Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 682
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
Мисля, че само в пети е включен. Чудна ни е системата, проверява нещо, което не се учи в училище, а в школите.

# 286
То да го проверява, чудесно. Ама тежестта която му дава - малко над 1/3 от оценката е просто подигравка.

# 287
  • София
Бърз въпрос: Колко точки даваше задачата "Текст за редакция"?

# 288
  • Отвъд алеята зад шкафа
14 т се дават на тази задача.

Аз вече гледам много по-спокойно по отношение на НВО и у-ще. Бих я записала в у-щето на сестра й (не е от 1-ви ешелон), защото съм много доволна, но тя пък няма никакъв интерес да учи такива специалности. Не е имало смени на учители, липсващи такива. Една единствена учителка не беше ок и от тази година е сменена. Та и да не успее за топ гимназиите (така или иначе половината от тях ги е изключила, защото не иска да учи такива езици/науки), има достатъчно голям избор от 2-ри ешелон - с нормални деца и добри учители. Тя не иска категорично немски за първи език и ако ще да има бал за НЕГ, няма изобщо да я пише. Така е решила и за други у-ща, което за мен е ок.

# 289
  • софия
gadamer, ако става въпрос за София, би ли споделила кое е училището от което си доволна? Като разгледах списъка с план прием за миналата година, установих, че нямам много инфо и впечатления от гимназиите  и лека полека събирам инфо за прилични училища извън топ гимназиите.

# 290
За мен водещото в избора на училище е средата, като от личен опит знам, че не е задължително в “топ” училище средата също да е “топ”.
Девойката, без да има затруднения по математика, е напълно сигурна и категорична, че не иска да учи математика. Нея я дърпа към езиковите гимназии, като и там си има предпочитани езици. Уважавам желанието И и се радвам, че е ориентирана. Със сигурност няма да се налагам или поне не много 😀

# 291
  • ту тук, ту там
И аз дишам по-спокойно, откакто открих, че има читави училища и извън топ 10.
Иначе той все още се лута какво точно иска да учи, което прави нещата по-сложни.

# 292
Средата... с особено мнение съм. Детето дали ще го псува синът на тираджията, или синът на "елита" все тая. Даже с тираджията  е възможна по-нормална комуникация, защото не си е повярвал, че всички са длъжни да му целуват краката. Който иска да учи, учи въпреки средата, който не иска - не си дава зор.

Току що се обади синчето, правили входно по история и им дала думи, за които миналата година нищо не им била казвала. Целият клас бил на това мнение. Представям си какъв ще е резултата. Кому е нужно това не знам...
Много са ми любими учителите, които си свалят от някъде тест и го пускат без да го прегледат. Или от книгата за учителя, ама без да съобразят, че не е на издателството, чийто учебник са ползвали миналата година.

# 293
  • София
Не за първи път да се проверява нещо, учено в предишен клас, ако си спомняте въпросът за пожарникаря в 4 клас, обяснението беше, че учили какво е професия в първи клас и така трябва да отговорят какво е пожарникар.

# 294
Само че въпросът за пожарникаря е бил с разписване, т.е. да се опише с едно или две изречения. Ако е затворен въпрос с избор дали е професия, хоби, спорт или игра, тогава разбирам да се вземат точки за неизползването на точно определена дума. Когато имаш свободен отговор, трябва да се чете дали детето е схванало смисъла на думата, въпреки че не е използвало точно определената дума, която някой "специалист" е решил, че трябва задължително да присъства.

# 295
Въпросът за средата в училище е много сложен. Аз имам опит с голямата от най-елитните училища в София и средата там беше много напрягаща, никак не приятелска, често откровено снобарска, а в гимназията силно чалгарска. Ето това заби последния пирон в ковчега на моите илюзии, в училище с минимален бал 480  се слуша чалга, и то по много, парадира се със златни часовници. Учи се език и култура на голяма европейска нация, но се друсат баджаци върху масите и се късат ссалфетки. Може би попадна на такъв клас, нямам идея, може и да не е така навсякъде. Моята е рокаджийка и нямаше много приятели в класа си, движеше с деца  от най-различни училища, но не от елитните. Сега, за ученето, грешка няма, учеше, но тя, моята голямата си е такава, винаги си учи.

# 296
  • Отвъд алеята зад шкафа
Alessundri, в НТБГ е. Писала съм и в темата за неелитните. Много съм доволна - база, учители, ръководство, възможности за децата...За това, което иска да следва, няма спънки за университет нито в БГ, нито в чужбина.

# 297
  • София
За мен и двете училища НТБГ и НФСГ са супер, синът ми няма обаче интерес към материята. И език си научаваш, и хубава професия. В университета може да продължиш същото, може и завой, нищо не пречи.

# 298
За мен НТБГ си е елитно училище, както и строителния, и НФСГ, и още няколко....

Писали сме заедно....

# 299
И аз харесвам и двете икономически гимназии. Фен съм и на строителния, без специалностите брокер на недвижими имоти и озеленяване, защото няма практически смисъл от тях. Но моята хич няма интерес към тази материя и ако я учи ще е мъка. Моята няма такива специфични интереси. Много е добра по математика, също като голямата, но като че ли не би искала да се занимава с математика в университета, не я харесва като поприще и то, защото великата среда на математици я отказа, направо се избиваха кой колко точки имал и на кое състезание и кой бил по-велик,  отделно попадна на един откровен  гадняр учител и така, не иска в математическо училище. Нашата при това положение е лесна. Все в някоя езикова.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 09:45 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт