Осми клас 2024/2025 - тема 2

• 33 779
  • 757
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Според мен трябва да се съобразяваме най-вече с детето и неговите възможности.

ПС. Писах, писах, ама мартеа написа нещата преди мен Simple Smile

ПС1. Довечера съм на родителска. В някаква зала ще са родителите на всички осмокласници. Интересно ще е какво ще е организаципта. Не съм била на такава 'обща' среща.

# 676
Сега като променят формата на матурите и включат повечето предмети, може би ще отпадне това съсредоточаване върху Мат и БЕЛ, а диапазона, с който се влиза в добри училища, ще е по-голям. Поне се надявам да стане така.

# 677
  • София
Cabo, не стават 50:50, но за да продължиш са ти нужни.
Може да гледаш нещата от твоята си позиция че между 30 и 40 няма никва разлика, но УДВОЕНИ има разлика за дете, което има нужда от тях. В темата за неелитни училища, а и тук, има пишещи майки(без да давам имена), които се бориха за тази разлика!
От позицията “широко ми е около врата, щот’ ми се падна умно дете” не бива да се генерализира просто
абсолютно, така е. Ама аз писах,  че има изключения всъщност. Едни деца,  които нямат нужда от уроци, малко са, но има такива, могат и без уроци.  Има и другата крайност, и с урок и без урок, не я разбират математиката, повечко са  май... и човек се пита за какво изобщо бяха и парите и стреса и зора...? То,  от там тръгна разговора,  като върнеш лентата нагоре ..
Не, не става дума да се обобщава...

# 678
  • гр. София
И двете крайности се срещат, но докато не се сблъскаш, няма как да знаеш от коя страна на барикадата си.
Уроците по БЕЛ (там аз съм безпомощна) бяха необходимото зло.
Но, по математика - това бяха допълнителните часове за решаване на задачи и усвояване на материала.
Държавно училище, без претенции за елитарност, с намиращи се добри преподаватели. Хорариум - стандартен. Клас - цялата палитра от заинтересовани до тотално безхаберни деца.

# 679
За образование и за пътуване не съжалявам и за една дадена стотинка. И от двете неща, дори да изглеждат катастрофално нещата, все има какво да вземе човек, дори да е поука.

# 680
  • София
То не е само до парите. Да се "вади душа" и зор и стрес , за това че дете ходи на математика, а грам не разбира  и не може и не иска, беше думата. От там тръгна разговора. То ясно , че родител ще даде пари, ама накрая се пита за какво беше всичко? И да, пак опира, има ли голяма разлика пък толкоз в училище с 30т или с 40т по мат? Подобни са накрая, и да се удвоява , пак се чуди човек... няма как да не се пита Thinking

# 681
Ами аз вече писах, има голяма разлика, да. Човек трябва да приеме, че освен неговия случай, съществуват и редица други. И че и с под 80 точки, дори с под 40-50 се търсят най-добрите варианти за детето и няколко точки имат значение. И като цяло, не мога да разбера защо трябва да се о(б)съждат решенията на другите. Хората го казаха - всеки сам си преценя Joy

# 682
Ами не знам. За мен има. Такъв тип съм, че винаги бих драпала всякак да си вадя децата от калта, независимо от това каква е тя!
Въпреки че при мен ситуацията е по-скоро “добре че ми се паднаха прилично умни деца”, винаги съм искала да надграждат.

Доказателство че и с малко точки има намерения и надежди за по-добро са например участниците драпащи до пето и след пето класиране.

# 683
  • София
Алоууу! Я вижте заглавието на темата! 8-ми клас сме, кви са тия разговори за уроци? Почиваме вече, дайте нещо за купон, за мъже...

# 684
  • София
То не е само до парите. Да се "вади душа" и зор и стрес , за това че дете ходи на математика, а грам не разбира  и не може и не иска, беше думата. От там тръгна разговора. То ясно , че родител ще даде пари, ама накрая се пита за какво беше всичко? И да, пак опира, има ли голяма разлика пък толкоз в училище с 30т или с 40т по мат? Подобни са накрая, и да се удвоява , пак се чуди човек... няма как да не се пита Thinking
Моето дете е в тая категория и да, струваше си изцяло усилията. Успя да влезе в 1-во СУ, където се утроява резултатът по български. Положил е 20% усилия по БЕЛ и 80% по МАТ, а резултатът е наобратно - отличен по БЕЛ и посредствен по МАТ. Математиката не е неговият предмет, без уроци и без постоянно решаване на задачи и с моя помощ, сигурно щеше да има 25-30 т. Единствените прилични училища с езикова насоченост в Сф, които утрояват БЕЛ са 1-во, 119-то и 12-то. Като се изпадне от тази група, за дете с хуманитарна насоченост и ограничени способности по математика, вариантите стават несравнимо по-лоши. Уроците, както и горе беше казано, помогнаха и да има по-добра основа и самоувереност по предмета. Пребори се (доста трудно) и за 6 в училище, нещо което ми се виждаше невъзможно. В геометрията нямаше да може да реши почти нищо без уроци. Аз мога да решавам всички задачи от седмокласния материал, но ми е трудно да му ги обяснявам. Основните задачи нямаше да знам как да ги систематизирам и да се фокусираме върху тях, да ги знае, да ги разпознава и да ползва резултатите от тях наготово. Без това щеше да се лиши от поне едни 10-15 т. И сега има възможност да учи в добро езиково училище, а не да е с деца, които въобще не се интересуват от учене.

# 685
Само че уроците не са панацея нито за можещото, нито за не толкова можещото дете. Познавам много деца, които ходят на уроци, за да са спокойни мама и татко, че правят нещо и да не им се налага те да се занимават с детето и това още от началните класове (един вид успокояват съвестта си). Ама детето нито един път не е отворило записките от уроците, а на уроците толкова и записва и няма значение дали е в група или индивидуално. Няма желание, не му се занимава, всичко му е безразлично, ами за него парите за уроците/школите са хвърлени на вятъра. За другото, което има вътрешна мотивация, но няма химията с неговия си учител, школата/уроците може да са точно това, което му липсва, за да станат няколко точки отгоре и да попадне в една идея по-добра среда. А има и такива деца, които със собствени сили и с помощ от родител, където се налага, няма нужда да хвърлят пари за уроци/школи, в голяма част от случаи тези амбициозни и мотивирани деца не могат и да си ги позволят тези уроци. Другите си знаят, че ако не слушат в час, то мама и татко ще платят на някого да им обясни допълнително.
В крайна сметка всичко си зависи от вътрешната мотивация и нагласа, външната мотивация влияе малко и не винаги в правилната посока, особено в тази пуберска възраст.
А от моя опит от другата страна на барикадата - няма дете, което да не разбира математиката изключая някои много специфични случаи. Има дете, което е изпуснало още в началните класове четенето с разбиране и оттам нататък и математиката става адски сложна, защото половината от задачите са с думи, а децата с проблеми по математика директно ги прескачат без дори да се опитват да ги разберат.
Отговор на нравствен въпрос се учи в 7. клас и на уроци/школи в 7. клас силно се съмнявам някой да му обръща внимание, освен ако не е подготовка за явяване на олимпиадата по БЕЛ (не е включено в НВО, няма смисъл да се упражнява допълнително). Това във връзка с недоволството от госпожата по БЕЛ, която не е научила детето как да го пише.

# 686
  • София
И пак така, влиза където се взема 3 x БЕЛ. И с 10 пъти повече уроци по МАТ, дете което не му върви математиката,  няма как да влезе там където е 3 x MAT, пак така се получава накрая... уви Confused

# 687
  • София
Процедурно предложение - давайте   2 теми в 1. Кой  защо е  ходил на уроци по БЕЛ/мат  и при кого -  дали е  бил при жена или при мъж. Ако е бил  мъж преподавателят, хубав ли е  бил.... Ако да, спретвайте купон нейде около школата, в която преподава, може за късмет да се настани   след уморително занятие с тазгодишни седмокланици в  същото заведение  Wink Все пак надеждата умира последна...

# 688
И пак така, влиза където се взема 3 x БЕЛ. И с 10 пъти повече уроци по МАТ, дете което не му върви математиката,  няма как да влезе там където е 3 x MAT, пак така се получава накрая... уви Confused

ами хайде малко логика да включим в разсъжденията - нали там където кандидатства дете, което е по-добро по БЕЛ и се взима 3хБЕЛ, кандидатстват и другите деца, които са по-добри по БЕЛ. Кое тогава излиза решаващото? Аааа, да, всяка точка по математика.

# 689
  • София
Моите си ходиха на уроци. И наборът беше наистина много добър по математика. Но полачинката се обърна - сега не ще и да чуе за математика, благодарение на образователната ни система, според която един директор е недосегаем и може да прави каквото си иска с учителите и с учениците. Но ние сме изключение, слава Богу, но ето още една гледна точка.

Какво казахте, наздравици, купони Grinning Нашите учители са все жени, не моЙ помогна за мъжки такъв Joy

Общи условия

Активация на акаунт