МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 19 563
  • 412
  •   1
Отговори
# 270
В Щерев на ММ спермограма с морфология по Крюгер винаги е излизала до 1-2часа. Доколкото знам от него, оставяйки пробата веднага някой я взима и я изследва.

# 271
Здравейте момичета,

В момента правя стимулация и пункцията ще е вероятно другата седмица.

Спермограмите досега са били нормални, концентрация и подвижност много над раниците, морфологията около 5%. Оксидативен сте са също е добре, но а ДНК фрагментациите са 20%, дават граница 22.5%.

Може ли да ми кажете според вас дали има смисъл изобщо да се пробваме с инвитро, или по-добре изцяло ИКСИ (лекарката предложи да е 50/50)? Също дали ИМСИ има реално предимство пред ИКСИ и дали си заслужава да ползваме допълнителните техники за селекция на сперматозоиди?

Услугите се заплащат допълнително, но за мен е важно да си дадем възможно най-добрия шанс за качествени ембриони.

# 272
Firebird, 20% фрагментация не са толкова много, но не са и толкова малко. По принцип се води, че <15% е отлична оплодителна способност, <30% добра (на места тук посочват граница 25%). Не знам какви техники за селекция има, но аз бих си поискала MACS или Zymot/ChipBaby ако се предлагат. По-добре да се играе на сигурно.
Относно ИМСИ/ИКСИ - ИМСИ е необходимо, когато има много малък брой сперматозоиди с нормална морфология. Разликата между двата метода буквално е, че гледат сперматозоидите с по-голямо увеличение, за да преценят кой е морфологично здрав, но пак си опира до човешкия фактор - ембриолога кой сперматозоид ще избере. Та според мен можеш да си спестиш ИМСИ.
А за това половината да са класическо инвитро - ако има достатъчна бройка според мен не е лоша идея. Случва се яйцеклетките да са крехки и да загиват, когато ги пробият за ИКСИ. Затова ако имаш примерно 6Я съвсем спокойно може да ги разделите на 3/3. Успех, дано първия опит да ви е достатъчен да се случат нещата!

# 273
Момичета, моля за мнение за долната спермограма. В допълнение искам да споделя,че имаме 2 неуспешни трансфера с мои Я и няколко с ДЯ.  При мен картинката е ясна и след последния спонтанен аборт с ДЯ,тестван ембрион, се откри херпес вирус 7 и Ебщайн в матката плюс ентерококи. Разбира се това се отри година по-късно,а междувременно имах 5 трансфера.
Това ,което изключително ме напряга е,че не отчитат че имаме проблем с морфологията и се наложи да минем през 5 млади донорки в Кипър (22-26г), от които на финал имаме по 2  ембриона. Искам да работим в посока да подобрим морфологията,за да имаме здрави ембриони по възможност от 1 биологична майка. Виждам ,че няма SDI и ще напраеим допълнително, остава да чакаме резултатите от Зоната на свързване на сперматозоида.
Виждам,че пише на спермограмата Нормозооспермия,но е факт,че е на долната граница и Крюгер и подвижността. Ще запиша час при Бъчваров, но ми се иска да направим максимума преди да стимулира поредната донорка от Кипър или ако решим да сменим Кипър с Украйна.

# 274
Здравейте момичета, четох много из темата и реших и аз да се включа с въпрос. С мъжа ми имаме едно дете и опитваме за второ, като направихме и един опит с инсеминация. Притеснявам ме обаче, че резултатите от спермограмата не са особено добри, а лекарката ми смята, че с тези резултати дори и с естествени опити може да се получат нещата. В действителност до сега няма резултат от нищо от това, което сме правили. За три месеца с добавки се подобри само подвижността, но броят намаля с още 6 млн. и ме притеснява, че с тези инсеминации е пълна загуба на време и средства. Моля за вашето мнение какво още може да направим? Мъжат ми беше и при д-р Бъчваров, който също беше на мнение, че спермограмата не е толкова зле, но се отчайвам вече с тези постоянно отрицателни тестове.

# 275
Здравейте, може ли мнения за моята спермограма. Уж е в норма, но ме притеснява високата аглутенация. А и преди време морфологията беше по-зле. Сега се е подобрила. Тъй като тук има хора с опит според вас добре ли са показателите?

# 276
hardnutz, Аглутинацията е слепване на сперматозоидите и често се свързва с антиспермални антитела при мъжа. Също така нека да пусне микробиология на еякулат, защото може и инфекции да водят до това.
Моят съвет е да пускате СГ на максимум 3-4 дни въздържание ( иначе изискаването е 2-5 дни), защото 7 дни са много. Иначе всичко друго изглежда чудесно и съм сигурна, че може да настъпи естествено забременяване с тази СГ. Вие в каква връзка я пускате?

# 277
Здравейте, бях обещала да кажа, като пуснем изследвания в Надежда да кажа цената им. За разширена спермограма по Крюгер и ДНК фрагментация за двете 270 лв.

Излязоха изследванията, дали мога да Ви помоля да кажете как Ви се струва? И ако дадете съвет за андролог ще съм много благодарна!

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 16:14 от Bibka123

# 278
Има ли някаква надежда момичета? Светло бъдеще имаме ли дори и с инвитро?

# 279
Mirackle, разбира се, че има шанс. Но....обърнете внимание на кръглите клетки, това че са над границата говори за някаква активна инфекция или варикоцеле. Да пусне мъжа ти микробиология или по-добре Андрофлор , защото там се изследват повече неща и задължително ДНК фрагментация. Морфология трудно се бори, но пък имате приличен брой и концентрация. Да ходи на уролог, както и да пусне ТСХ, ФСХ, пролактин, тестростерон, глюкоза и инсулин на гласно. И задължително МКБ или Андрофлор. Нещо да е боледувал скоро? Вие не бяхте ли инвитро вече? Не е хубаво да се опложда, ако има инфекции, вируси или бактерии. Ако сте в процедура, по-добре я отложете.

# 280
Какво имате предвид под кръгли клетки? В нашите спермограми няма такава графа или поне аз не виждам
Mirackle, разбира се, че има шанс. Но....обърнете внимание на кръглите клетки, това че са над границата говори за някаква активна инфекция или варикоцеле. Да пусне мъжа ти микробиология или по-добре Андрофлор , защото там се изследват повече неща и задължително ДНК фрагментация. Морфология трудно се бори, но пък имате приличен брой и концентрация. Да ходи на уролог, както и да пусне ТСХ, ФСХ, пролактин, тестростерон, глюкоза и инсулин на гласно. И задължително МКБ или Андрофлор. Нещо да е боледувал скоро? Вие не бяхте ли инвитро вече? Не е хубаво да се опложда, ако има инфекции, вируси или бактерии. Ако сте в процедура, по-добре я отложете.

# 281
Ави, на почти всички СГ, особено от репродуктивни клиники има графа кръгли клетки. Това е да се види дали и колко левкоцити има. Нормално е да има малко левкоцити, но не и да превишават нормата. Ако я превишат се търси инфекция. А всяка инфекция може да скапе безумно много спермограмата. Като се изслекува може пак да се подобри. Да, на някои СГ не ги пишат кръглите клетки.

# 282
Здравейте, момичета!!!Обръщаме се за помощ в групата, ако може да се изкаже мнение по спермограмата на мъжа ми и какви допълнителни изследвания е желателно да направим след стеклата се ситуация. Борба за бебе от 5 години, аз на почти 35, съпруга ми на почти 33години. С неизяснен стерилитет, освен поликистозни яйчници, хашимото и лека инсулинова резистентност от женска страна без други проблеми или не знаем за тях. С две неуспешни инсеминации със стимулация. Предприехме инвитро с 20 Я от пункция, след селекция 13 оплодени 1 ден, 3 ден отново 13 морули, 5 ден забавено развитие на всички и така до 7 ден с 1 единствен късно развил се ембрион. Замръзен, ще изчакаме Пид. На какво може да се дължи този лош резултат. Благодаря ви!

# 283
Здравейте, момичета!!!Обръщаме се за помощ в групата, ако може да се изкаже мнение по спермограмата на мъжа ми и какви допълнителни изследвания е желателно да направим след стеклата се ситуация. Борба за бебе от 5 години, аз на почти 35, съпруга ми на почти 33години. С неизяснен стерилитет, освен поликистозни яйчници, хашимото и лека инсулинова резистентност от женска страна без други проблеми или не знаем за тях. С две неуспешни инсеминации със стимулация. Предприехме инвитро с 20 Я от пункция, след селекция 13 оплодени 1 ден, 3 ден отново 13 морули, 5 ден забавено развитие на всички и така до 7 ден с 1 единствен късно развил се ембрион. Замръзен, ще изчакаме Пид. На какво може да се дължи този лош резултат. Благодаря ви!

Спермограмата е добра. Аз лично щях да съм щастлив ако имах такава. Може да включите ново изследване на еякулата, като включите ДНК фрагментация. Ако всичко е наред, вероятно причината не е от страна на мъжа.

# 284
Ох, като влизате да питате въпроси, моля ви прочетете поне последните 2 страници!!!!!!!!!!
 Точно над вашия въпрос говорим нон стоп за левкоцити в спермограмата, че това е свързано с инфекции , които може и да са полово предавани болести ( уреа, микоплазми, хламидии, херпеси, хив, хепатит) или най-обикновени инфекции, но айде малко прочете. Долу са ви го написали в заключението: Левкоцитоспермия. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди пункция и ОПЛОЖДАНЕ трябва да сте здрави и да имате чиста микробиология, вирусология и ХМУ ( хламидия, микоплазма, уреаплазма). И ДВАМАТА ПАРТНЬОРА. Не се прави осеменяване и оплождане с инфекции.!!!!!

Общи условия

Активация на акаунт