Хигиената на българина

• 44 640
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 990
  • Melmak
При моите не е точно така. Каквото мога давам на химическо. И освен връхните, всякакви костюми, сака, панталони с ръб на мм и ризи. Не се занимавам вкъщи. Облека ли ги веднъж и ги нося на химическо. Обаче не всяко от якетата ми го приемат и са ми го връщали. Тогава влиза в пералнята.

# 991
Стана ми любопитно какъв е месечния ви разход за химическо чистене.

# 992
  • София
Не съм го смятала. С хоум офис рязко намаля, но преди беше около 200 -300. Ризи не съм носила, само костюми, връхни дрехи и разни много чувствителни материи и пухени завивки.
Завивките са скъпи, но просто са трудоемки и обемни за пране в домашни условия.

# 993
Якетата в пералнята и туй то. Драми не съм имала.
Случвало се е яке да пера три пъти в месеца. Нацапвала съм се.
Няма да ходя до химическо, безумно ми е.

# 994
  • София
И аз за някои якета не ходя, но пухени, скиорски и подобни не пера в пералнята.

# 995
  • Melmak
Аз не гладя и ризите за това са на химическо плюс всякаквите му костюми, сака и подобни. Не съм се вкарала в преразход.
Но пък съм от тези, които доста перат и включвам пералня само с много отбрано пране. Примерно не смесвам много цветове и материи. Отделно пера само бельо, само тениски, само панталони. Не слагам бельо с нищо друго, освен с хавлия за къпане примерно. И сигурно даваме повече пари за вода, ток, препарати ама не ми пука.

# 996
Скиорските якета са направени за пералня, даже повечето перални и сушилни имат програма Outdoor.

# 997
Стана ми любопитно какъв е месечния ви разход за химическо чистене.

През зимата разходът ми за химическо не е повече от трийсетина лева месечно. Веднъж в месеца пращам палто и 1-2 сака, които не могат да се перат в пералнята.

# 998
  • Пловдив
Скиорските якета са направени за пералня, даже повечето перални и сушилни имат програма Outdoor.
Точно. Има едно якенце нарисувано при мен.

# 999
Десетина зимни якета имаме двамата общо. Ама това какво говори за хигиената ни?

# 1 000
  • Mediterraneo
Ние имаме по едно, но тук няма зима. Държа ги и аз не знам защо, а, с едното карам скутера през зимата. Голямата ми дъщеря има две, живее на север и й трябват. Малката обаче няма ни едно.

# 1 001
Живеем във времена на изобилие, надали някой има само едно яке. Прането също не е проблем, сушилни, на радиатори оправдание за мръсно яке няма дори и да е едно. Имам едно розово яке, за няколко дни виждам мръсотия, черно около ръкавите, якето е чисто, не е необходимо да се пере цялото, изпирам ръкавите само, осносно около маншета, на радиатори и не ходя с мръсни ръкави или да се оправдавам, че бързо се зацапва само там и така да го нося. Винаги има варианти. Но аз мисля, че основния и масов проблем е, не леко зацапано на яке и това е мръсно, а пропитата миризма на непрано, влага, манджи, цигари и т.н.  Хигиената не е да пушиш вкъщи, да готвиш така, че цялата къща да смъди, но да си переш якето, и идеално чисто миризмата утре ще е пак факт. Всичко е комплексно, за да се стигне до неприятна миризма на дрехите. Аз нямам сушилня за дрехи,  след пералнята по плътните на разиаторите, навън ако времето позволява, тънките неща висят на сушилтията, ако наблъскам всичко, естествено дрехите ще миришат на спарено, всеки според опита, усета, какво е научен от там хигиена, вярвания, усет да забележиш, че яке, дреха има нужда от пране, проверяване и т.н.

# 1 002
  • Melmak
О, 4-5 зимни якета имам, отделно едно палто. В днешно време особено жените имаме доста дрехи. Не сме останали голи и боси. Разбира се, зависи къде живее човек. Тарталета е правя в това отношение, защото в нейната зона не е особено нужно. Аз съм в България и тук като си е студено зимата без дебело яке не става.

Онзи ден се возих на влак. Оставете на страна старите вагони и проблемите на бдж, но самите хора вътре често са си мръсни. И не говоря за малцинства.

# 1 003
Убедена съм, че много хора имат само по едно яке. В което няма нищо лошо, разбира се. Пак повтарям, че дори да е едно, то може да бъде изпрано в началото и края на сезона.

# 1 004
   Моята тийнейджърка миналата зима изкара с едно яке, и то от кака й наследство. Тази година едва я убедих да купи още едно. (Лично трябва да си избира и купува дрехите, ако купя аз, така ще си стоят.) Тя е в някаква фаза на пълен минимализъм, така й влияе пубертета. Има си някакви екосъображения и голяма доза инат. Предполагам, че ще мине тази фаза, не се притеснявам, не се меся. От хигиенна гледна точка обаче, не е било проблем. Цикълът пералня-сушилня е три часа.

Общи условия

Активация на акаунт