МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 19 601
  • 412
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте имам въпрос с тази спермограма да пробваме ли инсеминация според вас има ли шанс?

Само минавам да вдъхна малко кураж, че при такава диагноза забременях нормално, докато чакахме за одобрение по фонда,  след цветна снимка и след като мъжа ми близо 2 месеца приемаше лекарства.

здр благодаря ви за коментара ,може ли да споделите какви лекарства ?

# 136
Обикновено е редно да не се съди само по заключението, защото както 2402 каза, това че един мъж е с астенотератозооспермия не означава че е на равни условия с друг със същата диагноза. Референтните стойности са над 39 милиона, т.е. мъж с 38 милиона сперматозоиди и мъж с 1 милион общ брой ще са с една и съща диагноза, но с различни шансове за естествено забременяване на половинките. Затова моля като давате примери за успехи  бъдете коректни да сравнявате всички параметри адекватно, а не само общата диагноза.

Второ, всички се юрнаха да питат какви лекарства е взимал мъжа, ама ако той е взимал лекарства за коригиране на диабет/инсулинова резистентност или високо кръвно, а вашият няма това как точно ви помага? По-скоро питайте какъв проблем са открили и дали е имало подобрение в спермограмата, защото ако не е изследвана след приема на лекарства няма как жената да докаже, че лекарствата са помогнали. Най-вероятно успехът се дължи на цветната снимка и по-лесното преминаване на сперматозоидите, защото за 2 месеца няма как да има промяна в параметрите на една спермограма, спермата все пак се обменя изцяло на всеки 3 месеца, т.е. каквото и да е пито като лекарства няма как да се е отразило особено.

Разбирам желанието за бързо и лесно естествено забременяване, и че всеки се надява на чудеса, но истината е, че при спермограми като на MADJAROVA това са по-скоро изключения отколкото правило и е важно човек да има реална преценка на ситуацията. 

ПП. За протокола и аз забременях спонтанно с подобна спермограма след цветна снимка, но завърши с аборт. Та осъзнавам, че не е невъзможно, но и за 4-5 години това беше единственото ми естествено забременяване и при нас си трябваха 3 инвитро опита и 4 години, за да успеем. Та ето и другата страна на монетата. Разбира се на мен ми е ясно жените, които още се борят на кой от двата примера ще се надяват и вярват да им се случат, но за да бъдем напълно обективни аз се чувствам длъжна да дам и себе си за пример.

# 137
Вижте, не съм пуснала коментара, с идеята да провокирам празни надежди в някого. Споделих го, защото съм преминала през всичко това и знам колко тежко е.
Наясно съм, че всеки случай е различен и строго индивидуален и едва ли при всеки финала ще бъде такъв. Наясно съм, че и цветната снимка е изиграла огромна роля. Знам, че едва ли приеманите лекарства и добавки за толкова кратко време биха повлияли. Но факт е, че опитвахме за бебе 3 години преди да тръгнем по доктори и не се получаваше. Просто споделих опит.

Относно лекарствата - забременях 2020, не съм запазила рецептите и не си спомням имена, освен Ортамол фертил +, знам че имаше витамини и някакъв сироп за ерекция Flushed (знам, че сега може да бъда линчувана, че споделям и лекарства, но големи хора сме, всеки знае, че лекарства се изписват индивидуално по преценка от лекар, а не в бг мама).

# 138
АГ болницата на бул. Цар Освободител, там съм правил 2 пъти спермограма, като първия път, когато отидох също чух доста лоши отзиви за Майчин Дом.

# 139
Благодаря за споделения опит Десислава, всеки опит е ценен тук, все пак идеята на форума е точно тази. Молбата ми беше единствено да се предоставят повече детайли, за да може да бъдем максимално обективни и полезни за другите участници. Защото реално казвайки само "ние успяхме с такава диагноза и прием на лекарства" не помага особено. Благодаря, че предоставихте малко повече информация и така всеки който се припознае във Вашата история може да си прецени реално до колко сходни са ви случаите и дали Вашият опит е релевантен на техния. Въпреки че без конкретни показатели на спермограмата трудно може да се прецени, но не сте длъжна да споделяте всичко. Ето например сега се разбра, че не е пиел лекарства, а по-скоро хранителни добавки, които не е нужно да бъдат изписани от лекар.

# 140
Здравейте! Пиша във връзка с няколко поредни много лоши спермограми. Прикачила съм снимки към изследванията. Пускали сме разширени с морфология, пуснали сме тест за оксидативен стрес, NAG, Fructose, Androflor screen, в лаборатория сме пуснали също доста неща. При уролог минахме, варикоцеле е отхвърлено като възможност. ММ е на 28г., не пие, не пуши, активен начин на живот винаги, спортува редовно.  Първата я пуснахме на 04.09.24г след като осъзнахме, че имаме реален проблем и не ни се случва чудото. След абсолютен шок от резултатите пуснахме 2ра на 09.09.24г. за да видим да не е станала грешка, но не беше. Пие прахчета Променк от Турция от тогава, мина терапия назначена от ендокринолог с Клостилбегит и накрая просто няма никакъв резултат, резултатите са същите. Записали сме час в Щерев при д-р Бъчваров за консултация и лечение в последствие. Кажете, моля ви, какво сме пропуснали като стъпки, какво мислите вие според вашият опит и наистина ли е чак толкова зле, колкото изглежда?
Благодаря!

# 141
KKuncheva, честно казано не изглеждат добре спермограмите. Но поздравления за усилията които сте положили да потърсите причината, а и изследванията изглеждат чудесно. Защо са му изписали клостилбегит и каква причина посочват за лошите резултати лекарите? Тези резултати на хормоните след приема на клостилбегит ли са, че са толкова завишени тестостерона и другите? Д-р Бъчваров е добър така че изчакайте да видите той какво ще ви посъветва, но по мое мнение сте изследвали всичко важно на този етап, май само днк фрагментация не видях. Ако двамата сте на 28г. това е много добра новина, защото означава, че имате доста време и може да си позволите да изчакате и да видите дали ще има подобрение в показателите след лечението/добавките и да пробвате още с естествени опити. Но ако сте от нетърпеливите, с тези спермограми може още сега да кандидатствате за фонд инвитро и със заключение от Бъчваров до месец да ви одобрят и да започнете процедура. Ние бяхме решили да изчакаме 1 година да видим лечение с клостилбегит и добавки дали ще помогнат и след като не помогнаха продължихме към инвитро, но при нас ММ имаше нисък тестостерон. Не можах да разбера тестостерона преди или след клостилбегит е изследван при вас.

# 142
На пръв поглед проблема е хормонален. Препоръчвам ви да прочетете информацията тук: https://www.maleinfertilityguide.com/hormone-testing-and-interpretation, където е добре обяснено кое отклонение с какво се свързва като проблем.
Извадка конкретно за вашата ситуация:
Скрит текст:
Високи нива на FSH
Мъжете с нисък брой сперматозоиди често имат повишено ниво на FSH (над 7,6 MIU/ml). Това показва, че хипофизната жлеза реагира нормално на намаленото производство на сперматозоиди, като произвежда повече FSH в опит да „накара“ тестисите да произвеждат повече сперматозоиди. Този повишен FSH не е проблем сам по себе си, а по-скоро знак, че хипофизата реагира нормално на тестисите, които не работят правилно. В тази ситуация аз търся обратими причини за проблема с производството на сперматозоиди, като например варикоцеле, нисък тестостерон и др. 

1) Хипотиреоидизъм: умора, непоносимост към студ, сънливост, наддаване на тегло, мускулни болки, необичайно забавен сърдечен ритъм, запек, суха кожа, чуплива коса, намалена концентрация или памет. При хипотиреоидизъм нивата на TSH обикновено са високи (над 3,0 µIU/ml).

3) Висок LH (над 8,0 IU/L) и висок общ тестостерон (над 600 ng/dL *в тази мерна единица при мъжа ви тестостерона е 989,28): може да представлява синдром на андрогенна нечувствителност, при който клетките на тялото не реагират правилно на тестостерона и поради това мозъкът продължава да произвежда допълнителен LH, въпреки че в кръвта вече има високи нива на тестостерон.

Бележка: Както и при FSH, някои лекарства (като кломифен цитрат, тамоксифен, анастразол) изкуствено повишават нивата на LH чрез механизма си на действие - затова винаги е добре да се определи изходното ниво на LH (заедно с тестостерона, естрадиола и FSH), преди да се започнат тези лекарства
Също така смятам, че и ТСХ му е леко завишено. Добре е да пусне пълен щитовиден панел и направете консултация с още един ендокринолог (аз лично съм доволна от д-р Яначкова в Щерев, като я посещаваме и двамата с мъжа ми). Отделно е добре да пусне SHBG и Свободен тестостерон. На база тях и албумин пък се смята бионаличния тестостерон. Вит Д също може да е по-висок.

Направете консултациите и вижте дали ще предложат друго лечение. Дано има подобрение, но имате шанс с инвитро и с тази спермограма.
Добре е да видите и ДНК фрагментацията как е и контролни спермограми - задължително в репродуктивна клиника.

# 143
  • София
На мен ми се струва също, че спермограмите са правени в обикновена лаборатория или греша?

# 144
Всичките спермограми и по-специфични изследвания са правени в Клиничен институт по репродуктивна медицина- гр. Плевен.
Другите изследвания (в това число и тестостерона) са пускани в Цибалаб преди стимулацията на ендокриноложката.
Той има направен 1 курс с анаболни стероиди може би преди 10 години, вероятно там нещата са се оплескали. За съжаление можем само да гадаем дали е така и да се надяваме да срещнем компетентни лекари по пътя. Вероятно няма да чакаме, а директно ще действаме след срещата с д-р Бъчваров и неговото мнение. Не вярвам и той да е голям оптимист в нашият случай и не ни се губи повече време и на двамата. Стига да ставаме за процедури, ще ги действаме.
П.с. аз съм на 24г.

# 145
Доста е вероятно да е от анаболите значи. Те объркват хормоните при мъжете и често водят точно до вторичен стерилтиет. Но доколкото съм чела, има шанс нещата да се оправят, ако сега не употребява. Обаче интересно защо е изписан клостилбегит при завишен тестостерон, та неговата идея е да увеличи тестостерона. Вие вече ще прецените дали да чакате и колко. Иначе да, с тези спермограми  може да кандидатствате за фонда още сега. Успех!

# 146
Изобщо нямам идея, това е истината. Ние се обърнахме към ендокринолог по препоръка на андролога, работят заедно уж. Тя изписа терапията, ние не сме специалисти и естествено се доверяваме. Явно не е адекватна за неговият случай. И благодаря!
Доста е вероятно да е от анаболите значи. Те объркват хормоните при мъжете и често водят точно до вторичен стерилтиет. Но доколкото съм чела, има шанс нещата да се оправят, ако сега не употребява. Обаче интересно защо е изписан клостилбегит при завишен тестостерон, та неговата идея е да увеличи тестостерона. Вие вече ще прецените дали да чакате и колко. Иначе да, с тези спермограми  може да кандидатствате за фонда още сега. Успех!

# 147
Не смея да твърдя, че е неадекватна просто в повечето случаи, включително нашия беше обратното, изписаха ни същото лекарство, за да се повиши тестостерона и някак звучи нелогично да работи и в двата варианта. Но добре сте се насочили към д-р Бъчваров той разбира и от хормонални терапии, та правилно ще ви насочи.

# 148
Да. И аз четох доста добри неща за него и доста интервюта гледах. Благодаря ви и желая успех на всички, борещи се с нещо, пък каквото и да било то!
Не смея да твърдя, че е неадекватна просто в повечето случаи, включително нашия беше обратното, изписаха ни същото лекарство, за да се повиши тестостерона и някак звучи нелогично да работи и в двата варианта. Но добре сте се насочили към д-р Бъчваров той разбира и от хормонални терапии, та правилно ще ви насочи.

# 149
Здравейте и ние пуснахме изследвания на мъжът ми който са излезли, но не можем да чакаме докато дойде часът ни при лекаря.Може ли някой да ми помогне с разчитането на резултатите.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт