Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 689
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Аз доколкото следя училищните теми и в други училища извън топ 10 се предлага достатъчно ангажиращо образование, но примерно борбата е и за среда, за нейтив учители, за предмети на чужд език, които не всяко училище може да осигури. А за математика май няма други добри, освен двете математически гимназии, които са колко - десетина паралелки май, общо към 300 деца от 10-12000. И истерията настава. В по-малките градове такава липсва.
Моят има самочувствието, че бил най-добрият в класа по математика (аз далеч не твърдя това) и какво толкова. Казвам му - а имаш ли представа с колко деца се бориш, че само от двете т.нар. академични частни училища, които всъщност вече са повече май, излизат няколкостотин деца, които те водят с няколко часа седмично уроци по математика и български. Отделно випуските на математическите гимназии, а след това идват и силните ученици на всеки клас. Като теглим чертата става напечено положението. Отделно пубертетът и неговите изненади... И все си повтарям, че не трябва да истерясвам, хем да не го притискам, но и да е реалист за конкуренцията. Мога да осигуря по един час седмично индивидуални занимания и това е. Пробните матури вече би трябвало реално да ни ориентират къде сме. Ама и те като чета объркват, на Междучасие примерно били по-сложни. Май ще следя дати на Регалия.

# 271
  • София
Извинявайте че се намесвам в темата..моя приятелка с дете 7 клас няма профил тук и и показвам. По закон входните не влизат в оценката за срока..В това съм абсолютно сигурна. Проверено е. Аз лично имах спор с една госпожа миналата година и накрая тя с половин уста призна, че е така.. ама нямали време да ги изпитват и затова взимали в предвид и тази оценка.

Ето как е по закон:
Скрит текст:
Чл. 11. (1) Текущите изпитвания се осъществяват ритмично и системно през първия и през втория учебен срок.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2023 г., в сила от 01.09.2023 г.) В триседмичен срок от началото на учебната година чрез текущо изпитване се установява входното равнище на учениците по учебни предмети, които са изучавали през предходната учебна година в задължителните учебни часове.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2022 г., в сила от 10.06.2022 г., доп. - ДВ, бр. 75 от 2023 г., в сила от 01.09.2023 г.) Текущото изпитване по ал. 2 е писмено, с изключение на учебния предмет физическо възпитание и спорт и е върху учебно съдържание от последната година, в която съответният учебен предмет е изучаван. То има диагностична функция с цел установяване на степента на усвояване на основни понятия, факти и закономерности и на придобитите компетентности, които ще се надграждат през учебната година, както и идентифициране на дефицитите и предприемане на мерки за преодоляването им.
(4) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2023 г., в сила от 01.09.2023 г.) Текущото изпитване за установяване на входното равнище по учебния предмет физическо възпитание и спорт да се осъществява чрез практически изпитвания.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 75 от 2023 г., в сила от 01.09.2023 г.) В спортните училища се провежда текущо изпитване за установяване на входното и изходното равнище на компетентностите по учебния предмет спортна подготовка по вида спорт.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 78 от 2017 г., в сила от 29.09.2017 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 75 от 2023 г., в сила от 01.09.2023 г.) Една седмица преди оформянето на годишните оценки в училищата по изкуствата може да се провежда текущо изпитване за установяване на изходното равнище на учениците по учебни предмети от специализираната или професионалната подготовка.
(7) (Отм. - ДВ, бр. 78 от 2017 г., в сила от 29.09.2017 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 75 от 2023 г., в сила от 01.09.2023 г.) Оценяването на резултатите от текущото изпитване по ал. 6 се осъществява по реда на изпитите за определяне на годишна оценка.

Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2023 г., в сила от 01.09.2023 г.) (1) Минималният задължителен брой текущи изпитвания по учебен предмет или модули за всеки учебен срок е:
1. две текущи изпитвания по учебни предмети, изучавани по училищен учебен план с до два учебни часа включително седмично;
2. три текущи изпитвания по учебни предмети, изучавани по училищен учебен план над два часа седмично;
3. едно текущо изпитване по всеки модул от профилираната или професионалната подготовка.
(2) В минималния задължителен брой текущи изпитвания по ал. 1 се включва текущото изпитване по чл. 11, ал. 2.

Чл. 22. (1) Срочната оценка се формира от учителя, като се отчитат компетентностите на ученика върху учебното съдържание по съответния учебен предмет или модул, изучаван през учебния срок за придобиване на общообразователната, разширената, профилираната, професионалната и специализираната подготовка, и при вземане предвид на текущите оценки.

Учителят може да не вземе предвид оценката на входното, но може и да я вземе предвид - въпрос на негова преценка. Личното ми мнение е, че оценката от входното не трябва да се взима предвид при формиране на срочната оценка, но законът не го забранява.

# 272
Закона и аз го четох и доста се потресох колко много се залага на преценката на учителя, което на много места води до произвол и шантаж. Нека не забравяме, че на много от учителите нищо човешко не им е чуждо и някои изпитват удоволствие да си поиграят с чуждите нерви

# 273
Априлски душ, не виждам връзка между стремежа на човек да получи най-добрата здравна помощ и това, което всеки един от нас е способен и/или длъжен да научи в училище. И не твърдя, че не е нормално родителите да искат повече и най-доброто за децата си, твърдя само, че и това допринася за прегарянето им. Навсякъде по света, където има училища с прием, пада голямо учене и допълнителна подготовка. Там, където няма прием, естествено - не. В България винаги е имало, така е. Или поне от времето на социализма, та до днес. И ние ходехме по уроци. Да, не всички кандидатстваха, ама то и сега не е нужно да се напъваш на нво-то, ако не искаш елитно училище. Изкарваш си ниските точки и влизаш, където те приемат, какво толкова? Не ми казвай, че и да нямаше задължително нво, твоите деца нямаше да се опитат да влязат в хубави училища, т.е. пак да кандидатстват и пак да ходят на частни уроци.
За това дали по-нискобаловите училища в момента са по-зле отпреди, не знам. Може и така да е, може и да не е точно така. Ако е така, то вината не е само на МОН и на учителите. Така мисля аз според наблюденията ми върху деца и родители, включая моето собствено дете.

# 274
Ще участвате ли в състезанието "Стъпала на знанието. Български език и литератлтура"?

# 275
Не, ще минимизираме всичко излишно.

# 276
Мила Атова, Истерията е причинена от МОН и от държавата, защото не може да се грижи за училищата и направи непоносима обстановката в доста нискобалови училища.
Вие лично къде бихте се лекували, в болницата в Сунгурларе, където ако умрете, това ви било писано или ще драпате за болница в София, та барем имате шанс.  Глупаво е да виним родителите, всеки иска най-доброто за детето си, а вече държавата е тази, която трябва да се грижи за всички деца да има прилични училища, а не да се избиват за десетина
Тук не мога да се съглася. Има професионални гимназии с отлични преподаватели, но средата там се определя от децата приети с ниски балове, щото видите ли има само и единствено 5 училища в София, за които ще се избият всички. А да ви кажа под секрет... тия 5 училища са като всички останали. Просто ние родителите им придаваме някаква важност.

# 277
Ами кажете ги кои са тези добри професионални училища. Ако става въпрос за строителния, там балът хич не е нисък.
Не става въпрос само за пет училища, повече са, доста повече с т.нар втори ешелон, но децата са също много.
То и двама души за едно място да има, пак може да се каже, че има истерия. Когато едно нещо се постави на състезателен принцип и веднага се появяват състезатели и съответно спортната злоба. Нормално е

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 21:28 от Априлски душ

# 278
Абе да ви кажа, преподавателите и преподаването във високобалови и нискобалови училища е едно и също. Навсякъде има Учители,  има и "къси клечки". Единственото различно е средата. Това според мен и наблюденията ми върху учението на сина ми /12 клас в момента/ във високобалово училище. Лоши учители го отвратиха от предмети, които в прогимназиалния курс му бяха любими. Това го има навсякъде. Борим се за среда... за друго не / според мен /.

# 279
За мен от МОН идва проблема, но не само от там, изобщо управлението, министрите и надолу по веригата. Никой не се интересува от децата / хората. Изпълняват някакви спуснати заповеди, които да ни доближат до други институции, които дори не са наши. Голям песимист съм напоследък и не вярвам в нито една институция. Отделни хора може да имат желание, да задвижат колелата, но все се намира кой да вкара прътове в спиците.
Ние родителите сме виновни, да, но аз например се опитвам със зъби и нокти да туширам този мързел, да накарам подрастващите да мислят, да плануват, да си създават режим, навици и да са отговорни. Ами, много е трудно, просто масовката са такива и за тях това е нормалното. Колкото и да се мъчим- не става. И тук не става дума за истерясване, за напъване, но пък не мога да приема нехайството и това мОткане. Време имаме, но мерак- нямаме. Другото е, че виждам, че могат много, а не си дават зор. Затова ме е яд да ги оставя без усилия да си пилеят времето. Колкото до професионалните  гимназии- освен с компютри, не виждам училище, което да ги научи на занаят, за жалост. Иначе нужда от кадри ще има все повече в бъдеще- техници, жичкаджии, майстори разни...Обаче си представям и в Авто- то как играят карти и нищо не научават.
Иначе е ясно, че прекрасни учители има и в не топ 5 училища. Няма смисъл да спорим за това кой как вижда нещата, всеки е прав за себе си, важното наистина е да си запазим психиката- всички и да подкрепяме децата.

# 280
  • София
Борим се за среда и накрая и в училищата от  "първи ешелон" (кой измисли тия тъпи определения?!) децата здраво слушат чалгарии и са локални 😜. Голяма среда, няма що!

# 281
Абсолютно е така, НО все пак децата въпреки това учат и средата е по-скоро състезателна. Което в другите не е така за съжаление.

Априлски душ, аз мисля че много добре ги знаеш училищата, в седмокласната доста писа…
Ма хайде : джон атанасов, НТБГ, НФСГ, СГСАГ, паралелките на 51во са професионални, вазова, напоследък и пг по телекомуникации..

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 08:02 от second

# 282
  • София
Много пъти съм го казвала и пак ще го кажа и ще попитам. Съгласна съм за понякога прекаленото и безсмислено натоварване в училище. Но ЗАЩО децата ви ходят на допълнителни курсове събота и неделя още доста преди седми клас? Това не ги ли натоварва допълнително? Те от училището не знаят кой на какво кога и защо ходи, та да ги щадят малко повече в учебно време. Аз лично нямам нищо против това (частните уроци имам предвид), знам и защо се прави, просто не разбирам недоволството от обема учене, при положение, че част от този обем е стоварен върху децата от родителите. Поне е редно да си разделим отговорността за това.
Относно усвояването на материала по другите предмети - никой от институциите не задължава материалът да бъде усвоен на 100%. Затова има оценки като 5, 4, 3 и т.н. Това отново са очаквания само и единствено на родителите.

Всеки отговаря за действията си спрямо собственото си дете. В този смисъл и аз ще кажа за пореден път   на зададения за пореден път въпрос:  Детето ми ходи от 5-ти клас на математика и БЕЛ, защото:
1. Учителката в началния етап заяви, че математиката не е нейното ( тя изкара много нисък резултат на НВО 4-ти клас). След частния учител от 5 и 6-ти клас дъщеря ми взе да харесва повече математика от БЕЛ и вече е една от най-добрите в класа....Та ето защо;
2. Чувства се изключително уверена вече в себе си и понася натоварването леко, защото няма "дупки" да запълва от 5 и 6-ти клас, тъй като класът е много недисциплиниран и част от материала в час въобще не може да бъде взет; Сега учи само материала от 7-ми клас...другият е усвоен и то трайно, съответно натоварването е в пъти по-малко.
3. Увереността ще й помогне ( надявам се) да не се стресира;
4. Учи по останалите предмети, защото така е решила и защото поощряваме отличните резултати като получава каквото поиска в рамките на нормалното...излиза с приятели, купувам каквото иска, няма ограничения на храни, напитки и развлечения. Освен това за мен общата култура е много важна...та има значение, изключително голямо, да знае не само да решава задачи, а да може да посочи къде е Бразилия и коя е столицата на Филипините, например, както и да познава някое друго музикално произведение или инструмент или да знае кога са покръстени българите без да се замисля много много. 

Наистина материалът е прекалено много, но за момента нямаме особени оплаквания.

Само ми е интресно защо продължавате да питатате родителите, нали всеки си отговаря за собственото си дете, както и подчертах по-горе? Вие сте решили друго, ние друго...не виждам нищо особено.

# 283
Привет! Майка съм на седмокласник, но по много причини не гледаме към елитните училища, а по-скоро се борим за резултат, който не е толкова ужасяващо отчайващ на НВО, особено по математика.
Моето мнение е, че по-добрите училища, към които повечето сте се устремили, са за предпочитане, защото най-малкото не могат да си позволят да нямат учители. Ако децата могат да се справят, продължавайте борбата:laughing:
Малкият ми син- седмокласникът, смени за периода пети -седми клас сигурно десетина учители по математика и български. А в пети клас децата взаимно се измъчиха с едно момче на двадесет и няколко години, борбата беше да има пет минути в часа, в които не се шуми. Накрая го махнаха, но щетите са непоправими. Пети клас е тотално изпуснат, в шести няма наваксване при изпуснат пети. В седми нещата ще се задълбочат. По български им сменяха учители през два месеца, до момента са написали сигурно общо три преразказа. Почти всяка седмица има по няколко свободни часа, не могат да намерят заместници. Всичко това на фона на казармени изисквания за дисциплина, но никаква способност на учителите да се справят.  Имам чувството, че две трети от часовете им минават в разправии с децата на кого му е паднала химикалката, кой не пише , кой е без униформа и т.н
Големият ми син не е в най-елитното от елитните Laughing, но все пак в сравнително хубаво училище - 18 СУ. Досега не си спомням да е имало отсъстващ учител, за когото няма заместник. Всички преподаватели са готини, от децата си зависи да учат.

# 284
Е наште с една учителка не са написали нито един преразказ📚
А като попитахме на родителската, ни беше казано че преразказа ИЗОБЩО не е включен в учебната програма за 7 клас и съответно в часовете няма да се прави.

Общи условия

Активация на акаунт