МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 19 616
  • 412
  •   1
Отговори
# 120
  • Ст Загора
Прилича ми на Ремус.
Най -добре репрудоктивна лаборатория

# 121
Здравейте имам въпрос с тази спермограма да пробваме ли в България ин витро или за Турция да мислим и изобщо според вас има ли шанс?
Запазете си час за спермограма и андролог в репродуктивна клиника, а не обикновена лаборатория и тогава ще решите къде да се насочите.
Дано е станала грешка в изследването и да не е азооспермия!

# 122
  • Благоевград
Здравейте!
От 9 години се лекуваме, женски фактор.
През 2022 година правихме спермограма на мъжа ми и беше ок.
В началото на януари пускахме нова, защото трябваше да проверим как е ситуацията преди нова стимулация и се оказа, че съдържанието е 4 милиона, 40 % подвижност. Правихме спермограмата в Бахчеджи. Увериха ни, че това не е проблем за инвитро, като след въпрос дали може да пие нещо, му изписаха Прафертил за мъже. Мъжът ми вече е на 42 години, не е боледувал от полово предавани болести, няма Варикоцеле и не е карал заушка. Мисля, че тази спермограма не е разширена. 10 дни преди изследването беше болен с лека температура и кашлица.
Мислите ли, че е удачно след 1 месец да я повторим с разширена и междувременно какво друго може да се направи, за подобряване качеството и количеството на здравите сперматозоиди?
Правихме преди няколко месеца кариотип, нормален е. Имаше леки отклонения в ПКК и черния дроб, но с хранителен режим и добавки всичко е наред. Ще съм благодарна на всякакви съвети и насоки. До сега се борехме с моите проблеми, това сега с неговите резултати ми дойде в повече.

# 123
tina, за инвитро наистина не е толкова зле спермограмата. На ММ му бяха такива последните години и винаги са казвали че бройката е все тая при инвитро на тях им трябва 5-10 сперматозоида, все от няколко милиона ще намерят. По-големият въпрос е как му е днк фрагментацията. Този показател изследвали ли сте го? Защото ние сме си с все лоша бройка, но успяхме чак когато смъкнахме днк фрагментацията.

Добавките никога не са излишни така че може да пие каквито вие прецените. ММ не пиеше комбинирани, защото не смятам, че те са в достатъчно добра концентрация, така че му купувах отделно. Най-важни са витамин Е, убиквинол, витамин Д, Ц, омега (с повече DHA), l-arginie, l-carnitine, селен, цинк, витамини от групата Б, NAC и всякакви други антиоксиданти. Разбира се правилно хранене, спорт и махане на вредни навици, ако има такива са също важни. Но щом няма варикоцеле и някакви други заболявания и възпаления, то може и да не се променят много нещата, а да са си просто влошени от възрастта. И все пак винаги си струват усилията да се подобрят.

Предвид колко време сте се борили досега, аз бих ви посъветвала да пуснете още една спермограма след месец, задължително с днк фрагментация, за да сте напълно наясно с нещата от мъжка гледна точка. И също така ако решите да търсите причините за влошаването, изследвайте хормоните на мъжа, полови + щитодивни, защото може и лошия резултат да се дължи на хормонални проблеми. И една микробиология чрез пср (Андрофлор) може да пуснете, за да сте сигурни, че няма някакви патогени, които да влияят върху спермограмата. Понякога обикновените микробиологии на еякулат не показват всичко. Успех!

# 124
Здравейте, искам да дам малко надежда на всяка една от вас, че всичко е възможно!

Преди време бях писала в темата, спермограмата на мъжа ми никак не беше добра.
1-вата бе направена в Селена, всичко беше 0, азооспермия.
Тъй като преди време е взимал стероидни препарати, просто му казаха да ги спре, да спре цигарите и алкохола.
След още година опити - нищо.
Правим втора спермограма в Надежда. Вече нещата не бяха 0, но никак не бяха добре. Концентрацията - около 5млн, неподвижни 60%.
Отидохме на консултация при доктор Макки. Предписа му три месечна терапия и каза , че ако няма подобрение, ще ни обясни процедурите за инвитро.
Е… оказа се, че съм забременяла 3 дни след спермограмата му.
Така че, не се отчайвайте мили дами, наистина всичко се случва, не винаги лоши изследвания означават, че няма шанс, грижете се за здравето си, слушайте лекарите, но и вярвайте!
Успех на всички ☘❤

# 125
Момичета, здравейте!
Нахлувам в темичката с питане, малко е спешно и се надявам на съвет...
Налага се да пуснем Андрофлор скрийн (съмнения за някаква инфекция или бактерия), лаборатория Лина добри ли са в това, или да не се чудя и директно в Геника?

# 126
Момичета, здравейте!
Нахлувам в темичката с питане, малко е спешно и се надявам на съвет...
Налага се да пуснем Андрофлор скрийн (съмнения за някаква инфекция или бактерия), лаборатория Лина добри ли са в това, или да не се чудя и директно в Геника?

ГЕНИКА

# 127
Здравейте,спешно търся кординати на доктор /андролог Спас Джоглов от Пловдив. В интернет не откривам нищо. Благодаря

# 128
Намерих това: 0889 591266
Адресът е Васил Априлов 14.
Дано да е правилният номер!

# 129
Здравейте имам въпрос с тази спермограма да пробваме ли инсеминация според вас има ли шанс?

# 130
Кой ви съветва за инсеминация с тази спермограма? Лично за мен е силно непрепоръчително да правите инсеминация с такава, просто защото шансът е минимален и по-скоро бихте загубили време и финансов ресурс. При инсеминация се иска хубава бройка и подвижност, а тази спермограма показва изключително занижен брой сперматозоиди. Моят съвет е ако имате време да потърсите причинита за лошата спермограма, да адресирате проблема и да се надявате да се подобри. Ако нямате време да се опитате да подобрите параметрите, то с такава спермограма по-скоро сте за инвитро.

# 131
С такава спермограма дори и инвитро ще ви е трудно, камо ли инсеминация. Може да кандидатствате за инвитро по фонда, ако сте под 43 г. За мъжки фактор ще ви трябва още една спермограма в рамките на един месец (ако не се лъжа, че ние кандидатствахме 2021). Боледувал ли е скоро мъжа ви, антибиотици, инфекции, бактерии, нещо да е прекарал, има ли заболявания? На колко години сте двамата?

# 132
Здравейте имам въпрос с тази спермограма да пробваме ли инсеминация според вас има ли шанс?

Само минавам да вдъхна малко кураж, че при такава диагноза забременях нормално, докато чакахме за одобрение по фонда,  след цветна снимка и след като мъжа ми близо 2 месеца приемаше лекарства.

# 133

Само минавам да вдъхна малко кураж, че при такава диагноза забременях нормално, докато чакахме за одобрение по фонда,  след цветна снимка и след като мъжа ми близо 2 месеца приемаше лекарства.

Извинявам се за въпроса, но колко време Ви отне нормалното забрвмвняване? Както и какви лекарства е приемал мъжът Ви?

Моят мъж е със същата диагноза. Към момента активно опитваме от 5-6 месеца, като миналият месец ни одобриха по фонда и в края на месеца оък разбрах, че съм забременяла, но за съжаление се оказа биохимична Б.

# 134
От oligoasthenoteratozoospermia до oligoasthenoteratozoospermia може да има една планина разлика.
Мъжа ми има 9 спермограми в рамките на 4 години. 6 от тях са с такава диагноза, като при първите 2 просто няма пускана морфология, т.е  6/7 с морфология са с олиастенотератозооспермия.
Но при най-лошата параметрите му са били:
- количество: 7.58млн/мл (40.93млн общо)
- подвижност:
* общо подвижни: 8.1%
* с добра добра подвижност: 6.75%
* бързи: 4.05%
* бавни: 2.7%
* хипокитенични: 1.35%
- общ брой нормокинетични (подвижни) в обема: 2.76млн
Тук няма морфология, но тя винаги е излизала между 1 и 3%.
За сравнение, показателите при най-добрата му със същата диагноза:
- количество: 11.8млн/мл (64.9млн общо)
- подвижност:
* общо подвижни: 40.3%
* с добра добра подвижност: 24.4%
* бързи: 12.10%
* бавни: 12.30%
* хипокитенични: 15.90%
- общ брой нормокинетични (подвижни) в обема: 26.15млн или почти 10 пъти повече от другата
При последната му спермограма диагнозата е същата, но количеството е 12.03млн/мл и въпреки, че подвижността е по-лоша (23.88% общо подвижни), пак има над 15млн подвижни в обема, при морфология 2%.

Така че едно е да е се вдигне концентрацията с 3 млн/мл в една спермограма с 1млн/мл, друго в такава с 12млн/мл. Аналогично е за подвижността - подобрение от 5% може да премахне астенозооспермията от диагнозата, ако подвижността е била малко под нормата и да не промени абсолютно нищо ако почти няма подвижни.

Накратко - за съжаление нещата не се свеждат само до диагнозата, а и до параметрите, които стоят зад нея.

Общи условия

Активация на акаунт