МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 23 446
  • 487
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
Нас лично ни предупредиха да не очакваме чудеса от операцията. ММ няма дискомфорт, не му пречи, няма симптоми (не знам дали трябва да има). Ние така или иначе колкото можахме подобрихме нещата. Направихме 4 неуспешни инсеминации и 1 инвитро процедура, при която със селекция имахме добър резултат (имах само една годна яйцеклета и въпреки високата фрагментация и ниската морфология се оплоди и направихме 5 дневен ембрион). Та в случаят мъжкият фактор излезе, че ни е най-малкият проблем в момента. При инвитро има методи този проблем да се заобиколи (ние ползвахме МАКС - основно за фрагментацията), пак казвам ако не си пускал е много важно да я пуснаш за да ви насочат правилно.

# 466
Здравейте на всички,
Първо - едно голямо благодаря на всички в тази и съседни теми, информацията от тук е безценна и много ми помогна през последната близо 1 година. До момента съм била само страничен наблюдател, но ми е време да се включа, защото не знам накъде да поема сега.
Накратко за нашата история - на 28 години и двамата, опити от 1.5 години. Началото на годината направихме базови изследвания като открихме, че мъжът ми има доста занижени параметри на спермограмата. Откриха и оперираха варикоцеле краят на февруари. Ще прикача таблица със спермограмите досега. Всичките са правени в една и съща клиника при сходни обстоятелства (3 дена въздържание).
Аз съм с хормони в норма, редовен цикъл, доказана овулация с фоликулометрия на два пъти тази година, направена цветна снимка без отклонения в нея и (вече) оправени дефицити предимно на витамин Д.
Тази година юни месец и двамата се лекувахме от уреаплазма. И двамата живеем здравословен и активен начин на живот, без алкохол, цигари и т.н, спим адекватно, сравнително малко стрес. И двамата пием препоръчителните за нас добавки.
Моля ви за мнение - може ли да се случи естествено забременяване или да се насочваме към инвитро, към което ни бутат от януари?

# 467
Здравейте на всички,
Първо - едно голямо благодаря на всички в тази и съседни теми, информацията от тук е безценна и много ми помогна през последната близо 1 година. До момента съм била само страничен наблюдател, но ми е време да се включа, защото не знам накъде да поема сега.
Накратко за нашата история - на 28 години и двамата, опити от 1.5 години. Началото на годината направихме базови изследвания като открихме, че мъжът ми има доста занижени параметри на спермограмата. Откриха и оперираха варикоцеле краят на февруари. Ще прикача таблица със спермограмите досега. Всичките са правени в една и съща клиника при сходни обстоятелства (3 дена въздържание).
Аз съм с хормони в норма, редовен цикъл, доказана овулация с фоликулометрия на два пъти тази година, направена цветна снимка без отклонения в нея и (вече) оправени дефицити предимно на витамин Д.
Тази година юни месец и двамата се лекувахме от уреаплазма. И двамата живеем здравословен и активен начин на живот, без алкохол, цигари и т.н, спим адекватно, сравнително малко стрес. И двамата пием препоръчителните за нас добавки.
Моля ви за мнение - може ли да се случи естествено забременяване или да се насочваме към инвитро, към което ни бутат от януари?

Здравейте , определено има подобрение в показателите както и вие със сигурност го виждате. Както обичам да казвам шанс за естествено винаги има, но зависи колко време ви се чака. Ние също започнахме на 28 и 3 години по- късно имаме само една биохимична бременност, точно защото се надявахме на естествено зачеване(и при нас морфологията е 1,2%) . Имате 2 варианта:
Първият е 4 инсеминации за да вземете по фонд процедурите (пък и не са ви чааак толкова лоши показателите виждала съм и по- зле, има шанс и с инсеминация) - за което ще ви трябват между 4 и 6 месеца ако няма усложнения и запушени тръби за дебнене на овулация от отпушената и след това ин витро.
Вторият е директно ин витро с 2 лоши спермограми и консултация с андролог.
Успех ви желая от сърце !

# 468
Здравейте,
Дали мога да дам материал на 6-ти ден въздържание ?
Или няма да е правилен резултата ?

# 469
Да се включа по темата за операцията на варикоцеле, в началото на темата има специално секция, която е за операцията на варикоцеле, кога се препоръчва и кога не и какво да имаме предвид преди да я направим. Така че за който се колебае, нека прочете и да си прецени. Другото което е важно да споделя, операцията не е само за при естествени опити, а е важна и при инвитро опити, ако има проблем  днк фрагментацията. Ние нямахме успех докато не направихме операцията, която може да не повлияе броя, но често подобрява днк фрагментацията, която въпреки всички преработки, дори и при инвитро може да е голям проблем.

На всички които питат дали естествено забременяване може да се случи, отговорът е да, винаги шанс има, но с тези параметри на спермограмите от последните страници статистически е по-нисък шанса, и може да се наложи да се чака повече. В крайна сметка всичко опира до това колко време е склонна дадена двойка да отдели в чакане и опити. Ние започнахме също на около 27 години, отне ни 4 години в опити, като само 1 година бяхме загубили в естествени, другите три се борихме инвитро. Така че просто обсъдете помежду си какъв срок искате да си дадете, пробвате през това време и като изтече срока, ако няма бременност действате с инвитро. Добавките рядко водят до съществено подобрение, винаги е добре да се пробва първо с тях, ама истината е, че не правят чудеса.

# 470
Здравейте, група Simple Smile

При опити от 1 година вече с мъжа ми решихме да направим по-обстойни прегледи. Аз посещавам д-р Иван Вецев (АГ) и смея да твърдя, че съм доволна от отношение и спазвам препоръките му за прегледи и добавки.
Няма да навлизам в детайл при мен, но има неща, които следва да подобря от моя страна с добавки и леки лекарства (за регулация на TSH тъй като ми е 3.8 при горна граница 2.5 за целите на забременяване).

По препоръка от д-р Вецев, насочи ни да видим как е и мъжкият фактор при д-р Николай Милушев (уролог). Пусна му кръвни изследвания, изследвания за инфекции и бактерии, изследване урина и последно спермограма. Всички разширени изследвания урина и кръв са отлични.
За спермограма беше насочен към Геника, за което се учудихме, защото е лаборатория, макар и доста добра, а и известна (не е репродуктивна клиника все пак). По време на последния преглед при уролога, самият той е споделил сам следното изречение :" най-добре при тази докторка в Геника (д-р Николова), защото масово правят влошени резултати, за да взимат пари и да се тръгне по ин витро процедури". Моят мъж беше впечатлен, та това бе едно от първите неща, които сподели след прегледа.

Пусна днес спермограма в Геника (четвъртък сутрин 20.11.), като последно бяхме заедно в понеделник вечер (17.11). Отивайки днес, в същия нас с него е имало още 2-ма мъже за един и същи час, цената от 200 лева стана 300 лева (била стара бланката). Стаята за даване на проба не е шумоизолирана, цялостното преживяване не му се е сторило ок като отношение, условия и това , че са ги подкарали на "конвейр". Това не му е за първи път, така че знаеше какво е - първият път му беше в Надежда и беше много приятно изненадан от условия, любезност и без излишно пришпорване (плюс, че е усетил, че има анонимност и може да се отдели в определената стая с телевизор, заключва се и т.н). Споделям това, защото само мога да си представя и на мъжете какво им е, а това мигновено им влияе. При него днес е дало най-вече в минималното количество от стреса на място.

Ще споделя с вас 2 спермограма:
 1)вата е от месец април 2025 - първата в Надежда. Тя не е толкова разширена, но държа да кажа, че по това време беше изключително тежък период за него, стресов в работен и личен план. Спортуваше, но не редовно, малко цигари и малко алкохол през уикенда или вечер след работа по бира, две.

2)рата спермограма е от днес в Геника. Еякулатът е даден в 09:45, а на теста пише 09:25. Последните месеци спортува 3-4 дни в седмицата, прави всеки ден по 10 000 крачки, подбираме храната и се храним здравословно, управляваме работния и личния стрес доста по-добре спрямо предходните месеци или поне се стараем да не се напрягаме излишно. Малки, но важни неща. Алкохол се консумира много рядко - все пак нищо крайно не е твърде полезно. Цигари не пуши.
Резултатът от днес изглежда крайно трагичен и буквално първата ми мисъл беше "възможно ли е да са объркали резултата с на някой от другите двама, които са били по същото време".
Мислим следващата седмица да посети отново Надежда и да пусне отново, за да е тип второ мнение и каквото стане, въпреки че е допълнителен непредвиден разход.

Интересно ми е, чували ли сте или случвало ли се е на някой от тук сгрешена/компрометирана спермограма в Геника? Също така, дали да спре витамините като ашваганда, магнезий, витамин Д - те влияят ли на спермогамата? Би трябвало, но идеята е да е позитивно - за това се предписват тези добавки.

Прилагам ви да погледнете и двете спермограма и благодаря предварително за отделеното време
спермограма април 2025

спермограма ноември 2025

# 471
Сгрешена едва ли е която и да е спермограма, а разликите в спермограмите правени през няколко месеца са нещо което е нормално да се случва понякога. Спермата се влияе супер много от всякакви фактори и не е изключено след хубава спермограма да има леко влошена. Но във вашият случай няма как да знаете коя е вярната в момента освен ако не пуснете още една трета спермограма. Това че клиниките занижават резултатите по принцип не е изключено, аз лично имам подобен опит, но как тогава ще се обяснят перфектните спермограми на мнозина други мъже, техните защо са решили да не ги понижат. Та истината е, че клиниките си имат достатъчно пациенти и не им е до това да печелят от изкуствено занижени спермограми. Все пак двойките които нямат проблеми с мъжкия фактор и са пускали спермограми си имат перфектни резултати. Витамините, особено пък тези, е малко вероятно да влияят негативно върху резултатите, дори напротив така че няма нужда да се спират според мен.

Дано е било нещо моментно и реално да са по-добри показателите. Успех и пишете после ако пуснете трета спермограма. Но я пуснете в Надежда, за да може да направите адекватно сравнение, че все пак различните лаборатории си имат различни техники методики и т.н.

# 472
Благодаря за първия отговор!
Абсолютно съм съгласна с Вас - просто е тотална изненада при все , че подобрихме и двамата качеството си на живот, рутината си.   (той дори повече от мен).

Очакваме спермограма, която дори и да има отклонения, да не е чак така, а всъщност това е фрапантно ниско близо до 0-та.

Пролетта беше стресов период за него, а всъщност се оказва, че е по-добрият резултат тогава (на прима виста). Много изненадващо някак.

# 473
  • На изток от Ада
Спермограма задължително в репредоктивна клиника!
За жалост това че сте подобрили качеството на живот не значи,  че ще е по -добре всичко.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 00:30 от nasito8988

# 474
Правил ли е скоро Андрофлор или дори обикновена микробиология от еякулат? Защото спермограмата много се влошава от инфекции, бактерии, полови болести, висока кръвна захар, ИР, Ковид, ваксини срещу Ковид. Ако нещо от това сте имали за последните месеци е съвсем нормално да се отрази.

# 475
  • София
Когато пускахме днк фрагментация в Геника, ММ ми разказа как, когато е приключил, попитал една от жените къде да остави чашката, тя му посочила "Ей там при другите две".
Сподели ми, защото му се стори странно после как ги различават, никоя от чашките не е била надписана.

# 476
Здравейте, идвам със следният въпрос: за колко време би следвало да е готова една разширена спермограма. Търсих в интернет и пише 1-3 дни (3-5 дни в някои случаи). Мъжът ми днес сутринта даде проба и два часа по късно му звънят за резултати? Чак съмнително ми идва . Става въпрос за клиника Кунев в Русе.

# 477
В рамките на часове става, опит в три репродуктивни клиники имаме. Определени изследвания като ДНК фрагментации обаче отнемат няколко дена.

# 478
Момичета, отново лоши новини при нас... Преди три месеца  ММ пусна спермограма в кирм Плевен, изследванията му за първи път излязоха толкова лоши - 0% морфология и 0% бързи едва 20% бавни, всички увредени... А преди това в геника беше поне на 4%.  Вече не знам къде е истината. Оказа се, че инсулина му е бил 10, започна да пие меглюкон, започна диета и свали около 13кг. Обаче вчера като пусна спермограма бавните от 20% паднаха на 17%.. Никаква промяна в морфологията, единствено количеството (концентрацията) е нараснала на 216млн еякулат... Правиха тест за днк фрагментация - всичко нормално, няма прекарали заболявания, не е наследствено(в семейството му са все по две деца), няма варикоцеле ( прегледаха го) отделно че прави по 17хил. Крачки на ден, много се движи, оксидативния стрес е в норма.... Вече не знам. На мен трети месец си ми дават фемара, за да са сигурни, че ще овулирам всеки месец, а в същото време неговите стойности никакви ги няма...

# 479
Момичета, отново лоши новини при нас... Преди три месеца  ММ пусна спермограма в кирм Плевен, изследванията му за първи път излязоха толкова лоши - 0% морфология и 0% бързи едва 20% бавни, всички увредени... А преди това в геника беше поне на 4%.  Вече не знам къде е истината. Оказа се, че инсулина му е бил 10, започна да пие меглюкон, започна диета и свали около 13кг. Обаче вчера като пусна спермограма бавните от 20% паднаха на 17%.. Никаква промяна в морфологията, единствено количеството (концентрацията) е нараснала на 216млн еякулат... Правиха тест за днк фрагментация - всичко нормално, няма прекарали заболявания, не е наследствено(в семейството му са все по две деца), няма варикоцеле ( прегледаха го) отделно че прави по 17хил. Крачки на ден, много се движи, оксидативния стрес е в норма.... Вече не знам. На мен трети месец си ми дават фемара, за да са сигурни, че ще овулирам всеки месец, а в същото време неговите стойности никакви ги няма...
  И ние не знаем също, моя направи кви ли не изследвания, всичко нормално, а пък спермограмата не.
И лекарите не казаха нищо, освен инсеминация.

Общи условия

Активация на акаунт