Хигиената на българина

• 44 669
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 75
Хайде и аз да дам своя дан на темата. Ще разкажа за няколкото души  с нулева хигиена, които познавам и от които на човек му се доплаква.
Номер 1 е жена, в момента на 35 г. Образована, със самочувствие до небето, контактна, много амбициозна, завира се, обиграна. Но няма проблем да се къпе рядко, ако въобще. Косата мазна, направо се замазала по скалпа й, на клечки. Вечно непрана, за нея не е проблем всеки ден с една и съща дреха  и така до края на седмицата. Имаше един зелен костюм - леле, четири седмици една след друга не го свали, всеки ден с него. Похвалила се на обща позната, че си го е купила по повод, явно много си го е харесвала. И понеже съм в бг-мама отдавна и знам какво ще последва - не, нямаше два или три костюма. Както и нямаше проблем да носи един и същ парцал по цяла седмица минимум. Познавам я лично от предишно работно място, все така си ходеше и явно не е проблем не само за нея, защото започна да върти мъже, да се бута в политиката, чудехме им се обоняние ли нямат, какво им е. Даже влачеше и майка си на работа и докато младата нещо дрънка, а колежките й работят и нейната работа, майката обикаля по улиците и вярна е приказката, че крушата не пада по-далеч от дървото: същата повлекана беше и тя. Наскоро я назначиха по втория начин  на апетитно връзкарско местенце и сега се чудим с колегите на кого ли ще вгорчава живота с аромат, визия и претенции, гарнирани с кофти поведение и страшна посредственост. Мдааа, да им е честита новата съдийка, завалиите.

Втората личност е от мъжки пол и е от добро семейство, пак юрист. И майката (прокурор), и бащата (юрисконсулт) по време на соца богати, нормални хора по отношение на хигиена, даже майката, навремето голямо "Добрутро", свикнало да "коли и беси',  от онези жени, които и боклука да изхвърлят пак ще са с новите дрехи и на положение. Обаче синчето галено до степен на всичко да разчита на тях, включително и за банята. И сега, двадесет години след смъртта на родителите, синчето е във вид на клошар. Кантората последно я е мил бащата, който идваше след пенсионирането си да помага на сина си, и обзавеждането е не само в прах, то е обвито в паяжини и не е виждало почистване никога. То е същото, което баща му му е дал навремето още и говорим за типичните соц мебели. Доскоро даже пишеща машина ползваше. За сина това не е проблем, идва на работа покапан с какво ли не и по петната можеш да познаеш какво е ял предния ден. Ходи с обикновени чехли за баня, от които стърчат огромни нокти, които са почернели от мръсотия, също като петите му, идвал е и с пижама, запасана до ушите. Истината е, че човекът е изключително нехигиеничен, но не е психично болен. Много хитър и комбинативен. Мирише ужасно и лично на мен не ми е приятно да е близо до мен, и не е въпрос за нямане на средства и условия, в което съм сигурна по причини, които не искам да споменавам във форум. Не вижда причина да се мие и къпе, да се пере, да не срами детето си поне, да чисти около себе си, нещо да поднови.

Третият и на мен като на Елора ми е роднина. Образован, успешен, ерудит. Но немит и абсолютно отказващ да се промени. Много ми беше неудобно когато ми идваше на гости и трябваше пред мъжа ми да го убеждавам и моля да влезе в банята. Толкова пасивно-агресивен и експресивен, че нямам думи, но ако го слушаш той не мирише и аристократ като него няма нужда от поучения. Чист е, защото не е потен и няма петна по дрехите. А че има естествена  мазнина, съотвено миризма, неизмивана с месеци, че е пътувал с влак и се усеща, че не си е сменял дрехите - няма значение. Само довода на другите нехигиенични и миризливи, неусещащи това  хора, който бива изтъкван в темата ("Вредно е за организма"), не ми е сервирал. Последния път, когато пренощува у дома, се наложи не само да пера чаршафи и завивки, а и протектор за матрак, както и да почиствам самия матрак. Накрая го наръсих (матрака) и с няколко пакетчета сода , защото ароматът се усещаше още в стаята и така няколко седмици. Резултатът в дългосрочен план е, че от тогава не е идвал у дома, а в краткосрочен - след като си тръгна, детето ми, на 5г. тогава, се похвали, че Х си е тръгнал, а мама ръсила отрова по леглото. За отрова взело содата детето Simple Smile

И още има, но смятам, че достатъчно ви погнусих. Аз специално никога не съм можела да дам предимство на директността пред такта и да кажа "право, куме, в очи" на някого, че мирише. Истината е, че дори и да можех, има хора, които с поведението си заслужават да си замълчиш, а те да си останат за посмешище. Защото, ще се съгласите, не всеки заслужава доброто ни отношение и съвет, не всеки ще го оцени, а тези, които са ни приятели, са същите като нас - с нормални хигиенни навици, и това си личи.

# 76
Цитат
Само довода на другите нехигиенични и миризливи, неусещащи това  хора, който бива изтъкван в темата ("Вредно е за организма"), не ми е сервирал.

Daisy^Slava, явно не си чела внимателно и не си вникнала в постовете, в които коментираме вредата за организма. Не си схванала смисъла на това, което коментирахме. Но бързаш да наречеш хора, които не познаваш и не си срещала, нехигиенични и миризливи. Аз, например, споменах, че не мога да си взема душ без сапун, затова използвам подкиселена вода, за да възстановя pH на кожата.
По повод коментарите ти, човек не си сменя и пере костюма ежедневно, както бельото, да речем. А тази професия не е моден подиум. Има хора, чиято коса се омазнява още на другия ден, след като са я измили.
Старите мебели в кантората, често са по-качествени от новите и не е нужно човек да ги сменя. Това не е критерий нито за липса на хигиена, нито за некачествена адвокатска услуга.
Разбрахме твоите хигиенни навици, граничещи с параноя. Дано покрай чистенето да ти остава време и да четеш някое и друго съдебно решение.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 15:02 от Diorela

# 77
  • Варна
Като им се омазнява косата още на другия ден, може пак да я измият. Аз съм от тези хора, така че мия коса всеки ден. Нито съм оплешивяла, нито виждам вреда някаква.

А старите мебели може да не се подменят, защото са много качествени, ок, но да са обвити в паяжини, малко не е ок, при условие, че се ползват.

# 78
Майка ми е с бързоомазняваща се коса. Проблемът решава с къпане.

Не ми се иска да мисля, че несменянето на облеклото в продължение на седмици е приемливо, понеже то е костюм, а не бельо. Нито пък, че има причина да ходим окапани, а не окъпани. И е жалко, ако за липсата на хигиена имаме нужда от оправдание, а не от вода и сапун. Не за друго - вредно е за здравето.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 15:52 от Daisy^Slava

# 79
И моята беше така като ученичка и я миех всеки ден. Близък лекар ми се накара и каза да търпя и да я мия нормално, през няколко дни, а майка ме принуди д не я мия всеки ден. Омазняването намаля значително и се нормализира. Колкото повече се мие, толкова повече и по-бързо се омазнява. Но вие си правете каквото ви е на сърце. Аз не бих ръсила сода по матраците.
А от коментара ти се усеща неприязън към колеги, което води до съмнение за обективност.

ПС Дано не си в кръга наследници на роднината, че най-вероятно ще драснеш клечка кибрит на наследството. Иначе няма измиване, дори и да ръсиш тонове сода навсякъде.

# 80
Винаги съм казвала, че народ, който не може да бъде научен да използва носна кърпа, не може да бъде унищожен.
Казвам го в кръга на черния хумор.
Но наистина ми е супер гнусно да виждам хора, които се секнат по улиците, после се позабърсват в дрехите.
Виждала съм от клошари до хора с костюми и бизнес чанти да го правят.
За мен беше шок, когато попадайки на нова работа, разбрах, че едно от колежките не си мие косата със седмици. Стигало се до там, че мъжът и да я подканя да се окъпе, защото му мирише.
На същото място друга колежка с невъобразимо високо самочувствие, която винаги всичко знае ,всичко може и е най-най-най, обясняваше, че не си мие косата по 2-3 седмици, а зимата и по 1 месец, точно за да не и се омазнявала. Същата разказваше и, че вкъщи сменя чаршафите най-често веднъж на месец дори лятото.
Бях в шок. От тогава трупам горчив опит в тази сфера и осъзнах, че доста често хора с изключително високо самочувствие и с много претенции не струват пет пари в нито едно отношение.
Имам приятелка лекар ми е разказвала, че възрастните хора дори от село като идват на лекар са изкъпани, чисти, обличат си най-новите дрехи, ново бельо дори.
А разни мадами със силикончета и чантички за по няколко стотин лева са със скъсано и замърсено бельо.

# 81
Мазна коса ми е едно най-отблъскващите неща. Моята се омазнява постоянно и изпитвам истинска погнуса, когато някой не си е измил косата. Значи аз моята мога да я мия през ден, хем е дълга, а някоя мърла цял месец не я мие.. боже, боже.. как цял месец бе, то не ги ли сърби, не им ли е гадно, акъла не ми го побира. И с това за несменянето на бельото с дни... Sob а като знам, че има жени, дето пробват бельо на голо по магазините и после си го връщат по стилажите... гнус отвсякъде.

Вчера гледам на улицата млад хубав мъж, добре облечен, гъзарче някакво, чака пред хубавата си кола и като се изхрачи на тротоара в краката си и рязко спря да ми се вижда хубав Grinning

# 82

Не се познаваме с теб, но искам да знаеш, че аз не смятам, че би носила едни и същи непрани дрехи, нито твърдя такова нещо. Не би трябвало да знаеш и да си разбрала каквото и да е за моята хигиена, защото  в поста си изобщо не говори за нея.

Не виждам защо професионалните ми качества биват намесени, нито наследствените ми права, защото нито едно не се намира в каквато и да е зависимост с обонянието ми, нито с темата за хигиената на българина.  Моля, приеми наред с извинението ми, че имам време да съвместявам работата с чистенето и няма да се обидя ако не мислиш така.

Чак да паля заради това, че се различавам от теб, не смятам, че е редно.

# 83
Ок, приемам.
Просто прочети отново цитата, който сложих и ще разбереш защо реагирах остро.

# 84
аз след последния ми Ковид съвсем не усещам миризми, и съответно в градския транспорт не усещам никога нищо .... честно казано ми се иска да се върне но уви много много месеци минаха

При всеки е различно. Имам позната след 6 месеца си го върна.
Друга не усеща миризми на кафе и парфюм и на някой други неща.
Странна работа.

Daisy^Slava, как ги завъжат тази жена тези мъже, ума ми не го побира просто.

За роднината не знам какво да ти кажа. Аз не допускам такива и си му го казах на моя. Каза си му като се опъваше, че в чужд дом се налага да спазва елементарни правила. Ако не, да търси друго място да нощува.
Ако беше отказал, бях способна да го изгоня, да майка ми щеше да беснее, но не ме интересува.
На твое място и 1 нощ нямаше да прекара.

Сещам се и за едно колежка. Близки бяхме.
Тя не използваше никога парфюм,нито пък ролон. Правеше нещо за мишниците.
Понякога в топло време е имало слаба миризма от нея, но рядко.
Единствено косата си я миеше с шампоан и балсам.
Със сапун тялото го минавала веднъж в седмицата, през останалото време само вода, на мишници и интим ползваше продукти.

# 85
  • София/Севлиево
Чак един месец да не си миеш косата ми идва в повече.Моята ако случайно не я измия 5-6 дни и почва адски да ме боли главата докато не мина с вода цялата коса.Освен това колкото по-дълго не се мие толкова по-мазна става,та не виждам логика как с дълго не миене не се омазнява...
Не ползвам рол он,никога не ми е допадало усещането след употребата му,парфюм изключително рядко и в минимални количества, защото ММ се дразни на разни миризми,но скоро открих чудесен сух дезодорант в ДМ и съм много доволна.

# 86
В много случаи не опира до хигиена, а до неприятна миризма на тялото и потта. Случвало ми се е да се размина с млада и хубава жена, видимо чиста и добре облечена, а вони на пор вдовец. Имала съм и такава колежка, не се търпеше в близост до нея.

Относно хигиената, не опира до националност, а до разбиране на понятията "чисто" и "мръсно", които също като "красиво" и "грозно" са относителни и субективни.
Тук например, масово чета за жени, които си мият косите веднъж в седмицата, а иначе са много активни на тема чистота и са големи чистофейници. Satisfied

# 87
Чак един месец да не си миеш косата ми идва в повече.Моята ако случайно не я измия 5-6 дни и почва адски да ме боли главата докато не мина с вода цялата коса.Освен това колкото по-дълго не се мие толкова по-мазна става,та не виждам логика как с дълго не миене не се омазнява...
Скрит текст:
Не ползвам рол он,никога не ми е допадало усещането след употребата му,парфюм изключително рядко и в минимални количества, защото ММ се дразни на разни миризми,но скоро открих чудесен сух дезодорант в ДМ и съм много доволна.
Това къде го прочете, че с немиене 1 месец, намалява омазняването?
Ей, ама масово четете като дявола Евангелието.

# 88
Хм, има такива статии и хора с години не си мият косата.
Бях чела за някаква си направила експеримент. И да в началото се омазнила, но после твърдяла, че почнал процес на самопочистване и косата и станал още по-хубава, гъста и не знам си каква. Коментар за миризма нямаше.
Не знам колко е истина, съмнявам ме.

# 89
Део-кристалите (добрата стара стипца) вършат чудесна работа при хора не понасящи миризми. Не ароматизират, не съдържат антиперспиранти, само неутрализират миризмата на пот.

Общи условия

Активация на акаунт