Обсъждане на имотни обяви - 36

• 39 020
  • 766
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Включвам се след направен оглед в 3-стайния в Манастирски ливади
Всъщност наистина е под ъгъл, който идва на дневната. И двете тераси са без в близост сгради.
Реално е 3ти етаж НЕ е над гаража
Отдолу има още един жилищен
Води се 3ти реален етаж и втори жилищен
Добро е разпределението като търсим от месеци и  90% от НС е с до 22-23кв м кухня+хол. Рядко изпадат с 25+кв м този е 28-29кв м и мисля, че с добре обмислено обзавеждане ще е окей. Основната спалня от 16кв м е изток
Втората от 13кв м е запад и е с обща тераса с холокухнята. Двойно паркомясто подземно
Очакван срок -септември ,2025 за акт 16
Притеснява ме, че е вторична продажба и искат 90% от сумата СЕГА и 10% на акт 16,а при повечето сгради с акт 14 схемата е с по-малки проценти

# 301
  • Бургас
Т.е. не е от строителя, а от друг собственик, който е купил от строителя?
Нормално е да иска повече, ако е така.

# 302
Колко квадрата са общите части съм апартамента?

# 303
  • в пералнята
На акт 14 90% не са ли твърде много?
Т.е. не е от строителя, а от друг собственик, който е купил от строителя?
Нормално е да иска повече, ако е така.

# 304
Това е обичайна практика при покупка на зелено- три вноски по 30 %, като третата е на Акт 14, и последните 10% са  при прехвърляне.

# 305
Ако се ориентирам правилно продавачът не е строителят, а друго лице. Изглежда това друго лице е платило почти цялата цена на още по-ранен етап и явно за това така продава по същата схема и на вас... Не знам... аз преди бях съвсем против покупка на имот на зелено защото си мислех, че винаги първо плащаш всичко, после чакаш да се построи...
От оскъдния ми опит по темата разбрах, че най добре максимум 30 процента в началото ( като това начало е доста широко като понятие) и останалите 70 на акт 16. Иии проверка на строителя. Не че и 1000 завършени сгради в срок са гаранция, но все пак е нещо.

# 306
  • София
Доколкото видях, е почти завършена сградата. Вероятно скоро ще излезе акт 15.
Също разбирам, че апартамента отговаря на изискванията.
Ако ви притеснява срока на завършване, пробвайте да заложите по-голям процент неустойка на платената част при забавяне.

# 307
  • Бургас
Въобще не бих се колебала, ако съм търсила много и ако жилището ви харесва. Друг човек е поел риска вместо вас и е дал 90 процента от сумата.
Също купувам на зелено и ви уверявам, че едно е от гола поляна да купиш, съвсем друго - почти готова сграда.

# 308
  • София
Така е. Не е от строителя. Тристранен договор ще е. Сегашния купувач (така обясни брокера днес) бил обезщетен от строителя с този апартамент. Реално с цялата сума, но за наше “успокоение” каза,че оставял едни 10% на акт 16 за прехвърляне.
Хареса ни да и точно търсим такова разпределение (повтарям се, но на фона на всички кутийки с 23кв м дневна и по 10-11кв м спални този е най-приемлив)
По думи на брокера сградата ще има акт 15 март месец 2025г (първоначалния срок за акт 16 е бил май месец, но правят нова улица асфалтирана пред сграда и от нея имало забавяне заради канализацията и целия процес затова септември 2025г е сегашния обявен срок за акт 16)
Имаме кредитен консултант, който ще провери строителя дали е в списъка на банките.
В сградата няма свободни апартаменти вече всичко е продадено било само този се продава

# 309
  • Бургас
И този ще се продаде. Ако не на вас, на друг. С цена поне 10% по-висока след излизането на следващия акт - 15.

# 310
Масова практика са 10% на акт 15 и 10% на акт 16. Може да пробвате да преговаряте с продавача да разпределите така плащането, ако другото около строителя е ОК. С акт 16 този апартамент ще е поне 230 000 евро.

Паркоместата с каква цена са?

П.П. ако западът е под ъгъл и се засенчва от самата фасада, както изглежда на снимките, то няма да е адска жега лятото. Поне при нас е така.

# 311
  • София
Двойно паркомясто (подземно) -50хил€
Каза ни днес брокера, че продавача бил склонен и за единично
Под лек ъгъл е да (всекидневната е запад, но има ъгъл от сградата)
Очаквах днес до края на деня да се чуем или да ми напише след разговора със собственика цена крайна за апартамента с едно паркомясто и с две , за да преценим и дали е възможно друга схема на плащане. Отговор не получих. Утре ще го потърся
Рядко изпадат добри апартаменти пред акт 16 (ако наистина се спазят обявените срокове, разбира се)
В района и в Младост подобни под 230хил€ не съм намирала (ако има на по-ниска цена то или етажа е първи/партер или разпределението е кофти винаги нещо има)

# 312
Ако е близо до ъгъла на сградата - не взимай. Уж апартаментите на обезщетени собственици са най-хубавите, явно му се е наложило на този да вземе и малко по-лош апартамент. На снимката стаята с балкон към къщата с тераса изглежда доста тъмна. Като има ъгъл на сградата се хвърля много сянка. Иди в някой слънчев ден до строежа в различни часове на деня да видиш дали е огрян прозореца, и сравни с друг апартамент далеч от ъгъла.

# 313
Ако апартамента е на обезщетени собственици защо ще се дължат 10% на Акт 16?  Обикновено те не плащат нищо, още по-малко на Акт 16. Това е човек купил от инвеститора на зелено, и сега препродава, което си е нормална практика. Точно такава е схемата с 3 странен договор. Цената е ниска дори. Ако сте с кредит - успех, и търпение за сроковете на актуване от страна на инвеститора.

# 314
НаБабаДетето, 10% са за тяхно спокойствие, нямат общо с плащания към строителя, така обясни по-нагоре Adella9.

Цената за ПМ е стандартна за района значи и при нас такива суми се въртят.

Все пак говорим за запад, директното слънце е следобед евентуално. Лошото е, че докато дойде ден с ясно небе над София, за да го видят с реалната светлина, може и да е капариран.

Adella9, в Италия се работи с чекове и е супер удобно и практично. Така хем капарираш, хем не си губиш парите ако има проблем. Дали има вариант да дадете стоп капаро докато проверявате с банката и проучвате строителя, което при отказ от банката да върнат?

Общи условия

Активация на акаунт