🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 121
  • 765
  •   1
Отговори
# 705
Може ли повече инфо -какво е безплатно по Байрям и на кои дати точно? Пътуваме на 30.03 и се връщаме на 03.04.

# 706
  • София
Може ли повече инфо -какво е безплатно по Байрям и на кои дати точно? Пътуваме на 30.03 и се връщаме на 03.04.
Безплатно е само за турските граждани. за туристите няма НИЩО БЕЗПЛАТНО освен някой концерт на открито- примерно в Галата порт

# 707
  • с трима мъже :)
Безплатно е само за турските граждани. за туристите няма НИЩО БЕЗПЛАТНО освен някой концерт на открито- примерно в Галата порт

Ами не е съвсем така. Миналата година учителката ни по ФР език пътува до Истанбул, за пръв път, искаше да го види най-накрая, понеже все и говорехме колко е хубаво там. И стана така, че без самата тя да знае, уцели тези празници. Каза, че доста неща са били безплатни, например гр.тр-рт, който пък за сметка на това е бил пълен Simple Smile .

# 708
  • София
Била съм по време на празник в Истанбул. Градският транспорт е безплатен, но за да се отвори турникета трябва да валидираш картата. Взе ни пари. Само в автобуса шофьорът маха да минаваш без да се таксуваш. Може би на турските транспортни карти не им взимат пари, но на безименните взимат. Магистралите обаче са безплатни. Има концерти и други прояви на открито, а в годината, когато Истанбул беше европейска столица на културата от шадравана на Хиподрума вместо вода течеше шербет. Simple Smile Само дето чашите бяха за обща употреба и не го опитахме. Simple Smile Но точно тогава имаше и много богата културна програма. На Хиподрума танцуваха дервиши, свиреше техния военен оркестър със старовремските дрехи и много други. След това пак бяхме случили, но беше в пъти по-скромно празнуването. Simple Smile

Последното ме подсети, че във военния музей в определен ден имаше концерт на оркестъра и преди години съфорумки се съобразяваха с деня и часа, за да ги чуят. Дали все още има такова нещо?

Не съм ходила скоро на островите, но мисля, че на Буюкада спасиха кончетата от тормоз и вече са някакви електрически бусчета. Не съветвам да се ходи преди сезон. Ние ходихме в началото на април. Почти всички вили бяха затворени, а в голяма част от тях се правеха ремонти. Навсякъде бръмчаха и пушеха долнопробни камиончета, влачещи строителни материали. С уточнението, че не сме се катерили по баирите в посока манастира, от другото не останахме впечатлени. Къщите са красиви и до там. Може би ако имаше живот в тях, щеше да ни е  по-друго впечатлението. А как миришеше на конски л...а! Money Помотахме се около 1-1,5 часа, беше рано, за да седнем да обядваме и затова бързо-бързо се качихме на корабчето в обратна посока. Simple Smile

# 709
  • Някъде в Европа...
Миналата година бяхме на Рамазан байрям - нищо безплатно нямаше за туристите, освен, че вечер (явно сме хванали и ден преди Байрям) раздаваха храна на Еминюню...
После пък юни случих и Курбан Байрям, и тогава нямаше нищо безплатно, само градът беше празен...(Тази година по време на Курбан пак ще съм в Турция, но на морска почивка в хотел)

# 710
От миналата година транспорт по празниците в Истанбул на неперсонализираните карти не е безплатен , т.е. за чужденците.

# 711
  • София
От миналата година транспорт по празниците в Истанбул на неперсонализираните карти не е безплатен , т.е. за чужденците.
Не е от миналата година. Моят опит е от предишни години.

# 712
  • с трима мъже :)
Миналата година бяхме на Рамазан байрям - нищо безплатно нямаше за туристите, освен, че вечер (явно сме хванали и ден преди Байрям) раздаваха храна на Еминюню...
После пък юни случих и Курбан Байрям, и тогава нямаше нищо безплатно, само градът беше празен...(Тази година по време на Курбан пак ще съм в Турция, но на морска почивка в хотел)

Охаааа, само да не сте с турци в хотела, че тогава точно хотелите се пълнят с турци. Затова Истанбул е бил празен - те си пълнят курортите на тоя празник.
ЕДна година не знаехме, случихме се с тях, това беше най-гадните съ-хотелници, които можеше да имаме. Ужасни са Sad . Персоналът от нашия и от всички съседни хотели (дали и не беше персонала на цяла Аланя) бяха пред напускане всички - разбрали се някъде си, по телефоните, всички да напуснат, ако шефовете им продължават да пускат в хотелите турски туристи. Самите те не си ги искат.

Ако се случи така, гледай да не им забелязваш. Честно да си кажа, руснаците и западноевропейците бледнеят пред турците. Съжалявам, че го казвам, но те наистина са ужасни - викаха денонощно, викаха по децата си, предреждаха  всички, включително и тях , на всички опашки, биха се мъже на една опашка за хамбургери и картофки, жените миришеха на пот с тия шлифери, мръсни бяха много - нямаше басейн, в който да не плуват пластмасови чаши от ОИ. Навсякъде беше страшна мръсотия. Някои от персонала стискаха зъби  и чистеха, но други открито протестираха и отказваха да се занимават с техните си местни Simple Smile .

# 713
Таня права си, сега вече е 2025г. От 2023г.  няма намаление и безплатен транспорт.
.

# 714
  • Някъде в Европа...

Охаааа, само да не сте с турци в хотела, че тогава точно хотелите се пълнят с турци. Затова Истанбул е бил празен - те си пълнят курортите на тоя празник.
ЕДна година не знаехме, случихме се с тях, това беше най-гадните съ-хотелници, които можеше да имаме. Ужасни са Sad . Персоналът от нашия и от всички съседни хотели (дали и не беше персонала на цяла Аланя) бяха пред напускане всички - разбрали се някъде си, по телефоните, всички да напуснат, ако шефовете им продължават да пускат в хотелите турски туристи. Самите те не си ги искат.

Ако се случи така, гледай да не им забелязваш. Честно да си кажа, руснаците и западноевропейците бледнеят пред турците. Съжалявам, че го казвам, но те наистина са ужасни - викаха денонощно, викаха по децата си, предреждаха  всички, включително и тях , на всички опашки, биха се мъже на една опашка за хамбургери и картофки, жените миришеха на пот с тия шлифери, мръсни бяха много - нямаше басейн, в който да не плуват пластмасови чаши от ОИ. Навсякъде беше страшна мръсотия. Някои от персонала стискаха зъби  и чистеха, но други открито протестираха и отказваха да се занимават с техните си местни Simple Smile .
Ще ги видя 😀...хубавото е, че почивката ми е дълга тази година и все ще ги изтрая 3-4-5 дни ако се случи да са  така...

# 715
  • Варна
 да, май турците са най ужасните и мръсни туристи

# 716
Някой има ли информация какво става с лалетата в Емиргян? За началото на април дали ще са цъфнали?

# 717
  • София
Някой има ли информация какво става с лалетата в Емиргян? За началото на април дали ще са цъфнали?
Ако имаше избори, със сигурност щяха да са цъфнали. Възможно е заради празника да се постараят да е цветно.

Вече няма камера от Емиргян. Sad Реших да видя дали садят лалета, но няма. Sad

# 718
  • София, Смолян
Здравейте, аз с един може би по-глупав въпрос, но ми е трудно да се ориентирам само по картата. Тук в темата се препоръчват места за настаняване в Сиркеджи, но може ли насоки дали около трамвайната линия е по-малко изкачването, защото съм с възрастни хора и ми се иска да им спестя голям наклон? Благодаря предварително.

# 719
Здравейте, аз с един може би по-глупав въпрос, но ми е трудно да се ориентирам само по картата. Тук в темата се препоръчват места за настаняване в Сиркеджи, но може ли насоки дали около трамвайната линия е по-малко изкачването, защото съм с възрастни хора и ми се иска да им спестя голям наклон? Благодаря предварително.
Там е равно. Ето тази улица Ebussuud cad. е равна и има много хотели. На нея има вход за Мармарай Сиркеджи асансьор 4 на Ходжа паша, близо е до спирка на Трамвай 1. Хотелът ( Аслан хоум апарт) , в който отсядам не мога да го препоръчам , няма асансьор има стълби .

Общи условия

Активация на акаунт