🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 210
  • 765
  •   1
Отговори
# 615
Сега погледнах цената на бензин А95 е 2.37. Не мога да намеря цента на А100 но тук е 2.93...🤭Аз нали съм новобранец шофьор и се вълнувам от подобни неща😆
Започваме да си приготвяме програмата полека лека, този път ще търсим заведението с палачинките. По принцип винаги хапваме сладички неща в Мадо любимо ни е.

# 616
напомням че 1 лира тръгна от = 1 лев = 100 стотинки
Тя и от по-високо тръгна. 1.20 лв беше 1 лира, през пролетта на 2006, ясно помня, защото тогава изкарах доста месеци там. Есента на 2006 вече беше 1 към 1.  След деноминацията от 2005, като махнаха 6 нули... 1 млн станаха 1 йени тюрк лирасъ (YTL) и 1.20 BGN беше 1 YTL. В Истанбул беше по-скъпо от София.

# 617
Вярноооо,така беше 😀2006 започнахме да ходим по почивки и лирата беше 1.20лв. Никога няма да забравя как ми взеха 25т.л за тест за бременност в аптека в Кушадасъ🤭🤭добре ни подредиха ама,кой ти има представа кое,колко струва😂

# 618
  • София
Сега погледнах цената на бензин А95 е 2.37. Не мога да намеря цента на А100 но тук е 2.93...🤭Аз нали съм новобранец шофьор и се вълнувам от подобни неща😆
Започваме да си приготвяме програмата полека лека, този път ще търсим заведението с палачинките. По принцип винаги хапваме сладички неща в Мадо любимо ни е.
Внимавай с бензина! Бяхме заредили с дизел на една от бензиностанциите веднага след границата (Капитан Андреево) и после колата гаснеше. Беше бензиностанция с неизвестно за нас име. Може би 4-та или 5-та след границата. Иначе сме зареждали от Лукойл, но той е от другата страна на шосето. С него нямахме проблеми.

# 619
Внимавай с бензина! Бяхме заредили с дизел на една от бензиностанциите веднага след границата (Капитан Андреево) и после колата гаснеше. Беше бензиностанция с неизвестно за нас име. Може би 4-та или 5-та след границата. Иначе сме зареждали от Лукойл, но той е от другата страна на шосето. С него нямахме проблеми.
Втора година пътуваме с колата до Анталия/Бодрум и от ММ знам,че се зарежда само на Шел. Веднъж зареди дизел на някаква BP- едни зелени, колата гореше супер много и не вървеше,както трябва. Той работи с горива по принцип и си носи добавки, какво слага,какво струва незнам ама каза,че е много зле.
Втората година си беше научил урока,разпитал техните шофьори и каза ,,Шел,,

# 620
Цените са различни всяка седмица, явно са сметнали, че няма смисъл непрекъснато някой да се занимава да коригира цените.
 Аз две поредни съботи съм в Одрин. Цените са нагоре 15.02 спрямо 22.02. Българи няма толкова като преди с тълпи.
Сега на 22.02 имаше отново много гърци и румънци.
Гърците са много стриктни на границата, та не виждам къде им излиза сметката на гъркините да купуват реплики и храна, като на границата ще им ги вземат.
На БГ българските митничари си затварят очите за кашкавал, масло, гърците на Пазаркуле обаче конфискуват, а отделно и скандал ще отнесем.

# 621
  • София
Т. е. е хубаво да плащам кеш в заведенията? Такси за обслужване и пр. имат ли? Бакшиши оставят ли се?

# 622
  • София
Т. е. е хубаво да плащам кеш в заведенията? Такси за обслужване и пр. имат ли? Бакшиши оставят ли се?
Ако се пазариш за цена в някое магазинче или сергия, сигурно има различни цени за плащане в брой и с карта. В темата съм чувала и за 1-2 хотела, които свалят цената при плащане в кеш и евро, но имам съмнение, че става въпрос за резервация направо в хотела, а не през Букинг. В последния хотел поискаха да платим в брой, но нямаше отстъпка. Беше сумата, посочена в Букинг. Това са малки хотелчета с по няколко стаи. В големите хотели се плаща с карта.

Предполагам, че и за заведенията важи същото, но аз нямам такъв опит. Досега никой не ни е отказал плащане с карта, нито е имало разлика в цената. Дават сметката и плащаш с каквото имаш. На бакшиши всички се радват. Май не се сещам някъде да сме попадали на такса обслужване. Но ресторантите под моста Галата точно с такива такси прецакват туристите. Сигурно има и други такива места.

# 623
  • Варна
Ние оставяме малък бакшиш

Навсякъде плащаме с карта и до сега не се е случвало да ни сложат такса или ние не сме ги хванали 🤣

# 624
Ние имахме някакви лири, но и доста използвахме карта – и в ресторанти, за билети в музея, по разни магазини. Само веднъж направихме опит да се пазарим, но не ни се получи🤣 Този талант не го владеем и колкото ни кажат толкова даваме. Бакшиши винаги оставяме кеш на няколко места видяхме включен service. За мен картата е най-доброто платежно средство не броя монети, не гледам стойности на банкноти.... Използвахме трамвай и там също платихме с карта, т.е. таксуване се с картата, както може и при нас в градския транспорт. Не са ми начислени допълнителни такси.

# 625
  • Русе
ЗДравейте,
Следващия месец ще съм по работа за ден в Истамбул. Ще имам свободни 2-3ч , което предполагам е нищо за този град.
Моля, запознати да ме упътят дали бих могла да разгледам по вода града ,като началната и крайната ми точка е Bakirkoy/Turyol/?
Благодаря.

# 626
  • Варна
Моля, запознати да ме упътят дали бих могла да разгледам по вода града ,като началната и крайната ми точка е Bakirkoy/Turyol
да разгледа по вода града е най доброто
Най голямата и начална станция е Еминьоню - на корабче до там и да си изберете един от десетките маршрути на обществения морски трАнспорт . Има и различни турове , но едно качване на корабче на обществения морски трАнспорт е под 1 лев с Истанбулкарт , с картата до Принцовете острови е в пъти по евтино отколкото купуването на индивидуален билет.
Бензин 95 съм зареждал десетки пъти и не съм имал проблем Simple Smile

# 627
Ама то има искеле и в Бакъркьой. Защо да ходи чак до Еминьоню? Жената изрично каза "времетраене 2-3 часа" и начална/крайна точка Бакъркьой.  Поне половин час ще загуби само докато стигне от Бакъркьой до Еминьоню. А до островите... час и половина е в посока до Бююкада.  3 часа е само пътят двупосочно, без да броим чакане на ферибота.  А престой и разходка на самия остров? Час и 15 мин. е до Хейбелѝада, демек същата работа. Ходенето до островите не е решение в нейния случай. Само "разходка с корабче по Босфора" евентуално. Но и за него трябва доста време, дори и да е до втория мост на Босфора и обратно. Аз лично не знам разписание на TurYol от Bakırköy iskelesi, така че... който има инфо, нека каже. Виждам, че има фери до Йеникапъ, Малтепе, Бостанджъ, Авджълар, което не е оферта.

С две думи, @Dr.Desi, нямате време за разходка с корабче докъдето и да било, още повече позиционирана в този квартал, отдалечен от центъра.  Щом сте ограничена с време от 2-3 часа, аз лично, на Ваше място, бих взел Мармарай от Бакъркьой до Сиркеджи  и там... разходка в парка Гюлхаане (понеже е сезонът на лалетата) и пеша в историческата част. Капалъчаршъ ... или пък ако държите да видите Босфора, слезте пеша за няколко минути от Сиркеджи до Еминьоню, ще видите кула Галата в далечината, корабчетата, и така. Нямате време просто.  Това е 20-милионен мегаполис, не се разглежда за 2 часа, няма как.

p.s. какво сте виждали от Истанбул досега, за да знаем, да не ви препоръчваме същите места, а нещо различно?

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 12:17 от diziler

# 628
  • с трима мъже :)
Само веднъж направихме опит да се пазарим, но не ни се получи🤣 Този талант не го владеем

Последните 3 години където и да сме пазарували, пазар не става. Преди много се пазаряхме и ни сваляха цената. Сега никъде не свалят вече. Никъде - нито в Дидим ни свалиха, нито в Бодрум, нито миналата седмица в Истанбул, едни чаршафи купувах, файда йок - на цена като от БГ ги взех, само като да мъкна багажи. Чак се изнервих в тоя магазин и бързах да се разкарам оттам.

Не е само мое мнение. Кумецът ни е номер 1 в пазаренето. Друг такъв човек не познавам като него. Първите 2 пъти като беше в Турция, пазаруваше като луд, само да си начеше крастата, че се пазари и е в свои води. Последните 2 години, дето ходи не може да повярва - на нито една покупка не е успял да свали нито лира. Абсолютно отказали да се пазарят - и на пазарите, и в магазините....

Може някой продавач да ти каже някаква цена и сам, на момента, да ти каже, че ще ти направи отстъпка и да ти даде нещо по-евтино (търговски трик), но ти да искаш отстъпка и да намалят, според твоето желание - това вече не го намирам никъде.

Явно не искат да си подбиват вече цените, на тях също им е много болно , дето лирата така падна.

# 629
  • Някъде в Европа...
И аз съм много разочарована, че се загуби чарът на турския пазар ,- да се пазариш, не толкова заради цената, а заради самото "изкуство", но....разбирам ги и тях....

Общи условия

Активация на акаунт