МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 26 901
  • 552
  •   1
Отговори
# 510
Това, което правя аз, е да чета тук из различните теми, както и Chat GPT. Направи ни подробен анализ, след като прикачихме спермограмата.

Заключението от нашата последна беше същото като вашето. Тази седмица ще пускаме следните изследвания, за да видим как са нещата и има ли пряка връзка със спермограмата (с мъжа ми водим здравословен начин на живот, не пуши вече, алкохол по чашка, две или бира уикенда). Тренира 3 пъти в седмица, с активно ходене и стараене да се правят 10 000 крачки.

Ще пускаме:

Тестостерон (TT);
Свободен тестостерон (FT);
Лутеинизиращ хормон (LH);
Фоликулостимулиращ хормон (FSH);
Пролактин;
Естрадиол;
Инхибин B;
Глюкоза на гладно;
Инсулин на гладно;
Липиден профил (HDL, LDL, триглицериди);
Щитовидни хормони (TSH, fT4,fT3)
Общ и биохимичен статус на кръвта (Черен дроб, бъбреци, електролити);

Здравейте,
Мъжът ми си направи спермограма на 24.11. "консултацията" с доктора е била под всякаква критика. Написал е една рецепта и му казал да се видят след 6 седмици и да повтори спермограмата. Ама какъв е проблема, за какво са тези хапчета нищичко. Качвам всичко, за по запознатите да споделят мнения . Ще търсим доктор извън Русе и ще чета и в интернет през това време. Опити правим от миналия Ноември. Аз оня ден бях на ендокринолог да проверим хормоните .

# 511

Здравейте ! Какво ви е мнението ? Притесняват ме тези 4% нормална морфология…

По принцип 4% е над нормата и има хора заченали дори с по-малък процент. Какво пише по Крюгер?
По Крюгер това е долната граница и това ме притеснява.. но дано сте права !

Мъжко съм Laughing
Аз съм правил една единствена спермограма и резултата беше 1%, явно сме имали късмет. Точно преди терапия и всичко имахме успех.

# 512
Лазурна мечта, нека пусне и  SHBG. После препоръчвам тази статия, за да се ориентирате има ли проблем или не: https://www.maleinfertilityguide.com/hormone-testing-and-interpretation . Имай предвид, че понякога, да не кажа често, не се намира причина за влошените показатели. ММ няма варикоцеле (потвърдено от 3ма уролози), не пуши, не пие, не е прекарвал тежки заболявания като дете. Както казах промени някои неща в ежедневието си и имаше леко подобрение, но въпреки това диагнозата остана олигоастенотератозооспермия с висока ДНК фрагментация. Какви ли не добавки е пил, курсове по 6-9 месеца. Никой няма обяснение защо е така. И затова и единственото ни решение е инвитро.

Tanya, това е перфектна спермограма по всички показатели. 4% морфология си е доста добре, но е доказано и че с 0% се забременява ако това е единствения проблем.

Teddy Bear, тази спермограма в репродуктивна клиника ли е пускана? Ако не - първо повторете в репродуктивна, после търсете проблем.

Leo97frA, ако е от репродуктивна клиника спермограмата - всичко е супер.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 19:21 от 2402

# 513
Лазурна мечта, нека пусне и  SHBG. После препоръчвам тази статия, за да се ориентирате има ли проблем или не: https://www.maleinfertilityguide.com/hormone-testing-and-interpretation . Имай предвид, че понякога, да не кажа често, не се намира причина за влошените показатели. ММ няма варикоцеле (потвърдено от 3ма уролози), не пуши, не пие, не е прекарвал тежки заболявания като дете. Както казах промени някой неща в ежедневието си и имаше леко подобрение, но въпреки това диагнозата остана олигоастенотератозооспермия с висока ДНК фрагментация. Какви ли не добавки е пил, курсове по 6-9 месеца. Никой няма обяснение защо е така. И затова и единственото ни решение е инвитро.

Tanya, това е перфектна спермограма по всички показатели. 4% морфология си е доста добре, но е доказано и че с 0% се забременява ако това е единствения проблем.

Teddy Bear, тази спермограма в репродуктивна клиника ли е пускана? Ако не - първо повторете в репродуктивна, после търсете проблем.

Leo97frA, ако е от репродуктивна клиника спермограмата - всичко е супер.

В репродуктивна клиника, но дефакто не е имало консултация (поне адекватна) какво се случва, защо и какво да правим оттук насетне.

# 514
Kaто за начало - от нова спермограма след 6 седмици няма никакъв смисъл ако идеята на лекаря е била да се види дали лечението действа. Сперматогенезата трае приблизително 3 месеца. Т.е. ако приема добавки за 3 месеца, най-рано ефект от тях ще се види след 2 месеца след спирането им. Винаги има вариант и да е моментно отклонение и само и единствено от тази гледна точка си струва да се повтори спермограмата на друго място след няколко седмици.

Бих обърнала внимание на аглутинатите - това означава, че сперматозоидите са слепени един за друг. В тази насока трябва да се изследват антиспермални антитела, както и да се провери за инфекции (стандартна МБ на еякулат, както и PCR тестове за уреаплазми, микоплазми и т.н)

При моя мъж нямаше абсолютно никакъв ефект от Профертил, но отговора на организма към всякакви добавки е индивидуален.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 13:28 от 2402

# 515
Здравейте!
Допитвам се до тази тема предвид, че са минавали стотици изследвания пред очите ви и бих била благодарна за откровено мнение ако бяхте на мое място. Имаме 1 естествено заченато дете след 2 години опити, когато бяхме на по 34-35. Чудото тогава се случи непосредствено преди започване на ин витро процедура. С мъжки фактор сме, последната спермогарама, правена 2 седмици преди да забременея тогава беше с добър обем и общ брой,  2% морфология, 0% бързо подвижни и 25% бавно подвижни сперматозоиди. ХБА и СДИ отлични.
Към момента сме на почти 40 и от 1 година правим опити. Хормонални изследвания, овулация, инфекции, тръби ... всичко е проверено и точно. Откъм начин на живот - мъжът ми никога не е бил пушач и почти никога не пие алкохол, спортува. Предвид че мина година минахме наново през въртележката - кръв, хормони, микробиологии, тръби, отново всичко изглежда наред. Той си пие две шепи хранителни добавки още от пролетта. Спермогарамата му прикачвам по-долу. СДИ и ХБА отново са отлични. С тази спермогарама знам, че за финансиране не се вреждаме. Вариантите, които ни дадоха са 2:
- опитваме още 3 месеца и пускаме нова спермогарама с вариант да се вместим в критериите за финансиране
- правим тестова инсеминация веднага след Коледа

Ако бяхте на мое място с каква нагласа бихте били? Все си повтарях, че като му се е случило чудо веднъж ще ме осенинпак, но май съм твърде голям оптимист

# 516
Някой от вас пускал ли е кариотипиране в Надежда? За колко време ви излязоха резултатите?
С това чакане ще изперкам. Чакаме вече месец.

# 517
  • На изток от Ада
Някой от вас пускал ли е кариотипиране в Надежда? За колко време ви излязоха резултатите?
С това чакане ще изперкам. Чакаме вече месец.

# 518
При нас беше за малко по-малко от месец. Пуснали сме на 29.07, а резултата е излязъл на 25.08.

# 519
Благодаря ви за бързите отговори.

ani4ka03,
ако бях на твое място, бих оставила вратата за чудо отворена, но бих действала прагматично и бих предпочела инсеминация, защото е щадяща и увеличава шанса. Вече си забременявала с подобни показатели, имаш доказан фертилитет и вече имате едно дете. Това е огромен плюс. Единственият реално променящ се фактор е възрастта и година опити е ясен знак, и е логично според мен да се пристъпи към следваща стъпка.

# 520
Здравейте,

знаете ли коя репродуктивна клиника е най-добра при мъжки фактор.
Мъжът ми е с обструктивна азооспермия.

# 521
Здравейте!
Допитвам се до тази тема предвид, че са минавали стотици изследвания пред очите ви и бих била благодарна за откровено мнение ако бяхте на мое място. Имаме 1 естествено заченато дете след 2 години опити, когато бяхме на по 34-35. Чудото тогава се случи непосредствено преди започване на ин витро процедура. С мъжки фактор сме, последната спермогарама, правена 2 седмици преди да забременея тогава беше с добър обем и общ брой,  2% морфология, 0% бързо подвижни и 25% бавно подвижни сперматозоиди. ХБА и СДИ отлични.
Към момента сме на почти 40 и от 1 година правим опити. Хормонални изследвания, овулация, инфекции, тръби ... всичко е проверено и точно. Откъм начин на живот - мъжът ми никога не е бил пушач и почти никога не пие алкохол, спортува. Предвид че мина година минахме наново през въртележката - кръв, хормони, микробиологии, тръби, отново всичко изглежда наред. Той си пие две шепи хранителни добавки още от пролетта. Спермогарамата му прикачвам по-долу. СДИ и ХБА отново са отлични. С тази спермогарама знам, че за финансиране не се вреждаме. Вариантите, които ни дадоха са 2:
- опитваме още 3 месеца и пускаме нова спермогарама с вариант да се вместим в критериите за финансиране
- правим тестова инсеминация веднага след Коледа

Ако бяхте на мое място с каква нагласа бихте били? Все си повтарях, че като му се е случило чудо веднъж ще ме осенинпак, но май съм твърде голям оптимист

По guidelines когато една двойка след 35 години се опитва повече от 6 месеца за бременност и няма такава е редно да се потърси асистирана репродукция. Понеже сте вече на 40 качеството на яйцеклетки и сперматозоиди не е същото като преди 35 и според проучвания шансовете за естествено зачеване доста намаляват, според това което съм чела не си губете времето с естествени опити или инсеминации , а действайте за ин витро. (Лично мое мнение понеже питате тук с каква нагласа бихме били ние). Каквото и да решите ви пожелавам успех 🍀🍀🍀

# 522
Здравейте, на 21г. съм на 14-ти октомври правихме бебеправене а на 16-ти октомври беше овулацията по данни на приложението “Flo” когато започна другия МЦ, изчакахме доста за да видим дали този път ще стане (бебе правим от 5-6 месеца) и се реших ако няма наличие на бременност да потърся факторите. На 3-ти ноември решавам аз да отида да си направя разширена спермограма в КИРМ св. Елисавета Плевен, там разбрахме че имам Тератозооспермия, морфология - 3%, А - подвижни - 0%, но всичко друго си беше даже нормално както ще видите спермограмата, записах си час при Д-р Мартинов от репродуктивната клиника (същата където направих спермограмата), дойде деня, поговорихме хубаво за цикъла й как варира какво е ежедневието ни и т.н.. той ме праща първо при У-г Д-р Житиан Атанасов ДКЦ Плевен, там не знам дали прегледа тестисите ми с доплер но в анамнезата пише варици на скротума 2.4мм но не каза коя степен е и каза че ако искам да заплождавам трябва да се направи планова операция и ми предписа “Про Фертил” 2х1 за 3 месеца. Имаме един доверен уролог в Плевен-Фахд Ал Шаргаби, Уромед, звъннах му казах че Д-р Житиан ми бил намерил варикоцеле и той веднага на следващия ден ми каза да отида при него на преглед за да види вените, аз си занесох всичките документи включително и добавката “Про Фертил” той потвърди анамнезата, но и той не каза коя степен е варикоцелето, каза да продължа с добавката защото е много добра, но ми каза че трябва да се направи операция защото било че дори ИнВитро няма да ни помогне, съгласих се, операцията беше на 17.11 всичко мина гладко, операцията продължи около 25-30 минути, добре обаче след 17 дена от операцията се реших да си направя хормонално полови изследвания, които също бяха доста добри обаче искам да направя SDI test с sORP
HBA-test/Hyaluronan Binding Assay
Androflor screen, който ми ги назначи Д-р Мартинов за да види как варира ДНК фрагментацията, но заради назначаването за операция не успяхме да ги направим. Утре ми предстоят тези изследвания дано всичко излезе наред за да може към нова година да се радваме на 2 чертички, нямам търпение вече.
П.п. Препоръчвам КИРМ Св. Елисавета Плевен, добро отношение и стриктни излседвания, доколкото Д-р Шаргаби свърши добра работа към операцията един от най-добрите лекари, операцията ми беше успешна по данни на хормоналните изследвания благодаря му от сърце, а към Про Фертила можете да ги приемате, но ще е още по-добре да се консултирате с Лекар/Андролог за приема им. На мен лично чуствам че вече постепенно ми помагат (още 5 дена и правя 30 дни от приемането им). Ако някой има подобрение от операцията на варикоцеле и приемането на Про Фертил да сподели.

# 523
Здравейте!

След дълго чакане,  ходихме на преглед, за да планираме стимулацията от януари или февруари (за тези, които не са запознати - имам поликистозни яйчници, Хашимото и нямам овулация). Предишната спермограма показа, че при съпруга ми всичко е наред. Лекарката препоръча все пак да пуснем още една, този път с ДНК-фрагментация. Шах и мат - олигоастенотератозооспермия + лоша фрагментация...
Часът ми при гинеколожката е чак средата на януари, а аз ще се побъркам до тогава. Последните месеци мъжът ми пиеше Трибестан и Профертил по препоръка не лекаркара и  на уролог. Няма варикоцеле или подобни заболявания.

Мислите ли, че с тези резултати единственият начин е ИнВитро?

# 524
28% ДНК фрагментация си е доста висока.
Бих ползвала всички видове селекция на сперматозоидите, които клиниката Ви предлага.

Общи условия

Активация на акаунт