МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 19 491
  • 412
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Здравейте! Какво мислите за тези резултати? След лошата спермограма бяха назначени и други изследвания и в момента 3-месечен курс с витамини и добавки, като ни беше даден и пакета с документи, които да попълним за финансиране от фонда за Инвитро. Дали имаме шанс нещата да се случат естествено, да поискаме ли и 2ро мнение? А и относно това финансиране може ли някой да каже как се случват точно нещата, след като се подадат документите какъв е редът, колко време се чака? Ще се благодарна за всяко мнение! Hands Pray
Pensive

Шансът ви да забременеете е 0. Подавайте си документи по фонда и си изчакайте заповедта за инвитро. Няма да ви се случат нещата и с инсемимация. Ако възрастта не ви притиска, ще имате 4 опита. С тази влошена морфология и SDI ви сигурно ще е висок/дано не е /пуснете си това изследване, нямате и брой сперматозоиди. При влошена морфология дори и да се случи забременяване има висок риск от аномалии и аборти. Намерете си добър репродуктивен и уролог. На мъжа трябва да се пуснат повече изследвания - за инфекции, полови и щитовидни хормони, кариотип, вие си преценете, но ние сме пускали неща, които лекар не ни бешр казвал. Не се обръща много внимание на мъжкия фактор в БГ. Да се прегледа и за варикоцеле.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 13:18 от eliapt

# 346
eliapt, само да кажа, че не е задължително при лоша морфология, ДНК фрагментирането да е високо. При нас се случи точно това - 2,5 % морфология и само 9 % фрагментация. Но и другите показатели му бяха добре.

# 347
  • София
eliapt, само да кажа, че не е задължително при лоша морфология, ДНК фрагментирането да е високо. При нас се случи точно това - 2,5 % морфология и само 9 % фрагментация. Но и другите показатели му бяха добре.
Това е нещо, което ми е казано от лекари в няколко клиники, че в много случаи, влошената морфология показва висок SDI.Все пак няма да подлагам под съмнение приказките на лекарите, има и изключения, но да си направят повече изследвания. Успех им желая на двойката!

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 13:20 от eliapt

# 348
Здравейте! Какво мислите за тези резултати? След лошата спермограма бяха назначени и други изследвания и в момента 3-месечен курс с витамини и добавки, като ни беше даден и пакета с документи, които да попълним за финансиране от фонда за Инвитро. Дали имаме шанс нещата да се случат естествено, да поискаме ли и 2ро мнение? А и относно това финансиране може ли някой да каже как се случват точно нещата, след като се подадат документите какъв е редът, колко време се чака? Ще се благодарна за всяко мнение! Hands Pray
Pensive

Шансът ви да забременеете е 0. Подавайте си документи по фонда и си изчакайте заповедта за инвитро. Няма да ви се случат нещата и с инсемимация. Ако възрастта не ви притиска, ще имате 4 опита. С тази влошена морфология и SDI ви сигурно ще е висок/дано не е /пуснете си това изследване, нямате и брой сперматозоиди. При влошена морфология дори и да се случи забременяване има висок риск от аномалии и аборти. Намерете си добър репродуктивен и уролог. На мъжа трябва да се пуснат повече изследвания - за инфекции, полови и щитовидни хормони, кариотип, вие си преценете, но ние сме пускали неща, които лекар не ни бешр казвал. Не се обръща много внимание на мъжкия фактор в БГ. Да се прегледа и за варикоцеле.

Има направени и други изследвания, не ги прикачих защото мисля, че са ок. Единствено кариотипа от Щерев, който излезе 46, ХУ, 21s+ ни притесни, поне от това което те ни казаха.
Благодаря иначе много на всички за отговорите. Hands Pray
Ще си подадем документите за фонда ако само това ни е варианта пък...Божа работа

# 349
Това е нещо, което ми е казано от лекари в няколко клиники, че в много случаи, влошената морфология показва висок SDI.Все пак няма да подлагам под съмнение приказките на лекарите, има и изключения, но да си направят повече изследвания. Успех им желая на двойката!
Да, аз също съм го чувала и то има логика. След неуспеха на нашите ембриони пуснахме ДНК фрагментация и излезе много добра, което ни изненада приятно.

# 350
Здравейте! Това е анализа на мъжа ми, все още чакаме морфологията, но и тя дойде.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 16:36 от NikoletaDri

# 351
  • София
Бившият ми мъж бе с тежка форма на олигоастенотератозооспермия и с 10 000 бройки първоначално, лоша морфология и варикоцеле. Оперира се при професор Давидов в Софиямед гр. София. Забременях, но и двете бременности приключиха с аборт, при което се оказа според моят АГ от висока ДНК фрагментация. Лутахме се 4 години от клиника в клиника, така че идете и си направете инвитро. Забремеяванията ми бяха спонтанни. Морфологията се повлиява трудно. Нека мъжа ви се прегледа за варокоцеле. Моя се оперира, но му казаха, че шансът да се подобри е 50 процента.

# 352
Здравейте,
Преди три месеца бях писала как на ММ му беше супер влошена СГ, че дори и за инвитро не ставаше. Споделям как са сега нещата, в случай че на някого е полезно.
След лошата СГ последваха различни изследвания. Единствен проблем излезе малко количество е.коли в микробиологията от еякулат. Последва прием на два антибиотика. Следваща МБ: нови бактери, този път в големи количества! Хайде още два антибиотика. Следващата МБ вече излезе чиста. 3седмици след спиране на антибиотика(и 3м след спиране на всички добавки назначени от андролога): най-добрата спермограма на ММ, която сме виждали до момента! И като количество, и като подвижност, и като морфология.

Много сме скептични и двамата: първо как се е влошил толкова, пък после как след антибиотици дава такъв резултат. Съжаляваме, че не повторихме СГ в друга клиника още тогава. Може тези 4антибиотика да са били излишни. Пък може и точно те да са помогнали. Може и да е било нещо временно.

Здравейте, след доста проблеми при мен последните месеци и най-накрая готовност са започнем инвитро(с неизяснен фактор сме), ММ ходи да пусне днк фрагментация да видим какво е положението. Досега винаги е бил с бройка между 35млн и 90млн сперматозоиди на проба. И днес му казват, че нямало да правят днк фрагментация, защото в пробата имало само 1-2броя сперматозоиди?!?!
Как е възможно това? На някой друг случвало ли се е? Преди 3м беше с 40млн и направо недоумявам какво е това влошаване за 3месеца!

# 353
Здравейте,
Преди три месеца бях писала как на ММ му беше супер влошена СГ, че дори и за инвитро не ставаше. Споделям как са сега нещата, в случай че на някого е полезно.
След лошата СГ последваха различни изследвания. Единствен проблем излезе малко количество е.коли в микробиологията от еякулат. Последва прием на два антибиотика. Следваща МБ: нови бактери, този път в големи количества! Хайде още два антибиотика. Следващата МБ вече излезе чиста. 3седмици след спиране на антибиотика(и 3м след спиране на всички добавки назначени от андролога): най-добрата спермограма на ММ, която сме виждали до момента! И като количество, и като подвижност, и като морфология.

Много сме скептични и двамата: първо как се е влошил толкова, пък после как след антибиотици дава такъв резултат. Съжаляваме, че не повторихме СГ в друга клиника още тогава. Може тези 4антибиотика да са били излишни. Пък може и точно те да са помогнали. Може и да е било нещо временно.

Здравейте, след доста проблеми при мен последните месеци и най-накрая готовност са започнем инвитро(с неизяснен фактор сме), ММ ходи да пусне днк фрагментация да видим какво е положението. Досега винаги е бил с бройка между 35млн и 90млн сперматозоиди на проба. И днес му казват, че нямало да правят днк фрагментация, защото в пробата имало само 1-2броя сперматозоиди?!?!
Как е възможно това? На някой друг случвало ли се е? Преди 3м беше с 40млн и направо недоумявам какво е това влошаване за 3месеца!

Напълно възможно е и най-вероятно от АБ да се оправил. Всякакви бактерии, вируси, възпаления може да сринат ужасно СГ при мъжете. Освен Ешерихия, може и други бактерии да е имал, освен ако не сте пускали Андрофлор, няма как да знаете. Не всичко се хваща на МКБ. Е. коли се открива най-сигурно при изследване на урина ( и при мъжете, и при жените). Аз съм имала чиста МКБ, но в урина Е. коли, имах тогава и симптоми. Ако вярвах само на МКБ, нямаше и да разбера, че е имало.

# 354
Pensive

Има направени и други изследвания, не ги прикачих защото мисля, че са ок. Единствено кариотипа от Щерев, който излезе 46, ХУ, 21s+ ни притесни, поне от това което те ни казаха.
Благодаря иначе много на всички за отговорите. Hands Pray
Ще си подадем документите за фонда ако само това ни е варианта пък...Божа работа

Все едно гледам моята спермограма...
Какво ви е предписаното 3-месечно лечение? При мен предписаха полукс форте, но след първия месец го спрях и започнах да приемам всяка добавка поотделно. В крайна сметка имаше съществено подобрение от тях + хранителен режим и продължителни физически натоварвания, но пак си опряхме до ivf. В еякулата,  който дадох за процедурата, бройката беше скочила от 1 на над 10 милиона на мл.

Ако имаш въпроси, пиши на ЛС.

# 355
Здравейте, вчера имахме консултация с гръцка клиника. Нямаме мъжки фактор по принцип . От 3 спермограми всички са били с добра бройка и подвижност , но с морфология съответно 5% в надежда и 3% в неовитро и последната 15% пак в неовитро.  
При последната спермограма инзследвахме ДНК фрагментация , която беше висока гранична. Всички до сега са казвали, че е заради възрастта и не е проблем. Ще изберат сперматозиди

Вчера обаче гръцката докторка каза, че добра бройка и лоша ДНК фрагментация и морфология значело възпаление или проблем с простатата и ни препоръчва протокол за подобрение на спермограмата 40 дни антибиотик (доксициклин) 2x 100mg. И заради моята висока възраст трябва да се подобри качеството на сперматозидите. Имали добри резултати. До сега обаче всички микробиологии и изследвания и на двамата са били отрицателни. Някой чувал ли е и пробвал ли е такова нещо?

Говорихме с познат доктор и ни каза, че такива дози, че докарат проблеми с бъбреците и черния дроб.
 Изглежда наистина има такива излседвания . Въобще дали да се доверяваме на такива лечения?

# 356
40 дни антибиотик ей така ?!?!

Не, не съм чувала, но и без да е лекар човек след такова би трябвало да се почуди доколко е компетентна. Аз лично не бих се доверила на лекар с подобни практики.

# 357
Най-лесно е да си пуснете Андофлор в Геника. Не е като обикновена микробиология, включва повече бактерии включително и полово предавани.
Някои от тях не излизат на микробиология.

# 358
А бихте ли препоръчали къде можем да направим 2ра спермограма за 2ро мнение. Досега единствено в Щерев сме правили и като се разбра, че има проблем и директно ни насочиха за фонда ни казаха да направим другата в някакъв комплекс Надежда, който се намира някъде там около тях.

# 359
А бихте ли препоръчали къде можем да направим 2ра спермограма за 2ро мнение. Досега единствено в Щерев сме правили и като се разбра, че има проблем и директно ни насочиха за фонда ни казаха да направим другата в някакъв комплекс Надежда, който се намира някъде там около тях.

Може да повторите спермограмата по Крюгер в която си изберете репродуктивна клиника-Надежда,Вита,Доверие и т.н и да се консултирате с андролога в избраната!

Общи условия

Активация на акаунт