Осми клас 2024/2025 - тема 2

• 33 784
  • 757
  •   1
Отговори
# 660
Лично познавам дете със 100 точки по мат от миналия випуск, което не е ходило на уроци. Всичко е до желание и възможности на детето.

# 661
Само да напомня, че има и деца, които не са силно ученолюбиви. Защото ако ви чете човек, ще рече, че всички са такива, а родителите само се изхеърлят излишно с школи и уроци Simple Smile

# 662
  • София
Само да напомня, че има и деца, които не са силно ученолюбиви. Защото ако ви чете човек, ще рече, че всички са такива, а родителите само се изхеърлят излишно с школи и уроци Simple Smile
винаги има изключения , нали разбирате. Има такива, за които уроци не са нужни, учат децата и без уроци могат. Особено ако идват от математическа паралелка. Имат добра Гжа. Има помощ вкъщи.  Има обаче и такива, за които парите за уроци са хвърлени на вятъра.и с урок и без урок, математиката не върви или детето няма желание ... Disappointed Relieved та.що пари на вятъра се хвърлят за тия уроци. Ама понеже всички ходят, нали ? Опасявам се , че втората група са повече ...уви..

# 663
Лично познавам дете със 100 точки по мат от миналия випуск, което не е ходило на уроци. Всичко е до желание и възможности на детето.
Изключения винаги и за всичко има, но това са супер редки случаи.
Пък виж, другите, и с уроци не могат да изкарат 100 точки. Така че аз бих заложила на по-сигурното.
Моето самО си казва, че ако не го бях записала януари на уроци, никога нямаше да изкара по мат. 90 т., и то с разсейване, иначе щяха да бъдат поне 94 (на едната задача решението е вярно, но не й самото число)

# 664
Нормално е всеки родител да помогне на детето си. Затова сега са деца, да се учат, да наваксват и т.н. Иначе ей така да гледаш лежерно как затъва? Не е вариант.

# 665
  • София
Нормално е всеки родител да помогне на детето си. Затова сега са деца, да се учат, да наваксват и т.н. Иначе ей така да гледаш лежерно как затъва? Не е вариант.
така е , ама пък да се наливат и хиляди левове и накрая 40т по Мат ?, има такива. Има и с по- малко ,знам ли, и това не в приятно и изобщо хората се чудят има ли смисъл.

# 666
Според мен има, защото без уроци може да са 30 точки. Simple Smile А нали трябва бал за желаното училище?

# 667
  • София
Абе кое е това толкова пък чак желано училище с 40т ?  По- добре тия няколко хиляди лева да ги даде родителя за език, уроци по пеене, рисуване, спорт, изобщо нещо, което се отдава на дете. Инак ги влага в уроци ,без които все тая и детето ходи тъй и тъй  с нежелание...

# 668
Някое малко-по-желано от онова за 30т.
Всяко нещо надгражда, повече или по-малко, според капацитета на детето, учителя, желанието и какво ли още не. Но не бих заключила че наливането на пари е изцяло безмислено.
уроци по пеене, рисуване, спорт, изобщо нещо, което се отдава на дете.
Нашата система не гледа кое се отдава на дете, гледа БЕЛ и МАТ

# 669
  • София
Някое малко-по-желано от онова за 30т.
Всяко нещо надгражда, повече или по-малко, според капацитета на детето, учителя, желанието и какво ли още не. Но не бих заключила че наливането на пари е изцяло безмислено.
уроци по пеене, рисуване, спорт, изобщо нещо, което се отдава на дете.
Нашата система не гледа кое се отдава на дете, гледа БЕЛ и МАТ
те накрая не стават 50%бълг филология- 50% ФМИ, нали ? Grinning система, едно друго, ние си познаваме децата.Между 30т и 40т, ако стоят стрес, тормоз, пари и нерви , дали си струва това "по хубаво" училище, което  всъщност е подобно Grinning

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 13:33 от Cabo San Lucas 40

# 670
  • София
Има още една страна на нещата. Една от причините да запиша наборката на уроци по МАТ беше да си спестя малко нерви и караници. Така си осигурих няколко часа седмично решаване на задачи, без да трябва да викам и давам зор. В нейната школа доста от децата изкараха по 40 - 50 точки по МАТ (имаше и с под 30), явно решените с мен задачи помогнаха повече, но аз нямаше да издържа годината с още 3 часа седмично учене с нея.
По БЕЛ не можех да помагам, та за там не съм се и замисляла.

# 671
Cabo, не стават 50:50, но за да продължиш са ти нужни.
Може да гледаш нещата от твоята си позиция че между 30 и 40 няма никва разлика, но УДВОЕНИ има разлика за дете, което има нужда от тях. В темата за неелитни училища, а и тук, има пишещи майки(без да давам имена), които се бориха за тази разлика!
От позицията “широко ми е около врата, щот’ ми се падна умно дете” не бива да се генерализира просто

# 672
Много са порочни тия генерализации. Значи децата с по под 80 точки да ги мятаме на боклука направо. Моето дете ходи на уроци две години по математика, знам й много добре възможностите, знам и на учителя по математика в училище (не)възможностите, и макар и да имаше други цели, за резервен вариант всяка точка по математика беше нужна. За добри резултати, според критериите тук, нямаше как да става и дума, но за нейните възможности постигна максимума. Към МОН беше приета в доста прилично училище и по желанието си,  в което със 7-8 точки по математика по-надолу нямаше как да влезе. В крайна сметка успя към МК, но и резервата беше постигната. И най-важното, успя криво - ляво да схване материала, защото извинявайте, изненада! но понякога целта на уроците са и детето да е в крак с материала, а не да "изкара точки".

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 09:39 от мартеа

# 673
Подкрепям написаното от Мартеа, моето дете щеше да влезе в желаното училище и без уроци, защото сме в малък град, няма конкуренция  и т.н. Но въпреки това ходеше на уроци, като целта ми беше точно тази - да усвои материала.

# 674
И моето ходи на уроци по български. Според госпожата детето е много в час с изискванията за формата, чудесно се справял с текста и всичко в този дух. Изкара 65 точки(не сме в София), влезна в елитен клас за града ни благодарение на математиката. До последно си мислех, че има файда от уроците поне малко(госпожата е със слава на добър преподавател и конкретно наблягаща на формата, и тя смяташе че един час седмично по български е достатъчен. )
Уви не - не съм доволна от суперлативите, които тя ми поднася за моето разбирате ли знаещо и мислещо дете. Даже я питах в началото на седми клас, дали не е малко един астрономичен час.
И накрая в осми клас се оказва, че моя не помни как да си пише отговор на нравствен въпрос.
Така, че учители, деца, уроци са много ситуации и несигурни крайни резултати.
Ефекта е само до изпита, после е лежерно лято и край-изтрито.

Общи условия

Активация на акаунт