Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 684
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
Е, те, ако решат може да ги изпитат и по всички предмети. Децата трябва да са подготвени по всичко всеки ден. Това, че се скатават и учат само, ако ще имат контролно, е съвсем различен въпрос.

# 241
  • софия
При нас учителите отбелязват редовно в Школо датите за контролно/класно и общо взето се съобразяват да не се скупчват. Или поне беше така миналата година. Надявам се и тази.

# 242
... Това, че се скатават и учат само, ако ще имат контролно, е съвсем различен въпрос.

Нали разбираш, че такова обобщение може би не е валидно за всички.

Лично аз 3-4 контролни в един ден по 40мин нямам капацитет да направя на макс при изискванията и критериите, които има в момента за отличен в училището на моето дете, дори и да съм учила систематично.

# 243
  • София
Слушаме вчера с набора преговорните уроци по история в Уча се. Ами, извинете, то е един план с някакви събития през няколко века, без никаква история, никаква аргументация на твърденията. Пиша го не защото уроците в Уча се не стават, а защото програмата е такава.
Аз така не мога да наизустя голи факти и да се чувствам убедителна я познанията си. Едно време се разказваха уроците, обясняваха се причините и поводите за едно събитие, отговаряше се аргументирано на исторически въпроси...
Големият и той, гледам учи планове наизуст. Така го и изпитват - да напише плана на урока.
За мен това е безумно. Ако имам 4 такива изпитвания за деня, ще омешам здравичката плановете!

# 244
... Това, че се скатават и учат само, ако ще имат контролно, е съвсем различен въпрос.

Нали разбираш, че такова обобщение може би не е валидно за всички.

Лично аз 3-4 контролни в един ден по 40мин нямам капацитет да направя на макс при изискванията и критериите, които има в момента за отличен в училището на моето дете, дори и да съм учила систематично.

Честно казано, не съм чула някъде да се правят по 3-4 контролни на ден. Ако се даде тест, то съвсем не е контролно, а по-скоро изпитване.
Възможно е твоето дете да не го мързи, но повечето да...

Едно време нас са ни изпитвали с "извадете един двоен лист" през час, да не кажа всеки час..... И не сме правили драми от това.

# 245
Е, драми не е имало, защото нямаше НВО. Тогава кандидатстваха едно 10 процента от децата, другите си оставаха в кварталните училища
 Не го разбирам аз това как трябвало да си винаги готов по всичко, малко на мегаломания и изхвърляне  ми прилича и съм сигурна, че ако подложим възрастен на такъв стрес няма да издържи дълго. След такава луда надпревара в средното училище няма да се учудя да излязат деца с неврози, мании и подобни последствия за психиката, особено ако не срещат разбиране у дома.
Изобщо не очаквам моята да е винаги готова, това за едно нормално дете при тази отвратителна програма в училище и курсове през уикенда, изобщо не е възможно. Имаме само приоритети по бел и мат, другото колкото, толкова. Все пак това са хора, не са роботи.

# 246
Не го разбирам аз това как трябвало да си винаги готов по всичко, малко на мегаломания и изхвърляне  ми прилича и съм сигурна, че ако подложим възрастен на такъв стрес няма да издържи дълго.

А, съвсем не е задължително. Но пък тогава ниската оценка не трябва да те учудва.

# 247
Не ми е за оценките, а за организацията в училище, която подлага децата на безсмислен стрес. Нашето училище не е обучително, то е изпитващо. Мисля, че е ясна разликата между двете.
Вместо безсмислени входни, нали миналата година ги изпитваха, може просто да преговорят. А, и учебниците от миналата година са ги върнали.
Това с входните е един казармен стрес, институционален стрес. Но на много родители не им прави впечатление

# 248
Дали обучението е било успешно, се установява, чрез проверка на знанията, което става чрез изпитване.

# 249
Е, нали миналата година ги изпитваха на въпросния материал от шести клас.
Пък и другаря Сталин нали беше казал за проверката и доверието, нашата система залага на проверката, поради очевидна липса на доверие.
Да не говорим как учат само едни голи факти без връзка понякога между тях, назубрят едни дати, разджуркват всичко и после и тези с шестиците са функционално неграмотни, но пък добре и надлежно изпитани и оценени.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 14:48 от Априлски душ

# 250
  • София
Като гледам масовото ниво на правопис във форума след толкова изпити... Май не са ключът от палатката.

# 251
  • Отвъд алеята зад шкафа
Проверката на знания според мен трябва да си е системна, всяка седмица, знае се, че всеки четвъртък или петък примерно се прави тест върху материала за седмицата, той си влиза като оценка и така, няма изненади, няма стрес.

# 252
Тези оценки от входните нива не би трябвало да влизат в текущите оценки. Аз така го разбирам според Наредбата за оценяването. БЕЛ в 7. клас се изучава 5 часа седмично, по Наредбата се изискват минимум 4 оценки, но без входното. Ако не е така, опровергайте ме!

# 253
Е, драми не е имало, защото нямаше НВО. Тогава кандидатстваха едно 10 процента от децата, другите си оставаха в кварталните училища
 Не го разбирам аз това как трябвало да си винаги готов по всичко, малко на мегаломания и изхвърляне  ми прилича и съм сигурна, че ако подложим възрастен на такъв стрес няма да издържи дълго. След такава луда надпревара в средното училище няма да се учудя да излязат деца с неврози, мании и подобни последствия за психиката, особено ако не срещат разбиране у дома.
Изобщо не очаквам моята да е винаги готова, това за едно нормално дете при тази отвратителна програма в училище и курсове през уикенда, изобщо не е възможно. Имаме само приоритети по бел и мат, другото колкото, толкова. Все пак това са хора, не са роботи.
Те неврозите често са породени и от амбициите на самите родители. Много е важно детето самО да избере какво иска да учи, да прецени какво му се отдава, а не родител да го притиска. Даже май като се замисля съм свидетел на повече случаи на неврози, причинени от родители, отколкото от училище.
Аз съм обяснила, че спокойствието е най-важно, за оценки не се карам и децата ми винаги са били спокойни в това отношение, но пък знаят, че имам високи изисквания за знания. Може в училище да са накъдрили шестици отгоре до долу и им е ясно, че това не е критерии за знания.

Моята девойка си пада жесток мързел, та ще видим кой кого.
Да, за мързел си говорим на високо равнище. Joy
Надявам се скоро да схване, че и двете си губим времето в такива ситуации и по-добре да ги избягва.

Въобще... Живи и здрави да са и по-полека, както се пее в една всеизвестна песен. Stuck Out Tongue Winking Eye

Допълвам се, че избързах да пиша преди да съм прочела за входните нива.
Учителите на дъщеря ми казаха въобще да не обръщаме внимание на оценките, които ще получат на входните нива. Те си били ориентир за самите тях. Да знаят как да подходят с материала - дали е нужно да се преговаря повече, за да се пристъпи от по-здрава основа към новия материал.
Винаги съм смятала, че учителите са на страната на децата ни. Не мисля, че им е някакъв особен кеф и на тях излишно за се занимават с всевъзможни "проблеми". Достатъчно и тях ги гърчат от МОН.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 15:24 от шмърциплянку

# 254
Принципно е така. Ама няма значение колко шестици има, ако на НВОто резултатът не стигне за желаното училище. Не е нужно да е максимум резултат, но достатъчен. Ако иска испанската, трябва да гони 98-100/100, ако иска кварталното и 50-60 ще са достатъчни. Обаче децата нямат достатъчен опит, за да преценят, че трудът днес, ще даде плодове утре, мързи ги и карат по лесното. Затова има и изтерясали родители, понеже са наясно, че утре, като изкара нисък резултат, няма да учи в испанската (примерно) и няма да ходи с желание на училище. На децата това им просветва, когато се окаже, че са приети на 10то място, а не на първо-второ желание.

Общи условия

Активация на акаунт