Обсъждане на имотни обяви - 36

• 38 371
  • 766
  •   1
Отговори
# 615
  • Бургас
Като цяло в българската реалност покупката на последен етаж е риск поради характеровите особености на някои от членовете на ЕС Simple Smile
Относно покривната тераса - имам имот в сграда с такъв казус, при прехвърлянето от строителя всички собственици подписахме, че нямаме претенции към нея и един вид се изключва от общите части. Това беше вписано в нот.акт, за да може да се ползва само от прилежащия апартамент.
Сградата все още е нова, не е имало течове и други проблеми, но не е изключено занапред.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 13:53 от Tintina

# 616
  • София
Аз виждам неизползваем покрив, поне така си пише, явно няма да става за голяма тераса Blush

# 617
Здравейте,
В търсене сме на голямо жилище за 4 членно семейство. Бихме желали да има и отделно пространство за офис, тъй като ни се налага да работим от вкъщи понякога. Спрели сме се на предложение в Младост 4 , к-с Фонтаните, новите блокчета, които сега строят (акт 14 в момента). Апартаментът, който е мезонет на последните два етажа (7 и 8 етаж), без скосявания, с хубави разпределения. Има и голяма покривна тераса, която не е включена в цената, но на практика е достъпна само от този апартамент. Площта на жилището е 190 (без терасата) кв. м. общи части или 165 кв. м. чисто. В сградата има само по два апартамента на етаж, което е друг плюс за мен. Прикачам и скици на етажите. Обявената цена е 330к евро. , в която се включва и 5 кв. м мазе. Какво мислите за това предложение

На мен апартаментът ми харесва. Не съм фен на последен етаж и мезонетите като цяло, но абстрахирайки се от това, разпределенията са ок. Недостатък е, че няма обособено мокро помещение, но това в случая не е драма. Има вероятност накрая стълбището да се окаже стръмно и неудобно, но аз от схемата не бих могла да преценя такъв ли ще е случаят. Малко ме притесняват вити стълбища.

Аз обаче бих се абстрахирала от идеята за покривната тераса. Такава на практика няма. Има едно пространство, което би могло да Ви бъде представено при оглед с потенциал да бъде такава, но не е предвидено да бъде тераса, няма предвиден достъп до него (поне доколкото виждам, но ми е рано и може да не доглеждам нещо), няма да Ви влиза в нотариалния акт, общи части е и всякакъв Ваш опит да го ползвате би бил вид самоуправство и етажната собственост може да не е съгласна. Дори и ако хипотетично се съгласят обаче, Вие ще трябва с лични средства да отговаряте за поддръжката и всеки един теч и ремонт ще е за Ваша сметка. Тук вече е важно дали отводняването е направено ок, има случаи на покривни тераси, на които строителят си е оставил ръцете. Аз бих изключила идеята за покривна тераса от плановете си за имота. При мен има едно такова пространство, но е само от 5кв и наистина имам достъп до него. Няма нужда да отварям достъп до него, за да го ползвам. И етажната собственост се съгласи на общо събрание и с протокол да го ползвам, за да го почиствам (на етаж 1 е) и да отговарям за състоянието му, така че да не се наводнят имотите на партера, на които се явява покрив.
Идеята е едната баня на 1я етаж да стане мокро. Стълбището е ок. Има достъп до покриваната тереса и от двете стаи на горния етаж. Прозорците са тип френски, които са и врати към терасата. Иначе инвеститорът не ми е продава/рекламира като бонус.

А "въздух" е високият таван от пет метра в холното помещение( на практика двоен). Там в тази стая и прозорецът с гледката е уникален. Предполагам и затоплянето ще е трудно, но съм ок засега. Има опция да се затвори етажа( да се излее под) , но аз предпочитам простора

# 618
Цената е нормална като за средно-реномиран строител и прилична локация. Не знам вашите какви са.

Формата на терасата не е практична и не е много използваема в цялост.
Задължения за ремонт няма да имате, щом не влиза в нот акт, освен ако не я пипате. Принципно не е скъпо да се положи хидроизолация при нужда.

Мезонетите не ги обичам много заради стълбищата. Хем трябва да го изградиш, хем и е 2на загуба на квадратура, и на 2та етажа.

Голяма тераса към спални е непрактично, освен ако не се застрои.
Не върви с кафето и барбекюто да минаваш през целия апартамент.
Парти, също.

Едва ли ще е проблем да се постави пергола и някакви дограми с цели стъкла. Тогава ще може да се ползва през едни 7-8-9 месеца като офис.
Пуснете си резервни кабели към терасата, също и мрежов кабел, макар че на акт 14 кабелите и мазилката са вече положени.

# 619
Ако можете със строителя да уредите ползването на терасата, без да минавате през етажната собственост Вие да търсите тяхното изрично съгласие, ок. Изговорете го със строителя. При мен я нямаше тази възможност. Една приятелка искаше да усвои малко коридорче пред два съседни апартамента, които купи и направиха нещо подобно, като описаното от Tintina, но имаха някакви неразбории в процеса.

Иначе ангажимент към ремонти нямате, освен ако не Ви е дадена за ползване. И все пак проучете как е направено отводняването и ако има нещо притеснително, изговарете го със строителя.

# 620
Аз доколкото виждам 4.8кв.м. се води тераса, на нея трябва да има парапет, а на означеното като 'неизползваем покрив' може и да няма парапет отстрани, така че ще е опасно да излизате там.
Относно ангажимента за поддръжка, ако е обща част ще е на общото събрание, ама ако прокапе ще капе точно у вас на долния етаж, така че докато чакате решение на общото събрание...
Ако тръгнете пък на своя глава да слагате парапети, остъклявания или усвоявания може някой да се оплаче и да ви накарат да ги махнете. Така че коректно строителят не ви рекламира "покривната тераса" като ваша.

# 621
Локацията е в полето до една от най натоварените пътни артерии на излизане/влизане от колелото на околовръстното.Иначе близостта до неработещият лифт и полите на витоша е топ

# 622
И мен локацията само не ми харесва, и хола мисля, че гледа на изток, бих предпочела на юг. По-усойно мисля, че е в тази зона и ако не е добре изолирано сигурно ще е студено, ама пък писа момичето, че не я притеснява отоплението, така че...

# 623
По арх. план се води покрив, но е направено като тераса, имам предвид с гранитогрес , хидроизолация и стъклени парапети. Иначе аз нямам специални претенции за тази тереса/ покрив . Ако го вземем с времето ще преценя дали е плюс или минус

Самият апартамент си има две обособени тераси (на 2та етажа), които се виждат на скиците и те не са преходни през спални, а са си съвсем нормални.

Иначе блокчето е отдалечено от околовръстното (около 1 км)

# 624
Е, ако са с парапети и гранитогрес и френски прозорци да излизаш там, тогава е голям плюс.
Можеше да го оставят на посипка и без парапети ако се води покрив, но явно виждат, че по-лесно ще го продадат така.
На мен ми харесва жилището, за цената вече вие си знаете устройва ли ви.

# 625
По новите стандартни излиза 5-стайно Simple Smile)). Та или ще е мезонет или два обединени, за да се постигне нещо такова. Размерите на стаите са добри и има и изводи за кухня и на горния етаж.

# 626
  • София
Значи няма минуси. Хубаво разпределение има и много светлина Blush
За отопление не знам как ще е, но определено ще ви трябва хубаво охлаждане. Но и от изложението зависи  Blush

# 627
Здравейте, при одобрение за получаване на 200 хиляди за жилищен кредит, максималната сума която мога да получа е до 85 процента от тази сума?

# 628
  • в пералнята
На теория трябва да е даже 80% ипотечен, сигурно останалите 5% ще ви ги набутат като потребителски.

# 629
Здравейте, при одобрение за получаване на 200 хиляди за жилищен кредит, максималната сума която мога да получа е до 85 процента от тази сума?
Не съм сигурна дали разбирам правилно въпросът. Финансирането мисля е до 85% от цената на жилището. При одобрена сума на кредита от 200к моето разбиране е, че ще финансират ипотека на жилище с цена до ~235к, така че одобрената сума да се явява 85% от цената. Може и да не съм права. Аз процедирах по различен начин, когато купувах с ипотека и на практика 100% покри ипотеката + пари за ремонт.

Общи условия

Активация на акаунт