Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 667
  • 752
  •   1
Отговори
# 315
МОН обаче смята да вкара химията и биологията от профилираната подготовка в изпита за медицина, така че е хубаво да се следи какво мъдрят нашите велики управници, защото в нашата държава всяко разпореждане, законче, наредба, писъмце и т.н. е винаги предпоследно

# 316
  • София
Хм, че нали химия и биология от профилите се учели в 1 и 2 курс в университета? Някакъв нонсенс става, да те изпитват на нещо, което тепърва ще учиш, ако влезеш. 🙂

# 317
Е, аз влязох в УНСС с изпит по икономика, която учих после първата година (два семестъра). Дори преподавателката не искаше да ми признае оценката от кандидатстудентския, та и на изпит бях.

# 318
  • София
Не е точно същото, защото имаш избор - изпит по икономика (за идващите от училища като НТБГ), география, история, математика.... По какво ли нямаше изпит за УНСС. След моя набор май направиха изпит с икономика, аз нямах тази опция и кандидатствах с география.

# 319
  • Отвъд алеята зад шкафа
То и със специалностите с мат е така в нашите университети. Така или иначе, докато кандидатстването е с изпит, това значи, че няма затворени врати за никой, дори да не е бил със съответния профил.

Иначе Уасг, Ту, Стопанския на Су, а сигурно и други, балообразуват с един и същ коеф. ДЗИ ПП мат и ДЗИ ООП мат. Децата ПП Мат не могат да се явят на лесното ООП Мат. Май само ФМИ балообразуват ДЗИ ПП с 3,25, а ДЗИ ООП с 2,5. Но там пък има и опцията за изпит с коеф.3. Уасг балообразува дзи бел с 2,5 и дзи пп мат с 3. Мижава разлика за вуз, в който мат е must.

Гледайте в избраните училища кои профили са им силни, основно ще се дължи на добър учител.

# 320
Всеки може да кандидатства във всеки университет. Няма ограничения. Да, за идващите с профил биология и химия, ще е една идея по-лесно да влязат и да учат, но ВУЗът няма да ограничи идващите от профил икономика или математика примерно.

# 321
  • София
Сякаш преди се е коментирало, че дете което иска да кандидатства медицина е по-добре да не е профил биология и химия. Защото се кандидатства с учебния материал по Б и Х от 8, 9 и 10 клас. А в профилите се изучават неща, които не влизат в изпитите.

Биология и химия не са само за медицина. Има деца, които харесват тези предмети, но не искат медицина. Но пък университетите в чужбина много често искат хораруим, който няма как да направите без 11 и 12 клас, например.
Хващаме се за конкретни примери, обаче...
Идеята е, че част от децата се ориентират едва към 9-10 клас ( а има такива, неориентирани и в 12 клас) и затова ми се ще да имат повечко възможности.

# 322
УАСГ са особен случай, защото масата кандидатстващи там са от строителни техникуми, а те нямат профил математика и не искат да ги ощетяват, заради това коефициента ооп и ПП е един и същ. Да не говорим, че в инженерните специалности има деца с двойка по математика на изпита и са им направили курс преди началото на учебната година малко да ги ограмотят, поне да знаят, че полином не е гурме

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 11:55 от Априлски душ

# 323
  • Отвъд алеята зад шкафа
До края на 10-ти клас може да се смени лесно училище, така че и това е опция, ако някое дете направи много рязък завой в желанията. Нашата образователна система позволява мърдане в широки граници.

Уасг имат 30% квота от Строителния, но само за инж.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 12:19 от gadamer

# 324
До края на 10-ти клас може да се смени лесно училище, така че и това е опция, ако някое дете направи много рязък завой в желанията. Нашата образователна система позволява мърдане в широки граници.
Може, ама само ако има налични места и ако и учебният план е подобен. Теоритично всяко дете може да смени училището до 10. клас, на практика е по-скоро трудноосъществимо.

# 325
  • София
Споделяла съм, дъщерята няма конкретни желания, затова ще търсим профилирана гимназия, не професионална, споменава и за прородни науки, ще разглеждам училища, профили, учителите, /липсата на учители/ са голям проблем, и това трябва да се има предвид
ето списък на програмата в профилите,
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/uchebni-planove-i-programi … irana-podgotovka/
много са специализирани, /струва ми се ниво първи курс студенти/ако няма детето действителен интерес към тематиката, може да стане голям зор 11 и 12 клас

# 326
  • София
Имам молба:
може ли тези от вас, които са в школи, които правят и външни пробни изпити да пишат, когато разберат, че ще има такива.
Видях, че "Междучасие" например от октомври ще публикуват инфо, но трудно се следи навсякъде.

# 327
На междучасие ще бъдат някъде втората седмица на ноември, долу горе когато приключва условния им първи модул.

# 328
Момичета, можете ли да ми препоръчате помагало по БЕЛ, което има тестове, но те вървят с материала за 7ми клас (+ 5, 6 клас) . Т. е. е подходящо за тренировка сега, а не чак в края на годината

# 329
Такова за 6 клас например. Всичко са учили и могат да си тренират

Общи условия

Активация на акаунт