Хигиената на българина

• 44 644
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 960
  • София
Аз якета пера на около месец - като забележа петно, грим, миризма...

# 961
На колко време смятате е нормално да се пере зимно яке - всяка седмица, на две, месец, на сезон? Или да не се пере вкъщи, а на химическо чистене.
Поне веднъж в месеца . Работа за 2 часа - пускам в пералнята и после в сушилнята с топки. Стават като нови.

# 962
Както всички връхни дрехи, зависи дали го обличам за пет минути от вкъщи до колата, или има какво да го изцапа. Ако го опуша на някой коледен базар или в заведение където скарата е директно до масите, и веднъж му стига. Имах едно кремаво с естествен пух, много се цапаше, всяка седмица го перях и бързо се амортизира.

# 963
Точно това щях да питам и аз, как перете якета с пух, без да се развалят? Аз съм уникален талант в съсипването на кашмир, вълна и пухени якета.. а пък точно натам ме влече винаги.

# 964
На програма за пух или вълна, с препарат за вълна, и после суша в сушилнята. Някои са се разваляли, но си е от самата дреха, аз правя едно и също.

# 965
На колко време смятате е нормално да се пере зимно яке - всяка седмица, на две, месец, на сезон? Или да не се пере вкъщи, а на химическо чистене.

На две седмици, ако го носите ежедневно и особено ако ползвате градски транспорт.

# 966
Връхните дрехи се развалят от много пране, особено ако са с мембрана за водонепропускливост.  Перат се при нужда, а не зорлем. Ако са много светли и се носят всеки ден в градски транспорт или сред пушачи разбирам да е по-често. Но ски екипи се перат веднъж на сезон за нормалните карачи - тоест седмица или две каране сумарно.
Освен това те не се цапат отвътре. Да, човек се поти, но изпаренията от потта се филтрират от бельото, после от следащи слоеве дрехи и накрая до горната дреха достига само чиста пара.

# 967
Аз също пера 1-2 пъти на сезон, зависи и от цвета и колко често ги нося, де. Но признавам и че щях да ги пера по-често, ако не ме беше страх да не се развалят. Имала съм скъпи якета, на първото пране са се съсипвали. И всеки път като пускам яке за пране, го правя със страх.

# 968
Аз откакто платих за един панталон от свежа вълна 10 пъти стойността му в химически чистения, започнах да си купувам само дрехи, които няма риск да се повредят при пране. Ама да дам една чанта пари за скъпа дреха и след това да я обгрижвам като бебе, не - благодаря.
Едно яке с гъши пух така след пране първо замириса на мокри кокошки, а като започнаха да излизат и перата навън, осъзнах, че ще мина и без такова яке.

# 969
  • Mediterraneo
Едно е ски екипи, друго е връхна дреха, която носиш ежедневно. И да блести, и да не блести, предполагам, че в края на сезона не ухае на теменужки, ако не е прана 4 месеца.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 18:47 от Тарталета

# 970
Аз откакто платих за един панталон от свежа вълна 10 пъти стойността му в химически чистения, започнах да си купувам само дрехи, които няма риск да се повредят при пране. Ама да дам една чанта пари за скъпа дреха и след това да я обгрижвам като бебе, не - благодаря.
Едно яке с гъши пух така след пране първо замириса на мокри кокошки, а като започнаха да излизат и перата навън, осъзнах, че ще мина и без такова яке.

Значи не е било с пух, а с перушина Wink

Едно е ски екепи, друго е връхна дреха, която носиш ежедневно. И да блести, и да не блести, предполагам, че в края на сезона не ухае на теменужки, ако не е прана 4 месеца.

Ако имаш кожух или кожено палто от норки колко пъти ще го переш? Wink
Моят опит е, че на нищо не миришат. Проблем са яките и затова е добре да се използва шал за скъпи палта.

# 971
  • Mediterraneo
Ами ето, че има проблем- яките. А маншетите? А лактите? Има химическо чистене. Сигурно има и други методи за поддръжка един кожух, знам ли. Но определено не ме кефи идеята за връхна дреха, която се пере след четиримесечно носене. Я се изпере, я не, нали, щото спокойно може да влезе в гардероба до следващия маратон по носене.

# 972
Връхните дрехи се развалят от много пране, особено ако са с мембрана за водонепропускливост.

А това важи ли за обувките.
Имам непромокаеми от декатлон. Питала съм ги. Казах ми, че прането на ръка не е проблем, но ако се перат в пералня, покритието бързо ще си отиде.
Ама няма как да не ги пера поне веднъж на сезон.

# 973
Аз не пера. Мия отвън на ръка. Вътре използвам сменяеми хигиенни стелки и пръскам със спрей.

# 974
  • Пловдив
Обувките и аз на ръка, и то - ако се налага. Май съм прала един-два пъти и в пералня обувки, но някак не я виждам пералнята за тая цел.
Якета, палта - ако са видимо изцапани или умирисани, или в края на сезона, пред прибиране.

Общи условия

Активация на акаунт