Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 365
  • 744
  •   1
Отговори
# 555
А къде е конкретизирано кои рискове се признават, нямам спомен да съм срещала такъв текст.

# 556
чл.19 от ЗДДФЛ - относно застраховките.- единствено и само застраховка Живот, ако има и други клаузи в сключения договор като злополука и т.н. трябва да не се вземат предвид

# 557
Здравейте. По време на ковид кризата имам няколко месеца работа на 7 и няколко на 6 часа. Как се изчислява осигурителния стаж за това време, с какъв процент се намаляват отработените дни?

# 558
Здравейте. По време на ковид кризата имам няколко месеца работа на 7 и няколко на 6 часа. Как се изчислява осигурителния стаж за това време, с какъв процент се намаляват отработените дни?

Можете да си го изчислите с този калкулатор.
https://kik-info.com/trz/osiguritelen-staj-za-period.php

# 559
Здравейте, искам да си отворя фирма. Занимавам се с изработването на подаръци за различни поводи. Искам да попитам колко са осигуровките на месец и дали ще успея да ги покривам? Ако са над 250 лв., абсурд е да се случи. Има ли вариант да се осигурявам възможно най-минимално?

# 560
  • София
Здравейте, искам да си отворя фирма. Занимавам се с изработването на подаръци за различни поводи. Искам да попитам колко са осигуровките на месец и дали ще успея да ги покривам? Ако са над 250 лв., абсурд е да се случи. Има ли вариант да се осигурявам възможно най-минимално?
От този месец минимум осигуровките са 300лв.
Вече ако сте пенсионер, или имате ТЕЛК, или Ви осигуряват на висока заплата може и да са по-малко осигуровките, но трябва допълнителна информация.

# 561
Още няма указания на НАП, но ми искат във връзка с електронни трудови досиета УП-3, нищо че информацията я има в хартиената трудова книжка.
Ще трябва ли да въвеждаме на заварените случаи предишни местоработи?
Според мен не би трябвало да въвеждам информация за чужди фирми?

# 562
  • В полите на Пирин планина
Доколкото знам, ще трябва да се приключи трудовата книжка към 01.06.2025 г и след този момент нататък ще се правят записи само по електронен път в  "Регистър на заетостта, единен електронен трудов запис и трудов стаж". Този регистър ще замени разпоредбите, които са уредени в "Реда  за водене на трудовата книжка и трудовия стаж".
Сега потърсих, но няма наредба за въпросния регистър.

# 563
  • София
Здравейте, майка ми претърпя операция, остават й няколко месеца до пенсия, но й се налага да излезне в по-дълъг болничен .В случая осигуровките за дните болничен от държавата ли се поемат, или от работодателя?

# 564
  • София
По време на продължителен болничен ЗО за служителя плаща работодателят.

# 565
  • София
По време на продължителен болничен ЗО за служителя плаща работодателят.
Благодаря!
Това като сума за човек, който е осигуряван на минималната работна заплата колко е?

# 566
  • София
51,70 лв.

# 567
Добър ден! Служител получава обезщетение по чл. 224 КТ, което обезщтенение включва отпуски от минали години, които са провизирани към края на 2024г. Според мен сумата, която се изплаща включва не само дневната ставка, но и осигуровките към нея? И ако е така как всъщност се осчетоводява сумата? Ако за цялата сума се вземе комп. Отп/4211, получавам вярно салдо на 4211,но грешно салдо на комп. Отп. Ако разбия сумата на дневни и отделно взема операции на 46, ми се засичат комп. Отп, но ми се разминава салдото на 4211. Абе общо взето се оплитам дори в обяснението си. Все пак, ако някой има идея?

# 568
  • В полите на Пирин планина
Би следвало и осиг. вноски да са провизирани.

# 569
Имам нужда от помощ 🥲
При попълването на ГДД относно (авансовите вноски) през годината сме превели към на НАП 200 лв. ...но ми излиза, че имам направени 600 лв. очевидно тази е коректната сума. Тъй като ще ги използваме за погасяване на налични задължения понеже сме на данъчна загуба.

- Въпросът ми е следния, следва да бъдат преведени още 400 лв. към НАП  за корпоративен данък , за да може после да си ги прихвана примерно от дадено (ДДС за внасяне)

Тъй като , ако ДДС за внасяне ми е 2 000лв.
- 4539 / 503 - 1 400 лв.
- 4539 / 452 - 600 лв.
трябва да съставя тези счетоводни статии, за целта аз по сметката на 452 трябва да имам сумата от 600 лв.

Общи условия

Активация на акаунт