Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 680
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
Тези оценки от входните нива не би трябвало да влизат в текущите оценки. Аз така го разбирам според Наредбата за оценяването. БЕЛ в 7. клас се изучава 5 часа седмично, по Наредбата се изискват минимум 4 оценки, но без входното. Ако не е така, опровергайте ме!
При нас винаги са взимали оценката от входното при оформяне на срочната. Винаги. Миналата година по Мат имаха над десет оценки за срока, а по бел около 5-6 плюс входното, което си го броят

# 256
А най -лошото е, когато всяка година имат нов учител по съответен предмет, с различни критерии при изпитване. И както при девойката тази година - вторник - първи нормален учебен ден - преговор география, и в сряда - входно.... За резултатите няма да говоря. И понеже се взимат оценките от входното във формирането на срочната оценка - подозирам "срив в системата"...

# 257
Миналата година по История имаха три оценки за срока, едната им беше от входното. Издънка на входното и не може да се компенсира. Не че особено много ни вълнува оценката по История, особено при нашата кукувица за учителка, но е обидно за детето.
По История им пуска разни задания в класрум с прикачени изисквания. Заданията са от един ред, а изискванията и критериите за оценяване са няколко страници със ситни букви. Веднъж си направих труда да ги прочета и останах с впечатлението, че шестокласниците ще пишат минимум професура и ще бъдат оценявани от академици на световно ниво. Освен това не можах изцяло да разбера изискванията, също и критериите, въпреки че ги прочетох няколко пъти. Питах моята дали знае критериите за оценяване и тя ми отговори, че ги е чела и нищо не могла да разбере. Ние сме по течението по История, където ни завлече, там, знаем само, че все пак никого не оставят на поправка, та се някак ще завърши

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 16:27 от Априлски душ

# 258
  • София
И при нас влияят оценките от входните нива за срочните оценки.

# 259
Затова колкото и да ми е неприятно, съм казала на щерката - наблягаш на мат и БЕЛ, а по останалото оценки, от които да не се червя / все пак /. Но при нас имам чувството, че от ден на ден все повече затъва в пубертета, и то в / откъм отрицателните му страни - вече не е това момиче отпреди една / дори и половин / година.

# 260
  • София
Току що се обади синчето, правили входно по история и им дала думи, за които миналата година нищо не им била казвала. Целият клас бил на това мнение. Представям си какъв ще е резултата. Кому е нужно това не знам...

# 261
Много пъти съм го казвала и пак ще го кажа и ще попитам. Съгласна съм за понякога прекаленото и безсмислено натоварване в училище. Но ЗАЩО децата ви ходят на допълнителни курсове събота и неделя още доста преди седми клас? Това не ги ли натоварва допълнително? Те от училището не знаят кой на какво кога и защо ходи, та да ги щадят малко повече в учебно време. Аз лично нямам нищо против това (частните уроци имам предвид), знам и защо се прави, просто не разбирам недоволството от обема учене, при положение, че част от този обем е стоварен върху децата от родителите. Поне е редно да си разделим отговорността за това.
Относно усвояването на материала по другите предмети - никой от институциите не задължава материалът да бъде усвоен на 100%. Затова има оценки като 5, 4, 3 и т.н. Това отново са очаквания само и единствено на родителите.

# 262
Децата ходят на уроци, защото в училище, учителите не са си свършили работата и просто се налага. Никой не е луд да си пръска парите за няма нужда. Сега, на мен например, ми е лесно да и обясня задачите по математика, курс не и трябва, сядаме над задачата и обяснявам по-добре от учителя в училище, защото я разбирам, елементарна ми е. Но по бел не съм сигурна във възможностите си. Има родители заети по цял ден и това нямат време да направят. При лошо преподаване в училище се налагат тези курсове, даже и в пети клас. Нали НВО е върху материала от трите години.
Едно време преди сто години, аз като кандидатствах в езикова гимназия, ходих на курс по български, защото учителката ни в училище спеше на бюрото, без майтап, заспиваше на бюрото, а ние вилнеехме  в час, но пък беше добричка, писа на всички шестици. Моят бел е учен по курсове, хич не е добър, но това е положението
По математика, обаче, беше една много сериозна възрастна госпожа, така ме подкова, че още ми държи.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 17:25 от Априлски душ

# 263
  • София
При нас не се взимат при оформянето в края на годината оценките от входното ниво, но не е късно сега в седми клас да ги вземат 😏

# 264
И пак опираме до учителите - на късмет е какъв ще се падне. Оттам и ранните частни уроци.

# 265
В повечето случаи на частни уроци се ходи, за да пребори детето конкуренцията. Дори материалът да се преподаваше и усвояваше перфектно в училище, пак щяхме да пращаме децата си на уроци, защото те трябва да надскочат шестицата в училище и да знаят за седмица, образно казано, за да изпреварят другите с шестици в борбата за желаното училище. Не мислите ли, че може на децата това да са им реалните възможности за справяне със собствени усилия? И че оттам нататък идва индивидуалната помощ, която нормално само частните уроци могат да осигурят?  Аз за себе си съм убедена, че в 80% от случаите нещата стоят точно така.

# 266
Мила Атова, да не искаш сега да си признаем и диагнозите. Sunglasses Grinning
Голямото чудо, ако детето не пребори великата конкуренция на 14 години. Не че няма и такива мамчета, снесли златни яйца, не е като да не сме ги виждали.
Но повечето тук сме си нормални хора.

# 267
Е да де, нали и аз това казвам - че не е проблем и да не я преборят, аз съм точно на това мнение. Обаче повечето родители напъват да я преборят и оттам идва цялата тази истерия. Защото не приемат за нормални оценки четири или три или малко точки на матурата. Те искат само шестици и 100 точки на нво. Е, откъде тогава идват най-вече хаосът и претоварването на децата?

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 07:32 от Мила Атова

# 268
Извинявайте че се намесвам в темата..моя приятелка с дете 7 клас няма профил тук и и показвам. По закон входните не влизат в оценката за срока..В това съм абсолютно сигурна. Проверено е. Аз лично имах спор с една госпожа миналата година и накрая тя с половин уста призна, че е така.. ама нямали време да ги изпитват и затова взимали в предвид и тази оценка.

# 269
Мила Атова, Истерията е причинена от МОН и от държавата, защото не може да се грижи за училищата и направи непоносима обстановката в доста нискобалови училища.
Вие лично къде бихте се лекували, в болницата в Сунгурларе, където ако умрете, това ви било писано или ще драпате за болница в София, та барем имате шанс.  Глупаво е да виним родителите, всеки иска най-доброто за детето си, а вече държавата е тази, която трябва да се грижи за всички деца да има прилични училища, а не да се избиват за десетина

Общи условия

Активация на акаунт