МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 19 525
  • 412
  •   1
Отговори
# 240
Добра идея за андрофлор.
Следващата седмица имаме часове при репродуктивния и андролога.. Да видим какво ще кажат..
Тъжното е, че най-вероятно ще отложим стимулацията с поредния/те месец/и.. Но това е положението. Спънки безкрай. Едно оправяме, друго се разваля.. Психическият аспект се оказва доста предизвикателен.. особено с това отлагане. Здрави нерви трябват.

# 241
До колко процента се счита, че ДНК фрагментацията е добра? При ММ на последната СГ от Надежда излезе следния резултат (казаха тогава, че всичко е наред)?

# 242
Пускам отново понеже остана доста назад, а се надявам някой да коментира.
Здравейте. Преди около година и половина забременях, но след около 2 седмици направих аборт. Година след това не сме правили опити, като започнахме наскоро преди около 5 месеца и започнах да посещавам всеки месец от тогава Д-р Минев, той ми следи овулацията и казва кога е подходящо. Изписа ми да взимам:
DHEA(всеки ден)
Вигантол(всеки ден)
Елевит(през ден)
Coenzyme Q10 (200mg)
Дуфастон ми каза да приемам по 13 дни след овулацията 2х1
 Фемара от първия ден на цикъла за 5 дни 3х1.
Каза, че имам лека форма на поликистозни яйчници.
Мъжа ми приема:
L-Glutathione 500mg
L-Carnitine 500mg
L-Arginine 1000mg
L-Taurine 1000mg
Coenzyme Q10 200mg
Vit. C 1000mg
Vit. E 800IU
Tribulus 4000mg
Vit. D3 5000IU
Zinc 30mg
Selenium 200mg
Мъжа ми си беше пуснал хормони и единствено FSH му беше на долната граница и затова му назначи спермограма в Ню Лайф Пловдив.

Доктора миналия ден видя спермограмата и каза, че го притеснява малко морфологията и изписа да пие Papa Vital Concept и Fertility Herb капките на д-р Минев. Състава на Papa го видях и по-голяма част от нещата мъжа ми ги приема в милиграми 5 пъти по-високи, единствено Глутатион , Л-Карнитин и Аргинин не приема, но ще си вземе и тях отделно да ги приема, също и капките ще започне да приема.
Аз съм на 30, той на 28 почти.
Според вас има ли шанс за естествено забременяване, че започвам да се притеснявам, че не се получава, а доктора единствено ми казва всеки път като отидем кога да водим полов живот и че вижда фоликули, че щяло да стане и т.н.

# 243
Спермограмата ви е много добра! С такъв общ брой, и с 2% морфология имате голям шанс, а вие сте с 6%.
Не знам за какво пиете толкова много неща! Нито мъжа ви има нужда от тях спрямо тази СГ, нито вие, предвид, че сте на 30. Това е мое мнение.
Фемара се пие ограничено време, има си последствия от нея.
При двама здрави хора, успели да стигнат до бременност бързо, не виждам смисъл всички тези добавки и медикаменти. До 1 година се води нормален срок за забременяване на тази възраст.

Има смисъл да изследвате ДНК фрагментации при мъжа и тромбофилия при вас (ако не сте). Ако там излезе нещо, да се вземат вече мерки.

Моят съвет е да потърсите второ мнение, ако считате, че имате проблем, мнение на репродуктивен специалист!

# 244
Спермограмата е ок, вече над 4% ,морфология се счита за окей, така че 6 не е никак лош резултат. Обемът и подвижността са супер.
Както са написали преди мен, и аз не разбирам защо да трябва да пиете профилактично дуфастон, ако нямате доказано нисък такъв 7 дни след потвърдена на уз овулация.
С тази "лека форма на полокистозни яйчници" виж ако искаш инсулина и глюкозата как са ти и дали нямаш инсулинова резистентност.
Фолиевата киселина е важна за забременяване и вит. Д. А другите изброени изписани добавки заради някакви дефицити при вас ли са?
А иначе Минев е репродуктивен в Пловдив, но аз бих имала едно наум за него и се радвам, че питате тук! Тези негови капки са доста съмнителни и как ги изписва при липса на нещо притеснително  Simple Smile.

# 245
Това с морфологията няма никакво значение. Ние сме с 2% и аз забремянвам три пъти от раз. Неуспешно, но заради имунулогични причини, не заради морфологията, която няма корелация с абортите. По-важното е да видите ДНФ фрагментацията.

# 246
Морфологият на ММ е 2,5 %, но 4 пъти забременях естествено.
Не виждам проблемя тази СГ, последвайте съветите на момичетата горе.

# 247
  • София
Пускам отново понеже остана доста назад, а се надявам някой да коментира.
Здравейте. Преди около година и половина забременях, но след около 2 седмици направих аборт. Година след това не сме правили опити, като започнахме наскоро преди около 5 месеца и започнах да посещавам всеки месец от тогава Д-р Минев, той ми следи овулацията и казва кога е подходящо. Изписа ми да взимам:
DHEA(всеки ден)
Вигантол(всеки ден)
Елевит(през ден)
Coenzyme Q10 (200mg)
Дуфастон ми каза да приемам по 13 дни след овулацията 2х1
 Фемара от първия ден на цикъла за 5 дни 3х1.
Каза, че имам лека форма на поликистозни яйчници.
Мъжа ми приема:
L-Glutathione 500mg
L-Carnitine 500mg
L-Arginine 1000mg
L-Taurine 1000mg
Coenzyme Q10 200mg
Vit. C 1000mg
Vit. E 800IU
Tribulus 4000mg
Vit. D3 5000IU
Zinc 30mg
Selenium 200mg
Мъжа ми си беше пуснал хормони и единствено FSH му беше на долната граница и затова му назначи спермограма в Ню Лайф Пловдив.

Доктора миналия ден видя спермограмата и каза, че го притеснява малко морфологията и изписа да пие Papa Vital Concept и Fertility Herb капките на д-р Минев. Състава на Papa го видях и по-голяма част от нещата мъжа ми ги приема в милиграми 5 пъти по-високи, единствено Глутатион , Л-Карнитин и Аргинин не приема, но ще си вземе и тях отделно да ги приема, също и капките ще започне да приема.
Аз съм на 30, той на 28 почти.
Според вас има ли шанс за естествено забременяване, че започвам да се притеснявам, че не се получава, а доктора единствено ми казва всеки път като отидем кога да водим полов живот и че вижда фоликули, че щяло да стане и т.н.
Тератозооспермия не е тежка форма. Това, че са с неправилна форма, не означава, че не могат да оплождат. Има голяма бройка и подвижност. Да си пусне SDI със следващата спермограма. Вие се успокойте като правите секс и не мислете много за бебе, защото на нервна почва също може да не ви дава да забременявате. Колкото повече го мислите, си товарите мозъка и така се повлияват хормоните. Ако не сте пуснали изследвания за вас го направете. Щитовидни и полови хормони, инфекции, генетични и имунологични. Проследете за тромбофилия, уреаплазма, микоплазма. Погледнете за инсулинова резистентност, глюкоза витамините от група Б и витамин Д, който отговаря за качеството на яйцеклетките. Пийте задължително фолиева киселина.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 00:42 от eliapt

# 248
Здравейте, можете ли да ми помогнете с разчитане на тези резултати? Изследването е при 5 дни въздържание, правим опити за дете от над 3 години, при мен има проблеми, над които в момента работя. Това е първо такова изследване на ММ.

# 249
За съжаление спермограмата никак не е добра. Има малко количество сперматозоиди, които са бавни, с анормална морфология и най-големия проблем - висок процент ДНК фрагментация.
Съвета ми е да повторите изследването след около 2-3м с въздържание макс 3дни в репродуктивна клиника и ако резултатите се потвърдят шанса ви е инвитро.

# 250
  • София
Здравейте, можете ли да ми помогнете с разчитане на тези резултати? Изследването е при 5 дни въздържание, правим опити за дете от над 3 години, при мен има проблеми, над които в момента работя. Това е първо такова изследване на ММ.

Има обратими и необратими репродуктивни проблеми. Олигоастенотератозооспермия не е лека диагноза. ММ беше със същата и беше още по-зле от вашия. ММ беше с 10 000 бройки 2021г. плюс варикоцеле на единия тестис. С добавки вдигаше до 15-20 милиона. Казаха му, че е напълно стерилен. Юли 2023 г. се оперира и ноември 2024г. забременях нормално без инвитро. Имах аборт и сега съм отново бременна по естествен начин. И двамата сме на 36 години в момента. На ММ операцията я направи проф. Давидов в Софиямед. Нека мъжа ви да отиде на добър уролог/андролог и да го види за варикоцеле. Хубаво е да си пусне повече изследвания като кариотип, имунология, генетични, хормони. Не разчитайте само на спермограма. В момента ММ е с 176 милиона броя и подвижност 50 процента.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 21:38 от eliapt

# 251
Здравейте, забременях на третия месец от опитите ни. Но последва мисед аборт със спиране на пулс в 7 ма седмица. Пуснахме няколко изследвания и излезе тази спермограма, имаме час при андролог в Щерев и час за изследване на днк фрагментация, но дотогава може ли да споделите много ли е лош резултата. Изследването е правено в Геника.

# 252
Съжалявам за случилото се.
Как да е лош? Simple Smile Много е добър. Търсете причината другаде. Пуснете за вас основен пакет тромбофилия, ако не сте. Генетично изследване е.

Здравейте, забременях на третия месец от опитите ни. Но последва мисед аборт със спиране на пулс в 7 ма седмица. Пуснахме няколко изследвания и излезе тази спермограма, имаме час при андролог в Щерев и час за изследване на днк фрагментация, но дотогава може ли да споделите много ли е лош резултата. Изследването е правено в Геника.

# 253
Охх много ви благодаря, че така бързо се включихте. Не сме много наясно с разчитането и двамата се стреснахме доста. Заради това, че са по-бавни и морфологията. Аз правих пак в Геника, тромбофилия

# 254
По повод тази мутация MTHFR  консултирали ли сте се с хематолог? Не с гинеколог, с хематолог.
Давам малко информация, като повече може да намерите в темата за Тромбофилия

Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 27

Метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR) - има два вида изследвани мутации, 677C>T и 1298A>C - свързани са с намалено усвояване на фолиева киселина B9, както и на B12. Тези два витамина трябва да са в равновесие, за да работи правилно клетъчния метаболизъм. Изключително важни в първия триместър за нормалното развитие на ембриона.

Мутациите в MTHFR и MTRR са свързани с намалено усвояване на Витамини Б9 и Б12. При наличието им се препоръчва приемането на метилирани или бионалични форми на витамините - Фолат/Л-метилфолат вместо синтетична Фолиева киселина за Б9, и Метилкобаламин/Хидроксикобаламин вместо синтетичния Цианкобаламин за Б12. Витамините Б9 и Б12 са от изключителна важност по време на бременността, както преди и след нея, и ниските им нива могат да повлияят на нормалната работа на клетъчния фолатен метаболизъм. При дефицит е препоръчително нивата на витамините да се нормализират преди забременяване. Веднъж в годината е добре да се изследва и хомоцистеин. Дефицитът на Б9 и Б12 може да доведе до повишаване на хомоцистеина, а повишеният хомоцистеин е рисков фактор за сърдечно-съдови проблеми.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 11:19 от Avi_

Общи условия

Активация на акаунт