МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 19 577
  • 412
  •   1
Отговори
# 285
Салсера, може би спермограмата е по-стара, преди оплождането със сигурност са им изискали тези неща и ако е имало нещо са изисквали лечение.

За съжаление много е трудно да се каже каква е причината, ако не сте пускали ДНК фрагментации - задължително! Опитайте се да живеете здравословно (да не пушите, да не пиете или поне в умерени количества, да се движите, да се храните здравословно, ако има нужда да вкарате теглото в граници, стандартните неща) и може да приемате хранителни добавки, които евентуално малко да помогнат с качеството, или поне няма да навредят. Говорете с лекаря дали ако пробвате по-лека стимулация може яйцеклетките да са по-малко, но евентуално по-качествени. Евентуално пробвайте друг метод на оплождане или селекция. Успех!

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 15:49 от Firebird26

# 286
  • Sofia
Здравейте. Този скрийншот е от изследване правено преди 2 години. Уж ни бяха казали, че всичко изглежда наред и е в нормалните рамки, дори на първичния преглед при наща репродуктивна го занесохме да ги види и тя не каза нищо по въпроса. От тогава сме правили 4 инсеминации, като при една от тях имахме биохимична. Аз се повлиявам много добре от стимулации, нямаше никакви проблеми при мен, нищо не откриха - водим се с неясен фактор. Сетих се наскоро пак да прегледам стари изследвания понеже към средата на юни започваме инвитро цикъл (надявам се) и се разчетох в интернет, че макар и да са в нормалните граници за лабораторията в Надежда, те пак са високи.

Какво ви е мнението и какво може да се направи по въпроса? Обмислям да го карам моя да пусне нови изследвания с ДНК фрагментация, понеже тези от процедурите, които правехме не го изследват (до сега и 4те спермограми след 4те инсеминации привидно бяха с добри стойности с изключение на леко занижена морфология, която с години не можем да помръднем, правим опити от 4 години). Също така да вметна, че е диагностициран с варикоцеле, което уж поддържа с детралекс изписан му от уролог.

# 287
Ами на мен тези резултати не ми се виждат добри, макар че са в норма. Говорете с лекарите при следващ опит да използвате метод за селекция на сперматозоидите, за да преодолеете проблема ако все още има такъв, тъй като тези изследвания вече не са актуални.

# 288
Салсера, може би спермограмата е по-стара, преди оплождането със сигурност са им изискали тези неща и ако е имало нещо са изисквали лечение.

За съжаление много е трудно да се каже каква е причината, ако не сте пускали ДНК фрагментации - задължително! Опитайте се да живеете здравословно (да не пушите, да не пиете или поне в умерени количества, да се движите, да се храните здравословно, ако има нужда да вкарате теглото в граници, стандартните неща) и може да приемате хранителни добавки, които евентуално малко да помогнат с качеството, или поне няма да навредят. Говорете с лекаря дали ако пробвате по-лека стимулация може яйцеклетките да са по-малко, но евентуално по-качествени. Евентуално пробвайте друг метод на оплождане или селекция. Успех!
   Здравейте! Спермограмата е от деня на оплождането. И двамата партньори имат вирусология, проблема е че съпругът ми имаше страшна хрема която започна предната вечер, възможно ли е резултата да е от нея. Явно не сме информирани добре. Имаме стара спермограма от 12. 2023г. С днк фрагментация. Относно Я получи се хипер стимулация , възможно ли е тя да даде отражение на качеството им. Благодаря!

# 289

Здравейте! Спермограмата е от деня на оплождането. И двамата партньори имат вирусология, проблема е че съпругът ми имаше страшна хрема която започна предната вечер, възможно ли е резултата да е от нея. Явно не сме информирани добре. Имаме стара спермограма от 12. 2023г. С днк фрагментация. Относно Я получи се хипер стимулация , възможно ли е тя да даде отражение на качеството им. Благодаря!

Здравейте, микробиология преди процедурата и за двамата задължително, много често лекарите
не пускат.
Овладяване на инсулиновата резистентност задължително, стриктно следене на Хашимотото  и понижаване на фрагментацията.
Много полезна за вас ще бъде книгата "Всичко започва с яйцето " на Ребека Фет, прочетете я и двамата и скорошен успех ви пожелавам.

# 290
Simba, на колко мм са ви таймирани яйцеклетките? Възможно е при хиперстимулация да се скапе качеството, макар че се съмнявам всички да са скапани, все пак фоликулите растат с различни темпове и все някои ще са били добри на пункция. Груба грешка е да не ви пуснат микробиология и на двамата. Това че мъжа ви е имал вече хрема вечерта преди пункцията, говори че той вече е бил болен и заразен. Инкубационния период на повечето зарази е 7-10 дни и реално симптоми се появяват чак след като човек е бил заразен около една седмица. Не знам защо доктора не е прекратил пункцията, макар че е много гадно с толкова Я да се отложи, но и така болни....всичко се е скапало. Високата ДНК фрагментация също трябва да се бори с методи от ембриологията.
Кой е този прословут доктор, който не пуска микробиология преди пункция?
Другия път бъдете много внимателни и задължително си пуснете всички изследвания.

# 291
Simba, на колко мм са ви таймирани яйцеклетките? Възможно е при хиперстимулация да се скапе качеството, макар че се съмнявам всички да са скапани, все пак фоликулите растат с различни темпове и все някои ще са били добри на пункция. Груба грешка е да не ви пуснат микробиология и на двамата. Това че мъжа ви е имал вече хрема вечерта преди пункцията, говори че той вече е бил болен и заразен. Инкубационния период на повечето зарази е 7-10 дни и реално симптоми се появяват чак след като човек е бил заразен около една седмица. Не знам защо доктора не е прекратил пункцията, макар че е много гадно с толкова Я да се отложи, но и така болни....всичко се е скапало. Високата ДНК фрагментация също трябва да се бори с методи от ембриологията.
Кой е този прословут доктор, който не пуска микробиология преди пункция?
Другия път бъдете много внимателни и задължително си пуснете всички изследвания.
   Благодаря Ви много за полезната информация и съветите. Това ни беше за първи път, самофинансираме се  и явно не сме запознати с всички добри практики, а и вината е наша че умаловажихме настинката. За мм на Я нямам информация.

# 292
hardnutz, Аглутинацията е слепване на сперматозоидите и често се свързва с антиспермални антитела при мъжа. Също така нека да пусне микробиология на еякулат, защото може и инфекции да водят до това.
Моят съвет е да пускате СГ на максимум 3-4 дни въздържание ( иначе изискаването е 2-5 дни), защото 7 дни са много. Иначе всичко друго изглежда чудесно и съм сигурна, че може да настъпи естествено забременяване с тази СГ. Вие в каква връзка я пускате?

Пускам спермограмата тук понеже виждам, че има участници във форума видели доста спермограми. При мен са в норма показателите, но нормите за брой подвижни, количество и морфология през годините са се променяли. Та се чудя как ли изглежда една спермограма на мъж на 25 в разцвета на силите си без вредни навици. Сигурно и той е в норма и аз, но са различни нещата. А иначе най-вече ме интересува за забременяване по естествен път дали е ок. Понеже явно има и спермограми, при които е препоръчително инсеминация или ин витро.

# 293
Има мъже в разцвета на силите си и без вредни навици с лоши спермограми. Не е за съжаление само до годините и навиците.

# 294
Здравейте, бяхме пускали спермограма в Геника, но от тук ни насочихте да пуснем в репродуктивна клиника. Излязоха резултатите от Надежда. В сряда сме при доц Кацаров, но дотогава ще съм много благодарна да споделите опит. Дали тази лоша морфология е виновна за предния Missed и имаме ли шанс изобщо за естествено? 

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 09:15 от Bibka123

# 295
Много добре ми изглежда спермограмата. Морфологията лесно се коригира с добавки. Помислете и за преглед при Бъчваров. ММ е бил и при Кацаров, но е по-доволен от Бъчваров. Успех!

# 296
Подвижността е много малко под граница, както и морфологията, но естествено забременяване е напълно възможно с такава спермограма! ДНК фрагментация също е наред, така че давайте смело напред. Нямате повод за притеснение! Успех!

# 297
Днес посетихме уролог - андролог в Плевен. Там той установи , че ММ има разширена вена със следните размери 37мм. Съответно беше му поставена диагнозата варикоцеле!
- не знам как да действам, исками се още едно мнение без значение къде. И не знам дали да се подложи ?! Чета много противоречиви отзиви относно операцията

# 298
Miracle- аз бих решила да замразим сперма за всеки случай преди операцията , каквито и да са мненията и на специалистите и на хората.

Искам да изкажа разочарованието си и загубеното време и надежди от добавките.На моя мъж Бъчваров изписа Профертил , Ресвератрол , Топ фолат , Маджун и още 2 стимуланта за полова мощ заради лоша спермограма - 3% бързо подвижни , 5% бавни и 83% акинетични сперматозоиди като мъжа ми не пуши , пие по поводи 1-2 ракии , спортува и се храни здравословно. За 6 месеца и над 500 лв на месец за добавки - резултата е същия !!! Бъчваров твърдеше че ще се вдигне подвижността при всички случаи - нищо подобно ! Просто загубихме половин година време и надежди вместо да пристъпим към IVF като нямаме много време за губене в опити .

# 299
Tinkiela ох много ми е объркано! Със сигурност искам II-ро мнение задължително!

Но ако може дайте ми съвет при добър андролог/уролог ..здравна каса / частник ли ще е, не е от абсолютно никакво значение. Само да е добър в това което прави. 🙏 Да минем и на друго мнение и да го мислим тогава евентуално.
- чета че при някои има подобрение, при други не...но нещото което ме втрещи е , че има ситуации където нещата стават по зле, усещане , чувство , дискомфорт и т.н. 🤔

Общи условия

Активация на акаунт