🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 346
  • 765
  •   1
Отговори
# 480
Детето е много мъничко.  Аквариум Истанбул , както са написали , музеят на Рахми Коч таткото ще го хареса , за дечко не зная . Леголенд е затворен от нова година. Не зная дали с кабинков лифт /Телеферик/ до хълма Пиер Лоти ще му интересно.
За хотел в  Сиркеджи.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 10:58 от FBID1119177734809501

# 481
От Пиер Лоти се разкрива хубава гледка. Кафенето горе не е най-евтиното на света, но какво от това Grinning Приятната гледка си заслужава, стига да е и хубаво времето.

p.s. Teleferik по принцип си означава "лифт" Wink  Не е име на нечий лифт.

# 482

Гледката от хълма Пиер Лоти.
Diziler редактирах , сложих в скоби Телеферик. Някой беше писал , че е хубаво когато питаш да казваш Телеферик , че другото кабинков лифт може и да не те разберат.

# 483

1. Директен автобус Havaİst https://hava.ist - 275 лири струва

Е-хе, допреди месец беше 230 лири, цените скачат ли скачат.  Но пък ми се струва, че е най-удобният начин.

# 484
Супер сте благодаря много! Чудя се за Kidzania, но виждам че в Азиатската част и може би е ще е малка за там.

Друг въпрос, който изниква е мобилен интернет, ще се поразровя в темата тези по-подробно, но ако някой добра душа реши да сподели от къде ще е най-добре да се сдобием с карта ще съм благодарна!

# 485
Сетих се за още нещо важно, което вероятно е коментирано, но все пак - каква валута е най-добре да носим в себе си? В друга тема прочетох, че евро и/или долари е по-добре от турски лири? И относно разплащането с карта - не било рентабилно заради такси? 🤔 Не ми се иска да носим големи количества кеш (в България почти не нося пари в брой), но ако се наложи, да планираме някаква по-сериозна сума...

# 486
  • София
Сетих се за още нещо важно, което вероятно е коментирано, но все пак - каква валута е най-добре да носим в себе си? В друга тема прочетох, че евро и/или долари е по-добре от турски лири? И относно разплащането с карта - не било рентабилно заради такси? 🤔 Не ми се иска да носим големи количества кеш (в България почти не нося пари в брой), но ако се наложи, да планираме някаква по-сериозна сума...
Плащането с карта зависи от банката, към която е. Ние сме към ПИБ. Има малка такса превалутиране, но е същата, каквато е при плащане във всяка друга страна в Европа. Навсякъде, където може плащаме с карта. Тегленето на пари в брой от банкомат не е изгодно, поне за картите на ПИБ.

Иначе само в хотелите и то малките с по няколко стаи предпочитат плащане в брой (в евро). В магазина или в ресторанта се плаща с карта. Автоматите за зареждане на Истанбулкарт работят с банкноти, но има и такива с карта. За съжаление два пъти пробвахме с карта и все имаше някакъв проблем. Затова гледаме да имаме пари в брой.

# 487
Евро и долари приемат само на уличната търговия.
 В супермаркет (Мигрос например), магазин за дрехи (Уайкики например), аптеки, ресторанти - няма как да платите с евро и долари. Плащането става само с турска лира.
 Относно плащане с карта - това зависи каква карта имате, от коя банка е и какъв договор сте сключила с банката - лична сметка, спестовна и тн. Това може да попитате в клон на банката или по телефон - дали имате такса за плащане на ПОС в чужбина. Също така ако не сте пазарували с тази карта в чужбина, е хубаво да попитате служител в банката дали е включена опцията за плащане, защото много хора разбират на място като са пристигнали, че всъщност не могат да плащат в чужбина, защото не са си активирали опцията.
 Най-лесно се плаща с карта Револют като предварително в делничен ден в приложението си обмените лева в лири. Събота и неделя има такса в Револют 1% от сумата на транзакцията ако не сте сменили предварително в приложението валута.
 В Револют освен да смените лева в лири, може да си купите и електронна сим карта с интернет ако телефонът ви е от новите и поддържа такава.
Последния път като пътувахме имаше код за отстъпка в приложението и закупихме 1 ГБ интернет за 1,50 лв (за справка Теленор искат 24 лв за 1 ГБ).

# 488
  • Варна
В Е и $ ви смятат по трънския курс и закръглят  - естествено нагоре. На много места последните години въвеждат картов курс - по скъп. Сменяме тук в лири предполагаемия разход + 30% резерв . Ако случайно остане накупуваме неща които харесваме - сирене - и твърдото и тип КРЕМА , зехтин в тенекия , грах и нахут в кутия , паста , абе каквото е трайно и обичаме Simple Smile

# 489
За картово плащане използвам Револют. Изградила съм си някаква парична дисциплина за плащане в Турция спрямо техните политики.

На много места по малки магазинчета и пазари при плащане с карта начисляват горница на цената - при това положение плащам кеш😄

В големи магазини тип вериги: Карфур, Мигрос, Дефакто, Уайкики, Сефора,Гратис....плащам с карта. Предварително прехвърлени пари и обменени в турски лири, за да не се съобразявам с работното време на банките в бг. Така при плащане се ,,дърпа ,,директно от сметката в лири. Останалите пари са ,,прибрани,, по джобовете. Така избягвам двойни плащания ( от типа. "Ааа, не стана, дай пак)защото често се оказва да си платил едно и също нещо.

Интернет: Преди използвах офлайн карти и приложение. Винаги съм се справяла, дори бих казала ,че е някак по-вълнуващо отколкото по лесният начин онлайн😄
Сега вече ползвам електронна сим карта, за около 10 лв  сега купувам 5ГБ от BNE. За 1300 км до Анталия с непрекъснато включена навигация и музика успяхме да изхарчим 3ГБ + точка на детето да играе.

# 490
  • Варна
Освен сим карта към Револют, която още не сме пробвали, няколко пъти купуваме от приложението MobiMatter.
В него има много и най различни предложения.

# 491
Револютската сим ми идва малко нагоре цената,при положение че има по-евтини варианти работещи също перфектно.
Сега погледнах
3ГБ -22.50 лв за 30 дни- Револют
3ГБ-8.55ЛВ за 30 дни -BNE

# 492
  • Димитровград
С BNEsim в Турция и неограничено във времето цените в момента са:
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 13:11 от papaone

# 493
Определено са по-добрият вариант от Револют за е-сим. И Airalo ми харесват ,и лесно се ползват
Аз искам да попитам тези от вас,които ходят с колата. По кое време гледате да влезете в града...аз малко се притеснявам въпреки ,че хотела е лесно достъпен. Дали това,което съм избрала (да влезем по-късно вечерта) е удачно. Всички знаем,че час пик в Истанбул какво означава.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 16:04 от Веве

# 494
  • София
Почти винаги пристигаме около 17-19 часа. Всички ленти на булевардите са пълни, но никога не сме попадали на тапи. Без проблем стигаме до паркинга. Само веднъж се набутахме на бул. Кенеди след като пуснаха тунела и там беше страшно. Повече не правим тази грешка. Минаваме покрай Златния рог.

За сметка на това единствения път, когато пристигнахме в много късните часове в хотела ни настаниха в стая с мръсни чаршафи и недоизпита водка в хладилника. По това време нямаше управител, нямаше камериери и нямаше на кого да се оплачем. Момчето на рецепцията само вдигна рамене и каза, че нямало друга стая. От тогава си знам, че по възможност трябва да се настаняваме в нормално работно време.

Скрит текст:
Сетих се, че и в Малта бяхме попаднали в такава ситуация. Самолетът кацна след полунощ. Настаниха ни в стая под земята с едно прозорче в горната част на стаята. Поне беше почистено. Но отново нямаше на кого да се оплачем, защото служителят беше само този, който ни настани. Sad

Общи условия

Активация на акаунт