🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 134
  • 765
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Здравейте, наканили сме се другият месец да ходим в Истанбул. Основен акцент - Фестивал на лалето.
5 човека - най-малкия на 8, най-възрастния на 70, в добра кондиция и многократно посещавала града. Обмисляме вариант да ходим с колата. Най-вероятно ще отседнем в центъра - около Св. София, Еминьоню, Сиркеджи..... - приемам идеи за бюджетен, но приличен и чист хотел, по възможност не на централна улица за да не ни пречи трафика, за 2 стаи.
Основното за което влезнах в темата обаче е да попитам тези, които са били с автомобил - къде паркирате - препоръки за паркинг. Знам, че шофирането в града е кошмарно и може би ще е по-добре да оставим колата. единствено за парка Емирган се чудя как е най-удачно да отидем, че гледам че е доста далеч - кола, градски транспорт (какъв), корабче? Също и да ме ориентирате къде да гледам за пътни такси - как и къде се плащат и ако има нещо друго свързано с пътуването. Например - собственикът на колата няма да пътува с нас, в този случай необходимо ли е пълномощно? В Румъния сме били и не са ни искали.
Ще съм благодарна на всякаква информация и обещавам подробен отчет като се върнем.
За хотел не мога да помогна, но за мен най-добре е да е в Сиркеджи. На гарата има и паркинг. Надявам се все още да е на приемливи цени. Плаща се само в брой.

Пътните такси са показани само 3 поста над вашия.

До Емиргян е най-приятно да се отиде с корабче - линията Еминьоню-Саръйер-Rumeli Kavagi на Sehir Hatlari. Пристанище Емиргян е малко преди парка.

Пълномощното е задължително. Има и една друга подробност. Който шофира на границата, той трябва да шофира и в страната. Не може да се преотстъпва, освен ако не са в родствена връзка от първа степен. Ако са партньори, които живеят без брак, не могат да се сменят при шофирането. Wink

# 691
  • Димитровград
A информацията от първа страница разгледахте ли?

# 692
Задължително пълномощно,за предпочитане и преведено на турски. Ако пък не ,направо направете двуезично при нотариуса, ще си спестите превеждането.
Ще трябва да си купите HGS и да го заредите,това е начина за плащане. На границата Не можете да платите пътни такси и ако ви искат пари, това е някаква глоба а не пътна такса. Ако ще сте само до Истанбул сложете 300 лири при закупуването на стикера, ако ще минавате с колата мостове/Евразия тунел сложете повече примерно 600-700

# 693
  • Варна и...духом на Босфора
В тази и предната тема,и на първа страница има информация за Емиргян,как,откъде и колко време.

# 694
Здравейте, скоро някой беше писал за посещение в Истанбул с малко куче. Дали е ходил? Интересува ме основно дали на границата искат изследване за титър антитела срещу бяс или паспорта с редовните ваксинации е достатъчен?
Чела съм изискванията, знам, че е написано, но ме интересува реално как стоят нещата.
Благодаря на всеки, който може да ми помогне с мнението си.

# 695
Аз бях питала за пътуване с куче, но засега дребосъка остава у дома. Живот и здраве другият месец,ще питам директно на турската граница как стоят нещата. Нашият вече така или иначе на 5-ти този месец му сложиха и ваксината за бяс ( аз исках малко да я отложа...беше ме страх) така де,ще проуча въпроса на място😀

# 696
Здравейте, на 2 май с приятеля ми ще пътуваме до Истанбул за 6 нощувки. Вече сме били два пъти там и този път искаме да посетим нови места. До момента сме били на Синята джамия и Света София, Капалъ чаршия, Площад Таксим и улица Истиклял, Кула Галата, квартал Балат, квартал Кадъкьой и Мода (много кокетно място с приятно пристанище), джамията Ортакьой и квартала около нея, квартал Шишли и мол "Джевахир", двучасова разходка с корабче по Босфора, булевард Багдат (подобен на Таксим, но в азиатската част), както и мола до автогарата Байрампаша (не помня името му). Тъй като сега ще бъдем там 7 пълни дни, ще се радвам на съвети и препоръки как да оползотворим времето си. Ако някой е посещавал местата, които планираме, нека сподели мнение. Искаме да отидем до двореца Долмабахче, но цените в сайта са объркващи, затова ако някой е бил там, моля да даде ориентировъчна цена и мнение дали си заслужава. След това планираме да посетим квартал Нишанташъ, един от най-луксозните в Истанбул, и по-конкретно улица Абди Ипекчи, за която казват, че напомня Париж. След това искаме да се разходим в квартал Бебек, а вечерта, ако остане време, да отидем на Таксим. На втория ден планираме да посетим квартал Кузгунджук в азиатската част – някой бил ли е там и заслужава ли си? Наричат го азиатската версия на Балат, но честно казано, не бих повторила посещение в Балат, тъй като няма нищо общо със снимките. Искаме също да си организираме вечеря на яхта по Босфора. Един от дните ще посетим най-големия мол в Истанбул – Mall of Istanbul, както и крепостта Румели Хисар, но не знаем как се стига дотам от квартал Султанахмет, така че ако някой има информация, ще сме благодарни. Планираме също да посетим място с панорамна гледка към Истанбул, а един ден ще отделим за Принцовите острови – някой ходил ли е и заслужава ли си? Приемаме още препоръки какво да видим и правим, все пак ще сме там цяла седмица!

# 697
Днес и утре има промо за багаж на Пегасус, 9 евро.

# 698
Здравейте, на 2 май с приятеля ми ще пътуваме до Истанбул за 6 нощувки. Вече сме били два пъти там и този път искаме да посетим нови места. До момента сме били на Синята джамия и Света София, Капалъ чаршия, Площад Таксим и улица Истиклял, Кула Галата, квартал Балат, квартал Кадъкьой и Мода (много кокетно място с приятно пристанище), джамията Ортакьой и квартала около нея, квартал Шишли и мол "Джевахир", двучасова разходка с корабче по Босфора, булевард Багдат (подобен на Таксим, но в азиатската част), както и мола до автогарата Байрампаша (не помня името му). Тъй като сега ще бъдем там 7 пълни дни, ще се радвам на съвети и препоръки как да оползотворим времето си. Ако някой е посещавал местата, които планираме, нека сподели мнение. Искаме да отидем до двореца Долмабахче, но цените в сайта са объркващи, затова ако някой е бил там, моля да даде ориентировъчна цена и мнение дали си заслужава. След това планираме да посетим квартал Нишанташъ, един от най-луксозните в Истанбул, и по-конкретно улица Абди Ипекчи, за която казват, че напомня Париж. След това искаме да се разходим в квартал Бебек, а вечерта, ако остане време, да отидем на Таксим. На втория ден планираме да посетим квартал Кузгунджук в азиатската част – някой бил ли е там и заслужава ли си? Наричат го азиатската версия на Балат, но честно казано, не бих повторила посещение в Балат, тъй като няма нищо общо със снимките. Искаме също да си организираме вечеря на яхта по Босфора. Един от дните ще посетим най-големия мол в Истанбул – Mall of Istanbul, както и крепостта Румели Хисар, но не знаем как се стига дотам от квартал Султанахмет, така че ако някой има информация, ще сме благодарни. Планираме също да посетим място с панорамна гледка към Истанбул, а един ден ще отделим за Принцовите острови – някой ходил ли е и заслужава ли си? Приемаме още препоръки какво да видим и правим, все пак ще сме там цяла седмица!
Здравейте, моето скромно мнение:
1. Кузгунджук - с двете ръце за, прекрасен квартал, няма много общо с Балат освен шарени къщи, които обаче са от “друг вид” 🙃 - да кажем по модерен и по подреден Балат. Приятни заведения, уникална атмосфера.
2. Mall of Istanbul - на мени лично не ми допада, някакси захабен… последно ходих преди 3 години, може и за е по добре сега
3. Румели Хисар - мисля че има корабче от Eminonu
Иначе може да видите хълма Pierre Loti, парковете (Емирган примерно), или да се разходите до Принцовите Острови, ако времето е топло 😊

# 699
  • София
Проверете дали Румели хисар работи или ако работи, дали се ходи навсякъде. От години реставрират крепостта, но пускаха на определени места. После някой писа в темата, че е съвсем затворена.

# 700
niki27272
За посещение: Музеят на Рахми Коч, Дворецът Кючюксу- 200 лири, Анадолската крепост, В комплекса към джамията Чамлъджа има музей със страхотно светлинно шоу, хълмът Пиер Лоти, дворецът Бейлербей-600 лири. Цветните къщи в Кузгунджук са уникални , но иде по- рано , че после няма да можете да направите спокойно снимки.
Долмабахче сега е 1500 лири . Ние в 2022г. след като го посетихме , с автобус отидохме до Румели Хисар и тогава част от крепостта беше затворена. Музеят Пера, археологическият музей, в парк Гюлхане има безплатна цистерна. Цените са повишени на забележителностите. Забравих , 2022г. посетихме церемонията Сема ( танц на дервишите) в Сиркеджи, културен център на Ходжа паша.
Джамията Карие 20 евро, била е църква преди , реставрирана е.
Допълвам вместо Долмабахче, посетете дворецът Йелдъз много е красив и има разкошна градина цената е приемлива 850 лири. Сравнявайки двата двореца - Долмабахче и Йелдъз , по ни хареса Йелдъз.
В Каза ботер на Истиклял има изложба безплатна. Ще проверя докога е една изложбата в културен център Ататюрк на площад Таксим.
Добавям в културен център Ататюрк на площад Таксим продължава изложбата на Пабло Пикасо до м.май ( вход 250 лири , но проверете сега цената)   и също има изложба на Анди Уорхол- безплатна е

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 23:58 от FBID1119177734809501

# 701
  • Варна
Здравейте, предстои ни пътуване до Истанбул на 31 март. Резервацията ни е направена от преди няколко месеца, сега разбирам, че от 30.03 до 01.04 е Рамазан Байрам и са почивни дни. Въпросът ми е свързан най - вече със закупуването на стикер за магистралата - дали ще работи пункта на границата (М. Търново)? Миналата година по време на празника магистралите са били безплатни, но не намирам информация за тази година. Благодаря предварително!

# 702
  • Варна
по празниците за Рамазан Байрам и магистралата и още много обществени услуги са безплатни. От Eminonu до Sarıyer с Истанбулкард е стотинки и е голям кеф , а и квартал Sarıyer е интересен. От Kabataş  с Истанбулкард до Принцовите острови - и двете са си целодневни екскурзии щото само на корабчето е по 3 часа  огромен кеф особено за децата.

# 703
  • София
На Принцовите острови какво има за разглеждане? Хубави гледки, забележителности?

# 704
На Принцовите острови какво има за разглеждане? Хубави гледки, забележителности?
Е хубави гледки, хубави къщи, има и малки плажове (на Къналъада и Бургазада, мисля, че и на Бююкада), но като цяло препоръчвам Бююкада и Хейбелѝада. Сериалът "Мелодия на сърцето" е сниман на Бююкада в един хубав голям кьошк, ако ти е интересно, иди. Има кончета с карети. Но може и пеша Wink
сега разбирам, че от 30.03 до 01.04 е Рамазан Байрам и са почивни дни.
А как така сега разбирате?
Скрит текст:
То  се знае отдавна. Като миналата година, но с 12 дни по-рано (Съответно догодина е 19-20 март). По средата на самия месец Рамазан ли разбирате, че в края му идва Рамазан Байрам?

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 11:45 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт