Отпуск в напреднал етап на инвитро

• 1 891
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета!
Съгласно чл.157 от КТ, работодателят е длъжен да освобождава служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време работодателят следва да заплати на служителката в напреднал етап на лечение ин-витро възнаграждение в размера, определен съгласно чл.177 от КТ.
Някоя от вас ползвала ли е и какви документи се изискват, как пускате отпуска?

# 1
Да, аз. Първо да уточня, че напреднал етап е от пункция до трансфер. Аз бях ЗЕТ. Само за преглед се полагат дните. В моя случай наистина по цял ден ме пускаха, защото пътувах до друг град. От клиниката си ми даваха документ кога е следващият преглед и правех копие за работодателя.

# 2
Да, аз. Първо да уточня, че напреднал етап е от пункция до трансфер. Аз бях ЗЕТ. Само за преглед се полагат дните. В моя случай наистина по цял ден ме пускаха, защото пътувах до друг град. От клиниката си ми даваха документ кога е следващият преглед и правех копие за работодателя.

Благодаря! Само да питам с този документ си в отпуск отделен от годишния?

# 3
То реално не е отпуск. Плаща се отсъствието като такъв.

# 4
  • София
Да, тези дни се водят по отделно. ТРЗ трябва да знаят кой документ се попълва.

# 5
Тъкмо имам същия казус Simple Smile
С разликата, че съм бременна, но освобождаването за прегледи и процедури е същия.
Имам отговор от ИТ. Имам същия и от МЗ.
При мен случаят е, че от компанията ми предлагат неплатен отпуск 😃, или да си взема болничен, защото ТРЗ-то не знае защо е там на работа. 😒

П.П. Допълвам се.
Ще отида на работа, когато ще съм на преглед и ще си тръгна по-рано 😃
После с амбулатория лист, прикрепен отговор от ИТ, и да се оправят.

# 6
Тъкмо имам същия казус Simple Smile
С разликата, че съм бременна, но освобождаването за прегледи и процедури е същия.
Имам отговор от ИТ. Имам същия и от МЗ.
При мен случаят е, че от компанията ми предлагат неплатен отпуск 😃, или да си взема болничен, защото ТРЗ-то не знае защо е там на работа. 😒

П.П. Допълвам се.
Ще отида на работа, когато ще съм на преглед и ще си тръгна по-рано 😃
После с амбулатория лист, прикрепен отговор от ИТ, и да се оправят.
Борнче, радвам се за теб, че очакваш второ дете!
Пораснаха малките вече...
Надявам се всичко да мине успешно.
Аз не съм ползвала такъв отпуск за моята працедура, но важното е, че всичко мина вечу и е с щастлив край. 🙂

# 7
На мен от ЧР ми казаха, че нямат право да отказват, но за няколко часа, само за преглед и щом пътувам за друг град да си взимам болничен.. нямало друг вариант..

# 8
Здравейте, момичета! Правилно ли съм разбрала, че този отпуск може да се ползва в дните от пункция до трансфер, но не покрива да кажем пълното отсъствие в деня на пункцията и евентуално - деня след нея? Тоест за пункция се пуска болничен, защото се налага да отсъстваш цял ден? И друго - по време на стимулацията как процедирахте - как се освобождавахте от работа за прегледи и изследвания? Имам много причини, поради които не мога да споделя на работодателя си и търся варианти как това да се случи възможно най-късно в процеса.

# 9
Правилно си разбрала. Отпуска ползвах, но и моят работодател знаеше и не е било проблем.

# 10
По време на стимулация ползвах болничен от личната, след пункцията ми дадоха 30 дни от клиниката, които обхващат трансфера и теста, че и след него.... После ще видим. Още съм в тези 30 дни.

# 11
Само болничният, който обхваща пункцията, не трябва да е диагноза от рода на ОВИ.

# 12
Много ви благодаря за отговорите! Помогнахте ми със споделеното.

# 13
Здравейте. Да питам и аз нещо по темата. Инвитрото ще е в чужбина, ще взема бележка от клиниката, работодателя е съгласен с отсъствието! Ако използвам дните в периода от началото на стимулацията, евентуално до трансфера и работодателя подаде така документите, спрямо бележката, дали е наказумено? Демек, че отпуска не е използван за периода от пункцията до трансфера, а от стимулацията до трансфера? До колкото знам законодателството защитава служителя, но не искам да ощетя работодателя?
Благодаря

# 14
За лечение в чужбина се полага болничен от ЛКК. За пореден път пиша, че отпускът не е отпуск, а оправдава отсъствията от работа за прегледи от пункцията до трансфера. Ощетяваш го от гледна точка, че ще ти плаща заплата, а ти реално няма да си на работа.

Общи условия

Активация на акаунт