Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 568
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Завършила съм УАСГ без да съм учила в Строителния техникум преди това, така че при желание се изкарва.

# 646
  • Отвъд алеята зад шкафа
Почти съм сигурна, че има квота в УАСГ за деца, идващи от СГСАГ.

В момента можеш с ДЗИ ПП мат или с изпит мат в унито да влезеш. Така че няма спънки за никого.

# 647
Квотата е 30 процента от местата в инженерните специалности за деца от строителни техникуми от цялата страна, но пак след формиране на бал.
 Но без архитектура. И това предимство изобщо не е предимство, защото и така не могат да си запълнят местата в инженерните специалности
Някои специалности като транспортно строителство са освободени от такси, но пак малко се хващат
Предпочитат да учат в чужбина, затова са езиците. Езици трябват повече от строителна механика в гимназиален етап

# 648
  • София
Аз съм в сферата на финансовия аутсорсинг и работя и с френски, учен в гимназия тип НТБГ, помага ми много. С английски в нашата сфера има много предлагане, но уж казват, че за по-малко пари при равни други условия. Мъжът ми беше инженер, вече IT, абсолютно никога не му се е налагало да ползва или пък някой му е търсил език, различен от английски. Така че относително е спрямо сферата. При всички положения е плюс втори език, но не и ако е за сметка на други ясни интереси според мен.

# 649
Соул, не е ли малко преувеличено това с лесното?
Освен немски за медицина не съм чула чак така да ти трябва друг език за някаква професия, но може и аз да пропускам, затова питам.

А, всеки си презенЯ.
Моят засега не е решил дали иска друг език освен английски, но ще е добре да знае.
А английският трябва да е на високо ниво. Иначе каруцарски всеки може....

# 650
  • София
Е, как защо са два езика? Всеки език е плюс. Освен това на немалко места искат искат два езика.
При нас няма консенсус кой да е вторият.

# 651
Е аз за местата питам и вторите езици.
За английския ясно.

# 652
  • София
Ама какъв е този разпит? Местата са по-големи компании и подобни. Примерно.

# 653
Не е разпит. Обясних вече, че искам да разбера за кои професии се търси втори език и кой. Това, че е хубаво да знаеш поне 2 и аз съм го чувала, но както казах освен за немския и медицината не знам за друга специалност. Явно не искате да споделите.

# 654
  • София
Отвори джобс.бг и ще добиеш представа.

# 655
Езици не се учат само с цел да си търсиш работа. Езикът е култура, не само средство за изкарване на пари. То ако ти трябва някакъв език, който не знаеш, все ще намериш начин да го научиш и на старческа възраст, има такива примери не един.
Аз също съм на мнение, че два езика, единият английски, а вторият немски или френски трябва да се знаят, без значение дали ще си изкарваш хляба с тях после. Може и испански, корейски,японски, все е от полза, разширява се кръгозора на децата

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 17:16 от Априлски душ

# 656
Езикът винаги дава предимство - най-малкото имаш още един източник на информация, чрез която да обогатяваш професионалния си опит, без значение от сферата.

# 657
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ако е втори чужд език, различен от АЕ - трябват много усилия извън у-ще, там е общо взето едно нищо. То зависи и колко усилия му се полагат на детето, с АЕ е по-лесно, може да се обърне повече внимание на други науки. Ако иска дипломация, кол център, даже е хубаво 3 езика да се владеят. Ако знае, че иска да следва в Германия, тогава е ясно, че ще му трябва немски. Всеки език е богатство, дори да си остане човек само с това и да не го ползва работно.

# 658
  • ту тук, ту там
Чак ми е странно, че се налага да обясняваме на човек в зряла възраст ползите от владеенето на повече от един чужд език. 🙄

# 659
  • София
Аз си направих труда да отворя jobs.bg.
Други езици се търсят за кол центрове най-много, после за офис сътрудници в чужди компании. Нищо интересно.

Кажете, кога най-рано почват предварителните изпити по школите?

Общи условия

Активация на акаунт