Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 671
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
  • София
73-то или така наречената 2 Немска е със  силна математика ( за София).
Голяма част от учениците избират и математиката като профил след 10 клас.  Може да го имате предвид.

# 301
Да, ще търсим точно това, езикова с добър профил по математика.

# 302
И за мен двете икономически и Строителния са от т.нар. елитни, както и компютърните+ изкуствата. Обаче от там нататък- т. нар. втори ешелон са приличните гимназии, които предлагат повече чужди езици и тук- там математически паралелки или по- разширено компютри. Професии аз не виждам да се създават още от тази възраст, което е погрешно. Щом вече имат избор да спрат да учат в 10-ти клас, защо не им предложат до тогава да са "хванали" основите на занаят и ако имат мерак да си го работят...Размишлявам си на глас, пак стигаме до извода колко ни е сбъркано отгоре- надолу всичко...No Mouth
Моят син каза, че по "новите" предмети няма да правят входни, но днес има родителска и ще разбера подробности.

# 303
  • София
Обаче от там нататък- т. нар. втори ешелон са приличните гимназии, които предлагат повече чужди езици и тук- там математически паралелки или по- разширено компютри. Професии аз не виждам да се създават още от тази възраст, което е погрешно. Щом вече имат избор да спрат да учат в 10-ти клас, защо не им предложат до тогава да са "хванали" основите на занаят и ако имат мерак да си го работят...Размишлявам си на глас, пак стигаме до извода колко ни е сбъркано отгоре- надолу всичко...No Mouth

Професионалните гимназии не са ли точно такива?
Сещам се поне за няколко - Проф. гимназия по текстил, бившото БУЗЕМ ( сега има друго име) - там има градинарство, например и тн., има и за готвачи, но незнам как точно е наименованието...Знам, че има за оптика, часовникарство - Ломоносов и тн...т.е. ако се интересувате от конкретни професии - може би трябва там да проверите.
За част от професиите, за които не е необходим 11-12 клас, може и профилираните гимназии - продавач-консултант, секретарка с добър чужд език, както и в кол-центровете, където искат езици основно и тн. няма нужда точно от образование, а от опит...
Аз не съм ги проверявала, тъй като нямаме никакъв интерес към подобни професии. Но който е решил твърдо, избор според мен има. Въпросът е дали искате да "затворите" възможностите, като тясно профилирате едно дете още в 8-ми клас, когато то няма много изявени желания за бъдещето си.

# 304
До десети клас се учат само общообразователни предмети. Специалните по професии са пак 11. и 12., та ако приключат в дести пак няма смисъл.

При наборката за сега химията се очертава фаворит. Госпожата много я е впечатлила - без мултимедия, само с показалка и всички слушат в захлас. Всеки път като се прибере ми разказва урока на един дъх. Не очаквах след омразното ЧП.

# 305
  • Отвъд алеята зад шкафа
Има професии като асансьорен техник или техник медицинско оборудване, за които няма кадри, а са чудесна опция за младежи, на които не им се учи след 12-ти клас. Т.к професионално ми се налага да стигам до техници за медицинско оборудване, знам колко са търсени и добре платени.

# 306
Нищо не знае моят, абсолютно неориентиран е, но си разсъждавах на глас, че няма читави професионални. Дори в справочниците съм срещала разни защитени специалности или такива, които се очаква да има дефицит в близко бъдеще за такива специалисти, но какво от това. Там си представям учителите по специалните предмети как ще са. "Всяко" иска на бюро, а хора, които да работят с ръцете си (но и с ума си) вече почти няма. Съответно няма и млади преподаватели по разните му там техничарски специалности.
Все забравям да се оплача, че се засилих да купувам билети за "Под Игото"...да, ама не...билети няма- всичко е продадено. Аз може би се сещам доста след после, ама...Ако мернете постановка някъде ще съм благодарна да споделите.

# 307
Много пъти съм го казвала и пак ще го кажа и ще попитам. Съгласна съм за понякога прекаленото и безсмислено натоварване в училище. Но ЗАЩО децата ви ходят на допълнителни курсове събота и неделя още доста преди седми клас? Това не ги ли натоварва допълнително? Те от училището не знаят кой на какво кога и защо ходи, та да ги щадят малко повече в учебно време. Аз лично нямам нищо против това (частните уроци имам предвид), знам и защо се прави, просто не разбирам недоволството от обема учене, при положение, че част от този обем е стоварен върху децата от родителите. Поне е редно да си разделим отговорността за това.
Относно усвояването на материала по другите предмети - никой от институциите не задължава материалът да бъде усвоен на 100%. Затова има оценки като 5, 4, 3 и т.н. Това отново са очаквания само и единствено на родителите.

Само ми е интресно защо продължавате да питатате родителите, нали всеки си отговаря за собственото си дете, както и подчертах по-горе? Вие сте решили друго, ние друго...не виждам нищо особено.
Писах това само във връзка с оплакванията, че децата са свръхнатоварени. Никога не съм отричала правото на родителите да записват децата на каквото и да било. Много добре знам и разбирам защо се прави. Единствено констатирам факта, че 30-40% от натоварването и учебните ангажименти на децата идват от родителите. Не давам оценка правилно или неправилно е, всеки е прав за себе си, разбира се.

# 308
  • София
Защо пък да се затваря дете с професионална гимназия? В България няма никакви ограничения за университет впоследствие, стига желание да има.

# 309
Защо пък да се затваря дете с професионална гимназия? В България няма никакви ограничения за университет впоследствие, стига желание да има.

Че защо да не може да учи в университет? Само, ако реши да спре след 10 клас с ученето, тогава не може. Иначе няма пречки, особено в България. За чужбина само в определени, където се иска хорариум, но и те не са всички.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 12:09 от Не се сърди, човече

# 310
Към момента да, към бъдещ момент не знаем

# 311
В България се влиза с изпит в много желаните специалности (медицина примерно), в другите дори има недостиг. Едва ли ще се въведат ограничения. Специално за България.
Пък детето да не учи, каквото иска, само заради нещо, което би могло някога да се случи?! ....струва ми се странно.

# 312
  • Отвъд алеята зад шкафа
То към бъдещ момент не се знае и дали избраните профили ще свършат работа, ако се смени желанието след 12 клас, например избрани са химия/биология, пък решава да учи инженерна специалност. За България към този момент за някои специалности дори децата с ДЗИ ПП Мат са малко прецакани в балообразуването спрямо тези, които имат опция за ДЗИ ООП Мат, например.

# 313
  • София

Това, което имах предвид е, че доколкото ми е известно не се изучават определени предмети след определен клас 10-ти, а се набляга на други и в този смисъл се "затваря", а не като възможност за университетско образование. Профилиращите предмети са различни и ако детето реши в 10 клас изведнъж, че иска профили биология и химия, или география и икономика ( синът ми я преоткри в 10 клас) ,пък е в професионалната гимназия по дизайн ( тук импровизирам, естествено), най-вероятно няма да има такава възможност.

Тъй като отдавна сме го решили за нашето семейство ( с двама родители с юридическо висше образование, завършили средно в езикови гимназиии с деца, които към 7-ми клас не са с обобено изразени интереси към нещо специално - например компютри или рисуване) - за нас профилираните гимназии са по-добър вариант.

# 314
Сякаш преди се е коментирало, че дете което иска да кандидатства медицина е по-добре да не е профил биология и химия. Защото се кандидатства с учебния материал по Б и Х от 8, 9 и 10 клас. А в профилите се изучават неща, които не влизат в изпитите.

Общи условия

Активация на акаунт