Осми клас 2024/2025 - тема 2

• 33 771
  • 757
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Cabo, естествено, че дете на което не му върви МАТ няма изобщо да се хаби да кандидатства там, където МАТ се взима три пъти. Само че за тези, които са с много силно изявена хуманитарна насоченост, няма почти никакви училища с 3 пъти БЕЛ. На моя син резултатът по МАТ щеше да му стигне и за 7-мо и 127-мо при удвояване, но 5-6 т. по-малко и щеше да е в друга категория училища.
AsitaNew, съгласна съм с повечето неща, децата са много различни. Когато нещо не ти върви и определено ти е трудно и нямаш усещане за справяне, вътрешната мотивация нормално пада. Тогава външна такава + подкрепа може много да помогне. За математическите способности също не може да се обобщава. Моят син няма никакъв проблем с текстовите задачи и с алгебрата като цяло. Но пространственото мислене не му е достатъчно развито и геометрията му е много по-трудна. Също така смята бавно и допуска калкулационни грешки, нищо че от четвърти клас математиката е с фокус, решава задачи постоянно и от шести клас беше на уроци + много работа вкъщи (т. е. не е въпрос на липса на практика). Най-важно е родителят да може да прецени най-добре за собственото дете кое ще е от полза и кое ще максимизира резултата на НВО, така че детето да е в желан профил и училище.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 11:26 от annie13

# 691
  • София
Всяка допълнителна работа, била тя с  частен учител, в школа,  с родител,  помага да надградиш знанията си.  При някои с много, при други - едва забележимо. Хората са различни, нормално е. Но важното е, че  въпросната помощ помага. Защо се гледат освен това само точките - да , важни са,  дори и за разлика между 20 и 25 да става дума. Но има и друго. 7 клас  е нещо като  съществен преход към по-сериозна математика, понеже  за първа година се учат толкова много теореми,  аксиоми, основни задачи, формули, за първи път  детайлно се разписват задачи ...Вземете само едни формули за съкратено  умножение - ехееее, за още колко други неща ще ги прилагат нагоре. Без тази помощ по-слабо по мат дете съвсем ще закъса в горен курс, а му трябва някаква база. Тоест въпросното дете/ родителят са с ясното съзнание, че нататък то няма да  залага на нея и е нужно просто да я  избута.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 11:22 от Просто русалка

# 692
[
Отговор на нравствен въпрос се учи в 7. клас и на уроци/школи в 7. клас силно се съмнявам някой да му обръща внимание, освен ако не е подготовка за явяване на олимпиадата по БЕЛ (не е включено в НВО, няма смисъл да се упражнява допълнително). Това във връзка с недоволството от госпожата по БЕЛ, която не е научила детето как да го пише.
[/quote]
О, детето не помни в осми клас, не госпожата че не е предала на уроците в седми. Може би не съм се изразила ясно.

# 693
  • София
AsitaNew, да запишеш детето на частни уроци не е бягане от отговорност. Хубаво е понякога да си признаваме, че не умеем всичко. И тогава да поемем отговорност и да направим каквото можем, например да го запишем на уроци. Да знаеш нещо е едно, да умееш да го обясниш е съвсем друго. В първи клас трябваше да обясня на наборката какво е изречение. Не успях нито аз, нито родителите ми - филоложка и енциклопедист, и помолих учителката да го направи.
Да си спестиш разправиите с детето също е доста полезен ход според мен. А и да не забравяме, че тези пари не ги берем от дърветата. Да дам 2000 лв. не ми е най-лесното нещо.
Русалка, нашият учител беше мъж, що годе добре изглеждащ. Децата го обичаха. Но на математика явно не ги научи много добре.

# 694
Та така, почти всеки знае за нашата история, и въпреки много добрите резултати на матурите, благодарение на учителката от уроците по математика на моето дете (в началото хич не беше добре, даже я мразеше математиката), и заради нейната си разсеяност (ами може ли решението да е вярно, а резултатът не Thinking, и тя не знае как се е случило, пък и някои други неща), естествено, не успя да влезе в нейните Топ 3 (а те бяха с квоти, тоест съвсем ограничени места). С много добър резултат се наложи да минем през 6, шест .... шест класирания, нерви, стрес и напрежение, за да стигнем до едната от Топ 3 паралелки (смяна на клас, пак стрес и т.н.), като това можеше да се избегне с няколкото точки отгоре (за едното място я предредиха с 0,5т.).
Така че, ако ми е сега, не от януари ще ходи, ами от началото на 7 клас, за да си спестим доста главоболия цялото лято. Ние до последно не знаехме тя в кой клас ще ходи на откриването на учебната година.

# 695
Знаех си аз, че това седмокласно включване ще отвори кутията на Пандора Joy
Спокойно момичета, минахме го това, починете си за малко от точки и пресмятане на шансове Hug

# 696
Знаех си аз, че това седмокласно включване ще отвори кутията на Пандора Joy
Спокойно момичета, минахме го това, починете си за малко от точки и пресмятане на шансове Hug
Нас още ни държи, ние скоро презаписахме, явно си трябва време за превключване Grinning
Другите може и да са забравили вече Wink

# 697
AsitaNew, мама и татко са по-зле и от детето по математика (да, хора, какъв ужас!, има и хуманитаристи, има и хора, на които просто не им върви математиката), учителят по математика в училището не знае къде се намира, освен това е и недобронамерен. Какво правим? Но да, типична нашенска черта е всичко сами да си правим, от зимнина, през домашен майстор, до учене с детето, вместо да оставим това на хората с експертиза. Затова на всички фронтове е такава каша.
Пак не мога да разбера целта на дискусията каква е, ама като цяло, дайте малко по-широко във възгледите. Хора всякакви, ситуации всякакви.

# 698
Пък мен не спира да ме държи, щото нали отново…

# 699
Поуката (поне за мен) е, че е много важно детето да изкара високи точки на матурите (това включва и ходенето на уроци), за да има шанса да влезе в желаните от него профили и училища, а не да прави компромиси. Колкото и кофти да звучи, точките са много важни!!!

# 700
  • София
.... учителят по математика в училището не знае къде се намира, освен това е и недобронамерен. Какво правим?...
Видях го аз този господин  (Тошко Африкански)на снимка  - в рамките на майтапа по-нагоре, не е и Мистър Свят, че човек да преглътне другото. Извън майтапа вече - толкова недоволни имаше от неговия подход на преподаване ( и тук, и в реалността), от нечестното  му оценяване, от факта, че съумява  да отврати доста деца от предмета, та се чудя след завършаването ( та да не навреди  въпросният на детето) никой  родител ли не се оплака от него. Или е имало оплакване, ама е било като  глас в пустиня и този ще си разиграва коня по същия начин  и с други деца?

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 12:09 от Просто русалка

# 701
Аз продължавам да обмислям, но честно казано, мисля, че е кауза пердута.

# 702
  • European Union
Пък мен не спира да ме държи, щото нали отново…
Аз не се бях напрегнала особено, наборката вече го забрави, най-стресиран се оказа малкият, който е петокласник. От сега ми говори какво щял да прави след седми клас.

# 703
  • Видин
Моето хлапе вчера ме сюрпризира с двойка по история на входното и не знам къде се намирам. Естествено, отрязах достъпа до компютър и силно се надявам да се мотивира и да я оправи. Но едва ли.

# 704
Ще я оправи детето, аз го разбирам, защото историята ми беше много трудна Laughing нито дати помня, нито събития, нито личности
Освен това съм забелязала, че е много важно по какъв учебник са учили децата и от какъв учебник им е входното . При една смяна на учител точно по история, на входното, всички деца имаха много ниски оценки, защото новият учител предната година беше преподавал по друг учебник и на теста имаше въпроси, които в нашия учебник ги нямаше като информация. Което е голяма глупост, защото няма лошо да има различни издания, ама нали все пак трябва едно и също да учат
Не знам дали ме разбрахте LaughingLaughing

Общи условия

Активация на акаунт