Отговори
Здравейте!

Имам проблем, който може да изглежда странно, но пък ми създава неприятности, и моля за помощ за него. Случва се от време на време.

1. Когато спя вечерта, ако се събудя и реша да погледна часа от телефона тъй като например трябва да се събудя в конкретен час зададен чрез алармата (но превантивно поглеждам часа ако съм станал за тоалетна например), виждам един час, но го възприемам като друг. Ако пише 04:00 ч., аз го разбирам като 06:00 ч., 06:20 ч., 07:40 ч. Давам примери. И започвам да се приготвям, докато не осъзная след около 10 минути, че часът не е този. Че мозъкът ми е разчел и възприел погрешно информацията. Накратко казано, ако погледна часа скоро след отваряне на очите, често го разчитам погрешно. И това ми създава неприятности.

2. Работя на спешно повикване. Когато спя вечерта, ако телефонът е до мен (както често го оставям на една ръка разстояние, за да го чуя ако звъни), понякога без да разбирам съвсем несъзнателно или затварям обаждането, или отговарям на обаждането все едно, че ще реагирам и ще дотичам физически, за да си свърша работата, и след това затварям. И се налага последващо повторно обаждане от отсрещната страна, което по-често го възприемам правилно и което ми казва: Звънях ти спешно да дойдеш, но ти затвори/вдигна, каза, че идваш, и затвори, но не дойде.

Моля за помощ и съвети. Изглежда, че когато спя или съм сънен, в рамките на 5-10 минути съм много неадекватен, и това много ме притеснява. И каквото и да се е случило (погрешно разчетен час или пренебрегнато обаждане), много често не го помня след разбуждане.

Благодаря!

# 1
Хронично недоспиване, нарушен ритъм на съня, хронична преумора, липса на витамини и микроелементи, употреба на алкохол, успокоителни или някакви субстанции - това са само част от причините. Вие си знаете коя е при вас.
Имах период в живота с хронично натоварване - лягане късно вечер, ставане рано. Беше ми се случило да спра 10 аларми през 5 минути. Просто  съм ги спирала и съм продължавала да спя - нещо, което не помнех. По някое време съм се събудила и според мен е било 7,10. Всъщност е било 9,10 и вече бях много закъсняла.
Тогава се стреснах и преподредих приоритетите си , така че колкото и работа да имам, гледам да си подсигуря 7 часа сън и нито минута по-малко. Така че - да, хроничната преумора води до такива неща и нарушава концентрацията.

# 2
Най-простото и логично нещо е да си оставяте телефона далеч от леглото. Усилвате звука на макс, ако трябва го слагате в нещо, което да увеличава звука допълнително, ако не го чувате иначе. Ще ви се наложи физически да станете, за да погледнете часа или да отговорите на обаждане, което ще ви разбуди допълнително. Не ви трябва да знаете дали е 3:30 или 4:15 сутринта, когато ходите до тоалетната - алармата не е звъннала, значи се връщате в леглото и си спите, информацията за часа през нощта не е по никакъв начин наложаща за вас, докато не е звъннала алармата. Оставяте си до телефона и една купичка/чаша с вода. Когато станете да отговорите на обаждане, намокрете лицето с водата и тогава говорете по телефона, както и не си лягайте обратно веднага след това.
Със спешно повикване в работата е по-малко вероятно да може да изградите режим на сън, затова обажданията ви събуждат в грешната фаза на сън и не сте адекватен. Ще се наложи да си лягате възможно най-рано, за да може да получавате достатъчно сън и евентуално да се събуждате сами преди някой да ви събуди с обаждане.

# 3
  • София
Ако не си спомняте, че сте правили нещо през нощта, а всъщност сте го направили, трябва да разкажете за тези неща на лекар. Той има начини да прецени дали при вас става дума за гранично състояние (преход между бодърстване и сън), в което губите връзка с реалността, или е нещо по-сериозно.

# 4
И аз смятам, че ви трябва специалист по съня, както и голям режим на заспиване и наспиване. Ако гледате на ненаспиването си като маловажен проблем то ще ви създаде сериозни здравословни проблеми.
Вижте и един сутришен кортизол. Следете си инсулина.

# 5
  • София
Тази работа не е за теб. Смени я възможно най-скоро и започни да се наспиваш нормално.
Аз също не помня какво се е случило през нощта, особено ако не съм доспала с дни.

# 6
Най-сърдечно благодаря на всички за полезните и изчерпателни отговори! Пожелавам ви здраве!

# 7
Ползвай часовник със стрелки. Много по-лесно се възприема времето отколкото да осъзнаваш какво значат числата.

Общи условия

Активация на акаунт