Дарение на част от къща

• 1 179
  • 18
  •   1
Отговори
  • зад кестените
Аз и брат ми имаме наследена част от къщата на дядо ни и искаме да дарим безвъзмездно нашата част на братовчедите ни.Какви стъпки трябва да изпълним.

# 1
  • София
Отивате при нотариус и питате.

# 2
  • зад кестените
Че трябва да се иде при нотариус е ясно! Но мен ме интересува дали и без него съдействие ние можем да изпълним нужните документи.До колкото знам ще са ни нужни свидетелство за наследник и данъчна оценка.И друго какво, искаме да сме подготвени а нотариуса само да финализира дареното и още нещо ние сме първи братовчеди и има ли някакви отстъпки в таксите след което сме роднини.

# 3
  • София
Нотариусът ще каже какви документи са необходими за конкретната сделка. Удостоверение за наследници ще трябва със сигурност - на дядото и на ваш родител, от който наследявате. Също документи за собственост на имота, част от който ще се дарява, за да се види кога, какво и как е придобито, кой кого е наследил и пр. Вероятно кадастрални скици, ако има карта за района.
Няма отстъпка за родствена линия, по нотариална тарифа е нотариалната такса. Евентуално да има отстъпка за местния данък, но той се определя от всяка община и трябва да се провери при тази родствена линия какво и дали се дължи.

# 4
Защо да има отстъпки за роднини, не виждам логика. Няма такива отстъпки.

# 5
  • Далечният изток
Аз и брат ми имаме наследена част от къщата на дядо ни и искаме да дарим безвъзмездно нашата част на братовчедите ни.Какви стъпки трябва да изпълним.
Наследена? Вашият баща/майка е починал/а преди дядото ли?
Имате ли документ за собственост? Това е първото, което ви трябва. Второ - скица, трето - данъчна оценка. Възможно е да трябват и други документи, но това са основните.
Отстъпка няма. Няма по принцип данък при придобиване, когато се дарява на роднини по права линия. При първи братовчеди се плаща данък. Плащат го надарените, тоест братовчедите. Отидете при нотариус или се консултирайте с адвокат. Той (адвокатът) ще ви съдейства, дори може да ви изкара и необходимите документи.

# 6
  • зад кестените
Извинявам се ,трябваше да дам повече информация !Къщата беше на починалия ми дядо ,негови наследници бяха вуйчо ми и майка ми,те също починаха. Сега сме наследници  аз, брат ми,вуйна ми и братовчедите ми.Ние с брат ми имаме само свидетелство за наследници от майка ми,.Сега разбирам че е задължително   да извадим свидетелство за наследници и  на дядо.Нямаме писмен документ за собственос,кой може да ни го издаде. Ще може ли на първо време без него да се изготви скица и да се направи  даначна оценка като използваме само удостоверението за наследници.

# 7
  • Далечният изток
Не.
Търсете документа за собственост.

Удостоверение за наследници на починалия, който е собственик на имота по акт за собственост.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 07:39 от AIDA_N

# 8
На мен пък ми е много интересно защо някой ще иска да си дарява негова собственост безвъзмездно и в случая не е поне на брат/сестра, а на братовчеди?

# 9
  • Далечният изток
Може би братовчедите си живеят там, а имотът е далече на авторката. Примерно. Няма никакво значение.
Дарението Е безвъзмездна сделка. Ако беше възмездно, нямаше да се нарича дарение.

# 10
  • зад кестените
Защо го даряваме ли!?! Ами много просто,не сме посещавали къщата продължение на двадесет години,да започнем да я посещаваме от сега нататък е много малко вероятно.А те са хората които си ходят там и са я подържали според силите си, затова нека да остане за тях.
Искаме всичко да е както трябва и по документи.

# 11

Няма отстъпка за родствена линия, по нотариална тарифа е нотариалната такса. Евентуално да има отстъпка за местния данък, но той се определя от всяка община и трябва да се провери при тази родствена линия какво и дали се дължи.

Защо да има отстъпки за роднини, не виждам логика. Няма такива отстъпки.

Има отстъпки - местният данък при дарение, колко и какви отстъпки - зависи от общината. Няма и данък към НАП за дарение между роднини по права линия - родители - деца.
От нотариалните такси - за нотариуса и за Агенция по вписванията, няма отстъпка, там си е върху стойността на имота (данъчната оценка).

За потребителката, която пита - поздравления за решението, което сте взели - това се случва рядко в България.

# 12
Преди да извадите данъчна оценка, трябва да декларирате в МДТ дяловете на наследниците. В смисъл ако не са оправени там, тоест се води на дядото още при тях, първо предекларирате с удостоверение за наследници, после вадите данъчната оценка, защото в нея се вписват и дяловете на съсобствениците, а те са нужни на нотариуса да изчисли таксите и данъка по тях.

Също ако към къщата има земя, освен схема на сградата, ви трябва и скица на имота - тоест скица плюс схема трябва да извадите от АГКК.

Аз ви съветвам да отидете при нотариуса и да ви напише той какви документи да занесете. Той може да ви извади скиците и схемите онлайн, без да ходите вие в кадастъра.

Ще минете с едно удостоверение за наследници - това на дядото, но да е актуално, в него ще са вписани и по-късно починалите леля и вуйчо...няма нужда да вадите ново на вашите наследодатели имам предвид, само с това на дядото ще може, поне ние така минахме сделката.

# 13
  • зад кестените
Отново съм при вас! Направихме актуално свидетелство за наследници,скоро ще имаме и скица на имота от кадастъра,сега питането ми е колко ще ни струва една данъчна оценка.

# 14
  • Далечният изток
Между 3 и 10 лв, в зависимост от общината. Експресната услуга може да е около 20 лв.

Общи условия

Активация на акаунт