МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 19 536
  • 412
  •   1
Отговори
# 225
Привет,

мисля, че е възможно да кандидатствате по фонд.

При липсващ или ограничен яйчников резерв със стойности на АМХ < 0,5 ng/ml - това е от наредбата.

Успехи ви желая по този нелек път.

Стсновище от уролог винаги се е искало (или поне преди 4 години и половина си искаха). Има си го и изискването за АМХ над 0.5, в нормативната база си е описано.
Долу-горе месец до 2 за одобрение, зависи кога ще подадете документи и дали ще влезете в заседанието за текущия месец.
Здравейте! А какво се случва, ако АМХ е под 0,5 ? Може ли пак да се кандидатства по фонда или изцяло самофинансиране? Също и има ли как да се подобри резултата от АМХ с добавки и т.н.?

# 226
Не знам дали има изпуснато едно "не" в предния коментар (т.е. 'мисля, че НЕ е възможно'), но пълния текст в правилника е:
Чл. 27. (1) (Предишен текст на чл. 27 - ДВ, бр. 58 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в
сила от 01.01.2013 г.) Не се извършва одобряване по реда на този правилник независимо от
наличие на индикациите по чл. 26 в следните случаи:

1. съществуват контраиндикации съгласно Наредба № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана
репродукция;
2. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2018 г., в сила от 02.02.2018 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2019 г., в сила от
01.04.2019 г.) липсващ или ограничен яйчников резерв със стойности на анти-Мюлеров
хормон по-малко от 0,5 ng/ml при второгенерационен тест;

Ако вит. Д е нисък, запълването на дефицита там понякога повишава леко АМХ.

# 227
  • Бургас
Здравей, Симона,

Не съм сигурна дали ще ти бъда полезна, но преди време бях гледала долното клипче, в което известна бизнес дама разказва за техния път към зачеването. При тях проблема е точно яйчников резерв и тя разказва как противно на това какво масово се говори, яйчниковия резерв може да бъде повишен. Разказът е на английски, но при желание, могат да се включат субтритри и да си превеждате дума по дума с някой онлайн преводач или chatGPT (за тези, които не разбират):

https://youtu.be/KjuBSTNuOCI?si=Rcq-JYY-irGHU8kA

Поздрави и успех! Simple Smile

Стсновище от уролог винаги се е искало (или поне преди 4 години и половина си искаха). Има си го и изискването за АМХ над 0.5, в нормативната база си е описано.
Долу-горе месец до 2 за одобрение, зависи кога ще подадете документи и дали ще влезете в заседанието за текущия месец.
Здравейте! А какво се случва, ако АМХ е под 0,5 ? Може ли пак да се кандидатства по фонда или изцяло самофинансиране? Също и има ли как да се подобри резултата от АМХ с добавки и т.н.?

# 228
Много ви благодаря за отговорите, момичета!
Моето АМХ също е доста ниско за възрастта ми (33 г. - 0.58). Точно както жената в клипа и аз бях ужасена от резултата.
Имам и доста ниско вит. Д - в момента на вземане на проба за АМХ е било около 20.
Успях да го вдигна до 29, което пак е ниско, но все пак вървя нагоре.
Тепърва ми предстои стимулация, но се чудя ако се наложи отнво да кандидатстваме, дали няма да е паднало под допустимото. Надявам се, да не се налага и да се е покачило при запълване на дефицитите 🙏

# 229
За ниския АМХ често причината е ниския витамин Д. Добре е да се изследва и попълни недостига. Поне 10000 IU на ден. Все повече дами се снабдяват с евтин, но качествен витамин Д от Турция, като при не твърде голям дефицит една таблетка на два месеца е ок. Второ, може да се приема и добър антиоксидант, като Селецин АСЕ и други по-силни. Трето, пробвайте да изследвате АМХ в друга лаборатория и към 20 ден от МЦ. И помнете, че ниските нива на АМХ не трябва да ви отчайват. За яйчниковия резерв говорят и други хормони.

# 230
Здравейте . Мъжът ми е на 39,аз на 32 с поликистоза и понякога задържам фоликули,тръбите ми са проходими. Подвижността и бройката на партньора ми е супер ,но морфологията ни е плачевна . Според вас възможно ли е с такава спермограма да имаме дете със секс или инсеминация ? Какво може да се направи за да се по-добри резултата . Благодаря

# 231
Не мога да сравнява другите показатели ,но аз съм с Поликистоза мъжът ми с Морфология 1%-2% и лека Астенозооспермия .На 34 г съм той на 41 г и съм бременна за трети път ,като два пъти се случи на 4 месеца опити веднъж на 7 месеца .Едно кухо яйце, една успешна бременност и за сегашната си чакам първия преглед. Simple Smile Simple Smile
Така че , да възможно е според нашият опит Heart Успех
Здравейте . Мъжът ми е на 39,аз на 32 с поликистоза и понякога задържам фоликули,тръбите ми са проходими. Подвижността и бройката на партньора ми е супер ,но морфологията ни е плачевна . Според вас възможно ли е с такава спермограма да имаме дете със секс или инсеминация ? Какво може да се направи за да се по-добри резултата . Благодаря

# 232
  • София
Тератозооспермия не е чак толкова тежка диагноза. Дори и с дефекти сперматозоидите могат да оплождат. Не виждам да има SDI test. Доста е важен, ще покаже оплодителната функция на сперматозоидите. Отделно може да си пуснете кариотип. Ако не е преглеждан за варикоцеле, да се провери. С добавки могат да се постигнат някакви резултати. От инсеминация 1 от 8 жени забременява. Пробвайте още малко по нормалния начин, ако не става инвитро. За мен имате шанс за нормално забременяване. Помолете се да заченете.

# 233
Според мен е напълно възможно да се получи нормално. Може да си вземете добавки за Вас и партньора.
От инсеминажия не виждам смисъл, по-скоро или естествено или инвитро.
Според мен ще се получи естествено ❤️

# 234
Здравейте искам да попитам трябва да пуснем спермограма мислим да я пуснем в Селена Пловдив запазва ли се предварително час или не

# 235
Здравейте искам да попитам трябва да пуснем спермограма мислим да я пуснем в Селена Пловдив запазва ли се предварително час или не
Запазва се, да. Трябва и 2-5 дни въздържание, преди това. Януари месец струваше 148 лв

# 236
Здравейте, след доста проблеми при мен последните месеци и най-накрая готовност са започнем инвитро(с неизяснен фактор сме), ММ ходи да пусне днк фрагментация да видим какво е положението. Досега винаги е бил с бройка между 35млн и 90млн сперматозоиди на проба. И днес му казват, че нямало да правят днк фрагментация, защото в пробата имало само 1-2броя сперматозоиди?!?!
Как е възможно това? На някой друг случвало ли се е? Преди 3м беше с 40млн и направо недоумявам какво е това влошаване за 3месеца!

# 237
Lubanik, в коя клиника това? Да не е 1-2 млн, макар че пак е ужасно малко при положение че е имал такива добри показатели.
Да не са объркали пробата с някой друг? Аз вече почвам да се съмнявам какво правят по тези клиники след като за 3 месеца ММ от 15 млн падна на 2 млн ( в две различни клиники). То при нас си има МФ, но пък егати разликите.

# 238
През последните две години ММ през 3м пуска СГ на едно и също място(Щерев). Правихме инсе в края на януари в друга клиника и резултатите от пробата съвпадат с тези от Щерев в началото на февруари. Този, който проверява пробата, е извикал ММ и го е разпитвал пил ли е антибиотици и други неща. Погледнал е и предните СГ и му е казал, че няма обяснение, и го е насочил към андролог(при който ММ така или иначе си ходи на три месеца).
За съжаление най-вероятно е верен резултата. Пише, че се наблюдават 2хипокинетични и 7-8акинетични сперматозоиди на цялото предметно стъкло. Което е абсурдна промяна за няма и три месеца!

Вкъщи правихме ретроспекция на последните три месеца и единствено беше боледувал в края на февруари с температура около 39градуса. Но от тогава са минали два месеца.

Силно се надявам да е нещо временно! Ако някой е изпадал в подобна ситуация, ще съм благодарна да сподели.

# 239
Аз знам, че боледуване, грип, ковид, бактерии, инфекции може да окажат влияние, но чак пък такова. Те са ви изкарали с азооспермия. Това е абсурдно. Изчакайте 2 седмици и пуснете в друга клиника. Мъжа ти е хубаво да пусне Андрофлор в Геника, там излизат много бактерии, ако има нещо. Другия вариант е микробиология, но не мисля, че тя обхваща много неща.

Общи условия

Активация на акаунт