой ще ти каже какви пари има? Много си наивен.
Не, спорим с жената и реших да получа външни отговори, но не намерих актуални.
За какво спорите - давай конкретика и ще получиш отговори.

Учудвам се дамите колко подробно са обявили част от финансовия си живот, разходи и т.н., не че нещо "тайно" има, или нещо "ново". Повечето хора затова харчат.

# 19
Ако питаш как да съставиш бюджет,направи си таблица и записвай всички,ама всички разходи 1 месец по пера и ще се ориентираш.
Даже много ще се изненадаш.След това намали това ,което ви се струва излишно.
Понеже за различните хора "излишното " е различно,добре е да постигнете съгласие и да определите" лични " пари.

# 20
И аз да се присъединя към другите, кажи за какво спорите, защото има разлика дали си купил 3 въдици, или искаш да купиш джип на стойност брутните ви заплати за 3 години, понеже бил сигурна кола и инвестиция.

# 21
Вкъщи сме двама. Живеем под наем, който е вече доста нисък на фона на останалите, това ми беше чист късмет, когато търсих. Сметките не са кой знае какви, жилището е малко. Опитвам да правя бюджет, но все се появява нещо на добра цена, което да отнесем, или някой непредвиден разход и повечето пъти зануляваме месеца. От скоро съм на нова работа и понеже нямам опит и стаж на тази длъжност/професия, започнах на по-ниска ставка и това допълнително усложнява нещата. Но сме с хубави телефони, не съвсем най-скъпите, но той е фотограф и си избира телефонът да му е с приятна камера, е, вече се води и не много нов модел де, но пък още го изплаща, щот от оператора са го тропнали с тригодишен лизингов договор, а той няма навика да чете 😂😂. Аз просто съм лигла в това отношение, признавам си, искам да ми е бърз, да ми върви гладко, и също обичам да снимам, затова и камерата ми е важна. Усетила съм разликата между ниския клас и малко по-високия. Та, до тук ежемесечните - наем, режийни, телефони. Като изключим тях най-голямо перо ни е храната, опитвам се да го науча на бюджет конкретно за тази част, защото понякога се оливаме. Вчера влязох в Била с съм с под 10лв сметка, като му показах, реакцията беше “е какво успя да купиш само за толкова“. Просто взех само необходимото. Но когато сме двамата или е сам се залита към излишъци. Друго перо са ни дрехите, най-вече „служебните“. Както споменах, аз съм на нова работа и ако за предишната съм ходила като спартанец, тук си има дрескод и трябваше своевременно да си подготвя подходящ гардероб (да живеят вторите употреби 😂). Той също ходи на работа с панталон и риза, та регулярно и там се пазарува. Като стане време да му купуваме обувки почва да ми прилошава направо 😂.
Също и двамата сме оператори на БЛС (дрон пилоти), и там тук там хвърчи някой лев. Ето, сега ме обработва за едни батерии на оферта за големия дрон, отделно искаме да си вземем един нов мъничък, който ще е супер удобен за пътувания...
Имам примерна екселска таблица, която може лесно да се модифицира, но не мисля, че ще съм достатъчно старателна в попълването ѝ. Преди опитах с приложение, доста беше удобно, ама бързо ми омръзна. То всеки месец нова секция трябва 😂

# 22
  • Mediterraneo
Последните 2 месеца сме изхарчили по около 500 евро за излизания по кафета и ресторанти. Това влиза ли ти в употреба по някакъв начин? Обикновено сумата не стига 100 евро, защото рядко излизаме да ядем навън. Или пък сме взели 2 скъпи видеокарти на изплащане за три месеца без оскъпяване, които не се купуват всеки ден, нито всяка година, но в момента са разход, докато не ги изплатя.

# 23
Тъй като съвсем наскоро правихме годишния бюджет за 2025 мога бързо да го напиша в проценти. Имайте предвид, че това се отнася за цялата година, и съотношението не е едно също всеки месец.

Още малко информация: двама възрастни+ две деца в начално училище/детска градина. Приходите ни са две заплати плюс бонуси, детски, наем от жилище, дивиденти (символично, но все пак 😄)

22% ипотека по жилище
13% пазар, това включва дрехи, неща за децата, неща за дома, за градината
11% хранителни стоки и дрогерия
9% такси за жилищата, данъци и сметки (ток, вода и т.н)
9% почивки
7% инвестиции (акции и ETF)
7% спестявания
5% големи разходи по къщата
5% застраховки, осигуряване, абонаменти
4% такси училище, детска градина, извънкласни занимания
3% свободно време, хобита
3% предсрочно погасяване
2% други

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 13:13 от KimWexler

# 24
  • Out of the Mix
Ким, това в БГ ли?

# 25
Впечатляващо нисък разход за храна като %. Предполагам колкото по-висок доход толкова по-малък дял. Аз няколко месеца съм с по-нисък доход от обичайното, не заплата. Близо 1/3 отиват за храна вкъщи и дребни "джобни" навън като цяло. Още 1/3 наем. И да не продължавам.

# 26
# 27
  • Melmak
Звучи добре, в България ми се вижда невъзможно да се направят едва 11% разход за храна.

# 28
Намират се достатъчно съвети в интернет относно бюджета. Един вариант е да отделите 50% нужди (храна, сметки, комунални услуги и прочие), 30% желания и 20% спестявания и покриване на дълговете.

Други варианти са тези, макар че в България е трудно да си свиеш храната до 10%.

# 29
Мда... Insurance 10% ... Направо хикса и към храната - по-бива за БГ.

Общи условия

Активация на акаунт