МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 19 551
  • 412
  •   1
Отговори
# 255
Имам за час за хематоллог, на 27ми Май, но пуснах веднага да изследвам фолиева киселина, резултата беше 21.20, а б12 беше 359. Хомоцистеин 5.61. На своя глава веднага започнах да приемам спрей на бетер ю б12, докато чакам консултацията. Безкрайно благодаря, за изчерпателния отговор и помощ!

# 256
Здравейте, първо съжалявам за това което ви се е случило!
За спермограмата, първо бих ви посъветвала да пуснете в репродуктивна клиника. В София има на много места - Надежда, Доверие и тн. В Пловдив са Селена и Ню Лайф мисля.
От тази се вижда намалена подвижност, но не виждам на колко дни въздържание е дадена. Бързите, тип А, трябва да са 25% или над , при вас са 12.
Другото, което бих ви посъветвала е да си поискате морфология по стриктните критерии на Крюгер. Там се цели над 4% по нови критерии, независимо,че може да пише да бъде над 14%.
Тази спермограма не е лоша, в заключение, просто не знам колко бих се доверила на резултатите от лаборатория , а не от клиника0 болница. Успех и стискам палци, тук сме насреща ако имате въпроси и за втората спермограма евентуално:)

# 257
Много благодря за разбирането и подкрепата. Послушах ви и веднага звъннах в Надежда, имаме час за вторник. Да видим как ще излезне там. Ще покажа после изследването.
Въздържанието преди да даде в Геника е 4 дни.

# 258
Ако ще пускате в Надежда, препоръчвам да направите и ДНК фрагментация. Разликата в цената не е крайно голяма, а фрагментацията за мен е един от най-важните параметри на спермограмата.

# 259
Да и аз от това, което изчетох разбирам, че е много важно. Записах за разширена спермограма по Крюгер и за SDI тест. Което било днк фрагментацията. Всички сте страхотни, благодаря за включванията и съветите ви.

# 260
Да и аз от това, което изчетох разбирам, че е много важно. Записах за разширена спермограма по Крюгер и за SDI тест. Което било днк фрагментацията. Всички сте страхотни, благодаря за включванията и съветите ви.
Колко ще ви излязат като цена изследванията,  ако знаете?
Успех Hug

# 261
ММ прави януари месец и за най-пълния пакет плати около 250 лв по спомен (или 280 лв) .

# 262
По повод тази мутация MTHFR  консултирали ли сте се с хематолог? Не с гинеколог, с хематолог.
Давам малко информация, като повече може да намерите в темата за Тромбофилия

Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

Метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR) - има два вида изследвани мутации, 677C>T и 1298A>C - свързани са с намалено усвояване на фолиева киселина B9, както и на B12. Тези два витамина трябва да са в равновесие, за да работи правилно клетъчния метаболизъм. Изключително важни в първия триместър за нормалното развитие на ембриона.

Мутациите в MTHFR и MTRR са свързани с намалено усвояване на Витамини Б9 и Б12. При наличието им се препоръчва приемането на метилирани или бионалични форми на витамините - Фолат/Л-метилфолат вместо синтетична Фолиева киселина за Б9, и Метилкобаламин/Хидроксикобаламин вместо синтетичния Цианкобаламин за Б12. Витамините Б9 и Б12 са от изключителна важност по време на бременността, както преди и след нея, и ниските им нива могат да повлияят на нормалната работа на клетъчния фолатен метаболизъм. При дефицит е препоръчително нивата на витамините да се нормализират преди забременяване. Веднъж в годината е добре да се изследва и хомоцистеин. Дефицитът на Б9 и Б12 може да доведе до повишаване на хомоцистеина, а повишеният хомоцистеин е рисков фактор за сърдечно-съдови проблеми.

Много хубаво сте го обяснила, дано повече хора го прочетат.
Аз съм безкрайно разочарована от безхаберието на хематолозите отново недостига на витамини и генетичните мутации от типа на mthfr.
Наскоро се наложи да правя консултация по повод сериозна авитаминоза на майка ми,  видна столична хематоложка даде мнение че нищо и няма, евентуално да пие метилирана форма на фолиева киселина. Няма да коментирам колко неща още не и направиха впечатление в кръвната картина, трябваше аз да я насочвам и по отношение на липса на минерали и витамини изобщо не знаеше какво да ми отговори.
Та по отношение на витамините изглежда ще трябва да търся друг тип специалист, определено не хематолог.
Ако можете да препоръчате някой в тази насока ще съм благодарна?

# 263
При кой хематолог сте били, ако може да споделите? Аз имам една предварителна онлайн консултация с д-р Веселина Иванова, от която съм доволна. Имам хетерозигот Laiden и PAI. Назначен Натаспин и B12 ежедневно, и фраксипарин при бременност, като пуснах и допълнителни кръвни по нейна преценка.
Знам също, че за д-р Тончев има добри мнения.
По повод тази мутация MTHFR  консултирали ли сте се с хематолог? Не с гинеколог, с хематолог.

Метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR) - има два вида изследвани мутации, 677C>T и 1298A>C - свързани са с намалено усвояване на фолиева киселина B9, както и на B12. Тези два витамина трябва да са в равновесие, за да работи правилно клетъчния метаболизъм. Изключително важни в първия триместър за нормалното развитие на ембриона.

Мутациите в MTHFR и MTRR са свързани с намалено усвояване на Витамини Б9 и Б12. При наличието им се препоръчва приемането на метилирани или бионалични форми на витамините - Фолат/Л-метилфолат вместо синтетична Фолиева киселина за Б9, и Метилкобаламин/Хидроксикобаламин вместо синтетичния Цианкобаламин за Б12. Витамините Б9 и Б12 са от изключителна важност по време на бременността, както преди и след нея, и ниските им нива могат да повлияят на нормалната работа на клетъчния фолатен метаболизъм. При дефицит е препоръчително нивата на витамините да се нормализират преди забременяване. Веднъж в годината е добре да се изследва и хомоцистеин. Дефицитът на Б9 и Б12 може да доведе до повишаване на хомоцистеина, а повишеният хомоцистеин е рисков фактор за сърдечно-съдови проблеми.

Аз съм безкрайно разочарована от безхаберието на хематолозите отново недостига на витамини и генетичните мутации от типа на mthfr.
Наскоро се наложи да правя консултация по повод сериозна авитаминоза на майка ми,  видна столична хематоложка даде мнение че нищо и няма, евентуално да пие метилирана форма на фолиева киселина. Няма да коментирам колко неща още не и направиха впечатление в кръвната картина, трябваше аз да я насочвам и по отношение на липса на минерали и витамини изобщо не знаеше какво да ми отговори.
Та по отношение на витамините изглежда ще трябва да търся друг тип специалист, определено не хематолог.

# 264

Колко ще ви излязат като цена изследванията,  ако знаете?
Успех Hug
[/quote]

Ами момичето по телефона каза, че разширената спермограма по Крюгер е 180 лв. И с ДНК теста 275 лв. общо. Надявам се да не ви подведа, мога във вторник да кажа със сигурност след като минем.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 20:10 от Bibka123

# 265
При кой хематолог сте били, ако може да споделите? Аз имам една предварителна онлайн консултация с д-р Веселина Иванова, от която съм доволна. Имам хетерозигот Laiden и PAI. Назначен Натаспин и B12 ежедневно, и фраксипарин при бременност, като пуснах и допълнителни кръвни по нейна преценка.
Знам също, че за д-р Тончев има добри мнения.

Те са добри, специализирани са при тромбофилия при бременност.
Писах ви, че не е по темата със забременяването.

# 266
Здравейте,

Може ли за информация освен TZI &SDI &Kruger кое друго можем да добавим? Ще пратя съпруга ми в Щерев и после при Бъчваров. Имаше показател за възможността на сперматозоида да оплоди яйцеклетката или нещо подобно.

# 267
Здравейте,

Може ли за информация освен TZI &SDI &Kruger кое друго можем да добавим? Ще пратя съпруга ми в Щерев и после при Бъчваров. Имаше показател за възможността на сперматозоида да оплоди яйцеклетката или нещо подобно.
Зона тест ММ го е правил в Надежда

# 268
Имам въпрос , обмислям консултация с д-р Юрий Бъчваров. Но тъй като много, много отдавна не сме пускали спермограма , въпросът ми е дали ако сутринта я пуснем, ще имаме резултат към следобед за часът ни с доктора.
- обмислям го по този начин , тъй като областа в която живеем няма репродуктивна клиника в която да пуснем спермограма, а не знам дали д-р Бъчваров си държи да е направена на определно място , а именно в " Щерев"?

# 269
В Щерев имат график за направата на спермограма. Сутрин правят разширена и с морфология, следобед обикновена. Така беше преди година и половина. Задължително се запазва час. Не мога да си спомня дали излизаха същия ден резултатите. Може да питате, когато се обадите за час. Доктор Бъчваров преглежда само следобед, така че ако няма промяна в графика и резултатите излязат същия ден, може да осъществите плана.

Общи условия

Активация на акаунт