Хигиената на българина

• 44 635
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 60
...Честото сапунисване..
За честото е така (например 3 пъти дневно).
Моят коментар беше за веднъж дневно, с нормален продукт, предназначен за тяло.

# 61
Не съм търсила според медицината колко често може да се ползва сапун. Но като цяло, откакто ползвам стария бабешки метод да се обливам с леко подкиселена вода, забелязах, че потта не се усеща, както без такова обливане. А и кожата ми се възпалява по-рядко.
Забелязвам и, че кожата на ръцете ми стана адски суха и вече не мога без крем. Вероятно заради навика за много по-често миене, който си създадох в ерата на ковид. Не, че преди не съм си мила ръцете, но не така почти непрекъснато, както сега.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 23:49 от Diorela

# 62
Диорела, какво значи леко подкиселена вода?
Оцет ли?

# 63
По принцип всичко става Аз ползвам ябълков оцет, че няма силна миризма и е лесно. А косата става много мека от това обливане. Нямам и пърхот. Усеща се много леко, докато съм в банята. После вече не. Но става и с малко лимонтузу. Не трябва да е много кисело, че и силно киселата реакция на кожата не е ок.

# 64
За косата и аз използвам ябълков оцет. На око сипвам ябълков. От лидл си го взимам, био и изгодно.
Почти винаги ползвам за косата това. Вече и балсам не ползвам. После и без това слагам крем за къдрици.
Но наистина помага за пърхот.

# 65
Е, при проблем с възпаления или друго, тогава дерматологът казва с какво и колко често.
Но в масовия случай ежедневният душ с измиващо средство носи само добра хигиена, без негативи.
Скрит текст:
Има и значение и какво съм правила през деня, ако съм имала много работа и цял ден съм била на дивана с компютъра на 20 градуса, може и да ми е достатъчен един душ само с вода. Ако съм била 8-9 часа извън нас и съм тичала по градския транспорт нагоре-надолу, не мога да си представя да не използвам "сапун".

# 66
Ми удряй и по един оцет след сапуна, може пък да ти хареса.
На кожата ти поне ще й хареса, ще я облекчиш в борбата с алкалната реакция. Laughing

Елора, аз също слагам на око. За кожата на тялото, доста по-малко, отколкото на косата, само колкото реакцията да не е алкална. Не ползвам балсам, ползвам кристали с ленено семе за лесно разресване, че косата ми е дълга.

# 67
Ами аз обливам косата и то си отива и по тялото.
Значи две в едно правя Grinning

# 68
А забелязали ли сте, че голяма част от мъжете не си мият ръцете след като са ходили в тоалетна?

А защо всъщност да ги мият, освен просто, защото така са възпитани? При уриниране мъжът си хваща инструмента, изкъпан и измит, и после държан в чисти гащи, не си пикае по ръцете и после го прибира.

Бих повярвал, ако вярвах, че всеки мъж се къпе редовно и не си обръща гащите наопаки през седмица, че да станат "чисти". Аз след касиерските си дни като малък вече не стискам чужди хора за ръце Grinning сори, ама някои са зверски противни и като знам кви хора са минали през тоалетните на Фантастикото - мерси.

# 69
Ако всеки си измие ръцете след тоалетна, като излизаш бравите няма да са мръсни... не мога да повярвам, че някой мисли, че да не си измиеш ръцете след като си си питал оная работа, не е такъв проблем. Супер гнусно! Това като да се здрависваш после с члена на човека, ужас Joy

В Турция хората миришат на агнешка лой... била съм много пъти, имам много приятели и познати от там. А аз мразя агнешко и направо си умирам. Била съм на парти в хубав бар, с изглед към Босфора. Хората вътре млади, добре облечени, освободени. И миришат на ангнешка лой. Понеже при някои латино танци контакта е супер близък и интимен, просто щях да си изповръщам червата с някои партньори в танците. Латиносите примерно, не миришат. Дрехите им след танци са залепнало по тях от пот, от косите капе вода, но миризма ням

Та миризми има навсякъде. Ние се базикаме за "неделята", ама предполагам всички знаем как е измислен парфюма и как доакто ние сме се къпали в неделя, някои нации са се къпали веднъж годишно и то по грешка. Стига с това "хигиената на българина" и да се лее хейт какви сме мизрерници, защото това, че някой е роден на Запад, не го прави по-чист, примерно.

# 70
Хигиената се учи в семейството.
За мен 2 пъти на ден да се къпеш е ок.
Сутрин/вечер. Ако ще ходиш на парти ? Преди и след.
То и с къпането не трябва да се прекалява. Кожата изсъхва от водата.

# 71
  • София/Севлиево
Когато децата бяха малки(защото и малкото вече порасна достатъчно) съм се къпала от- до по веднъж на седмица, защото ми отнемаше поне 30 минути една хубава баня , пък как да оставя бебето да се дере,а аз да се къпя(дори да спяха винаги ме усещаха, когато вляза да се къпя и се почваше един кански рев,даже баща им не можеше да ги успокои)не бе много ок.После задобрях и сега вземам душ за 3 до 5 минути (косата мия на 3-4 дни,тогава ми отнема пак около 20 минути,ама поне няма кой да ми реве вече).
Като се позамислих на едното ми село нямахме баня,но баба ми беше изключително чист човек и никога не е миришела лошо.Сигурно ѝ е било много трудно да поддържа добра хигиена, особено зимата,но когато човек има желание намира и начин да си реши проблемите.

# 72
И аз не разбирам мъж да не си измие ръцете, след като си пипал онази работа? Но брат ми го прави и като го засека, карам го да отиде да си измие ръцете и все му повтарям след тоалетна и след пипане на онази му работа се мият ръцете. Обижда ме, че съм болна и луда.
Преди да отида до тоалетна да пишкам не си мия ръцете, АКО СА ЧИСТИ. Не мога да си мия ръцете и преди да пишкам, ако са чисти. Имам СПМ и пишкам често. И без това прекалявам с миенето на ръцете си през деня. Но след пишкането е задължително. Мия се винаги след по голяма нужда.
Къпя се всяка вечер тялото си със сапун, а скоро мисля да използвам душ гел, че сапунът не ме измива добре и изсушава кожата ми. Косата ми се къпя на 4-5 дни, че е със средна дължина и гъста. Отнема ми много време да се изкъпя и с косата си заедно с махането мъртвите клетки по кожата ми - 40 минути.
Както човек бъде научен от семейството си. Брат ми не се е научил.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 11:58 от Анонимен_7

# 73
аз след последния ми Ковид съвсем не усещам миризми, и съответно в градския транспорт не усещам никога нищо .... честно казано ми се иска да се върне но уви много много месеци минаха

# 74
На мен пък ми прави впечатление, че повечето пъти мъжете са по-неугледни в ГТ, направо се качват с работните си дрехи за строежа в автобуса. А като ме лъхне и миризмата на цигарите (тука вече не само от мъже), въпреки че съм бивш пушач и просто всичко е мега яко.
Отделно с тези раници да се пазя всеки момент някой да не ме центрира отнякъде е направо.. и аз ходя с раница, но като се качвам си я смъквам от гърба и докрая на пътуването си я държа в ръка.
Както и да е, темата не е ГТ.

Общи условия

Активация на акаунт