Хигиената на българина

• 44 636
  • 1 004
  •   1
Отговори
Темата ми е провокирана от това, че днес в ГТ буквално щях да се удуша от миризма на ...цикъл. Миризмата беше ужасно силна. Не знам, но вярвам, че поне няколко дни не е имало никаква баня там. Наистина не знам как някой може да се изпусне до такава степен.
Та реших да пусна тази тема, да можем да си споделим малко впечатления. Положително или отрицателно ви е мнението по въпроса? И според вас ако нещата не са както трябва да са, на какво се дължи?

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 19:15 от Анонимен

# 1
Както има чисти хора, така има и мръсни хора. Не само в България, представяте ли си, но и във всички други страни по света. Има хора без вода, хора без желание, хора, които не усещат, че миришат. Хора, които и да се къпят по 5 пъти на ден - пак миришат, заради здравословни причини. Няма как да говорим за всички. Срещала съм и такива, които след  4 часа на +40 са сухи и миришат на ливада с лавандула, и такива, които след 5 минути на +28 са се препотили 8 пъти и тениската им е мокра по целия гръб. Българинът е различен, общо взето като всеки един друг човек.

# 2
А как разбрахме, че само на Българинът му се случват такива неща?

# 3
Не само българинът смърди, за успокоение на по-нечистоплътните. Случвало ми се е няколко пъти да използвам градски транспорт в чужбина. Не мога и не искам след няколко опита. Предпочитам да вися в задръствания. Иначе е много интересно. Толкова различни хора-добре облечени, зле облечени, надрусани, пияни, костюмари, четящи, красиви, неприятни, смърдящи… Хубаво е, че полицаи събират боклука, който се вози и смущава останалите. Но, все още никой не е бил изритван заради това, че вони. Но, аз предпочитам да стоя в безкрайни задръствания заедно с Васил Найденов.

# 4
  • Пловдив
+1 към горните постове и още нещо. Цикъл означава период на повтаряне на нещо. Не е възможно, струва ми се, да ти мирише на цикъл, да си изцапана с цикъл и т.н. Думите менструация или кръв в някои случаи могат да се заменят с "цикъл", но в други не могат. Самият израз не ми звучи добре.

# 5
Положително или отрицателно ви е мнението по въпроса?

А кой е въпроса?

# 6
  • Glasgow
Липсва ми българската миризма в градски транспорт 😕 сега друга държава, други миризми, които се смесват, особено и като почти постоянно вали и с мокрите дрехи се засилва миризмата. Различавам миризмата на определи етноси, без да ги виждам като минават, аз обикновено съм със слушалки и блея през прозореца, но разпознавам често етноса на минаващия. Интересно ми е дали и ние им миришем различно.

# 7
  • Melmak
Даже в бг градски направо се живее! В чужбинския е още по-зле!

В Барселона можеш да умреш в метрото!

Мръсни хора има навсякъде.

# 8
И аз като другите смятам, че не само в България се случва това, Ами и в много други страни. Зависи!

# 9
Като цяло положително. Изключения има навсякъде.

В конкретния случай, без да познавам човека, не бих си направила категоричен извод. Дори е много вероятно да проявя съчувствие, защото преди време гледах документален филм точно за проблем с такава миризма по време на менструация (ако не бъркам беше с британски лекари). Не помня точно диагнозата, но със сигурност не беше свързано с хигиена. За съжаление лечение няма, имаше съвети за частично намаляване, но не и за решаване на проблема.
Ако много ми пречи, ще сляза и ще хвана следващото превозно средство.

# 10
В една група съм във фейсбук и там скоро млада жена беше споделила част от много тъжното си и тежко детство преди години, когато е била момиче, тийнейджърка. Как поради редица обстоятелства не са имали с дни какво да ядат, не са плащали ток с години, съответно не са имали топла вода и много жалко описваше какво е означавало за нея-да не може с дни да се изкъпе зимата... в никакъв случай не казвам, че случаят е такъв. Но съществуват редица нелеки човешки съдби. Отдавна не се впечатлявам от хората (преди да ги опозная) за това миришат ли, измита ли им е косата, скъсани ли са им дрехите....

# 11
Когато на човек му мирише, винаги първо трябва да помирише себе си. Често, докато даден човек дава непоискани съвети на другите за правилна хигиена, не усеща, че сам се е изпуснал. Според мен това е първото правило на хигиената: да подушиш собствената си персона. Но, това е много трудно.

# 12
  • Glasgow
В чужд форум веднъж се обсъждаха женски миризми, покрай някакво видео в tiktok, в което козметичка се възмущава от миризми на клиентки. Потребителка, която каза, че е медицинска сестра в гинекологично отделение описа различни миризми, повечето се дължат на медицински проблем или временно състояние. От нейния пост съм запомнила, че най-лошата миризма е на газове след секцио.
Откакто не пия алкохол усещам хората, които са пили, дори просеко мацките. Ако някой ми беше казал колко неприятно мирише сигурно щях да спра доста по отдавна.😕

# 13
Не знам дали може да се обобщава по единичен случай. По принцип миризмата идва от застоялата кръв по превръзката, а не от тялото. Може жената да е била нощна смяна или по друга причина  да е нямала възможност да смени превръзката, може да е имала здравен проблем...

# 14
Вече нали не се казва "Честита баня", та хигиената на българина трябва да е по-добра.

Има хора, които поддържат много добра хигиена, но за жалост по някаква причина потта им има силна и неприятна миризма. Имам такава колежка, много мил и интелигентен човек, но не може да реши този проблем, въпреки че посети различни специалисти (кожен, ендокринолог и други). Няма и никакви здравословни проблеми, нито свръхтегло. Казваше ми, чела, че е някаква бактерия, която предизвиква тази миризма в потта, а не толкова, че се поти много или че не се къпе.
И това се оказва голям проблем за нея, защото е много рядко срещано и хората погрешно си създават друга представа. Не всичко е ясно за медицината.

Общи условия

Активация на акаунт